Lusijano i Roni (©Reuters)
Lusijano i Roni (©Reuters)

Kraljevski derbi za prevlast u Sao Paulu

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.07.23. | 22:56

Kup Brazila: Trikolori na Morumbiju noćas (00.30) dočekuju šampiona Palmeiras u prvom meču četvrtfinala

Čoke-Rej iliti Sukob kraljeva, popularan je naziv obračuna gradskih rivala Palmeirasa i Sao Paula. Derbi datira još iz tridesetih godina prošlog veka, a napetost između klubova je i danas izuzetno žestoka, i smatra se trećim najvećim derbijem u gradu Sao Paulu, iza Klasiko Mažestosa i Paulista derbija.

Sukobi, obeleženi mešavinom tuča i fudbalske umetnosti, dobili su četrdesetih godina nadimak Čoke-Rej koji mu je dao novinar Tomaš Maconi, iz lista A Gazeta Esportiva, zbog svog značaja. Kraljevski sukob čak četiri puta se vodio pred više od 110.000 duša na stadion Morumbi. Klubovi su bili rivali već od prvog okršaja, ali je animozitet dostiglo vrhunac između 1942. i 1950. godine. U tom periodu Sao Paulo i Palmeiras podelili su čak devet titula saveznog prvenstva Paulista. Pet naslova pripalo je Trikolorima 1943, 1945, 1946, 1948 i 1949. godine i četiri za Verdao 1942, 1944, 1947 i 1950.

Izabrane vesti

Neprijateljstvo se nastavilo kroz generacije i do danas, kod mlađih pristalica ovih timova. Palmeirensi nemaju razloga da vole Sao Paolo, s obzirom na nedavne eliminacije u Kopa Libertadoresu 2005. i 2006. godine, ali recipročno ni Trikolori ne podnose Palmeiras, pošto ih je Alviverde 2021. godine eliminisao takođe iz Libertadoresa.

00.30: (2,70) Sao Paulo (3,05) Palmeiras (2,60)

Ipak, glavna karakteristika ovog fudbaskog klasika je uravnoteženost rezultata, a tu je i spor za drugu najveću publiku u državi Sao Paulo i treću po veličini u čitavom Brazilu. Po zvaničnim podacima u samom gradu, navijači Sao Paulu brojčano su nadmašili Palmeirasove pristalice još sredinom osamdesetih godina. Gužva je u skoro u skoro svim aspektima između ovih timova; konfrontacija za drugu poziciju u rangiranju titula Paulista šampionata je na strani Palmeirasa sa 25 titula, naspram 22 za Sao Paulo. Tu je i borba za najveći broj učešća u Kopa Libertadoresu, trenutno Palmeiras ima 23 učešća, a Sao Paulo 21.

Relevantnost u elitnom rangu brazilskog fudbala neprikosnoveno je na strani Palmeirasa, kao kluba sa najvećim brojem tutula nacionalnog šampionata, sa njih 11. Sa druge strane, Sao Paulo broji ukupno šest pehata prvaka Brazila. Pored svega ovoga, postoji i konstantna prepirka između navijača, čiji je tim više doprineo u reprezentativnom fudbalu, odnosno koji klub ima više igrača koji su čuvenu Boginju fudbala doneli u zemlju kafe i sambe. Mnogima nedokučiva dimenzija prepiranja.

Rivalstvo između Palmeirasa i Sao Paula takođe je poprimilo obrise neprijateljstva tokom Drugog svetskog rata, kada je tadašnja Palestra Italija bila prinuđena da promeni ime u Palmeiras, pošto je Brazil, kojim je upravljao tadašnji predsednik Getulio Vargas, objavio rat zemljama „osovine“, Nemačkoj, Italiji i Japanu, i kao takav morao je da se uskladi sa savezničkim zemljama SAD-om, SSSR-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom… Tadašnje informacije govore da su lideri Sao Paula bili među onima koji su najviše pritiskali vlasti da rival promeni ime, poštujući tadašnje nacionalističke zakone.

Trenutno su Palmeiras i Sao Paulo veoma popularni u Brazilu, uglavnom zbog nebrojene slave koju su osvojili tokom istorije brazilskog fudbala. To je jedan od najvećih fudbalskih Klasika u Brazilu, pa samim tim i u svetu. Kroz istoriju međusobnih sukoba, kojih je ukupno do danas odigrano 339, Sao Paulo je ostvario 114 pobeda, Palmeiras takođe ima 114 pobeda, a broj nerešenih mečeva između njih je 111, što opisuje izjednačeni ovog rivalstva. Međutim, u mečevima koji se računaju za brazilsku Seriju A, Palmeiras ima više pobeda, dostigavši njih 25 u odnosu na 17 za Sao Paulo, uz ostala 32 remija.

Trenutna situacija je takva da Sao Paulo na noćašnje (00.30) u prvom meču četvrtfinala Kupa Brazila dočekuje šampiona posle velike pobede u prvenstvu, prošlog vikenda, kada je kod kuće pobedio Fluminense sa 1:0. Utakmica je održala tim u zanimljivom nizu, sa tri pobede u poslednja četiri meča, a svi dueli su odigrani kod kuće, na Morumbiju. Tokom ovog perioda, u Kopa Sudamerikani je pobedio Tigre i potvrdio vođstvo u svojoj grupi, pored toga što je savladalo Atletiko Paranaense u prvenstvu Brazila.

02.30: (1,70) Flamengo (3,50) Atletiko Paranaense (4,80)

Sao Paulo je prolazio kroz kratak trenutak nestabilnosti u sezoni, posle odličnog starta pod komandom Dorivala Žuniora. Evidentno je da je Sao Paulo dosta napredovao u kolektivnom aspektu, defanzivno je stabilniji tim.

02.30: (1,90) Amerika Mineiro (3,25) Korintijans (4,00)

S druge strane, Palmeiras u ovaj duel ulazi posle nerešenog rezultata u šampionatu Brazila, kada je u gostima odigrao 2:2 protiv Atletiko Paranaensea. Tim Abela Fereire tom prilikom izašao je na teren sa alternativnim sastavom, ali je ipak uspeo da povede sa 2:0, golovima Endrika i Gabrijela Menina. U drugom poluvremenu, posebno nakon isključenja igrača Gustava Garsije, Atletiko je uspeo da donese bod (2:2).

KUP BRAZILA – ČETVTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Baija – Gremio 1:1 (0:0)

/Everaldo 47 – Kujabano 90+5/

Četvrtak

00.30: (2,70) Sao Paulo (3,05) Palmeiras (2,60)

02.30: (1,90) Amerika Mineiro (3,25) Korintijans (4,00)

02.30: (1,70) Flamengo (3,50) Atletiko Paranaense (4,80)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKup BrazilaPalmeirasSao Paulo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara