Ronald Kuman tokom meča sa Rajo Valjekanom (©Reuters)
Ronald Kuman tokom meča sa Rajo Valjekanom (©Reuters)

Kuman prvi trener kog je Laporta otpustio, o otkazu obavešten u avionu

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.10.21. | 13:42

Surov način da se sazna za gubitak posla

Od početka je saradnja Ronalda Kumana i Barselone bila na klimavim nogama, u senci finansijskih potresa i zategnutih pregovora oko ugovora Lionela Mesija.

Kako je vreme prolazilo, postajalo je sve jasnije da se Holanđanin neće dugo zadržati na klupi Katalonaca. Štaviše, veliko je iznenađenje da je tek juče dobio otkaz, a ne nekoliko nedelja ranije.

Izabrane vesti

Subota, 21.00: (1,30) Barselona (6,25) Alaves (10,0)

Barselonu ostavlja na devetom mestu Primere sa 15 bodova iz 10 utakmica i s dva poraza u Ligi šampiona, zbog čega predstoji borba sa Benfikom za drugo mesto. Vodeći Bajern Minhen je uveliko odmakao sa šest bodova više.

Vatru na Kamp Nou pokušaće da ugasi nekadašnji kapiten Ćavi, s kojim je već postignut dogovor i u toku dana se očekuje zvanično saopštenje. U međuvremenu je Serhi Barhuan iz B tima dobio ulogu vršioca dužnosti trenera prvog tima i očekuje se da će u njoj biti do novembarske reprezentativne pauze, odnosno za mečeve protiv Alavesa, Dinamo Kijeva i Selte.

Paralelno sa tim, rukovodstvo Barselone moraće da pronađe način prekida saradnje sa Kumanom, koji navodno u ugovoru ima klauzulu po kojoj mu pripada 13.000.000 evra ukoliko dođe do otkaza. Sigurno je da se Holanđanin neće tako lako odreći obećanog novca, mada se i retko dešava da trenerima bude isplaćena kompletna suma.

Na Kumanovo raspoloženje posebno bi mogao da utiče način na koji je saznao za otkaz, pošto ugledna Marka, doduše stacionirana u Madridu, piše da je iskusni trener o otkazu obavešten tokom leta po povratku iz Madrida, nakon poraza od Rajo Valjekana (0:1). Iako mu je nedavno produžio poverenje, Đoan Laporta nije želeo više da odlaže neminovno i već u avionu je obavio razgovore s najbližim saradnicima, dok je Kuman sedeo samo nekoliko metara dalje od njih. Pošto je odluka brzo doneta, preneta je treneru, a on dalje članovima stručnog štaba.

Sve to dešavalo se tokom jednočasovnog leta od Madrida do Barselone, da bi po sletanju i dolasku u trening centar Đoan Gamper Kuman u svojoj kancelariji jednog po jednog obaveštavao igrače o rastanku. Potom je spakovao svoje stvari i poslednji napustio zgradu, daleko iza ponoći, piše Marka.

Ronald Kuman je, inače, prvi trener kog je Đoan Laporta otpustio tokom svog predsednikovanja. U njegovom prvom mandatu, od 2003. do 2010. godine, ekipu je do isteka petogodišnjeg ugovora prvo vodio Frank Rajkard (2003-2008), a potom Pep Gvardiola (2008-2012).


tagovi

Ronald KumanBarselonaĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara