Žorž Žezus (©AFP)
Žorž Žezus (©AFP)

Svetski rekord na ispitu? Žorž Žezus sve bliži Lipiju i Skolariju

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.04.24. | 10:53

Al Hilal u prvom polufinalnom susretu AFC Lige šampiona gostuje Al Ainu bez najboljeg strelca Aleksandra Mitrovića, i brani najduži niz pobeda

Malo po malo, AFC Liga šampiona stigla je do polufinalne faze. U njoj se, tradicionalno, nalaze po dva tima iz Zapadne i Istočne Azije. Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i saudijski Al Hilal trebalo je da se obračunaju u utorak veče u prvom susretu borbe za finale, ali je sudar odložen za sredu usled obilnih poplava koje su zadesile Abu Dabi (18.00). U preostalom okršaju južnokorejski Ulsan i japanska Jokohama Marinos boriće se u podnevnom terminu (12.00).

Nijedan tim nije bio uspešniji od Al Hilala u istoriji azijske elite, pošto su giganti iz Rijada osvojili trofej rekordna četiri puta. Poslednji najvredniji pehar stigao je u vitrine Plavih 2021. kada je južnokorejski Pohang Stilers stradao u finalu, dok je Al Hilal za dlaku izgubio prošlosezonko izdanje od Urave Red Dajmonds iz Japana.

Izabrane vesti

Ekipa Žorža Žezusa je u senzacionalnoj formi u aktuelnoj sezoni. Pobedila je u prethodne 34 utakmice na svim frontovima i postala svetski rekorder kada je u pitanju broj vezanih trijumfa, a on može da se nastavi već u Emiratima. Tek da se pomene, iza učinka Al Hilala sledi serija TNS-a od 27 pobeda u 2016, potom niz istog tima iz ove sezone sa 26 slavlja, a zatim serija Ajaksa iz 1972. sa 26 pobeda i iz 1995. sa 25, Koritibe sa 24 trijumfa 2011, Bajerna iz 2020. sa 23 pobede, Real Madrida sa 22 trijumfa u 2022...

Kulminacija izvrsne forme dovela je Al Hilal prošle sedmice do prvog trofeja u sezoni, kada je Al Hilal u Abu Dabiju deklasirao velikog rivala Al Itihad sa 4:1 i osvojio saudijski Superkup. Već ovog utorka gigant iz Rijada se vraća u Ujedinjene Arapske Emirate, a Al Hilal cilja na još jednu pobedu, 35. u nizu, ovog puta nad najdominantnijim klubom iz UAE-a.

Al Ain je rekordni, 14-struki šampion nacionalne Pro lige - Šabab Al Ahli je sledeći sa osam - i osvojio je sedam kupova, kao i AFC Ligu šampiona 2003. Pod vođstvom trenera Ernana Krespa, Al Ain je uspeo da stigne do prvog polufinala kontinentalne elite otkako je izgubio u finalu od Čonbuka 2016. To je postignuto zahvaljujući zadivljujućoj pobedi u četvrtfinalu nad Al Nasrom Kristijana Ronalda, a Al Ain je napredovao posle dramatičnog izvođenja penala u Rijadu.

18.00: (5,80) Al Ain (4,00) Al Hilal (1,52)

Forma Krespove ekipe je bila malo neujednačena od tog velikog rezultata sredinom marta, međutim. Al Ain je od tada pobedio samo u jednom od narednih pet mečeva, ujedno je eliminisan iz Kupa u Itihad Kalbe ranije ovog meseca i trenutno zaostaje 15 bodova od Al Vasla Miloša Milojevića u Pro ligi UAE.

Al Ain je ranije mogao da se pohvali i jačim timovima od svog trenutnog kolektiva, ali još ima mnogo talentovanih igrača. Napadač iz Togoa Kođo Laba bio je pouzdan strelac prethodnih godina i ima ih šest u ovosezonskoj Ligi šampiona, dok je uticajno krilo iz Maroka Sofijan Rahimi postigao 17 golova u svim takmičenjima. Za kreativnost je zadužen omaleni Paragvajac Kaku, koji je u čitavoj sezoni ima devet asistencija i sedam golova.

Al Hilal će, u međuvremenu, biti primoran da se bori bez svog najboljeg strelca Aleksandra Mitrovića, koji se nalazi na vrhu liste strelaca AFC Lige šampiona ove sezone sa osam golova, pored Rahimija iz Al Aina. Mitrović će biti van terena još mesec dana, i to nije jedini problem za trenera Žezusa. Odavno je van stroja Nejmar, ali drugo brazilsko krilo Malkom je u poslednje vreme u posebno blistavoj formi, dok Ruben Neves i Sergej Milinković-Savić nastavljaju da impresioniraju.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Kada je reč o trenerima, Al Hilal je trofejniji. Žorž Žezus je osvojio Kopa Libertadores sa Flamengom 2019. godine, i to je skinulo ogromno breme sa njegovih ramena. Ranije je izgubio dva uzastopna finala Lige Evrope sa Benfikom, pretrpevši poraze od Čelsija 2013. i Sevilje 2014. godine, a osvajanje u glavnom takmičenju Južne Amerike značila je da nije uklet i da je šampion kontinenta.

Ukoliko Žezus sa Al Hilalom osvoji AFC Ligu šampiona, pridružio bi se dvojici legendarnih trenera koji su bili najbolji na dva kontinenta - Italijanu Marčelu Lipiju koji je bio najbolji sa Juventusom u Evropi i Guangdžou Evergrandem u Aziji, odnosno Brazilcu Luizu Felipeu Skolariju koji je osvajao Kopa Libertadores sa Gremiom i Palmeirasom, a AFC Ligu šampiona sa Guangdžouom.

Žezus je ove sezone pokazao koliko je iskusan taktičar, a izgleda da je portugalskom treneru predodređeno da vodi Al Hilal do značajnog trofeja pošto je već ušao u istoriju tako što je njegov tim trenutno u rekordnom klupskom pobedničkom nizu. Ostaje da se vidi da li će možda da ga zaustavi Ernan Krespo, koji ima manje trenerskog prestiža, ali dosta iskustva u pobeđivanju kao igrač.

Krespo je bio izuzetan napadač, koji je osvojio Kopa Libertadores sa River Plejtom, a prošlo je već 10 godina otkakao je započeo trenersku karijeri. Možda je njegovo najveće dostignuće do sada trijumf u Kopa Sudamerikani 2020. sa Defensom i Hustisijom u svojoj rodnoj Argentini. Pre nego što je prešao u Al Ain, Krespo je osvojio domaći trofej sa Al Duhailom u Kataru i pokazao je u AFC Ligi šampiona ove sezone - posebno protiv Al Nasra - da je sposoban da napravi iznenađenje. Ima i dodatni motiv, jer ga je Al Hilal u prošlom izdanju azijskog krema deklasirao sa 7:0 kada je predvodio Al Duhail.

AFC LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Sreda

12.00: (2,20) Ulsan (3,40) Jokohama Marinos (3,00)

18.00: (5,80) Al Ain (4,00) Al Hilal (1,52)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Azijska liga šampionaAl AinAl HilalSergej Milinković SavićAleksandar MitrovićŽorž ŽezusErnan Krespo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara