Foto: Reuters
Foto: Reuters

Severnoirci poslali Italiju u baraž, Švajcarska ide direktno u Katar (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.11.21. | 22:38

Sada promašeni penal Žoržinja tek dobija na težini...

Kakav rasplet u Grupi C! Imali su Italijani sve u svojim rukama pred poslednje kolo, čitavim tokom mundijalskih kvalifikacija držali lidersku poziciju, ali su u odlučujućih 90 minuta prosuli sve što su uradili u prethodnih osam i po meseci. Bila im je potrebna što ubedljivija pobeda kako bi u ondosu na bodovno poravnatu Švajcarsku, koja joj je disala za vratom zadržali bolju gol-razliku, na drugoj strani čekala ih je Severna Irska (ista ona koju su na startu tukli 2:0), međutim, u Belfastu - bez golova. Sajdžije poklon nisu odbile, slavile su ubedljivo protiv Bugarske (4:0) i otišle direktno u Katar, što znači da će prvak Evrope vizu za Mundijal morati da vadi kroz baraž...

Tek sada će promašeni penali Žoržinja dobiti na težini. Imao je fudbaler Čelsija priliku u obe utakmice protiv Švajcarske da sa bele tačke donese svojoj reprezentaciji pobedu nad direktnim rivalom, drugu pre tri dana u 90. minutu meča u Rimu, ali je obe propustio i u velikoj meri uticao na konačan ishod u Grupi C.

Izabrane vesti

Da li su se nadali usluzi Bugarske ili pak očekivali da im se Severnoirci "sklone", kako bilo, nisu Italijani dočekali ni jedno ni drugo. A kako su odigrali na Vindzor Parku nisu ni zaslužili da direktno overe kartu za Svetsko prvenstvo. Nijednog trenutka Azuri u Belfastu nisu opravdali status prvaka Evrope. Bili su bezidejni na protivničkoj polovini u tokom čitavog meča se mučili da probiju čvrstu i dobro organizovanu odbranu Jana Barklafa.

Foto: ReutersFoto: Reuters

"Gola" statistika će reći da su bili bolji rival od domaćina, ali je istina da je Severna Irska, iako joj nije bila potrebna, bila mnogo bliža pobedi. Prvu stopostotnu priliku domaćin je imao na startu drugog dela, Džordž Savil je sačekao povratnu loptu sa druge stative i sa pet metara gađao pravo u Đanluiđija Donarumu. Baš u tim trenucima Švajcarska je konačno slomila otpor Bugarske u Lucernu. Sa peterca, baš kao i Savil u Belfastu, glavom je na centaršut Đerdana Šaćirija pogodio Noa Okafor za svoj prvi gol u dresu sa državnim grbom.

Selekciji Murata Jakina bilo je potrebno samo da načne rivala, a onda su se golovi nizali samo na traci. Desetak minuta kasnije pogodio je Ruben Vargas, sredinom poluvremena i Sedrik Iten, a između drugog i trećeg, Švajcarkoj su zbog ofsajda poništena još dva gola! Kako bilo, već tada su, kako bodovno, tako i na osnovu gol-razlike, preskočili su Italiju.

Za to vreme selekcija Roberta Mančinija je patila u Belfastu. I umesto da bude bliža pobedi, na trenutak je pogledala poraz u oči. I to u poslednjem minutu. Donaruma se spetljao na ivici šesnaesterca, lopta je stigla do Konora Vašingtona, koji se našao u gol-šansi, ali je Leonardo Bonuči reagovao na gol-liniji. U istom minutu u Lucernu Remo Frojler je postigao četvrti gol i otklonio svaku sumnju po pitanju direktnog plasmana.

GRUPA C

Ponedeljak

Severna Irska - Italija 0:0

Švajcarska - Bugarska 4:0 (0:0)

/Okafor 48, Vargas 57, Iten 72, Frojler 90+1/



tagovi

fudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara