Konačno, crvena strana Mančestera ponovo ima o čemu da sanja

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.12.20. | 10:46

Mančester Junajted konačno pokazuje obrise ekipe kakva je bio tokom Fergusonove ere

Godinama unazad Mančester Junajted se uz dosta muka i prilično neuspešno trudi da amortizuje činjenicu da je sa ser Aleksom Fergusonom izgubio dobar deo sebe, praktično ostavši obezglavljen da luta premijerligaškim terenima. Od maja 2013. godine i trenutka kad je najuspešniji trener u istoriji ostrvskog fudbala predao komandnu palicu Devidu Moesu, klub sa Old Traforda je bleda kopija giganta koji je dominirao dve decenije. Upravo zato, danas se u fudbalskoj javnosti vrlo bojažljivo i tek ktoz zube govori o očiglednoj činjenici - Junajted je konačno na pravom putu da se vrati u vrh engleskog fudbala.

Izabranici Ole Gunara Solskjera, ubedljivom pobedom nad Lidsom (6:2), demonstrirali su da sazrevaju kao ekipa i nastavili niz sjajnih rezultata u prvenstvu. Od minimalnog poraza protiv Arsenala (0:1) 1. novembra, Mančester Junajted je upisao šest pobeda i remi te Božić po gregorijanskom kalendaru dočekuje u najboljoj poziciji u prethodnih osam sezona.

Izabrane vesti

U senci neuspeha na evropskoj pozornici i eliminacije iz Lige šampiona, Junajted je izrastao u ozbiljnog kandidata za vrh Premijer lige i posle 14 kola za liderom Liverpulom zaostaje pet bodova uz utakmicu manje. Aktuelna pozicija ujedno je i najbolja u kojoj Junajted dočekuje poslednju nedelju u godini od završetka Fergusonove ere. Solskjerov rezultat bolji je čak i od učinka koji je imao Žoze Murinjo u sezoni 2017/18 u kojoj su Crveni đavoli na kraju zavrili kao vicešampioni iza jedne od najdominantnijih generacija gradskg rivala.

Put do trenutne pozicije bio je veoma trnovit, a, uprkos dobrim rezultatima, svakom ko nepomućenog vida gleda na Junajted, jasno je da tek predstoje prava iskušenja. Ipak, pozitivna stvar je činjenica da je Ole postavio klub na zdrave temelje. Skot Mek Tomini i Mejson Grinvud izrastaju u nove zvezde na Old Trafordu, Bruno Fernandeš se ispostavio kao pun pogodak i prvi pokretač tima, a Solskjeru se isplatila i smelost da se odrekne Pola Pogbe, najskuplje plaćenog igrača u istoriji kluba.

Ispravni potezi, bili su povod za pohvale na račun Solskjerovog rada čak i fudbalskim stručnjacima britkog jezika poput Roja Kina koji se u prethodnom periodu nije libio ni da kritikuje loše poteze bivšeg kluba.

"U poslednjih nekoliko meseci Junajted je žestoko kritikovan, posebno zbog igre na svom terenu. Lično, imao sam dosta zamerki na defanzivnu četvorku i golmana, postavljao sam pitanje kuda ide ovaj tim, ali su poslednje igre pokazale da sam pogrešio. Možda, ali samo možda, ova grupa igrača može da ugrozi Liverpul. Ukoliko Junajted popravi igru na svom terenu mogao bi da postane konkurent za vrh", istakao je Kin.

Kvalitet Solskjerovog rada i napredak Junajteda najbolje je oslikan kroz podatak da je klub od njegovog dolaska treći po broju osvojenih bodova u Premijer ligi (132), iza Liverpula (182) i Sitija (158). Međutim, igra na Old Trafordu prvi je problem koji norveški strateg mora da reši jer je Junajted na strani u šest susreta ostvario stoprocentan učinak, ali je na svom terenu uspeo da prospe već 13 bodova u sedam utakmica.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Prvi pravi naredni test za Crvene đavole biće utakmica sa Lesterom, klubom koji je protiv Murinjovog Totenhema pokazao da je sposoban da pomrsi račune velikim klubovima, a pre gostovanja Lisicama zakazanog za 26. decembar, mančesterski klub u sredu očekuje gostovanje Evertonu. Upravo posle naredne dve prepreke biće jasno da li je Oleova četa sazrela za najveće izazove, a uz pregršt komplimenata na račun Junajteda posle pobede nad Lidsom govorio je i Mika Ričards, bivši fudbaler Sitija koji je istakao da klub sa Old Traforda ima potencijal za visoke domete.

"Ima prostora da još napreduju u defanzivi jer nastavljaju da primaju glupe golove. Moraju češće da razmišljaju kao što su to činili protiv Sitija i da se nekad zadovolje i remijem, ne srljajući u želji da pobede. Drugi korak je da pronađu igru na Old Trafordu i da igraju sa 11 fudbalera iza lopte jer im to do sada nije polazilo od ruke. Imaju kvalitet za ostanak u trci, a ono što im je prethodnih godina predstavljalo prepreku bio je kontinuitet", rekao je Ričards.

Kao što su to istakli Kin i Ričards, Mančester Junajted je konačno na pravom putu. A titula, ona će doći nazad kad budu preležali sve dečije bolseti... Ove sezone? Možda, ali samo možda...


tagovi

ser Aleks FergusonOle Gunar Solskjer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara