Džonatan Dejvid (AFP)
Džonatan Dejvid (AFP)

Kuva u vrhu liste strelaca Lige 1: Dejvid kao Haland, Bologun nastavlja teror

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.02.23. | 17:03

Lil rutinski razoružao Strazbur, Rems u istom maniru upisao tri boda protiv Troe

Pamtiće se 23. kolo Lige 1 po skalpu koju je Monako juče skinuo Pari Sen Žermenu, ali i po najavi kakvu bismo trku za najboljeg strelca francuske elite mogli da gledamo do kraja sezone. Na jučerašnja dva gola Visama Ben Jedera šampionu države, ovog popodneva odgovorili su Džonatan Dejvid i Folarin Balogun. Dejvid je kao dvostruki strelac protiv davljenika Strazbura (2:0) lansirao Lil na petu poziciju na tabeli, dok je Balogun overio trijumf Remsa nad ekipom Tore (4:0) ponovo se osamivši na čelu golgeterskog poretka sa 15 pogodaka.

Dakle, pozajmljeni napadač Arsenala je lider, za vratom mu sa po 14 pogodaka dišu Ben Jeder i Dejvid, Aleksandar Lakazet večeras protiv Lansa ima šansu da se pomakne sa brojke od 13 pogodaka koliko trnutno ima i Kilijan Mbape. Po 12 golova sakupili su Nejmar, Bril Embolo i Terem Mofi. Dakle, u ovom trenutku imamo osmoricu kandidata za laskavo priznanje.

Izabrane vesti

Da počnemo od Lila i sjajnog Kanađanina. Na stadionu Pjer Moro Doge su imale apsolutnu dominaciju, a pretočili su je u dva pogotka svoje zlatne koke. Gazi Dejvid treću sezonu u Lilu, a kako igra mogla bi da mu bude i poslednja jer nikoga neće začuditi ako na leto stigne izdašna ponuda od najmanje pedesetak miliona evra, možda i značajno veća. Jednostavno, penalom iz 23. i reakcijom iz 28. minuta, 23-godišnjak je došao do brojke od 16 ovosezonskih golova, a pride ima i četiri asistencije. Pritom je peti put ove sezone bio bar dvostruki strelac u Ligi 1. U konkurenciji najbolji pet liga Evrope, samo je Erling Haland češće postizao više od jednog gola na utakmici - u sedam navrata.

Odbrana kojom su komandovali preiskusni Žoze Fonte i perspektivni Tijago Đalo, limitirala je goste na svega pet udaraca od kojih nijedan nije išao u okvir gola. Sa kapitalom od dva gola na petnaestominutnoj pauzi, Doge nisu morale da zapinju u drugom poluvremenu.

Poput Lila, posao je rutinski odradio i Rems. Četiri lopte u mreži Troe, po dve u oba poluvremena. Izabranici Vilijama Stila, najmlađeg trenera Lige 1 (samo 30 godina) su pogocima Munetsija iz 10, odnosno Maolide iz 44 minuta trasirali put ka trijumfu i čak 16. uzastopnom prvenstvenom duelu bez poraza. Svoju šansu početkom drugog dela iskoristio je i Balogun. Izdržao je duel sa Palmer-Braunom, pospremio loptu u mrežu i došao do petog pogotka u poslednje četiri ligaške utakmice. Teror 21-godišnjaka koji je pod ugovorom sa Arsenalom se nastavlja, a Tobdžije bi mogle da porazmisle o tome da mu ozbiljno daju šansu naredne sezone.

U ovom kolu sastali su se i Anže i Okser, dva najlošija tima Lige 1, a zadovoljniji remijem 1:1 mogu da budu fudbaleri Anžea. Po jedan gol na obe strane viđen je do sredine prvog dela igre, a gosti su u sudijskoj nadoknadi propustili kolosalnu šansu da pobegnu fenjerašu na velikih osam bodova prednosti. Mladi Matis Ablin mogao je da bude apsolutni heroj. Postigao je gol za izjednačenje, ali u smiraj utakmice promašio penal za pobedu.

FRANCUSKA 1 – 23. KOLO

Petak

Nica - Ajačio 3:0 (1:0)

/Dante 3, Braimi 69, 90/

Subota

Monako - Pari Sen Žermen 3:1 (3:1)

/Golovin 4, Ben Jeder 18, 45+2 - Zair Emeri 39/

Klermon - Marselj 0:2 (0:1)

/Sančez 44, 81/

Nedelja

Tuluz - Ren 3:1 (3:0)

/Ratao 26, Abuklal 27, Dalinga 37 - Rul 55ag/

Anže - Okser 1:1 (1:1)

/Raveloson 2AG - Ablin 22/

Lil - Strazbur 2:0 (2:0)

/Dejvid 23, 28/

Monpelje - Brest 3:0 (2:0)

/Erel 4AG, Savanije 17, Vahi 54/

Rems - Troa 4:0 (2:0)

/Muntesi 10, Maolida 44, Balogun 50, Kajuste 82/

17.05: (2,05) Nant (3,50) Lorijan (3,90)

20.45: (2,60) Lion (3,20) Lans (2,80)

***kvote su podložne promenama




tagovi

LilDžonatan DejvidStrazbur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara