©Reuters
©Reuters

Krađe ispred nosa više nisu slučajnost: Klop zna kako konkurenciju da ostavi kratkih rukava

Vreme čitanja: 4min | uto. 27.12.22. | 10:32

Liverpul po principu po kojem je stigao do Luisa Dijaza ispred Totenhema, nadmudrio i Mančester Junajted u trci za Kodija Gakpa

U smiraj Boksing deja odjeknula je informacija da je Liverpul za oko 50.000.000 evra kupio Kodija Gakpa od PSV-a i tako, osim što je stekao značajan adut u ofanzivi, pokvario je i planove Mančester Junajteda u čijem dresu je praktično već bio viđen mladi Holanđanin.

Takav rasplet međutim daleko je od nesvakidašnjeg na najvećem tržištu, a ono što je posebno upečatljivo je da je aktuelni prelazak predstavljao svojevrsni deža vu na dešavanja na Enfildu prethodne zime. Kao i u slučaju dojučerašnjeg igrača kluba iz Ajndhovena, Liverpul je prethodne zime konkurenciju u napadu zaoštrio kupovinom Luisa Dijaza iz Porta praktično ispred nosa Totenhemu.

Izabrane vesti

Posle realizacije transfera Kolumbijca vrednog 47.000.000 evra Redsi nisu skrivali kako su iskoristili sve adute sa ciljem da angažuju krilnog napadača i tako ubiju dve muve jednim udarcem. O potezu šestrostrukog evropskog šampiona čak je javno govorio Pepijn Lijnders, jedan od najbližih saradnika Jirgena Klopa. Holanđanin je otkrio da je Liverpul po saznanju da je Dijaz na korak od prelaska u Totenhem mobilisao sve snage u svrhu "krađe" Portovog asa. Naime, on je tokom zimovanja saznao za planove konkurenta u Premijer ligi, posle čega je ekspresno realizovana akcija u kojoj je adut Liverpula, uz bolju finansijsku ponudu, bila činjenica da se Dijazu ukazala prilika da trenira sa trenutno nekim od najvećih zvezda fudbala na Ostrvu.

Jedna, pa čak i dve "kađe" mogle bi da se svrstaju pod incident i puki splet okolnosti, međutim da se definitivno radi o delu transfer politike nemačkog stratega potvrđuje i ispovest Sadija Manea u razgovoru sa Džejmijem Karagerom za britanski Telegraf. Sada fudbaler Bajerna iz Minhena prisetio se dolaska na Enfild i obelodanio da je u to vreme na stolu već imao ponudu upravo Mančester Junajteda.

"Moram da kažem da sam bio jako blizu prelaska u Mančester Junajted", rekao je tom prilikom uz osmeh Senegalac i dodao: "Imao sam ugovor tamo. Sve sam se dogovorio. Sve je bilo spremno, ali sam umesto toga pomislio: 'Ne, želim da idem u Liverpul'. Bio sam ubeđen da idem uz Klopovu viziju".

Mane je potom objasnio tok prvog razgovora i istakao da je tada već bilo jasno da će promeniti kurs na kojem je.

"Još uvek se sećam kada sam prvi put dobio Klopov poziv. Gledao sam televiziju, išao je neki akcioni film, a on je rekao: 'Sadio, slušaj, želim da ti objasnim šta se dogodilo u Dortmundu'. Tada je pomislio da me potpiše za Dortmund i iz nekog razloga nije išlo. Pokušao je da objasni, a ja sam rekao, 'u redu je, desilo se'. Oprostio sam mu. Onda je rekao: 'Sada te želim u Liverpulu'. A ja sam odgovorio: 'U redu, Dortmund je iza nas, hajde da se fokusiramo na budućnost'. Istakao je potom da me vidi kao deo veliki projekat u budućnosti i pitao me koju poziciju želim da igram".

Liverpulove kupovine sa ciljemn da se istovremeno pokvare planovi konkurencije u Klopovom mandatu postale su očigledan deo transfer politike, međutim pomenuti način poslovanja odavno nije retkost na velikoj fudbalskoj pozornici.

Sinonim za krađe ovog tipa godinama unazad je prelazak Džona Obi Mikela u Čelsi, a i tada, 2006. godine žrtva je bio Junajted koji je ostao kratkih rukava u trci za tadašnjeg vezistu norveškog Lina. Projekat "otmice" trajao je čitavih godinu dana, Junajted je čak objavio da je angažovao Nigerijca koji se fotografisao sa dresom Crvenih đavola, ali je usledio nesvakidašnji rasplet iz kojeg je profitirao Čelsi. Sa Old Traforda, odnosno od tadašnjeg stratega Karlosa Keiroša, su čak stigle optužbe da je Čelsi kidnapovao njihovog fudbalera, a sapunica je okončana tako što su Plavci isplatili oko 16.000.000 evra Junajtedu i 4.000.000 Norvežanima.

Među nesvakidašnjim raspletima je i transfer Malkoma iz Bordoa 2018. godine. Brazilac je praktično utanačio detalje prelaska u Romu, navijači Vučice priredili su mu doček na aerodromu, a on je umesto u prestonici Italije završio na Nou Kampu. Planove Italijana pokvarila je Barselona i u poslednjem trenutku angažovala ofanzivca za 41.000.000 evra.

Takođe, pamte se preokreti u slučaju Emanuela Petija koji je umesto u Totenhem iz Monaka prešao u Arsenal, Vilijana kojieg je Čelsi oteo Totenhemu, Aleksisa Sančeza koji je umesto na plavoj završio na crvenoj strani Mančestera...



tagovi

Jirgen KlopLiverpulLuis DijazKodi Gakpo

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Junajted
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara