Fudbaleri Atalante (Reuters)
Fudbaleri Atalante (Reuters)

Lepotica postala zver, opasno bije i opet je senzacija

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.10.22. | 20:13

Pala i Fiorentina

Godinama unazad je Atalanta bila sinonim lepog fudbala u italijanskoj Seriji A. Turbo ritam i uvek na gol više, donosili su najbolje rezultate u istoriji kluba. Nezaboravne partije i pobede, nekoliko učešća u Ligi šampiona, konstantni plasman u vrhu italijanskog fudbala...

Ali svakom ciklusu dođe kraj, pa je i tom Atalantinom. Odlascima Papua Gomeza i Josipa Iličića i definitivno je stavljena tačka na jednu legendarnu generaciju. Ali i na fudbal koji je godinama punio oči ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu. Toj priči je letos došao kraj, Atalanta je formirala prilično drugačiji tim koji igra potpuno drugačiji fudbal.

Izabrane vesti

Atalanta se više ne nadigrava i ne umire u lepoti, pobeđuje sa jednim šutem u okvir gola (Roma), radije juri bod uz tuču (Milan) nego da bezglavo juriša i ostane praznih šaka. Ni danas nije blistala ali je skinula skalp Fiorentini (1:0) u tvrdom meču i zabeležila šestu pobedu u osam utakmica pa trenutno deli prvu poziciju na tabeli sa Napolijem. Đampjero Gasperini je promenio krvnu sliku tima ali je Atalanta opet senzacija.

Osokoljena pobedom u prošlom kolu kada je počela bez klasičnog centrafora sa Kristijanom Kuemom kao najisturenijim igračem, Fiorentina je isti recept pripremila i za Bergamo. Ali ovoga puta Vinćenco Italijano nije uspeo. Iako je Viola bila bolja u prvih pola sata meča i držala Atalantu bez šanse, to je bilo sve što je uradila...

Tek u finišu prvog poluvremena je Atalanta počela ozbiljno da preti na krilima razigranog Ademole Lukmana. Englez je pripremio sjajnu šansu Edersonu ali je Brazilac bio neprecizan. Potom je Martinez Kvarta sprečio Murijela da pogodi prazan gol bivšeg kluba. 

I posle sat vremena igre, Atalanta je „otključala“ utakmicu. Sve je uradio Luis Murijel, promešao odbranu gostiju i kao na tacni ostavio loptu Lukmanu da pogodi praznu mrežu.

Imali su domaći šanse i da dupliraju vođstvo, Mele je promašio zicer, Lukman je još jednom zapretio, da bi Viola jedinu i poslednju šansu propustila kada je rezervista Luka Jović tukao u golmana Sportijela posle dodavanja Kabrala.

Jović je u igru ušao u 75. minutu, dok je Aleksa Terzić poslat na teren nekoliko minuta ranije. Nedovoljno oporavljeni Nikola Milenković nije ulazio u igru.

Peti put u osam mečeva ove sezone, Atalanta nije primila gol. Dok se prethodnih godina mogla pohvaliti ubojitim napadom i redovno bila među najefikasnijim ekipama u ligi, sada je odbrana ta koja pravi razliku. Tim iz Bergama je primio samo tri gola od početka sezone i ima najbolju odbranu u ligi.

SERIJA A - 8. KOLO

Subota

Napoli - Torino 3:1 (3:1)

/Angisa 6, 12, Kvarachelija 37 - Sanabrija 44/

Inter - Roma 1:2 (1:1)

/Dimarko 30 - Dibala 39, Smoling 75/

Empoli - Milan 1:3 (0:0)

/Bajrami 90+1 - Rebić 79, Balo Ture 90+4, Leao 90+7/

Nedelja

Lacio - Specija 4:0 (2:0)

/Zakanji 12, Romanjoli 24, Milinković Savić 62, 90+1/

Leče - Kremoneze 1:1 (1:1)

/Strefeca 42 - Ćofani 19/

Sampdorija - Monca 0:3 (0:1)

/Pesina 11, Kaprari 67, Sensi 90+4/

Sasuolo - Salernitana 5:0 (2:0)

/Lorjente 12, Pinamonti 39, Torstvet 53, Harui 76, Antist 90+1/

Atalanta - Fjorentina 1:0 (0:0)

/Lukman 59/

20.45: (1,55) Juventus (4,20) Bolonja (7,00)

Ponedeljak

20.45: (3,25) Verona (3,40) Udineze (2,35)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Ademola Lukman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara