Musa Marega (©Reuters)
Musa Marega (©Reuters)

Lav je više ranjen od Zmaja

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.10.20. | 14:52

Veliki derbi Primeire u Lisabonu - Sporting posle evro neuspeha dočekuje šampiona Porto, koji je ostao bez nekoliko važnih igrača u finišu prelaznog roka

Prvenstvena pauza dobro je došla fudbalerima Porta, koji su u prethodnom kolu neprijatno iznenadili svoje navijače, ali i ljubitelje klađenja porazom od Maritima na svom terenu (3:2). Sporting ima isti broj bodova (šest), međutim, odigrao je utakmicu manje pošto je njegov meč prvog kola protiv Žil Visentea na stadionu Žoze Alvalade odložen zbog masovne pojave zaraženih virusom COVID-19 u oba tima.

Zmajevi brane šampionsku titulu i do pomenutog kiksa delovali su veoma ubedljivo. Sporting je prethodno prvenstvo završio tek na četvrtoj poziciji, pa je morao da igra kvalifikacije za Ligu Evrope i "uprskao", iako je na oba susreta bio domaćin! Protiv Aberdina se namučio (1:0), a potom je od LASK-a "popio" čak četiri "komada", a postigao jedan, što najavljuje još jednu stresnu sezonu za njegove pristalice. Ako smemo da budemo sarkastični, bar su se "evropskih muka" rešili na vreme, za razliku od Porta, koji u sredu gostuje Mančester Sitiju na startu Lige šampiona.

Izabrane vesti

Rivali su bili prilično aktivni u nedavnom finišu prelaznog roka, a za ljubitelje fudbala u Srbiji verovatno je najzanimljiviji podatak da je među Zmajeve stigao bivši vezista Crvene zvezde Marko Grujić, kojeg je Liverpul poslao na jednogodišnju pozajmicu. Srpski reprezentativac je 10. pojačanje Porta za novu sezonu, a zanimljivo je da su dosad samo dvojica letošnjih pojačanja dobilo šansu, a to su Iranac Taremi i Zaidu. Protiv Lavova u Lisabonu šansu bi mogao da dobije Brazialc Felipe Anderson, koji je stigao iz Vest Hema na pozajmicu.

U finišu prelaznog roka, Porto je ostao bez nekoliko važnih igrača. Najzvučniji je Brazilac Aleks Teljes. On je pojačao Mančester Junajted za 15.000.000 evra. Ze Luis je otišao u Lokomotivu iz Moskve, a Tikinjo Soareš je pojačao kineski Tjenđin.

"Trener je večito nezadovoljan. Ne mogu biti zadovoljan što sam izgubio važne igrače za tim. Normalno je i moramo da uvažimo poteškoće na svetskom tržištu, kao i u Portugaliji i još više u Portu, koji je pod udarom finansijskog fer-pleja. Novajlije su dolazile na pozajmicu. To samo po sebi pokazuje našu stvarnost, ali ja sam ovde da radim“, rekao je Konseisao.

Trener šampiona ne može da računa bolesne Luisa Dijaza i Uribea, dok su povređeni Markano i Mbaje. Za Sporting neće igrati Slovenas Andraž Šporar, Borha i Eduardo Kvarežma. Gosti su dobili poslednja dva međusobna duela (onaj drugi odigran je sredinom jula), a Lavovi ih nisu savladali u prvensvu već četiri godine, mada su povremeno imali uspeha u kupovima.

Braga je startovala sa dva poraza, ali je onda iskalila bes na Tondeli u prošlom kolu. Bilo je 4:0 u gostima za prošle sezone trećeplasirani tim Primire. Protiv povratnika u najviši rang, Nasionala, domaćin ne bi trebalo da ima problema, trebalo bi da slavi i upiše prva tri boda na Munisipalu posle neuspeha u drugom kolu protiv Santa Klare (0:1).

PRIMEIRA – 4. KOLO

Subota

16.30: (2,25) Žil Visente (3,00) Tondela (3,60)

16.30: (2,70) Maritimo (3,05) Portimonense (2,80)

19.00: (1,40) Braga (4,50) Nasional (8,50)

21.30: (3,45) Sporting (3,25) Porto (2,20)

Nedelja

16.00: (2,65) Belenenese (3,05) Moreirnse (2,85)

16.00: (2,60) Fereira (3,00) Santa Klara (2,95)

18.30: (2,70) Farense (3,10) Famalikao (2,75)

21.00: (6,50) Rio Ave (4,20) Benfika (1,52)

Ponedeljak

21.15: (3,60) Boavista (3,25) Gimaraiš (2,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Sporting LisabonPortoPrimeiraPortugal 1PortugalSeržo Konseisao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara