Nikola Kuveljić (©Wisla Krakow)
Nikola Kuveljić (©Wisla Krakow)

Kuveljićev raport iz Krakova: Nikad više borba za opstanak

Vreme čitanja: 5min | pon. 24.08.20. | 09:24

Vezista Visla o počecima u poljskom fudbalu, novajlijama u novom klubu, Bažčikovskom, Partizanu i Javoru

Bleštavilo u trofejnoj sali – mrak na terenu. Sijaju pehari u muzeju Visle, 14 šampionskih i četiri kupa podsećaju da je reč o jednom od najboljih poljskih klubova, ali učinak u deceniji na izmaku brine navijače. Davno beše 2011, kad su u Krakovu slavili titulu, u poslednje dve sezone nalazili su se u plej-autu, proletos izbegli selidbu u Drugu ligu. Pošto su dotakli jednu od najnižih tačaka u istoriji, sad mogu samo – uzbrdo.

Plan ambicioznog rukovodstva na čelu sa braćom Blažčikovski podrazumeva renesansu. Jakub, nekadašnji protimac Borusije iz slavnih dana u Dortmundu, osim funkcije vlasnika, pokazuje čvrstu emociju pošto i dalje igra. David je u predsedničkoj fotelji, rešen da Vislu uvede u prepoznatljive tokove. Dokaz: pozajmicama su spasli klub od bankrota, preuzeli rukovodeća mesta, Kuba se vanrednim gestom odrekao plate. Još samo da bude kao nekad...

Izabrane vesti

"Nisam zakačio period najveće krize Visle, angažovan sam kad se situacija drastično popravila dolaskom braće Blažčikovski“, raportira MOZZART Sportu sa lica mesta Nikola Kuveljić, od zimus član Visle uoči današnjeg gostovanja Jagjeloniji. “Naslušao sam se priča o finansijskim nevoljama, egzistencijalnoj opasnosti, ali otkako sam došao mogu da posvedočim da problema nema. Doduše, nije bila povoljna situacija ni posle mog potpisa, nalazili smo se na pretposlednjem mestu na tabeli, pet bodova daleko od sigurne zone, ali smo uspeli da se izvučemo”.

Minulog vikenda počela je nova sezona Ekstraklase. Legija brani titulu, četiri puta u poslednjih pet sezona bila je prvak, ima najjači tim i srpskog stručnjaka Aleksandra Vukovića na klupi. Zaglebje i Leh su pokušavali minulih sezona da joj pomrse račune, Pjast u tome uspeo, a prava je misterija kakva je trenutno uloga Visle, imajući u vidu tranzintni period kluba.

"Čvrsto verujem da su sezone borbe za opstanak prošlost, da se ovakav gigant neće nikad više naći u sličnoj poziciji. Ne znam koliko je realno da se napade prvo ili mesto koje vodi u Evropu, ali ćemo se truditi da budemo što bolje plasirani. Visla gaji pobedničke aspiracije, bitno je da dobro otvorimo prvenstvo na gostovanju Jagjeloniji. Samo da krene valjano..."

Imajući u vidu veličinu i status Visle u poljskim okvirima, tavorenje u donjem domu tabele je katastrofalan učinak, ali za razliku od Srbije, gde bi navijači Crvene zvezde ili Partizana verovatno digli ustanak, u Krakovu se narod sjedinio sa klubom.

"Navijači me podsećaju da je Visla 14 puta osvajala naslov najboljeg, krivo je ljudima što su sad daleko od prvog mesta, znaju gde su bili pre krize, ali sam prijatno iznenađen podrškom igračima. Razočarani jesu, međutim, nijednog trenutka nisam doživeo da nas vređaju, pljuju ili okreću leđa. Naprotiv, osetio sam fenomenalan vetar u leđa s tribina po dolasku, hrabre igrače, shvataju zajedničku misiju. Na debiju, iako smo bili pretposlednji na tabeli, skupilo ih se 20.000 na stadionu i frenetično navijali, kao da se borimo za titulu, ne za opstanak. Njih nekoliko hiljada pojavilo se na treningu da nas ohrabre, uliju energiju".

FS Poljske je u postkoronarnom delu prvenstva dozvolio ispunjenost stadiona od 25 odsto, u novom prvenstvu duplirao prisustvo publike, kojoj se Kuveljić predstavio u lepom svetu posle transfera iz Javora vrednog 200.000 evra. Odigrao je 12 utakmica, cementirao mesto zadnjeg veznog.

"U početku sam ulazio po 15 minuta ili pola sata, kasnije provodio na terenu po 90 minuta i, valjda, zadovoljio, čim me stavljaju da igram od starta. Prija mi fizički zahtevan i taktički organizovaniji fudbal nego kod nas, sa više trke i duela, gde bukvalno svako svakog može da pobedi. Znači mi što sam napravio veliki skok u karijeri, obično se iz Srbije u inostranstvo odlazi preko Zvezde ili Partizana, ali kad neko iz manje sredine, poput Ivanjice, realizuje transfer u velikana poput Visle, onda je to prava stvar. A Visla će se, sa mnom ili bez mene, pre ili kasnije, vratiti na pobedničke staze“.

 (©Wisla Krakow) (©Wisla Krakow)

Ne tako davno u Krakovu su igrali Ivica Iliev, Marko Jovanović, Milan Jovanić, Ostoja Stjepanović. Donedavno je bio Vukan Savićević...

"Neverovatan igrač i sjajan momak, na usluzi od prvih dana u Visli, želim mu svu sreću u Turskoj. U međuvremenu angažovan je Fatos Bećiraj, reprezentativac Crne Gore, izvanredan napadač, značiće nam njegovi golovi. Stigao je i Stefan Savić iz Olimpije, momak naših korena dokazan u Austriji i Sloveniji. Ti je i Mehremić, potpisnik iz portugalskog Avesa. Mislio sam posle Vukanovog odlaska ‘biću sam’, ispalo je da smo osnovali pravu malu balkansku koloniju. Verujem da ćemo se odužiti Visli", napominje iz Poljske Nikola Kuveljić.

SKORO SVE GOTOVO SA PARTIZANOM

Potpisao je Nikola Kuveljić za Vislu do leta 2023, a lako je moglo da se desi da pre osam meseci završi u Humskoj

"Tačno je da je bilo pregovora sa Partizanom, čak je posao bio pred zaključenjem, maltene gotova priča. Kad su pozvali Poljaci procenio sam da je za mene bolje da se okušam u Ekstraklasi. Ništa protiv crno-belih, opredlio sam se za Vislu usled utiska da u jačoj ligi mogu više da napredujem".

Kakav je tim Javor imao prošle sezone pokazala je i transfer pijaca.

"Nikola Petković je stvarno dobar napadač, dati 16 golova u našem prvenstvu, više od igrača večitih, Vojvodine i Čukaričkog, dokaz je vrednosti. Zaslužio je transfer u Šambli. Kao i Dino Dolmagić u TSC. Pre nas, Aleksa Amanović u Kazahstan, Momčilo Mrkajić u Vojvodinu. Sve zbog ideja Igora Bondžulića, trener Javora, jedan je od prepoznatljivijih stručnjaka mlađe garde u Srbiji".

KUBA NIKAD NAMRGOĐEN

Do pre samo dva leta igrao je Kuveljić srpskogligaški fudbal u dresu surčinskog Jedinstva, zatim se afirmisao u Javoru, a da je potencijal potvrdio je transferom u Vislu. I to tako što se dogovorio sa odlazećom upravom, a ostao u klubupo dolasku braće Blažčikovski, što je signal da mu u Krakovu veruju.

"Oduševljen sam Kubom. Najbolje ga opisuje reč - legenda. Vratio se da pomogne kad je najteže. Gledaju ga posebnim očima. Na mene je ostavio sjajan utisak ne samo zbog fudbalskih, već i ljudskih kvaliteta. Prizeman, dostupan, nikad namrgođen. Lider", sipa Nikola komplimente na račun bivšeg reprezentativca Poljske.

POLJSKA 1 - 1. KOLO

Petak

Zaglebje - Leh 2:1 (0:1)

Subota

Krakovija - Pogon 2:1 (0:0)

Šljonsk - Pjast 2:0 (1:0)

Rakov - Legija 1:2 (0:1)

Nedelja

Visla Plock - Stal 1:1 (0:0)

Varta - Lehija

Gornjik - Podbeskidzje 4:2 (3:0)

Ponedeljak

18.00: (2,15) Jagjelonija (3,40) Visla Krakov (3,40)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Poljska 1PoljskaNikola KuveljićVisla Krakovvisla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara