Koliko može Budućnost protiv Ludogoreca? Celje čeka Čolovićev Dandalk u Budimpešti, Sarajevo očekuje batine

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.08.20. | 14:31

Dva favorita i jedan autsajder

Dva favorita i jedan autsajder. Takav je status današnjih balkanskih učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojem se očekuje da Celje preskoči Dandalk, Sarajevo u gostima Konahs Kvej, dok su mnogi unapred otpisali Budućnost u sudaru sa Ludogorecom. Da li opravdano, ostaje da se vidi.

Činjenica je da Đetići još nijednom od samostalnosti Crne Gore nisu uspeli da naprave iznenađenje, iako su imali ubedljivo najviše nastupa na evrosceni u odnosu na ostale zemljake. Podgorički sastav samo jednom nije izlazio u Evropu, i to 2013. godine, zbog problema sa licencom i finansijama, ali su za razliku od plavo-belih "mina" bili OFK Titograd, Sutjeska, Zeta i Petrovac. Najbliža senzacionalnom uspehu Budućnost je bila pre četiri godine, kada je savladala Genk kod kuće sa 2:0 i nadoknadila istovetan poraz u Belgiji, ali je potom ispala posle izvođenja jedanaesteraca.

Izabrane vesti

E, sad, žreb nije bio naklonjen Budućnosti, jer ga je na startu kvalifikacija namerio na prvaka Bugarske, koji već devet godina vlada tamošnjim terenima. I baš ovaj okršaj sa Ludogorecom biće pravi ispit generacije koja je dominantno osvojila titulu u Crnoj Gori.

Igra se jedan meč - ko bude bolji igraće u 2. kolu protiv danskog Midtjilanda.

"Utakmice u Evropi su vrlo bitne zbog rejtinga i finansija i žao mi je što ćemo biti lišeni pomoći navijača. Već smo nekoliko puta rekli da nismo imali sreće na žrebu - dobili smo veoma dobru ekipu koja je prošle sezone igrala nokaut fazu Lige Evrope i ispala je tek od Intera. Verujemo da možemo da napravimo iznenađenje i to nije fraza. Moramo da budemo disciplinovani i koncentrisani, uz malo sportske sreće možemo do prolaska. Bila bi to velika stvar i za nas i za crnogorski fudbal", poručio je Mladen Milinković, trener Podgoričana.

Budućnost je značajno desetkovana jer neće biti najboljeg igrača lige iz prošle sezone, Draška Božovića, koji je suspendovan. Probleme ima i gostujući sastav. Ludogorec će igrati bez Georgija Terzijeva i Vandersona, ali su u konkurenciji Klaudiju Kešeru i Žoržinjo, koji su se oporavili od koronavirusa.

"Po onome što sam video, Budućnost je ofanzivna ekipa. Igra se jedna utakmica, tako da će i naš i njihov cilj biti pobeda. A pobede donosi napadačka igra. Poštujemo Budućnost, tako ćemo ući u meč. Očekujem otvorenu utakmicu, koju će odlučiti pojedinci i kvalitet. Imamo dovoljan broj igrača da nadoknade izostanke", istakao je Pavel Vrba.

Šampion Bosne i Hercegovine kreće iz Velsa (20.00). Sarajevo večeras gostuje Konahs Kveju, gde ga čeka fizički zahtevan susret. Četu Vinka Marinovića očekuje dvoboj protiv žestoke ekipe, čiji igrači važe za izuzetno grube.

"Tipična ekipa koja igra na ostrvski način, sa dosta dugih lopti, dosta duela. Moraćemo da budemo oprezni na tim stvarima. Dosta su karakterni i disciplinovani. Lekcija nam je što su izbacili Kilmarnok prošle godine. Oni će igrati sa 100% mogućnosti, imaće ogroman motiv", rekao je Marinović.

Za šampione Bosne i Hercegovine ovo će biti drugi nastup u ovom takmičenju u poslednje dve godine. Prošle godine Sarajevo je eliminisano od prvaka Škotske, ekipe Seltika, a sada Bordo ekipa ima priliku da popravi svoj učinak protiv klubova iz Velike Britanije. Ovo je prvi susret između ova dva kluba, ali i prva utakmica za Konahs u kvalifikacijama za Ligu šampiona u klupskoj istoriji. Pobednika ovog susreta očekuje utakmica 2. kola kvalifikacija protiv Dinama iz Bresta, koji je juče ubedljivo porazio Astanu sa 6:3.

Sat ranije Celje se sastaje sa Dandalkom (19.00), ali ne na svom stadionu, već u Budimpešti. Došao je istorijski dan za popularne Grofove. Celje će večeras debitovati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a prva prepreka mu je prvak Republike Irske.

"Kakva je situacija u timu? Smireni smo, nema turbulencija, ali ne mogu reći da je to tako kako treba da bude. Jer ne znam kako bi trebalo da bude u iščekivanju ovakvih utakmica", šaljiv je trener slovenačkog prvaka Dušan Kosić u izjavi za Ekipa24.si.

Grofovi još nisu odigrali zvaničan meč u novoj sezoni, današnji susret će biti prvi. Zato je veoma nezahvalno govoriti o formi. Posebnost ovogodišnjih kvalifikacija je svakako što jedan meč odlučuje putnika za dalje kvalifikacije.

"Ne želimo da nam bude žao što nismo igrali na svoj način, što nas je dovelo tamo gde trenutno jesmo. Ali mnogo toga zavisi od protivnika. Irci su vrlo konkretni, usredsređeni i iskusni. Oni su zajedno već duže vreme, teška i nezgodna ekipa. Ima puno prenosa igre sa jedne na drugu stranu, nismo navikli na njih u našoj ligi. Baš kao što nismo navikli na protivnike poput Dandalka", završio je Kosić.

Jedan od glavnih aduta Irskog sastava je Srbin Stefan Čolović, koga saigrači zovu Bernardo Silva iz Srbije. Doskorašnji as novosadskog Proletera doveden je zbog ovakvih utakmica, da "prospe" magiju i povede Dandalk ka narednoj fazi, gde će se naći bolji iz duela Moldea i KuPS-a.

"Znam neke igrače Celja i ako smo agresivni, možemo postići dobar rezultat. Igrao sam protiv mnogo slovenačkih timova na predsezonskim mečevima i oni su tehnički dobri i vole da napadaju. Celje je dobar tim, ali nema evropsko iskustvo. Mnogi od naših igrača imaju sedam ili osam godina u ovim takmičenjima i to je veliko oružje", rekao je Čolović za irsko izdanje Mirora.

LIGA ŠAMPIONA, 1. KOLO KVALIFIKACIJA (JEDAN MEČ)

Utorak

Karabag - Sileks 4:0 (2:0)

Legija - Linfild 1:0 (0:0)

Dinamo Brest - Astana 6:3 (4:1)

Seltik – Rejkjavik 6:0 (3:0)

Crvena zvezda - Evropa 5:0 (2:0)

Sreda

17.00: (4,20) Ararat Jermenija (3,30) Omonija (1,85)

18.00: (1,40) Molde (4,40) KuPS (7,00)

18.30: (2,95) Flora (3,10) Suduva (2,40)

19.00: (2,05) Celje (3,20) Dandalk (3,60)

19.00: (1,90) Dinamo Tbilisi (3,30) Tirana (4,00)

19.00: (2,45) Ferencvaroš (3,10) Jurgorden (2,85)

19.00: (1,45) Makabi Tel Aviv (4,00) Riga (7,00)

20.00: (8,00) Budućnost (4,30) Ludogorec (1,38)

20.00: (7,50) Ki Klaksvik (4,30) Slovan Bratislava (1,40)

20.00: (5,90) Konahs Kvej (3,80) Sarajevo (1,55)

20.00: (1,28) Šerif (5,20) Fola Eš (9,50)

21.00: (15,0) Florijana (7,00) Kluž (1,15)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaDandalkStefan ČolovićCeljeSarajevoBudućnost PodgoricaLudogorecKonahs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara