Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Kome šta treba u Ligi Evrope: Junajted juri +2 u Baskiji, Roma mora da dobije Ludogorec, u Grupi F svi se nadaju i strepe

Vreme čitanja: 6min | čet. 03.11.22. | 10:07

Mnogo nedoumica pred poslednje kolo drugorangiranog takmičenja na tlu Starog kontinenta

Poslednje kolo Lige Evrope daće odgovor na pitanje kojih osam učesnika će igrati osmine finala, osam timova koji će u prvoj rundi nokaut faze da odmere snage sa trećeplasiranim iz Lige šampiona, dok će osam ekipa da obezbede nastavak bitisanja u Ligi konferencija. Četiri tima su obezbedila pol-poziciju, dok su Dinamo iz Kijeva, Olimpijakos, Malme i Helsinki bez šansi u poslednjih 90 minuta u ovoj godini.

Pogledajte kompletne kalkulacije za poslednje kolo Lige Evrope.

Izabrane vesti

Zagarantovano prvo mesto u Ligi Evrope i direktan plasman u osminu finala: Betis, Union Sen Žiloaz, Frajburg i Ferencvaroš

Sigurni na prva dva mesta: Arsenal, PSV Ajndhoven, Fenerbahče, Ren, Sosijedad, Mančester junajted

Sigurno treći i obezbeđena Liga konferencije: AEK Larnaka

Bore se za prvo mesto i direktan plasman u osminu finala Lige Evrope: Arsenal, PSV Ajndhoven, Fenerbahče, Ren, Sosijedad, Mančester junajted, Lacio, Šturm, Fajenord, Midtjiland

Bore se za drugo mesto i ostanak u Ligi Evrope: Ludogorec, Roma, Union Berlin, Braga, Lacio, Šturm, Midtjiland, Fajenord, Karabag, Nant, Monako, Trabzon i Crvena zvezda

Bore se za treće mesto i plasman u prvu nokaut fazu Lige konferencije: Bode Glimt, Cirih, Šerif, Omonija, Lacio, Šturm, Midtjiland, Fajenord, Monako, Crvena zvezda i Trabzon

Zakucani na četvrtom mestu, opraštaju se od Evrope: Dinamo Kijev, Helsinki, Malme, Olimpijakos

-------------------------------

Da bude jasnije, kriterijumi za određivanje plasmana u Ligi šampiona su sledeći: Prvo se gledaju osvojeni bodovi, potom međusobni skor, pa gol razlika, postignuti golovi u svim mečevima, postignuti golovi u gostima, broj pobeda, broj pobeda u gostima, zatim se boduje fer-plej (žuti i crveni kartoni), dok bi na kraju presudio UEFA koeficijent.

--------------------------------

GRUPA H

Ferencvaroš je siguran lider sa 10 bodova i plasirao se kolo pre kraja u osminu finala Lige Evrope.

Monako, Trabzon i Crvena zvezda se bore za preostala dva mesta u evropskim takmičenjima. Monako ako pobedi crveno-bele u Kneževini sigurno je drugi.

Zvezdu trijumf ostavlja u Evropi, verovatno u Ligi konferencije, jer je Trabzon veliki favorit na svom terenu protiv nezaintersovanog mađarskog šampiona. Zvezda i Trabzon imaju istu gol-razliku + 1, s tim da je turski prvak postigao dva gola više, što može da bude prednost ako je identična gol-razlika.

Crveno-beli mogu da budu drugi, ako dobiju bar za jedan gol većom razlikom Monako nego Trabzon Ferencvaroša.

Bod bi srpskog šampiona vodio u Ligu konferencije, ako Trabzon izgubi kod kuće

Zvezda može čak do trećeg mesta i s porazom u Kneževini, ali je potrebno da Ferencvaroš pobedi Trabzon u gostima većom razlikom od one koje bi crveno-beli izgubili u Monte Karlu.

Četvrtak

18.45: (1,58) Monako (4,00) Crvena zvezda (6,00)

18.45: (1,55) Trabzon (4,10) Ferencvaroš (6,00)

GRUPA A

Arsenal i PSV Ajndhoven se bore za prvo mesto i plasman u osminu finala Lige Evrope. Filipsovci imaju bolji međusobni skor od Tobdžija, pa tim Mikela Artete mora da pobedi Cirih na Emiratima ako želi da bude lider grupe.

PSV može do pol-pozicije ako pobedi Bode u Norveškoj i Arsenal ne slavi protiv švajcarskog šampiona.

Bode Glimt i Cirih se bore za treće mesto i ostanak u međunarodnom takmičenju. Norveški tim ima bod više, bolju međusobni skor i gol-razliku za čak 6. Ako pobedi sigurno ide dalje, a i bod mu je dovoljan 99,99 odsto. Promil nade za Cirih je da slavi protiv Arsenala u Londonu sa šest golova razlike. Cirh samo pobeda protiv Arsenala i poraz Bodea vodi u Ligu konferencije.

Četvrtak

21.00: (1,15) Arsenal (8,50) Cirih (15,0)

21.00: (3,80) Bode Glimt (3,50) PSV Ajndhoven (2,10)

GRUPA B

Fenerbahče i Ren su sigurno na prva dva mesta i ostaće u Ligi Evrope. Istanbulski tim ima za pogodak bolju gol-razilku. Tim iz Bretanje dočekuje AEK, dok istanbulski tim gostuje Dinamo iz Kijeva u poljskom Krakovu. Ko bude pobedio sa većom razlikom, biće lider grupe. Ako i jedni i drugi budu odigrali nerešeno, pol-poziciju će osvojiti Fenerbahče.

AEK iz Larnake je siguran treći i igraće u februaru prvu nokaut fazu Lige konferencije. Kiprani imaju bolji međusobni skor od ukrajinskog velikana i tri boda više.

Četvrtak

21.00: (4,10) Dinamo Kijev (3,50) Fenerbahče (1,90)

21.00: (1,15) Ren (7,75) AEK Larnaka (18,0)

GRUPA C

Betis je sigurno prvi i izborio je plasman među 16 najboljih timova. Preskočiće prvu nokaut fazu.

Za drugo mesto se bore Roma i Ludogorec i meč na Olimpiku večeras (21.00) odlučiće o plasmanu u prvu nokaut rundu Ligu Evrope. Bugarskom šampionu odgovara i bod u Rimu jer je u Razgradu dobio Vučicu sa 2:1.

Helsinski sa bodom danas završava evropsko takmičenje.

Četvrtak

21.00: (1,30) Roma (6,00) Ludogorec (11,0)

21.00: (1,25) Betis (6,25) Helsinki (11,0)

GRUPA D

Belgijski vicešampion Union Sen Žiloaz je obezbedio prvo mesto kolo pre kraja i ima zagarantovano mesto u osmini finala Lige Evrope.

Za drugo mesto se bore Union Berlin sa devet i Braga sa sedam. Međusobni skor ova dva tima je identIčan (pobede od po 1:0), pa će odlučiti gol-razlika ako budu imali po 10. Ako Union Berlin odigra nerešeno u Belgiji protiv Uniona, onda portugalskom timu bilo koja pobeda na Munisipalu protiv otpisanog Malmea garantuje drugo mesto. To znači da ekipa iz Berlina mora da pobedi u gostima. I s porazom može do druge pozicije, ali je onda potreban kiks Brage, poraz ili remi protiv Šveđana pred svojim navijačima.

Malme je zakucan za dno, bez ijednog boda i nema šanse da prezimi u Evropi.

Četvrtak

21.00: (4,40) Union Sen Žiloaz (3,50) Union Berlin (1,95)

21.00: (1,28) Braga (6,00) Malme (9,50)

GRUPA E

Sosijedad i Mančester junajted u San Sebastijanu odlučuju o prvom mestu. Na Old Trafordu su Baski dobili sa 1:0. Zbog bolje gol-razlike, plavo-beli mogu da izgube s pogotkom razlike i biće prvi. Četi Erika ten Haga treba trijumf sa dva gola razlike za prvo mesto i direktan plasman u osminu finala.

Šerif ima tri boda, dok je Omonija na nuli, ali Kiprani i dalje mogu do treće pozicije i Lige konferencije. U prvom meču ovih timova, ekipa iz Tiraspolja je slavila sa 3:0. Omoniju trijumf od tri pogotka razlike vodi na treće mesto i najslabije evropsko takmičenje.

Četvrtak

18.45: (3,60) Sosijedad (3,40) Mančester junajted (2,20)

18.45: (1,95) Šerif (3,50) Omonija (4,40)

GRUPA F

Najkomplikovanija situacija je u grupi gde sve četiri ekipe na kraju mogu da završe sa po osam bodova.

Lacio i Šturm imaju po osam bodova i negativnu gol-razliku, a Fajenord i Midtjiland po pet i pozitivnu. Rimljanima treba bod u Roterdamu za ostanak u Ligi Evrope, kao i ekipi iz Graca u danskom Herningu.

U ovoj grupi nijednu pobedu dosad nisu ostvarili gostujuće ekipe. Fajenord i Midtjiland ako dobiju na svojm terenima sigurno su na prva dva mesta. Ekipa iz Roterdama ima najbolju gol razliku u grupi +3 i pobedom bi bio blizu čak čelne pozicije i osmine finala Lige Evrope. Ako ne pobedi na Tiganju, holandski velikan bi lako mogao da završi kao poslednji i ne prezimi u Evropi.

Četvrtak

18.45: (2,40) Fajenord (3,40) Lacio (3,15)

18.45: (2,20) Midtjiland (3,50) Šturm (3,50)

GRUPA G

Frajburg je obezbedio prvo mesto i osminu finala Lige Evrope

Karabag ima meč loptu na svom terenu u Bakuu. Ako dobije nezainteresovani Frajburg sigurno je drugi i igraće u šesnaestini finala sa trećeplasiranim timom iz Lige šampiona. Nant mora da pobedi Olimpijakos u Pireju da bi imao bilo kakve nade. Ako osvoji bod ispada, i ako Karabag izgubi od nemačkog tima jer ima slabiji međusobni skor (0:3, 1:0). Ako Kanarinci pobede, onda azerbejdžanskog šampionu ne odgovara bod u Atini.

Olimpijakos je sa dva boda otpisan i nema šanse da igra i početkom 2023. godine u međunarodnim takmičenjima.

Četvrtak

18.45: (2,15) Karabag (3,50) Frajburg (3,60)

18.45: (3,80) Olimpijakos (3,45) Nant (2,00)



tagovi

FK Crvena zvezdaMonakoTrabzonFerencvarošMančester JunajtedRomaLacio

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Man. Junajted
Lacio
Roma
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara