Lenon, Eduar, Šenkland, Kosgoruv, Morelos i Džerard (©Shutterstock, ©Reuters)
Lenon, Eduar, Šenkland, Kosgoruv, Morelos i Džerard (©Shutterstock, ©Reuters)

Ko može da zaustavi Seltik u pohodu na 10. uzastopnu krunu? Skoro niko...

Vreme čitanja: 6min | sub. 01.08.20. | 09:44

Glavni protivkandidat Keltima je Rendžers, gladan uspeha i smaknuća mrskog rivala. Ostali su miljama daleko...

Sredinom aprila, škotski fudbal je nestao sa liste. Tri i po meseca posle kontroverznih rezolucija i neuspelih obnova, prinudnih ispadanja i gorkih optužbi vraća se na scenu. Imali smo dosije Rendžersa, izveštaj Dilojta - revizorske kompanije - saslušanja Suda i arbitražnog veća, komunikacija među klubovima dotakla je uličarski nivo, ali takmičarski fudbal je stigao. Premijeršip je pred nama. Ne baš onakav na kakvog smo navikli, jer neće biti publike na tribinama, međutim svejedno je dobrodošao.

Uprkos svim pričama, još uvek je prisutno 12 timova u najjačem rangu severno od Hadrijanovog zida i ujedno 12 različitih priča. Postoje nade i strahovi, kao i svake druge godine. U tom smislu, stvari se vraćaju u normalu.

Izabrane vesti

Fudbalsko ćaskanje, konačno.

Ko može da spreči Seltik da dođe do 10. vezane titule?

Navijači Seltika godinama su pevali o tome i sada je, najzad, stigla sezona istine. Obe polovine Glazgova ranije su uspevale da nanižu devet pehara prvaka, ali nisu uspevale da upišu i 10. Pritisak je, prema rečima mnogobrojnih aktera, bio prevelik. Sada je pred izabranicima Nila Lenona druga prilika, realna, ukoliko se tim ne oskrnavi odlascima ključnih igrača. Jer, teško je zamisliti da Skot Braun izgubi želju i predanost, kao i da glavni napadač Odson Eduar odjednom zaboravi da trese mreže... Trebalo bi da se dogodi čitav niz neverovatnih događaja da bi se Kelti zaustavili.

Prevashodni cilj Seltika je zadržavanje krilnog igrača Sautemptona Mohameda Eljunusija na još jednoj pozajmici, ali Lenon i dalje traži novog golmana i verovatno defanzivca, dok se istovremeno suočava sa izazovima da zadrži Eduara.

Da li je Stiven Džerard svestan da se nalazi u najstresnijem okruženju?

Možda bi izgledalo smešno reći da takav totemski fudbalski junak poput Stivena Džerarda još nije doživeo pritisak koji ga očekuje u narednoj sezoni, ali to je sigurno tačno. Pritisak igranja je jedna stvar, ali upravljanje Glazgov Rendžersom koji mora da zaustavi Seltik da osvoji ligu i spreči ga u nameri da se kruniše 10. puta zredom je sasvim druga priča. Teško je pomisliti na drugog trenera u svetskom fudbalu koji će tokom narednih meseci imati stresnije okruženje od legende Liverpula. 

Džerard bi uskoro mogao da ostane bez udarne igle Alfreda Morelosa, koji je odavno skrenuo pažnju klubova iz jačih liga, a ako se desi da Kolumbijac ostane na Ajborksu i ostane fokusiran, mogao bi da vodi Policajce ka uspehu. Najboljih 11 Rendžersa verovatno će biti potpunosti isti kao i pre nekoliko meseci, osim ako se u narednim nedeljama i mesecima ne napravi neki odličan posao. To je moguće, naravno. Džerard se zalaže za više sredstava, kako bi kupio više igrača.

Rendžers ima dobru startnu postavu, a ako krenu jako kao prethodne sezone i rano prenesu pritisak na Seltik, nikad se ne zna šta bi moglo da se dogodi. Bilo kako bilo, sumnje i dalje postoje o temperamentu ekipe. Policajci nisu imali snage da izdrže prvenstveni maraton u protekle dve godine, tako da je predviđanje bilo čega osim drugog mesta, slep potez.

Može li Madervel da ponovi prošlogodišnji uspeh?

Ne dešava se tako često da neki tim završi sezonu na trećoj poziciji, odmah iza nedodirljivih Seltika i Rendžersa, a da to nije Aberdin. E, to je pošlo zarukom četi Stefena Robinsona sa Fir Parka u minuloj kampanji, koja je tako izborila plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, posle pet godina posta. 

Ključna stvar za Čelične biće forma Dejvida Turnbula, koji se oporavio od okrutne povrede kolena. Madervel će se osećati kao da je potpisao novog igrača fantastičnog potencijala, jer mladi vezista je prošlog leta bio na pragu prelaska u Seltik za oko 3.500.000 evra, kad je otkriveno da mora na operaciju kolena. Vredno je podsetiti se njegovog uticaja u sezoni 2018/19 - odlučujući pogoci u utakmicama protiv Sent Mirena, Dandija, Hibernijana, Hartsa, Hamiltona i Livingstona. Čak 15 ligaških golova, 16 u svim takmičenjima, i pet prvenstvenih asistencija za tim koji je završio na osmom mestu. Dakle, ukoliko se Turnbul vrati na taj nivo, nema zime za Madervel.

Kako će Aberdin bez Velikog Sema?

Povreda Sema Kosgrouva strašan je udarac za Aberdin nakon 23 gola engleskog napadača u svim takmičenjima prošle sezone. Kormilar Donsa Derek Mekinis nagovestio je da će klub ove sezone da pokuša da igra sa više kreativnosti, tako da će dvomesečni gubitak čoveka koji je najbolje opremljen da iskoristi greške rivala definitvno da ostavi traga na tim sa Pitodrija. U Aberdin je stigao mladi Rajan Edmondson iz Lidsa na pozajmicu, ali napad će biti poveren Kurtisu Mejnu.

Donsi će ciljati plasman među najbolja tri, i stoga će biti od suštinskog značaja osvojiti što više bodova bez prve zvezde Kosgrouva. Deljenje dugoročnih ugovora, kako bi se izbegao još jedan letni egzodus, uskratio im je finansijsku fleksibilnost kada se dogodila pandemija, ali to je dalo Mekinisu kontinuitet. Menadžer je osigurao veliki bonus kada je Džoni Hejs pristao da odloži svoje plate na godinu dana kako bi se olakšao povratak.

Od Gogića se mnogo očekuje u Hibsu...

Kormilaru Hibernijana Džeku Rosu biće neophodno da iskoristi sve svoje veštine upravljanja kako bi održao sklad u ekipi, pošto je klub smanjio plate kako bi mogao da dovede neke igrače. Tako je u Edinburg stigao napadač Dandermlajna Kevin Nisbet. No, navala i nije toliko problem Hibsa. Samo Seltik i Rendžers su postigli više golova prošle sezone od Hibernijana, pa se zato mnogo nade polaže u Aleksa Gogića, rođenog Kipranina, inače sina Siniše Gogića, koji je fudbalsku slavu stekao na Rajskom ostrvu i potom igrao tamošnji nacionalni tim. Angažovanje Gogića, koji iza sebe ima tri uspešne sezone u Hamiltonu, moglo bi da se pokaže više smislenim za rezultat, jer je Hibsu neophodna robusnost u defanzivnom delu.

Novajlija Dandi Junajted ima gol mašinu

Iako je pandemija stvorila do sada neviđene izazove za sve klubove, Dandi Junajted je imao najčudnije pripreme. Za sve je kriv Harts, koji je završio kao poslednji u ligi i svim silama se trudio da blokira njegovu promociju u Premijeršip. Čak je Junajtedu uzeo i trenera Robija Neilsona. Novi šef Miki Melon impresionirao je dobijanjem uzastopnih promocija sa Tranmerom, ali njegov uspeh na klupi narandžasto-crnih umnogome će zavisiti od napadača Lorensa Šenklanda.

Špic reprezentacije Škotske bio je razlika između promocije i još jedne sezone u Čempionšipu za Dandi Junajted. U 35 utakmica postigao je 29 golova, od čega je većina bila u prvenstvu. Može li da pojača saldo u najjačem rangu? Tamo gore, na Ostrvu, veruju da može. Prošle sezone Šenkland je imao tri utakmice protiv timova iz Premijeršipa - dve u okviru Kupa Škotske protiv Hibernijana i takmičenje u Liga kupu protiv Hartsa - i postigao je pogodak u sve tri.

Druga polovina rezervisana za Hamilton, Sent Miren, Livingston...

Strateg Hamiltona Brajan Rajs mnogo puta je skretao pažnju da ima mlad tim, a samo su dva iskusna igrača stigla posle odlaska osam veoma važnih igrača. Taj podatak garantuje uspone i padove. Za razliku od njega Kilmarnok ima dovoljno iskustva da iskustva da izbegne ispadanje, dok je velika nepoznanica Livingston, koji je minulu sezonu završio na petom mestu. Odlazak Stivena Lovlesa bio je veliki udarac, ali u ovom klubu su navikli gube igrače. Sve će zavisiti od mečeva na domaćem terenu, gde Livi uglavnom uzima većinu bodova, mada na pomoć publike sada neće moći da računa.

Šanse Ros Kauntija su malo veće nego protekle kampanje, a sve zbog povrede najboljeg strelca Rosa Stjuarta, ali napadač je spreman i trebalo bi da bude važan adut. Sent Džonston je ovog leta ostao bez dugogodišnjeg kormilara Tomija Rajta, njegovog najuspešnijeg menadžera, ali je na klupu seo bivši pomoćnik Kalum Dejvidson. Tim koji je nasledio je pristojan, na raspolaganju su mu neki zaista nadareni mladi igrači, ali gubitak iskusnog krila Dreja Rajta bi mogao da mu našteti.

I naposletku, Sent Miren. Najveći udarac za četu trenera Džima Gudvina mogao bi da bude odlazak golmana Vaclava Hladkija. Češki golman je bio izvanredan. Teško je sabrati koliko bodova je isključivo njegova zasluga. Turski internacionalac Ilkaj Durmuš i Džonatan Obika postigli su važne golove prošle sezone, a mladi Kajl Mekalister je talenat. Ipak, treba im veća pretnja. Sent Miren je prošle sezone postigao samo 24 ligaška gola u 30 utakmica, najmanje od svih.

ŠKOTSKA 1 - 1. KOLO

Subota

13.30: (6,50) Aberdin (4,10) Rendžers (1,53)

16.00: (2,90) Dandi Junajted (3,05) Sent Džonston (2,60)

16.00: (2,10) Hibernijan (3,35) Kilmarnok (3,60)

16.00: (3,00) Sent Miren (3,10) Livingston (2,50)

Nedelja

17.30: (1,10) Seltik (11,0) Hamilton (19,0)

Ponedeljak

20.45: (3,30) Ros Kaunti (3,25) Madervel (2,25)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PRETHODNE SEZONE



tagovi

Škotska 1SeltikRendžersStiven DžerardNil LenonAlfredo MorelosAberdinSent MirenHamiltonKilmarnokDandi JunajtedHibernijanMadervelRos KauntiLivingstonSent Džonston

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara