(©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
(©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Kreće redizajnirana kineska Superliga: Nije bilo rasipanja miliona, Tigrovi Fabija Kanavara brane krunu, dvojica Srba u eliti

Vreme čitanja: 7min | sub. 25.07.20. | 08:01

Igraće se u dve grupe sa po osam ekipa u Dalijanu i Sučou. Nije bilo spektakularnih transfera. U borbi za titulu trebalo bi da se nađu šampion Guangdžou Evergrande, Peking Guan, Šangaj SIPG i Dalijan. Duško Tošić i Jagoš Vuković igraće u 2020. godini za Guangdžou R&F, odnosno novog člana najbolje lige, Đingdao

Sa zakašnjenjem od pet meseci kreće i elitni šampionat Kine, Superliga. Usled pandemije virusa korona prvenstvo se više neće igrati po dvokružnom sistenu, već će 16 klubova biti podeljeni u dve grupe. Jedna se igra u Dalijanu, a druga u Sučou, gradu u blizini Šangaja. Naravno, igraće se bez gledalaca. Po četiri najbolja tima plasiraće se četvrtfinale plej-ofa, dok će timovi od petog od osmog mesta da igraju za opstanak.

Novina je da će šampion ove godine da izbori plasman na FIFA klupsko Svetsko prvenstvu u Kini naredne godine. Prošle godine je šampion bio Guangdžou Evergrande. Ekipa Dalijan Jifang je u januaru ove godine promenila ime u Dalijan Pro.

Izabrane vesti

Promenjena je politika lige što se tiče stranaca. Dosad je mogla da bude licencirano šest, a u 2020. godini moći će jedan više. Za svaki meč kineskog šampionata u protokolu mogu biti petorica igrača sa stranim pasošima, a na terenu u istom trenutku mogu da budu četvorica. Dosad je moglo samo trojica u isto vreme da se nađu na zelenom pravougaoniku. Osim prvog prelaznog roka koji je u toku, klubovi će moći da dovode novajlije i u septembru.

Kineske vlasti zajedno sa čelnicima Fudbalskog saveza preduzeli su sve mere predostrožnosti kako ne bi bilo zaraženih fudbalera. Svi igrači, treneri, osoblje ekipa i sudije živeće naredne dva meseca u hotelima bez kontakata sa porodicama.

Virus korona, nastao u Vuhanu krajem prošle godine, uticao je na finansijsku krizu, pa nije bilo spektakularnih transfera između dve sezone, a igrači su pristali na smanjenje plata. Uglavnom su se ekipe odlučile da sa starim snagama uđu u novi šampionat, 17. godinu kako nosi naziv Superliga.

Na klupama timova sedeće čak 13 stranih trenera. Domaće stručnjake imaju samo Šandong Luneng, Henan i Hebei. Najpoznatiji stručnjaci u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu su Fabio Kanavaro, trener šampiona Guangdžou Evegrandea, Rafael Benitez je na klupi Dalijana, Roberto Donadoni vodiće Šenžen, dok je za kormilom Guangdžou R&F Holanđanin Đovani van Bronkhorst. Prošle sezone na klupi ovog tima bio je Dragan Stojković Piksi. Ove sezone u elitnoj ligi Kine igraće dvojica srpskih internacionalaca, štoperi Duško Tošić (Guangdžou R&F) i Jagoš Vuković (Đingdao).

Titulu brani Guangdžou Evergrande koga treću sezonu s klupe predvodi Italijan Fabio Kanavaro. Ekipu su još prošle godine napustili igrači koji nisu bili u prvom planu, Nemanja Gudelj (Sevilja) i Džeksom Martinez. Zvezda Tigrova je i dalje Paulinjo koji je kratko igrao i za Barselonu. On je bio drugi strelac šampionata prošle sezone sa 19 golova, 10 manje od Izraelca Erana Zahavija iz gradskog rivala Guangdžoua R&F.

Marko Arnautović (©Reuters)Marko Arnautović (©Reuters)

Prošle godine najveći rivali Tigrovima bili su Peking Guan i Šangaj SIPG. Ekipa iz Šangaja, prema proceni portala Transfermarkt, ima najvrednije igrače na tržištu, a procenjena je na 51.180.000 evra. Na klupi treću sezonu sedeće Portugalac Vitor Pereira, a glavne zvezde su i dalje Brazilci Hulk i Oskar, nekadašnji fudbaler Čelsija koji je i dalje najskuplji igraču istoriji kineskog fudbala. On je pre četiri godine plaćen Čelsiju čak 70.000.000 evra. Prošlog leta stigao je i Srbin sa austrijskim pasošem Marko Arnautović. On je pre Kine igrao u Premijer ligi za Stouk i Vest Hem.

Brazilska zvezda Hulk je bio jedini igrač iz kineske Superlige koja je bila zaražena virusom korona. Karioka je ozdravio, bio je tri nedelje u karantinu. Nekadašnjem fudbaleru Porta i Zenita iz Sankt Peterburga ovo će biti verovatno poslednja sezona u Kini, možda i u karijeri jer ima već 34 godine.

Peking Guan je prošle sezone zaostao samo dva boda za šampionom Evergrandeom. Krajem februara iz moskovskog Spartaka stigao je brazilski defanzivac Fernando, plaćen 9.600.000 evra. Alan je došao na pozajmicu iz šampiona Kine.

U borbu za najviši plasman mogao bi da se umeša Dalijan Pro koga drugu sezone predvodi iskusni španski stručnjak Rafael Benitez, šampion Evrope sa Liverpulom 2005. godine. Pojačanja za ovu sezonu su Šveđani, Sem Larson iz Fejenorda (plaćen 5.000.000) i Markus Danielson, koji je bio fudbaler šampiona Švedske, Jurgordena (takođe izdvojeno 5.000.000). Prošlog leta je tokom sezone stigao i Venecuelanac Solomon Rondon iz VBA. Belgijanc Janik Karasko trebalo bi da se vrati sa pozajmice iz madridskog Atletika. Iako ga Jorgandžije žele i za sledeću sezonu još nije doneta odluka da li se krilni napadač vraća u Dalijen ili ostaje u četi Dijega Čola Simeonea. Prva zvezda tima je nekadašnji kapiten Napolija, Slovak Marek Hamšik.

Šandong ima zvučne igrače u svojim redovima, a najpoznatiji igrači tog tima su veterani Maruan Felaini i Gracijano Pele. Pojačanje za ovu sezonu je Mađar Tamaš Kadar koji je plaćen kijevskom Dinamu 5.000.000 evra.

Duško Tošić je ostao u Guangdžou R&F, a u ekipi je i prošle sezone ubedljvo najbolji strelac lige, Izraelac Eran Zahavi. Ostao je i Belgijanac Musa Dembele, nekadašnji vezista Totenhema. Na klupi će debitovati nekadašnji trener Fejenorda Đovani van Bronkhorst.

Za novog člana elite Đingdao igraće nekadašnji napadač Partizana i Crvene zvezde Kleo. Ekipu je napustio iskusni Jaja Ture, a ove godine je klub pojačao nekadašnji reprezentativac Srbije Jagoš Vuković, posle razlaza sa Olimpijakosom. Pojačanje za klub koji bi trebalo da se bori za opstanak je Francuz Roman Alesandrini koji je stigao iz Los Anđeles Galaksija.

Hebei u nastavak sezone ulazi oslabljen. Argentinac Ezekijel Laveci je odlučio da završi karijeru, njegov zemljak Havijer Maskerano se vratio u otadžbinu, u Estudijantes, Brazilac Fernandinjo je pojačao šampiona Guangdžou Evergrande, dok je Dalijenu prodat Đianglong Tao za 2.610.000 evra. Pojačanja su Paulinjo iz portugalskog Portimonensea i Bosanac Samir Mamišević koji je holandskom Groningenu plaćen 1.500.000 evra.

Stefan el Šaravi (©Reuters)Stefan el Šaravi (©Reuters)

Šangaj Šenhua se prošle sezone borio za opstanak, ali je osvojio Kup Kine. Najpoznatiji igrači tima su nekadašnji napadač Milana i Rome Stefan el Šaravi i Kamerunac Stefan Mbija. Nigerijac Odion Igalo početkom godine je otišao u Mančester Junajted.

Šampionat počinje duelom u Dalijanu u subotu (12.00), a sastaju se šampion Guangdžou Evergrande i osvajač Kupa Kine, Šangaj Šenhua. Prošle godine je oba puta prvak bio ubedljiv, slavio je sa po 3:0 protiv ekipe iz Šangaja. Na sedam poslednjih mečeva Tigrovi iz Guangdžoua nisu izgubili protiv Šenhue, imaju čak šest pobeda i jedan remi.

STRANCI U KINI

GUANGDŽOU EVERGRANDE: Paulinjo (Brazil), Taliska (Brazil), Park Ji So (Južna Koreja), Aloisio (Brazil), Fernando Enrike (Brazil) i Elkeson (Brazil). Trener Fabio Kanavaro (Italija).

ŠANGAJ SIPG: Marko Arnautović (Austrija), Hulk (Brazil), Rikardo Lopes (Brazil), Oskar (Brazil) i Odil Ahmedov (Uzbekistan). Trener Vitor Pereira (Portugal).

ŠANDONG LUNENG: Maruan Felaini (Belgija), Rožer Guedes (Brazil), Moises (Brazil), Tamaš Kadar (Mađarska) i Gracijano Pele (Italija).

DALIJAN PRO: Emanuel Boateng (Gana), Marek Hamšik (Slovačka), Markus Danielson (Švedska), Sem Larson (Švedska), Salomon Rondon (Venecuela), Janik Karasko (Belgija). Trener Rafael Benitez (Španija).

GUANGDŽOU R&F: Musa Dembele (Belgija), Renatinjo (Brazil), Dia Saba (Izrael), Eran Zahavi (Izrael) i Duško Tošić (Srbija). Trener Đovani van Bronkhorst.

PEKING GUAN: Renato Augusto (Brazil), Fernando (Brazil), Sedrik Bakambu (DR Kongo), Žonatan Vijera (Španija), Kim Min Jae (Južna Koreja) i Alan Karvaljo (Brazil). Trener Bruno Ženesio (Francuska).

ČUNGĆING LIFAN: Marselo Sirino (Brazil), Fernandinjo (Brazil), Alan Kardek (Brazil), Marsinjo (Brazil) i Adrijan Mierzejevski (Poljska). Trener Čang Vo Riong (Južna Koreja).

HEBEI: Samir Memišević (BiH), Markao (Brazil), Paulinjo (Brazil), Ajun el Kabi (Maroko), Baja Ture (Sijera Leone) i Rikardo Gular (Brazil).

HENAN: Enrike Durado (Brazil), Ivo (Brazil), Fernando Karanga (Brazil), Kristijan Basogog (Kamerun) i Frank Ohandza (Kamerun).

ĐIJANGSU SUNING: Miranda (Brazil), Aleks Tešeira (Brazil), Ivan Santini (Hrvatska), Mubarak Vakaso (Gana) i Eder (Italija). Trener Kozmin Olariu (Rumunija).

ĐINGDAO: Kleo (Brazil), Žozef Minala (Kamerun), Roman Alesandrini (Francuska), Jagoš Vuković (Srbija). Trener Pablo Makin (Španija).

ŠANGAJ ŠENHUA: Stefan Mbija (Kamerun), Đovani Moreno (Kolumbija), Stefan el Šaravi (Italija), Kim Šin Vuk (Južna Koreja) i Obafemi Martins (Nigerija). Trener Čoi Kang Hi.

ŠENŽEN: Džon Mari (Kamerun), Tjevi Bifuma (Kongo), Harold Presijado (Kolumbija), Ole Selnes (Norveška), Song Ju Hun (Južna Koreja) i Blerim Džemaili (Švajcarska). Trener Roberto Donadoni (Italija).

ŠIJADŽUANG: Mateus (Brazil), Murigi (Brazil), Romulo (Brazil), Oskar Maritu (Kongo) i Stipila Sunzu (Zambija). Trener Afšin Gotbi (Iran).

TJENĐIN TEDA: Žonatan (Brazil), Feliks Bastijans (Nemačka), Sandro Vagner (Nemačka) i Frank Ačeampong (Gana). Trener Uli Štilike (Nemačka).

VUHAN: Leo Baptistao (Brazil), Rafael Silva (Brazil), Žan Evrar Kusi (Obala Slonovače), Edi Gaore (Francuska) i Danijel Kariso (Portugalija). Trener Hoze Gonzales (Španija).

VREDNOST TIMOVA U KINESKOJ SUPERLIGI (PROCENA PORTALA TRANSFERMARKT)

1. Šangaj SIPG                  51.180.000

2. Guangdžou Evergrande 48.830.000

3. Dalijan Pro                   48.400.000

4. Peking Guan                  41.930.000

5. Šandong Luneng          28.750.000

6. Đijangsu Suning           25.600.000

7. Šangaj Šenhua              20.850.000

8. Vuhan                            16.300.000

9. Hebei                             15.330.000

10. Guangdžou R&F         14.550.000

11. Šenžen                        13.080.000

12. Tjenđin Teda               12.800.000

13. Henan                          11.250.000

14. Čungćing Lifan          7.630.000

15. Đingdao                       6.550.000

16. Šijadžuang                   5.780.000

*Cifre su u evrima 

KINA 1 - 1. KOLO

GRUPA A (DALIJAN)

Subota

12.15 (1,55) Guangdžou Evergrande (4,00) Šangaj Šenhua (5,40)

Nedelja

09.30 (3,00) Dalijan Pro (3,30) Šandong Luneng (2,25)

12.00 (2,65) Šenžen (3,05) Guangdžou R&F (2,65)

14.00 (6,00) Henan (4,00) Đijangsu Suning (1,50)

GRUPA B (SUČOU)

Subota

14.30 (2,00) Vuhan (3,35) Đingdao (3,50)

Nedelja

12.00 (2,40) Hebei (3,25) Šijadžuang (2,80)

14.00 (7,50) Čungćing Lifan (4,50) Peking Guan (1,38)

Ponedeljak

13.35 (6,00) Tjenđin Teda (4,00) Šangaj SIPG (1,50)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Kina 1KinaGuangdžo R&FGuangdžou EvergrandeDalijanŠangaj ŠenhuaŠangaj SIPGŠandong Luneng

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara