Igrači Tventea (©AFP)
Igrači Tventea (©AFP)

Konačna odluka u Holandiji: Ko će u Ligu konferencije i može li Almere do istorijske promocije?

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 10:53

Dve dileme Eredivizije ove nedelje će da budu otklonjene

Teško je reći ko više zaslužuje da se domogne izlaska na međunarodnu pozornicu, ali je jasno da u sudaru Tventea i Sparte domaći sastav ima "bolje karte". Tvente će posle 1:1 u prvom meču baraža pokušati da napravi poslednji korak ka prolazu u najmlađe evropsko takmičenje.

Holandska elitna divizija je došla do kraja i poslednji znak pitanja mora da se reši pre vrhunca u vidu plej-ofa. Tvente je u četvrtak gostovao u Roterdamu i golom u trećem minutu nadoknade izborio je nerešeno 1:1, a sada dočekuje istog protivnika na svom stadionu u poslednjoj fazi doigravanja i smatra se favoritom.

Izabrane vesti

Ipak, Sparta se sigurno neće predati bez borbe i namerava da završi bajkovitu sezonu senzacionalnom promocijom u evropske kupove. U četvrtak je odigrala oprezno, defanzivno, i nije dozvolila rivalu previše otvorenih prilika. U dresu tima iz Enshedea ponovo se jasno video češki "otisak". Negativno je na meč uticao Vaclav Černi, koji je pored nekoliko neiskorišćenih prilika napravio i jedanaesterac za protivnika, dok je na drugoj strani pozitivno uticao Mihal Sadilek koji je asistirao za izjednačujući pogodak.

Tvente je malo bliži cilju, ali prema rečima trenera Rona Jansa, njegove izabranike čeka možda i najteži zadatak u godini.

"Sparta nam je pokazala snagu i pripremljenim timskim nastupom napravila velike probleme tokom celog susreta. Veoma smo srećni što smo bar izvukli remi, iako su šanse apsolutno izjednačene. Moramo da napredujemo u tranziciji i moramo da budemo mnogo produktivniji nego u Roterdamu", poručio je kormilar Tukersa.

14.30: (1,45) Tvente (4,50) Sparta (7,00)

Jans ponovo ne može da računa na tandem Bruns - Salah-Edin, a startna postava ne bi trebalo previše da se menja u odnosu na prošli meč. Gostujući trener Moris Stajn će imati na raspolaganju kompletan tim, uključujući defanzivca Erdhuijzena i napadača Lauritsena.

"Znali smo dobro u šta ulazimo. Moram da pohvalim sve igrače na dobro obavljenom poslu. Velika je šteta što smo na kraju primili gol, ali definitivno ne odustajemo od sna o evropskim kupovima", rekao je 49-godišnji strateg.

Tvente je ligaški deo Eredivizije okončao na petom mestu i nedostajala su samo tri boda do direktnog učešća na međunarodnom takmičenju. Enshede je jedna od retkih ekipa širom Evrope koja ove sezone nije izgubila nijednu ligašku utakmicu na domaćem terenu. Uključujući plej-of, Tvente je pobedio u 14 od 18 utakmica kod kuće i samo četiri puta je remizirao. Tim Rona Jansa postigao je 50 golova i primio samo 11 golova. Kao da to nije dovoljno, jer Tukersi su sačuvali gol u 11 utakmica kod kuće, odnosno u 61 odsto duela.

S druge strane, Sparta je verovatno najprijatnije iznenađenje u Holandiji ove godine. Završila je sezonu na šestom mestu, osvojivši 59 poena iz 34 utakmice i tako zasluženo prošla u plej-of za Ligu konferencije. Sada tim iz Roterdama ima priliku da kruniše kampanju velikim uspehom, ali startna pozicija nije optimalna. Istina, Sparta je sakupila 30 bodova na 18 gostovanja u ligi, i stoga je jedan od najnepoželjnijih gostiju u Erediviziji.

18.00: (1,90) Emen (3,50) Almere (4,10)

Istovremeno, u Holandiji se igra baraž za opstanak. Emen će pokušati da preokrene nepovoljan razvoj događaja protiv ohrabrenog Almerea. Emen je u plej-aut ušao kao glavni kandidat za učešće najjačem rangu, a uvodno kolo sa Bredom je pokazalo i zbog čega (2:0, 2:1). Međutim, tim koji je završio na 16. poziciji u Erediviziji sada se našao u nevolji. U finalu baraža ima zaostatak od dva gola protiv drugoligaša Almerea (0:2).

Almere, pod sadašnjim imenom dejstvuje od 2010. godine, i nikada nije napredovao u Erediviziju. Trenutno ima jedinstvenu šansu da "razbije kletvu", s druge strane, daleko je od pobede.

"Naš protivnik je bio produktivan pred svojim navijačima i odlično se branio, u nekim situacijama je imao i potrebnu sreću. Trenutno zaostajemo dva gola, ali ni u kom slučaju ne gubimo veru i svi čvrsto verujemo da ćemo da preokrenemo tok", rekao je trener Emena Dik Lukijen.

EREDIVIZIJA, PLEJ-OF ZA LIGU KONFERENCIJE - FINALE, REVANŠ

Nedelja

14.30: (1,45) Tvente (4,50) Sparta (7,00), prvi meč 1:1

***kvote su podložne promenama

EREDIVIZIJA - BARAŽ ZA OPSTANAK, REVANŠ

Nedelja

18.00: (1,90) Emen (3,50) Almere (4,10), prvi meč 0:2

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaTventeSparta RoterdamEmenAlmere

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara