Večiti su uvek u centru pažnje (© Star sport)
Večiti su uvek u centru pažnje (© Star sport)

Kreće Mozzart Bet Superliga Srbije: Da se podsetimo gde smo stali na kraju jeseni

Vreme čitanja: 13min | pet. 03.02.23. | 08:30

Ko se pojačao, a ko je slabiji, ko su kandidati za plej-of, a ko će drhtati u borbi za opstanak

Nulaaaa... Odbrojavanje je gotovo! Zimska pauza duža nego ikad ranije je završena za Mozzart Bet superligaše i danas utakmicom Kolubara – Radnik u Lazarevcu svečano će biti porinut drugi deo domaćeg fudbalskog šampionata.

Podsećanja radi, poslednje kolo odigrano je još 13. novembra, tako da je skoro tri meseca superligaški karavan bio na odmoru.

Izabrane vesti

Zimski prelazni rok nije još završen (do 10. februara), tako da će sigurno biti još dolazaka i odlazaka nakon ovog vikenda. A, mi da se podsetimo gde smo stali tamo u novembru, kako izgleda tabela, ko su najbolji strelci i najbolje ocenjeni igrači klubova po Mozzart Sport izveštajima i da pretresamo malo kako je ko poslovao tokom zimske „pijace“.

CRVENA ZVEZDA

Bodova: 53

Najbolji strelac: Aleksandar Katai - 9

Najbolje ocenjeni: Milan Borjan – 6,66

Raspored: Vojvodina (K), Voždovac (G), Čukarički (K).

Što bi Englezi rekli „nije kraj dok debela žena ne zapeva“, ali već na pola prvenstvene trke utisak je da Crvena zvezda može da hladi šampanjac za šampionsku proslavu. Kada je poslednji put u ovoj zemlji neko ispustio deset bodova prednosti na polusezoni, teško da može iko da se seti.

Istina, raspored nije najbolji za prvaka Mozzart Bet Superlige, pre večitog derbija (1. mart) igraće kod kuće sa Vojvodinom i Čukaričkim, a ići će u goste Voždovcu. Ako to sve Zvezda uspešno pregrmi, onda ni sudar s Partizanom joj neće doneti preterani pritisak. Osim onog standardnog što vuče derbi.

Zvezda je zimski prelazni rok iskoristila da pojača konkurenciju u odbrani, pa je dovela iskusnog štopera Uroša Spajića i desne bekove Aleksa Viga iz Argentine i Lazara Nikolića iz Javora. Na koncu bi trebalo da stigne i mladi napadač Marko Rakonjac na pozajmicu iz moskovske Lokomotive. Što se tiče odlazaka, klub su napustili Ben, koji se otisnuo na Kipar, Seku Sanogo je otišao u Francusku, Radovan Pankov i Zoran Popović na pozajmicu u Čukarički.

Udarne igle Zvezde su ostale na okupu: Milan Borjan kao najbolje ocenjeni pojedinac po izveštajima Mozzart Sporta, pa u finišu jesenu probuđeni Aleksandar Katai, te Aleksandar Dragović, za kojeg je Sampdorija bila čvrsto zagrizla, Aleksandar Pešić, Gelor Kanga...

Crveno-beli su napravili seriju od 11 pobeda u ligi nakon remija sa TSC-om i ubeđeni su na Marakani da će taj trend nastaviti i nakon nikad duže pauze u prvenstvu.

PARTIZAN

Bodova: 43

Najbolji strelac: Rikardo Gomeš – 11

Najbolje ocenjeni: Bibars Natho – 6,66

Raspored: Napredak (G), Mladost GAT (D), Spartak (G)

Razočaravajući prelazni rok u Humskoj 1. Ali nije da navijači Partizana nisu navikli na to... U susret nastavku sezone, u kojoj će crno-beli igrati i na evropskoj sceni, dovedeno je tek jedno pojačanje, vezista iz Kolumbije Andres Kolorado i to nakon što su odrađene kompletne pripreme! A najavljivana su sigurna tri.

Gordan Petrić je upao u „matriks“ kluba iz Humske, da odjednom zaboravi da je tražio pojačanja, te će na Napredak u Kruševcu i na Šerif u Ligi konferencije ići sa starim snagama, koje se nisu proslavile tokom priprema u Turskoj.

Ostao je Partizan kao jedini srpski klub na međunarodnoj sceni i to bi moglo da mu bude otežavajuća okolnost u borbi za titulu, ako na crno-beloj strani Topčiderskog brda zaista veruju da mogu da se vrate u nju. I jesenas je Parni valjak grcao zbog istrošenosti u igri na dva fronta i prosuo silne bodove pred kraj polusezone, a kao što rekosmo, novih, svežih snaga koji bi raširili „roster“, osim kasno pristiglog Kolorada – nema.

Glavne poluge Partizana će i na proleće biti Rikardo Gomeš i pogotovo Bibars Natho, koji je dominirao jesenas i kao strelac i kao asistent, te je na deobi najbolje ocenjenih igrača po Mozzart Sportu. Dao je Nemanja Jović nagoveštaj na pripremama da bi mogao da se probudi iz dubokog sna, dok se mnogo očekuje od Kristijana Belića na sredini terena.

Dva teška gostovanja ima Partizan na startu proleća, Kruševac i Suboticu, usred dvomeča sa Šerifom. Vrlo nezgodno...

TSC

Bodova: 39

Najbolji strelac: Ifet Đakovac – 7

Najbolje ocenjeni: Saša Jovanović – 6,59

Raspored: Novi Pazar (G), Napredak (D), Mladost GAT (G)

I po načinu rezonovanja u prelaznim rokovima može da se oceni kada neki klub ima zaista zdrav poslovni plan i ambiciju da postane ozbiljan. A, TSC je i ove zime pokazao da i te kako zna šta radi.

Nijedan igrač nije otišao iz Bačke Topole, iako se šuškalo da ima interesovanja za nekolicinu fudbalera, pre svih Petra Ratkova (Parma, Anderleht), a u klub su stigli štoper Dušan Cvetinović iz kragujevačkog Radničkog i Milan Radin, povratnik iz inostranstva. Možda bi za TSC bilo dobro da je doveo i nekog iskusnijeg špica, jer je povremeno kuburio sa realizacijom tokom jeseni, ali to je već stvar procene Žarka Lazetića.

Sjajan fudbal je igrao TSC u prvom delu sezone: u Beogradu ga nisu dobili ni Zvezda ni Partizan, dok je sa Banovog brda odneo sva tri boda. Klub se nije demoralisao što je u poslednjem kolu prošle sezone ostao bez Evrope, već je nagazio gas još jače i sada deluje da Topolčanima izlazak na međunarodnu scenu naredne jeseni nikako ne može izmaći.

 Detalj sa susreta Čukarički – TSC (© Star sport) Detalj sa susreta Čukarički – TSC (© Star sport)

ČUKARIČKI

Bodova: 35

Najbolji strelac: Mohamed Badamosi – 9

Najbolje ocenjeni: Marko Docić – 6,53

Raspored: Spartak (G), Radnički KG (D), Crvena zvezda (G)

Sa dosta oscilacija je Čukarički odigrao jesenji deo prvenstva, pa kada se sve sabere, četvrto mesto i samo četiri boda manje od TSC-a dođu još kao dobar rezultat. Tek u poslednjem kolu Brđani su prekinuli seriju od pet utakmica bez pobede...

Tokom pauze nije bilo mnogo posla u klubu sa Banovog brda kada su transferi igrača u pitanju. Trener Dušan Kerkez je od novih fudbalera dobio brazilskog beka Ričarda, defanzivca Marka Gajića, a pred start proleća iz Zvezde su na pozajmicu stigli Pankov i Popović, dok je otišao samo Jovan Lukić u austrijski LASK, a odatle dalje na pozajmicu u Portugaliju.

Nisu imali Brđani ni dobre rezultate na pripremama, što opet ne mora ništa da znači, ali može da nagovesti da će i proleće proći u usponima i padovima mladog tima. Mada, sve kada se sabere i oduzme, od Čukaričkog se očekuje da zauzme neko od mesta koje vode na međunarodnu scenu. I da tamo najzad napravi iskorak u odnosu na dosadašnje rezultate.

Dvojica igrača na koje valja obratiti pažnju su Vladimir Lučić, koji je na pozajmici iz Zvezde i Nikola Petković, koji su sjajno odigrali za reprezentaciju Srbije u prijateljskoj utakmici u Los Anđelesu protiv SAD (2:1).

VOJVODINA

Bodova: 33

Najbolji strelac: Nikola Čumić – 6

Najbolje ocenjeni: Veljko Simić – 6,50

Raspored: Crvena zvezda (G), Kolubara (D), Mladost Lučani (G)

Ako je suditi po izgledu tabele, Vojvodinu čeka teška borba za izlazak u Evropu, jer joj Novi Pazar i Voždovac dišu za vratom.

Ali, izgleda da u taboru Stare dame čvrsto veruju u igrače koje imaju, tako da se nisu mnogo angažovali u zimskom prelaznom roku. Na Karađorđe su stigla dvojica štopera, mladi Vuk Bogdanović iz Crvene zvezde i povratnik iz Litvanije Nemanja Ljubisavljević.

Imala je i Vojvodina tokom jeseni velike uspone i padove. Krenula je sjajno, najbolje u poslednjih nekoliko godina, a onda su je ukočile povrede i suspenzije, teško se iz toga iskobeljala. Najviše je novosadski tim razočarao u utakmicama protiv timova iz vrha tabele, gde je baš bio inferioran.

Sačuvali su crveno-beli okosnicu sastava i trenera Rastavca, te na osnovu toga veruju u klubu da će proleće doneti bolje izdanje Vojvodine, koje će ponovo vratiti lep broj navijača na stadion.


NOVI PAZAR

Bodova: 31

Najbolji strelac: Andrija Majdevac – 7

Najbolje ocenjeni: Miloš Mijić – 6,46

Raspored: TSC (D), Radnički Niš (D), Napredak (G)

Nova polusezona, novi trener za Novi Pazar. Sezonu su krenuli najbolje u istoriji sa Vladimirom Gaćinovićem, potom je Damir Čakar preuzeo tim i održao ga u gornjem delu tabele, a kroz proleće će plavo-bele voditi Aleksandar Stanković.

Šefu struke neće biti lako, jer su apetiti i standardi porasli na stadionu kraj Jošanice i u celom gradu, više nego ikad žive nade da bi Novi Pazar mogao da se domogne Evrope. Međutim, ekipa je doživela promene tokom time, otišao je kapiten Stefan Lončar, pa defanzivac Slavko Damjanović, kao i vezisti Sead Islamović i Mustafa Mujezinović. Na njihova mesta su dovedeni iskusni Petar Đuričković, Miloš Filipović, te Ensar Brunčević, Numan Kurdić i Samir Radovac.

Da li je Pazar sad jači ili slabiji, teško je proceniti, pokazaće to već prve dve utakmice koje plavo-beli igraju na svom terenu i imaju imperativ pobede.

VOŽDOVAC

Bodova: 31

Najbolji strelac: Miloš Pantović – 6

Najbolje ocenjeni: Miloš Krunić – 6,31

Raspored: Radnički KG (G), Crvena zvezda (D), Kolubara (G)

Gotovo ceo prelazni rok na Voždovcu su gledali ka istoku. Tamo su otišli Stefan Hajdin (Gruzija) i Stefan Purtić (Rumunija), a sa te strane sveta su na Krov došli Damjan Daničić (Azerbejdžan) i Aleksa Matić (Belorusija), dok je Predrag Medić stigao iz Surdulice, a Dušan Joković iz Makedonije (Akademija Pandev).

Voždovac može da se pohvali da je dao čak četvoricu reprezentativaca za meč sa SAD u Los Anđelesu: Miloša Pantovića, Filipa Damjanovića, Marka Mijailovića i Marka Ivezića, a meč prvog prolećnog kola u Kragujevcu pokazaće hoće li to koštati Zmajeve, što su usred priprema ostali bez toliko prvotimaca.

S obzirom na broj bodova, Voždovcu ovog proleća ne bi smeo da izmakne plej-of, ali sa mladim sastavom kakvog imaju u Zaplanjskoj nikada se ne zna.

RADNIČKI KRAGUJEVAC

Bodova: 25

Najbolji strelac: Milutin Vidosavljević – 4

Najbolje ocenjeni: Milutin Vidosavljević – 6,42

Raspored: Voždovac (D), Čukarički (G), Javor (D)

Između sedmog i devetog na tabeli je 11 bodova razlike, a pred nama je još 11 kola pre podele na plej-of i plej-aut. Bilo bi zaista malo čudo da neko od prvih sedam ispusti toliku razliku i padne u plej-aut.

Zato će na najvećem udaru da bude Radnički iz Kragujevca, koji drži poslednju kartu za gornji dom tabele i ima samo pet bodova više od Kolubare.

Problem za Kragujevčane je veliki broj promena u sastavu. Otišao je Nemanja Tomić, pa Dušan Cvetinović i samo to je dovoljno za glavobolju. Ali klub su napustili i Dušan Stoiljković, Miloš Brnović, Aleksandar Varjačić, Nikola Kovačević, Vojo Ubiparip... Na njihova mesta stigli su Vasilije Đurić, Činedu Džofri i iskusni štoper Milan Mitrović te deluje da je Radnički slabiji nego jesenas.

Crveni đavoli su jesenas imali četvrtu najbolju odbranu u ligi i takvim sistemom igre će se predstaviti i u nastavku. Ali, neko će morati da nadoknadi golove i asistencije koje su donosili, pre svih, Tomić i Stoiljković.

KOLUBARA

Bodova: 20

Najbolji strelac: Ante Vukušić – 4

Najbolje ocenjeni: Dejan Stanivuković – 6,13

Raspored: Radnik (D), Vojvodina (G), Voždovac (D)

Prava promenada vladala je u Lazarevcu tokom zimske pijace. Kolubara je dovela ceo tim novih igrača. Gotovo na svim pozicijama stigao je poneki novajlija. Valjda u klubu računaju da će sa tim snagama uspeti da se domognu plej-ofa.

Poslednji novajlija je zadnji vezni Ivan Tatomirović, a pre njega u Kolubaru su ove zime stigli ofanzivni vezista Abdul Zubairu, defanzivni vezni Donald Mols, napadač Dražen Bagarić, štoperi Ilija Milićević, Zoran Gajić i Slobodan Simović, krila Veljko Ilić, Srđan Kočić i Marko Mrkić, te desni bek Mehmed Ćosić.

Za Kolubaru je jesenja pauza došla u idealnom trenutku, jer je u poslednjih deset kola ostvarila tek jednu pobedu, a u pet poslednjih osvojila samo jedan bod. Na premijeri crno-zeleni će dočekati Radnik i taj će meč pokazati da li je odmor godio igračima, da li će uspeti da prekinu crnu seriju.

NAPREDAK

Bodova: 19

Najbolji strelac: Marko Šarić – 4

Najbolje ocenjeni: Nikola Petrić – 6,41

Raspored: Partizan (D), TSC (G), Novi Pazar (D)

Zvučnih pojačanja u Kruševcu tokom zime nije bilo, stigla su dvojica poletaraca Crvene zvezde na pozajmicu, Nikola Stanković i Nikola Knežević, došao je Estonac Mark Rosnup, dok se sa Malte vratio Uroš Ljubomirac. Što se tiče odlazaka, Petar Mićin se preselio u Radnički iz Niša, ali pošteno rečeno, nije ostavio naročiti trag u Napretku u prethodnih šest meseci.

Napredak je imao odlične rezultate na pripremama, mada to ne mora ništa da znači kada krene trka za bodove. Ali može da ohrabri trenera Dušana Đorđevića, pogotovo posle očajnog završetka polusezone, u kojoj su Kruševljani osvojili samo dva boda u poslednjih pet kola.

Problem za Napredak bi mogao da bude raspored, jer u prva dva kola igra sa timovima iz samog vrha: dočekuje Partizan, pa gostuje TSC-u. A, onda pod Bagdalu stiže Novi Pazar. Vrlo izazovan start proleća.

SPARTAK

Bodova: 18

Najbolji strelac: Nikola Srećković - 4

Najbolje ocenjeni: Filip Manojlović – 6,18

Raspored: Čukarički (D), Javor (G), Partizan (D)

Senzacionalni dolazak Edmunda Ada je odmah promenio krvnu sliku Plavih golubova. Dobio je Spartak na čvrstini, sigurnosti u veznom redu, dobio je igrača kojeg će svi pomno pratiti tokom prolećnog dela prvenstva. Mada se može naslutiti gde će od leta biti adresa doskorašnjeg igrača Šerifa...

Imali su Subotičani velike oscilacije tokom polusezone, ponovo su menjali trenere, ali je iznenađujuća pobeda nad Partizanom u Beogradu pred sam kraj jeseni (1:0) dosta popravila konačni utisak.

Neugodan raspored ima Spartak u prva tri kola, u goste mu dolaze Čukarički i Partizan, a ide na noge Javoru, gde nisu najsjajniji uslovi za igru u zimskim mesecima.

Iako su u Subotici imali veće ambicije, pogotovo posle dobrog otvaranja sezone, prioritet će im na proleće biti da izbegnu grčevitu borbu za opstanak kao u prošlom prvenstvu. Pored Ada, tu bi trebalo da pomognu i ostale novajlije Dženan Bureković i Vojo Ubiparip, koji će odmeniti iskusnog Marka Obradovića koji je otišao u Uzbekistan.

MLADOST LUČANI

Bodova: 18

Najbolji strelac: Milan Bojović – 11

Najbolje ocenjeni: Milan Bojović – 6,25

Raspored: Radnički Niš (G), Radnik (G), Vojvodina (D)

U novu sezonu Mladost je ušla sa devizom „mladost i iskustvo“. Fantastična prodaja Đorđa Gordića Mančester sitiju za 2.500.000 evra malo je otvorila apetite svima u Lučanima i pokrenula ideju da se što više forsiraju tako mladi i talentovani igrači. Ali, ne ide to tako lako...

Namučila se Mladost tokom jeseni, nije osvojila bodova koliko su se u klubu nadali i zima je donela promenu koncepta. U Lučane je stiglo nekoliko proverenih igrača, kao što su Nemanja Tomić, Miroslav Maričić, Nenad Adamović, Milan Marčić, koji bi iskustvom trebalo da olakšaju plavo-belima borbu za opstanak.

Igrač na kojeg valja obratiti pažnju je Nikola Jojić, izuzetan talenat, koji čini sjajan tandem u napadu sa rekorderom Mozzart Bet Superlige Milanom Bojovićem.

RADNIČKI NIŠ

Lalatović je glavna snaga Radnićčkog (© Star sport)Lalatović je glavna snaga Radnićčkog (© Star sport)

Bodova: 17

Najbolji strelac: Nikola Štulić – 10

Najbolje ocenjeni: Bazil Jamkam – 6,21

Raspored: Mladost Lučani (D), Novi Pazar (G), Radnik (D)

Kada je niški Radnički u pitanju vremensko ograničenje prelaznog roka – ne postoji. I tokom cele jeseni su na Čair stizali novi igrači, a neki odlazili, tako je ispalo da je Radnički iskoristio najviše igrača od svih superligaša tokom prvog dela sezone.

Bilo je posla na Čairu i tokom zimske pauze, stigli su Stefan Marjanović, Petar Mićin, Nikola Andrić, Boris Varga, Nemanja Belaković. Otišli su Nikola Stajić, Nikola Aksentijević, Rjohei Mićibući...

Najveća enigma biće kako da Radnički nadoknadi odlazak Nikole Štulića, najboljeg strelca, koji je ostvario rekordan transfer kada su Nišlije u pitanju, jer je belgijski Šarlroa za njega platio 750.000 evra.

Deluje da je za „Real sa Nišave“ teško ostvariva misija da se domogne plej-ofa, iako ima još 12 kola do podele tabele na pola, ali zaostatak od osam bodova u odnosu na osmoplasiranog nije tako lako stići. Ali, nema nikakve dileme da će Nenad Lalatović gurati svoj tim „uzbrdo“ i da neće odustati do poslednjeg minuta.

JAVOR

Bodova: 16

Najbolji strelac: Petar Gigić – 5

Najbolje ocenjeni: Aleksandar Vulić – 6,15

Raspored: Mladost GAT (G), Spartak (D), Radnički KG (G)

Odavno takav eksport-import nije viđen u Ivanjici kao u ovom prelaznom roku. Stigao je vezista Miloš Adamović iz Mačve, a pored njega i golman Strahinja Manojlović, ofanzivac Radivoj Bosić, krilo Emerson Brito, levi bekovi Nemanja Miletić i Stefan Milošević, vezista Luka Ratković...

Očigledno u Ivanjici nisu zadovoljni 14. mestom posle prvog dela prvenstva i veruju da su napravili tim koji može da se domogne bolje pozicije. Na papiru gledano, po imenima, Javor pogotovo u odbrani deluje da može bolje.

Imao je Javor crnu seriju od čak 13 utakmica bez pobede, koju je prekinuo tek u poslednjem jesenjem kolu, kod kuće protiv Napretka (2:1).

MLADOST GAT

Bodova: 13

Najbolji strelac: Andrija Radulović - 4

Najbolje ocenjeni: Aleksa Milojević – 6,02

Raspored: Javor (D), Partizan (G), TSC (D)

Promenada u taboru Mladosti GAT, ali došla su neka proverena imena, koja bi trebalo da značajno poprave igru debitanta u Mozzart Bet Superligi. Svakako najviše odjekuje ime Saše Markovića, koji se vratio u Srbiju posle dugog boravka u Španiji, pa Nemanje Milića, koji je stigao iz BATE Borisova, a ranije je sa Zvezdom igrao u Ligi šampiona...

Sve kada se sabere, Mladost GAT deluje, na papiru, mnogo jače nego jesenas, a već meč prvog kola u Ivanjici protiv Javora će pokazati koliko je to tačno.

RADNIK

Bodova: 8

Najbolji strelac: Miloš Spasić – 5

Najbolje ocenjeni: Zoran Danoski – 6,08

Raspored: Kolubara (G), Mladost Lučani (D), Radnički Niš (G)

Samo osam bodova posle 19 kola dovoljno oslikava kakvu je jesen imao Radnik. Na klupi surduličkog kluba vladala je prava promenada, a u novu polusezonu ulazi ponovo sa novim trenerom – Slavoljubom Đorđevićem.

Pored svega, klub je napustio najbolji igrač Miloš Spasić, otišao je i Predrag Medić, a vratio se nekada najbolji strelac lige Milan Makarić, dok je Crvena zvezda povukla Andriju Radulovića iz Mladosti GAT i poslala ga u Surdulicu.

Dug je put do kraja, ali će Radnik morati debelo da se oznoji da bi izborio opstanak u ligi ove sezone.

MOZZART BET SUPERLIGA, 20. KOLO

Petak

18.00: (2,40) Kolubara (3,20) Radnik Surdulica (3,10)

Subota

13.00 (2,40) Radnički 1923 (3,10) Voždovac (3,20)

14.00 (1,85) Radnički Niš (3,50) Mladost Lučani (4,40)

16.00 (1,20) Crvena zvezda (6,75) Vojvodina (14,00)

18.00 (3,50) Spartak (3,35) Čukarički (2,15)

Nedelja

14.30 (10,00) Napredak (4,70) Partizan (1,35)

16.30 (3,35) Novi Pazar (3,20) TSC (2,20)

18.30 (2,40) Mladost GAT (3,10) Javor (3,20)



tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanTSC Bačka TopolaČukaričkiNapredak KruševacRadnički NišRadnički KragujevacRadnikJavorSpartakMladost LučaniMladost Novi SadMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara