Fudbaleri Persepolisa (©AFP)
Fudbaleri Persepolisa (©AFP)

Kup Irana: Duel titana, Teheran na nogama

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.07.21. | 11:22

Dva najveća kluba u zemlji, Persepolis i Esteglal, danas na Azadi stadionu igraju u četvrtfinalu

Persepolis i Esteglal su najveći klubovi u Iranu na osnovu broja trofeja i navijača, a ljuti su rivali i u Aziji. Velelepni stadion Azadi u Teheranu u četvrtak (17.15) će biti poprište 89. zvaničnog Crveno-plavog derbija, ovog puta u četvrtfinalu nacionalnog, Hazfi kupa.

U prethodnom izdanju Esteglal je u polufinalu eliminisao komšiju, ali Persepolis, koji je zvanični šampion i trenutni lider iranskog prvenstva revanširao mu se minimalcem u ligaškom susretu sredinom maja i tako zadržao prednost od dve pobede u međusobnim odmeravanjima.

Izabrane vesti

17.15: (2,30) Persepolis (2,90) Esteglal (3,35)

Poput mnogih prethodnih, i ovaj meč imao je uvertiru u lokalnim medijima, i to prepucavanjem između trenera Perspolisa Jahje Golmohamadija i potpredsednika Esteglala Nasera Farjadširana. Najpre je Golmohamadi zamolio čelnike Esteglala "da gledaju svoja posla, a ne u tuđe dvorište, što rade svaki put kada se približi utakmica sa njegovom ekipom" – konkretno, razlog su bile plate fudbalera. Naravno, Farjadširan mu nije ostao dužan, poručivši da se trener Crvene armije služi klasičnom zamenom teza, što najbolje govori i o njemu kao čoveku, ali i o klubu koji ga plaća.

18.00: (2,30) Gol Gohar (2,90) Aluminujum Arak (3,35)

Dakle, "zla krv” je već prosuta i očekujemo više pogibeljnih startova i kartona nego golova. Blagi favorit ipak je Persepolis koji će nastupiti u najjačem sastavu, dok će štoper i levi spoljni Esteglala Mohamad Naderi i Hrvoje Milić zbog povreda gotovo sigurno propustiti derbi, što je priličan hendikep.

Prošle godine Persepolis i Esteglal, gradski rivali iz Teherana, bili su na prve dve pozicije u šampionatu Irana, ali je ove sezone Esteglal slabiji, na trećem mestu je sa osam bodova manje od gradskog rtivala, tri kola pre kraja. Između timova iz Teherana "ubacio" se Sepahan iz Isfahana koji se bori za krunu sa šampionom Irana. Ima samo dva boda manje pred zanimljv finiš elitne lige ove velike azijske zemlje.

19.00: (3,05) Folad (2,85) Sepahan (2,50)

U prvenstvu ove sezone bolji je bio Persepolis koji je osvojio četiri boda protiv Esteglala. U prvom delu prvenstva bilo je 2:2, a pre dva meseca šampion je dobio sa 1:0 golom Ise Alakasira.


tagovi

AzijaIranIran 1PersepolisEsteglal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara