Navijači Independijentea (©AFP)
Navijači Independijentea (©AFP)

Kolumbija: Prva meč lopta za DIM, Tolima oslabljena u Medeljinu

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.06.22. | 22:53

Plej-of Aperture: Independijente u slučaju pobede izboriće finale i verovatno odmeritei snage u borvi za titulu sa gradskim rivalom Atletiko Nasionalom ili Juniorom iz Barankilje

Prethodne noći, umesto donekle očekivanog raspleta u polufinalnoj Grupi A kolumbijske Aperture, dobili smo još komplikovaniju situaciju, gde će se u poslednjem kolu odlučivati o plasmanu u veliko finale. I ove noći predstoji nam slična situacija u Grupi B, gde se trenutnio tri ekipe bore za prolazak u finale. U najboljoj situaciji, ali i ne toliko povlašćenoj, nalazi se Independiente Medeljin koji će noćas (00.30) na Atanasio Žirardotu, da ugosti Deportes Tolimu, inače branioca titule u formatu Apertura iz predhodne sezone.

Prvi deo šampionata Kolumbije dostiže svoj vrhunac u kojem timovi sa izglednim šansama svode krajnje račune i kalkulacije o mogućnostima za preuzimanja vođstva u grupama i plasmana u finale. Posle pobede Envigada nad timom iz Ibagea, Moćnici sa planine su izbili na čelu grupe B sa osam bodova, jednim više od trenutnog rivala, što znači da ovo može biti direktan i odlučujući duel za plasman. Ako DIM pobedi, ne znači da će se već noćas naći u finalu, jer se i Naranjosim koji zaostaju dva boda za liderom, i te kako pitaju. S druge strane, remi bi ostavio sve za poslednji termin, a pobeda za Tolimu bi isto trako ostavila sve opcije otvorenim za poslednje kolo.

Izabrane vesti

Ernan Tores i Deportes Tolima znaju da im nerešen rezultat ne pruža mnogo toga, pošto bi rasplet ostavili za poslednje kolo u kojem bi imali minimalne izglede da se kvalifikuju jer neće zavisiti isključivo od svog rezultata. Dakle, podela plena nije opcija za tim iz Ibagea, koji bi sa eventualna tri boda iz noćašnjeg okršaja, sa prvog mesta kod kuće u poslednju instanci dočekao Envigado.

00.30: (2,30) Independijente (2,90) Tolima (3,35)

Bez sumnje, Deportes Tolima je zajedno sa Miljonariosom bio glavni favorit za titulu Aperture, ali Ambasadori prethodne noći nisu uspeli da ostvare potreban rezultat na domaćem terenu protiv Atletiko Nasionala i zvanično su izgubili šanse da se nađu u finalu. To je pritisak sa kojim moraju da se nose favoriti, a Tolimensi se nadaju da se to neće dogoditi i njima na Atanasio Žirardotu. Oni znaju da će, ako izgube, biti eliminisani, a grupa B bi u tom slučaju bila definisana između dva tima iz Medeljina.

Trenutno se ekipa nalazi na drugoj poziciji, sa do sada osvojenih sedam bodova. U prethodnih pet duela zabeležene su tri pobede, remi i samo jedan poraz, pobedivši u Kopa Libertadores Atletiko Mineiro, dok je u domaćem prvenstvu savladala Envigado i Ekidad, od koga su kasnije pretrpeli i poraz, remizirajući sa Independiente Medeljinom. U poslednjih 10 mečeva u gostima, Deportes Tolima je zabeležio pet pobeda, četiri remija i samo jedan poraz.

Nažalost, tim iz Ibagea će imati značajne izostanke u ovom meču. Serhio Moskera kao i Huan David Rios su i dalje povređeni, a na tu listu su dodani Hulijan Kinjones i Hose David Moja, dok je Brajan Rovira još uvek pod znakom pitanja. Zauzvrat, Mičael Ranhel je izdržao suspenziju gomilanja žutih kartona i ponovo je na raspolaganju Ernanu Toresu.

Independiente Medeljin je jedini koji stiže u 5. kolo grupe B neporažen i nada se da će potvrditi svoju dominaciju na terenu i osvojiti tri veoma važna boda kako bi se približili postizanju svog početnog cilja, kvalifikacija u finale. U prošlom kolu ekipa iz Medeljina se suočila sa Envigadom i pobedila na svom terenu rezultatom 2:1, uz siguran nastup kao domaći tim. Kao rezultat, Moćnici su ponovo preuzeli vođstvo u grupi, gde trenutno imaju osam bodova, ipak samo jedan bod iznad Deportes Tolime. U poslednjih pet utakmica zabeležili s dve pobede i tri remija.

U ovom periodu pobedili su Envigada, sa kojim su kasnije remizirali, i Ekidada, pored toga što su već jednom igrali sa Deportes Tolima nerešeno, što je takođe bio ishod i sa Gvairenjom u Kopa Sudamerikani. Igrajući kod kuće, DIM ima skor od šest pobeda, tri remija i samo jedan poraz u poslednjih 10 utakmica.

U kolumbijskoj ligu, Independijentei Deportes Tolima odigrali su do sada ukupno 214 utakmica sa rezultatom od 93 pobede za tim iz Medeljina, u poređenju sa 59 za Pihaose uz 62 remija. Zanimljivo je da je Independijente Medeljin u poslednjih 11 utakmica bez poraza kod kuće od Deportes Tolime, računajući samo utaklmice odigrane u okviru kolumbijske lige (pet pobeda, šest remija), postigavši po gol u svakoj od njih (ukupno 18). Poslednja pobeda za klub iz Ibagea u gostima bila je u oktobru 2014. ghodine, rezultatom 3:2. Pored toga, sastav Hulija Komesanje održava niz neporaženosti kod kuće u Primeri, i sada ima broji 31 utakmicu, sa 16 pobeda i 15 remija.

KOLUMBIJA 1, APERTURA (PLEJ-OF) – 5. KOLO

GRUPA A

Subota

Junior - Bukaramanga 1:0

/Borha 15/

Nedelja

Miljonarios - Atletiko Nasional 0:0

GRUPA B

Nedelja

Envigado - Ekidad u toku

Ponedeljak

00.30: (2,30) Independijente (2,90) Tolima (3,35)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1KolumbijaIndependijente MedeljinDeportes TolimaJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara