Arturo Vidal (©AFP)
Arturo Vidal (©AFP)

Kralj Artur je došao da vrati tron u Makul

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.02.24. | 13:59

Čile 1: Kolo Kolo sa veteranom na terenu želi do krune koja je sada u vitrinama Uačipata. Jedini šampion Južne Amerike iz ove zemlje noćas (22.00) gostuje gradskom rivalu Union Espanjoli

Novi poredak u čileanskom fudbalu. Titulu nisu osvojili giganti iz prestonice Santijago de Čilea, Kolo Kolo, Universidad Katolika i Universidad Čile, već je maleni Uačipato, klub iz Talkahuana senzacionalno osvojio krunu, treće u istoriji, a drugu u ovom veku, prvu posle 2012. godine. Za bod je bio bolji od Kobresala, a tri od Kolo Kola koji nije odbranio tron iz 2022.

Nova sezona u ovoj južnoameričkoj zemlji, jednoj od prosperitetnijih na Zelenom kontinentu, počelo je remijem bez golova Njublensea i Kokimbe, a noćas (22.00) na teren izlazi favorit za krunu, Kolo Kolo, koji gostuje gradskom rivalu Union Espanjoli.

Izabrane vesti

U prvom planu je Arturo Vidal, jedan od najboljih fudbalera ove zemlje u ovom milenijumu, koji je odlučio da u smiraj karijere se vrati u tim za koji je igrao od 2005. do 2007. godine pre nego što se uputio u Evropu. Prvo je branio boje Bajera iz Leverkuzena, a onda je je više od deceniju igrao za velikane - Juventus, Bajern, Barselonu i Inter. Pre dve godine se vratio u Južnu Ameriku, ali nije se proslavio u Flamengu. Posle sukoba tadašnjim kormilarom, Argentincem Horheom Sampaolijem prešao je u Atletiko Paranaense gde je završio prošlu godinu, a početkom ove je na konju stigao u Makul, deo prestonice Čilea i razgalio navijače jedinog šampiona Južne Amerike iz ove zemlje.

22.00: (4,00) Union Espanjola (3,45) Kolo Kolo (1,85)

Početkom meseca je imao spektakularnu promociju na stadionu David Areljano. Stigao je helikopterom, a onda je Kralj Artur (kako je nadimak Vidalu) u odori, sa mačem u ruci i krunom na glavi popeo se na konja i napravio krug oko stadiona.

Kolo Kolo je prošle godine bio tek treći, ali je uteha bila osvajanja Kupa Čilea, kada je pobeđen u finalu Magaljanes sa 3:1. U velikanu su sve učinili da vrate krunu. Osim Vidala stigao je i nekadšanji trener Boke Juniors Horhe Almiron koji je tim s Bombonjere prošle godine doveo do finala Kopa Libertadores gde je poklekao od Fluminensea na Marakani posle produžetka. Na pozajmici iz paragvajske Olimpije stigao je napadač Giljerme Paiva.

Universidad Katolika je u krizi već dve godine. Mladi stručnjak Niklas Nunjez je dobio šansu i u 2024. godini da vodi nekadašnjeg šampiona. Najveće pojačanje Krstaša je ostanak godinama najboljeg strelca lige Fernanda Zampedrija koji je prošle sezone bio najubojitiji u ligi sa 17 golova. Iako ima 36 godina Argentinac je i dalje mašina za golove.

Universisad Čile ulazi u novi šampionat sa Argentinacem Gustavom Alvarezom na kormilu. Ovaj Gaučos je proteklog leta vodio Uačipato do titule i odmah je dobio poziv platežnijeg velikana iz Santijago Čilea. Šampion veruje Gaučosima, pa je doveo Havijera Sanginetija.

Union Espanjola je ove godine nostala bez dvojice važnih fudbalera. Krilo Rodrigo Pineiro je prodat Velezu za 2.320.000 evra, a Leandro Garate Urakanu za skoro 1.000.000. Novi članovi elite su Kobreloa i Iguige.

Kolo Kolo ima najskuplji tim prema proceni portala Transfermarkt sa vrednošću igrača od 28.000.000 evra, a slede Universidad Čile i Katolika. Na dnu je Kopijapo sa 6.030.00 evra. Union Kalera ima najviše stranaca, čak 10, a Njublense najmanje, samo četiri.

ČILE 1 – 1. KOLO

Subota

Njublense - Kokimbo 0:0

22.00: (4,00) Union Espanjola (3,45) Kolo Kolo (1,85)

Nedelja

00.30: (2,40) Kopijano (3,20) O’Higins (2,85)

22.00: (1,90) Universidad Čile (3,45) Kobrsal (3,80)

Ponedeljak

00.30: (2,50) Kobreloa (3,25) Uačipato (2,70)

23.55: (2,10) Audaks Italijano (3,30) Deportes Iguige (3,30)

***kvote su podložne promenama

Odloženo:

Everton – Palestino

Union Kalera – Universidad Katolika



tagovi

ČileČile 1Arturo VidalJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara