Sori Kaba, Mikael Ure i Jonas Vind (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)
Sori Kaba, Mikael Ure i Jonas Vind (©Shutterstock, ©Reuters, ©AFP)

Kreće Superliga Danske: Kopenhagen "razbio kasu", Midtjiland promoviše mlade, a Brondbi je ponovo autsajder

Vreme čitanja: 8min | pet. 16.07.21. | 08:39

Večeras startuje prvenstvo u kojem se očekuje šampionska trka udvoje

Kažu da je uvek lakše osvojiti nego odbraniti titulu, a ta teza mogla bi da dobije potvrdu i na primeru Brondbija. Protekle sezone se klub iz predgrađa Kopenhagena nije razmetao bombastičnim najavama, radio je tiho i naposletku pokorio Dansku, ali u kampanji koja predstoji je ponovo ozbiljan autsajder. Ovog puta jer je ostao bez nekolicine važnih prvotimaca, te bi šampionska borba u Superligi ponovo mogla da postane trka udvoje između Kopenhagena i Midtjilanda.

Ovaj potonji otvara večeras 32. epizodu najkvalitetnijeg takmičenja u Danskoj, pošto mu u goste, u Herning, stigne Odenze, tim iz trećeg ešalona, gde se svrstavaju još Nordsjiland i Sonderjisk (19.00). U drugom su Orhus, Olborg i Randers, i od njih se očekuje da budu među najboljih šest, dok je borba za opstanak rezervisana za Vejle i novajlije Viborg i Silkeborg.

Izabrane vesti

19.00: (1,58) Midtjiland (4,00) Odenze (6,00)

Format takmičenja se nije menjao u odnosu na minulu sezonu. Ukupno 12 timova suprotstaviće se u dvokružnom sistemu. Posle 22 runde liga će se podeliti na plej-of i plej-aut, gde će svako od njih odigrati još dodatnih 10 kola. Dva najslabije rangirana sastava direktno će se preseliti u niži rang.

LAVOVI POSTROŠILI SKORO 10 MILIONA EVRA, VUKOVI SA NOVIM TRENEROM, PRVAK OSLABLJEN

Glavni pretendent na lovorike je Kopenhagen. Posle sezone u kojoj je lutao i razočarao svoje pristalice, klub sa Parkena je "razbio kasu" rešen da mu se ne desi repriza. Starovao je kao prvi i neprikosnoveni favorit za titulu, potom nije uspeo da se domogne grupne faze Lige Evrope, a ceh slabim izdanjima početkom novembra platio je Stole Solbaken, najdugovečniji i najtrofejniji trener u klupskoj istoriji. Zamenio ga je Jes Torup, koji je prošao kroz mnoge turbulencije i na kraju uspeo da odvede tim u Evropu.

Tokom leta je pojačao odbrambenu liniju, pošto je angažovao mladog golmana Johana Guadanja iz Mančester Junajteda, potom iskusnog čuvara mreže Kamila Grabaru iz Liverpula, kojeg je platio 3.500.000 evra, a milionsko obeštećenje izdvojeno je još za Lukasa Leragera i Davita Kočolavu. Za prvog tri i po miliona, a za drugog dva i po. Bitnih odlazaka iz tabora Lavova nije bilo, pa Kopenhagen kreće sa pozicije favorita. Očigledno je da je Torup skockao veoma jak tim, sposoban da se vrati na vrh danskog fudbala.

Nedelja, 16.00: (1,73) Kopehnagen (3,60) Olborg (5,10)

Midtjiland je prošle sezone počinio "fudbalsko samoubistvo". U poslednjih nekoliko kola je posrnuo i izgubio vođstvo na tabeli, završivši na kraju na 2. mestu. Strateg Bo Henriksen doveden je da zameni Brajana Priskea, koji je preuzeo Antverpen, i neće mu biti lako da uđe u "njegove cipele". Radi se o treneru koji je najpre proveo sedam godina u Brensheju, potom šest na kormilu Horsensa, pa u taboru Vukova veruju da će napraviti dinastiju i u Herningu, forsirajući mlade igrače. Henriksen važi upravo za čoveka koji voli da radi sa tek punoletnim momcima, i već je nekolicinu prebacio u prvi tim Midtjilanda.

Ekipu je pojačao defanzivac Brentforda Henrik Damsgor, a nešto više od 3.000.000 evra plaćeno je za Žuninja iz Palmeirasa i veznjaka Čarlsa iz Seare. Najvažniji gubici su defanzivac Alekander Šolc, veznjak Kasper Tengsted i golman Jesper Hansen. Vukovi će ponovo biti jedan od glavnih favorita za šampionat, samo ostaje da se vidi da li će novi trener u početnim rundama još da se "traži".

Stadion Brondbija (©Shutterstock)Stadion Brondbija (©Shutterstock)

Momci iz Vestegnena šokirali su prethodne sezone sve u državi gde je nešto "trulo", popevši se na tron posle 16 godina pauze. Prolazili su tokom kampanje kroz krizne periode, a na kraju su dobili pomoć usled samouništavajućih tendencija Midtjilanda. Kormilar Nils Frederiksen je ostao na kormilu, a jedan od najiskusnijih trenera u Danskoj moraće da se pomiri sa činjenicom da sada na raspolaganju ima znatno slabije snage. Izgubio je ključnog golmana Martina Švabea koji je prešao u Keln, potom standardne defanzivce Antonija Junga i Hjertura Hermansona, kao i veznog igrača Lasea Vigena. Odlazak najboljeg asistenta lige Jespera Lindstrema u Ajntraht iz Frankfurta za 7.000.000 evra biće teško nadoknadiv, ali najbolji strelac Superlige Mikael Ure je ostao.

Dakle, Brondbi je oslabljen ulazi u novu sezonu, što izaziva zabrinutost njegovih navijača. Kao šampion, imaće gust raspored zbog učešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona, te će mu biti vraški teško da ponovi prošlogodišnji podvig.

ORHUS FINANSIJSKI STABILAN, NORDSJILAND PONOVO SA KLINCIMA, OPTIMIZAM U RANDERSU

Ostale ekipe su daleko od šampionske trke, ali par njih se nadaju izlasku na međunarodnu scenu. U prvom redu Orhus, koji bi voleo da nastavi na talasu prošogodišnje forme i ode bar korak dalje. Beli su, zapravo, minuli šampionat započeli uz priče o tituli, međutim njihove slabosti su brzo postale očigledne i takmičenje su okončali na četvrtom mestu, obezbedivši kartu za kvalifikacije za Ligu Konferencije.

Trener David Nilsen je već četiri godine na klupi, uspevajući da stabilizuje klub. Nije previše menjao tokom predsezone, izdvojivši milion evra za napadača Žiline Davida Kurminovskog. Sve u svemu, Orhus ima dobar sastav, sposobnog trenera, odane navijače i poslednjih godina finansijsku stabilnost. Definitivno se očekuje u plej-ofu.

Nordsjiland je još jedan od pretendenata na mesto u Evropi. Prošle sezone je prošao bolje nego što se očekivalo. Uspeo je da uđe u prvih šest i izbegne bilo kakvu opasnost, na kraju završivši na 5. mestu. To je bilo veoma važno dostignuće, s obzirom na to da je kormilar Fleming Pedersen imao mlad i neiskusan sastav.

Ograničene finansijske mogućnosti i želja uprave da promoviše momke iz omladinske škole uslovili su situaciju po kojoj su Tigrovi u prelaznom roku doveli samo 21-godišnjeg defanzivca Klintona Antvija, koji se vratio sa pozajmice iz Esbjerga. Interesantno, on je jedan od šestorice Ganijaca u taboru Nordsjilanda. Vredno pomena je i to da se penzionisao nekadašnji švajcarski reprezentativac Joan Đuru, bivši štoper Arsenala.

Nedelja, 14.00: (2,75) Vejle (3,25) Randers (2,60)

Svoje šanse za proboj na evropsku pozornicu vidi i Randers. Iza Konja je uspešna godina, jer je s jedne strane klub uspeo da uđe u prvih šest i izbegne borbu za opstanak, a sa druge je osvojio Kup i izborio mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Strateg Tomas Tomasberg dobio je dva dobra pojačanja, pošto je doveo napadača Nikolaja Broka Madsena iz Horsensa i vezistu Simona Tiblinga iz Emena. Optimizam je veliki u Randersu, pošto se očekuje da će čelnici da ulože novac zarađen od evropskih utakmica, tako da će potencijalno moći da se pojačaju ako bude potrebno.

Olborg se nada mestu u gornjem domu, pošto je u finišu ligaškog dela protekle kampanje izgubio poziciju broj 6. U plej-autu je bio najbolji, te je kroz baraž sa četvrtoplasiranim Orhusom mogao do proboja na međunarodnu scenu, ali je izgubio na penale. Ove sezone u taboru crveno-belih mnogo očekuju od španskog trenera Martija Sifuentesa, koji je ekipu preuzeo prvog januara 2021. i uspeo da stabilizuje formu. Nije bilo mnogo promena u klubu tokom leta, međutim, Olborg je ostao bez najboljeg strelca tima Toma Van Verta, koji je prešao u grčki Volos.

Plej-ofu se nada i Sonderjisk, iza kojeg je razočaravajuća kampanja. Počeo je kao pobednik Kupa, ispao od Plzenja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, potom izgubio finale od Randersa za drugi pehar po značaju u Danskoj i završio sezonu na 8. mestu. Trener Glen Ridersholm je otpušten, a nedavno je na klupu seo nemački strateg Mihael Boris, doskorašnji šef MTK iz Budimpešte.

Tim iz Hadersleva zadržao je osovinu, a pojačanje je stiglo u vidu kamerunskog defanzivca Dupleksa Čambe iz Stremsgodseta. Generalno, sastav je konkurentan, međutim potrebno je još akvizicija kako bi mesto u Evorpi bilo realno.

Odenze je imao turbulentnu prošlu kampanju, a sve deluje da će takva da bude i ova. Ciljali su Prugasti 6. mesto, nisu uspeli, pa su oko ulaska u 2021. otpustili trenera Jakoba Mihelsena. Šampionat su završili sa tehničkim direktorom na klupi, a situaciju će pokušati da popravi Šveđanin Andreas Alm. Međutim, uprava mu nije dovela gotovo nikakva pojačanja, zapravo samo su se vratila dvojica igrača sa pozajmica, pa teško da može da se očekuje nešto posebno.

TRI KANDIDATA ZA DVA MESTA KOJA NIKO NEĆE

Prethodne sezone su uspeli da opstanu i to u Vejleu smatraju uspešnom kampanjom. Nadaju se istoj i ove, ali u nju kreću sa novim trenerom Karitom Falhom, koji je upravo ispao sa Lingbijem. Bilo je prometno u pogledu dolazaka i odlazaka, ali ne može se reći da su Crveni angažovali nekog kapitalca.

Nedelja, 14.00: (1,97) Nordsjiland (3,50) Viborg (3,90)

Posle četiri godine u Drugoj diviziji Viborg se domogao promocije. Trener Lars Fris je preuzeo ekipu u januaru, dolazeći sa mesta pomoćnika u Orhusu, i uspeo je da Zelene vrati u Superligu bez i najmanjeg problema. Činjenica da nije bio preterano aktivan na tržištu, u kombinaciji sa neiskustvom stratega u najjačem rangu, čini Viborg jednim od favorita za ispadanje.

Silkeborg se posle jedne godine pauze vratio u najkvalitetnije društvo, a sada je među glavnim kandidatima za ponovno menjanje ranga. Šef struke Kent Nilsen je jedan od najiskusnijih u ligi, i iza sebe ima osvojenu duplu krunu sa Olborgom 2014. Klub je bio vredan u prelaznom roku, imao zapažene rezultate u prijateljskim utakmicama i otuda unutar ekipe vlada skromni optimizam.

MAKARIĆ UZ PAVLOVIĆA, JEVTOVIĆA I PRIJOVIĆA

Čast Srbije u novoj sezoni Superlige Danske brane trojica igrača, a uskoro bi mogao da im se pridruži i četvrti. To su Andrija Pavlović, špic prvaka Brondbija, potom Milan Jevtović, krilni igrač Orhusa i Vladimir Prijović, defanzivac Olborga. Upravo bi Prijovićev saigrač trebalo da postane Milan Makarić, napadač Radnika iz Surdulice i najbolji strelac šampionata Srbije u minuloj kampanji.

DANSKA 1 - 1. KOLO

Petak

19.00: (1,58) Midtjiland (4,00) Odenze (6,00)

Nedelja

14.00: (1,97) Nordsjiland (3,50) Viborg (3,90)

14.00: (2,75) Vejle (3,25) Randers (2,60)

16.00: (1,73) Kopehnagen (3,60) Olborg (5,10)

19.00: (2,80) Orhus (3,25) Brondbi (2,55)

Ponedeljak

19.00: (2,20) Silkeborg (3,45) Sonderjisk (3,25)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

RandersNordsjelandOrhusBrondbiMidtjilandKopenhagenDanska 1OlborgSonderijskeOdenzeVejleViborgSilkeborg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara