Roberto Mančini (©Reuters)
Roberto Mančini (©Reuters)

Kratak je put od svetskog rekorda do ivice ambisa, ali Azuri ne gube nadu: Možemo da osvojimo Mundijal

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.11.21. | 05:57

Andrea Beloti samokritičan posle neuspeha evropskih prvaka u mundijalskim kvalifikacijama. Roberto Mančini optimista, veruje u osvajanje Mundijala

Čak 37 utakmica u nizu bez poraza imala je fudbalska reprezentacija Italije do 6. oktobra, a tek nešto više od mesec dana kasnije doživela je neuspeh kakav niko nije mogao da zamisli.

U novembarskim mečevima kojima je trebalo da overe plasman na Svetsko prvenstvo, evropski prvaci nisu uspeli da pobede Švajcarsku kod kuće (1:1) i Severu Irsku u gostima. Tim koji je sakupio svega devet bodova u osam utakmica odoleo je favorizovanom rivalu i sačuvao svoju mrežu za remi 0:0. Po Irce rezultatski nebitan, po Azure katastrofalan.

Izabrane vesti

Bio je to drugi put da su Italijani odigrali bez datog gola, a četvrti nerešen ishod u minuloj grupnoj fazi kvalifikacija. Iako su ostali neporaženi u duelima sa Švajcarskom, Severnom Irskom, Bugarskom i Litvanijom, izabranici Roberta Mančinija moraće put do Katara da potraže kroz baraž. Videćemo protiv koja dva rivala.

Lista protivnika iz grupne faze ne deluje kao da su Italijani imali težak zadatak, posebno ne jer su tokom leta dobili vetar u leđa osvajanjem Evropskog prvenstva, ali prosek nešto manji od dva gola po meču (15 pogodaka u osam utakmica) protiv reprezentacija koje su nabrojane, potvrđuje da su se Azuri mučili i da je pomenuti niz mečeva bez poraza zapravo bio samo varka.

Trajao je pune tri godine, od utakmice sa Portugalijom (0:1) u Ligi nacija septembra 2018, a završila ga je Španija u polufinalu istog takmičenja, oktobra ove godine. Posle toga, Belgija je pobeđena u potpuno nebitnom meču za treće mesto (2:1), a onda slede remiji sa Švajcarskom i Severnom Irskom. U nevreme...

"Osećaju se velika gorčina i razočaranje, jer smo imali ove kvalifikacije u našim rukama, ali fudbal je ponekad takav. Mogući su preokreti", razočarano je konstatovao napadač italijanske selekcije Andrea Beloti.

Priznao je golgeter Torina da je velika odgovornost na napadačima.

"Moramo da preuzmemo deo krivice, ne samo za ovu utakmicu nego i veliki broj propuštenih šansi protiv Švajcarske. Imali smo veliki broj prilika u poslednjih nekoliko utakmica, ali lopta jednostavno nije htela u gol. Nažalost, posed lopte se ne računa ako lopta ne uđe u mrežu", jasno je Belotiju.

Imao je Mančini velike probleme sa sastavom zbog povreda čak 11 igrača, među kojima su Ćiro Imobile, Marko Verati, Đorđo Kjelini, Lorenco Pelegrini... mada izostanci ne bi smeli da budu alibi za prepreku kakva je Severna Irska.

"Postoji veliki zdravstveni problem. Po mom mišljenju imamo toliko povreda jer gotovo dve godine igramo non-stop. Morali smo da pravimo promene, pozivamo nove igrače, ali to je znak da nam je potrebno novo punjenje baterija kako bismo bili spremni za mart i mečeve baraža. Svi smo koncentrisani samo na to", zaključio je Beloti.

Pali su Italijani posle osvajanja evropskog trona i dobro se ugruvali, a ostaje da vidimo hoće li se podići i otresti prašinu ili će ostati na zemlji. Već im se jednom dogodio debakl, kada su ih Šveđani ostavili bez Mundijala u Rusiji. Tada je angažovan Roberto Mančini da bude spasilac i uspeo je, ali neočekivano se i njemu upalila crvena lampica.

Uprkos tome, iskusni strateg je optimista.

"Ne možemo ništa da uradimo osim da budemo najbolji što možemo u martu. Okrećemo se pripremama za baraž, nadam se da ćemo otići na Svetsko prvenstvo, a onda ga i osvojiti", izjavio je Mančini za RAI Sport.


tagovi

Andrea BelotiRoberto MančiniRoberto ManćiniLorenco InsinjeFederiko Kjeza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara