Vujačić, Šćekić i Marković sa sudijom Simovićem i Benom na 164. derbiju (© Star sport)
Vujačić, Šćekić i Marković sa sudijom Simovićem i Benom na 164. derbiju (© Star sport)

Letnja rekonstrukcija u Humskoj: Partizan ostaje bez petorice, traže se štoper, napadač i bar jedan bonus

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.04.21. | 11:13

Na potezu je i skaut služba

Rasuđivanje na osnovu samo jedne utakmice nikad nikom ništa dobro nije donelo. Ne bi ni Partizanu ako bi odluke na kraju sezone donosio isključivo zagledan na učinak u 164. večitom derbiju. Kažu u Humskoj 1 da će predstojećeg prelaznom roku pristupiti temljeno, hladne glave procenjivati ko zaslužuje crno-beli dres u takmičarskoj 2021/22, mada je već sad jasno da je ekipi potrebna rekonstrukcija.

Prava.

Izabrane vesti

Ona koja nije izvršena prošlog leta, kad je Savo Milošević tvrdio da ima „namešten“ tim, sposoban da napadne titulu, niti jesenas posle u cajtnotu izvršenih korekcija po željama Aleksandra Stanojevića, pa ni zimus pošto je angažovan samo jedan novajlija. Rezervni desni bek.

Ako želi u trku sa Crvenom zvezdom, Partizan mora da napravi ozbiljan rez u ekipi. Nalik onom koji je pre 14 godina izvršio Miroslav Đukić, kad nije imao milosti ni prema bivšim reprezentativcima poput Ivice Kralja i Alberta Nađa. Posledica je čišćenje svlačionice, poruka ostatku tima koliko je ozbiljan i početak dominacije srpskim fudbalom u trajanju od šest godina.

Hoće li biti toliko dubok rez niko na Topčiderskom brdu ne zna, iako je svima – pa i njima – jasno da, primera radi, Lazar Marković i Bibars Natho ne mogu više da igraju ozbiljan fudbal. Možda mogu protiv Radnika, Inđije ili Mačve, ali njihov doprinos u evropskim i najvećim utakmicama kakva je večiti derbi sugeriše da su bivši. Ako Marković i Natho postanu novi Kralj i Nađ, crno-beli će imati veće šanse da se uključe u borbu za titulu. Ovako, sa fudbalerima čije biografije kuljalju od imena velikih klubova u dve sezone su zaostali za liderom na tabeli 26 bodova!?

No, kao što je mnogima u Partizanu jasno da su i Marković i Nathone samo oni, ali pogotovo oni, kao renomirani igrači – neupotrebljivi za visok nivo, tako je jasno da su veće šanse da ostanu u klubu.

Ko, onda, odlazi?

Sigurno Svetozar Marković. I to zato što se dokazao. Štoper igra ubedljivo najbolju sezonu u karijeri. Na žalost crno-belih, kao pozajmljen član Olimpijakosa. Mladi reprezentativac će se po slovu ugovora vratiti u Atinu, ne postoji – bar ne na papiru – šansa da ga sprski viceprvak opet pozajmi ili eventualno kupi, pa će razvoj nastaviti u grčkom šampionu. Boravak u matičnom klubu mu je pomogao da sazri, postane oslonac tima i sad je na njemu da očigledan napredak potvrdi na „Karaiskakisu“, dok je pred crno-belima zahtevan zadatak da mu pronađu zamenu.

Tim pre što je sve izvesniji rastanak sa Makijem Banjakom. Još zimus se pričalo da je Kamerunac na izlaznim vratima, prolećni deo sezone potvrdio da je struka na njega ne računa – da li zbog pravila o ograničenju stranaca ili zato što je sumnjičava po pitanju kvaliteta – pa će posle tek jedne utakmice tokom 2021. godine (u Ivanjici) nekadašnji član Olimpije dobiti odrešene ruke da traži novu sredinu, iako mu je saradnja sa aktuelnim poslodavcima oročena do juna 2023.

Povratak Markovića u Olimpijakos i oproštaj od Banjaka nameće Partizanu obavezu dovođenja bar jednog centralnog defanzivca. Možda i dvojice, ako se bude gledao interes kluba, ne pojedinaca. Videti pod „Dušan Lalatović“.

Pod uslovom da Ivan Obradović u preostalih devet – možda i deset utakmica ukoliko se ekipa plasira u finale kupa – ubedi ljude da je vredan produžetka saradnje onda će pozicija levog beka ostati nedirnuta. U suprotnom, tražiće se rešenje i na tom delu terena, kao dopuna Slobodanu Uroševiću.

Crno-beli na Marakani (© Star sport)Crno-beli na Marakani (© Star sport)

Najviše promena u letnjem prelaznom roku očekuje se na sredini terena. Jeste pre nekoliko sedmica Saša Zdjelar potpisao novi ugovor, pre svega kako bi pomogao klubu da ne plaća penale Olimpijakosu u vrednosti od 700.000 evra, s tim da zlatni Orlić sa Novog Zelanda i dalje ima dozvolu da napusti Partizan. Ovaj put uz obeštećenje.

Sve je izvesniji rastanak i sa Sejdubom Sumom. Niti je Aleksandar Stanojević zadovoljan Gvinejcem – smatra da uz Bibarsa Natha ekipa bolje izgleda – niti je bivši prvotimac Slovana srećan što je rezerva, iako je u velikom broju utakmica kao džoker znao da obogati igru Partizana. Pričalo se o odlasku u američki MLS, interesovanje za njega postoji u Kini, na Bliskom istoku i iz Turske i deluje da će se posle četiri godine okončaiti misija omalenog veziste u crno-belom dresu.

Ako je tačna konstatacija da tržište određuje vrednost igrača, Sumu bar neko traži. Bibarsa Natha niko. Bar tako poručuju iz kancelarija u Humskoj 1 i to dovoljno govori šta ljudi po kancelarijama stadiona misle o Izraelcu, čija statistika je impresivna ako se računaju golovi iz penala. Struka mu i dalje veruje, uverava da ima snažan uticaj na ekipu i igru i u biranju između Natha i Sume daje prednost bivšem prvotimcu moskovskog CSKA. Doduše, u fudbalu se sve menja očas posla, Natho je i pred kraj jeseni bio na izlaznim vratima. Možda će se sad uhvatiti za kvaku...

Preko praga će sigurno preći Žan Kristof Bajbek. Veliku grešku napravio je Partizan angažmanom „staklenog“ Francuza, još veću bi ako bi ga zadržao, međutim, posle desetak sitnih povreda izvesno je da nekadašnji član PSŽ-a budućnost mora da gradi na nekoj drugoj adresi, jer mu niko ne veruje. A kako mali znak pitanja stoji pored imena Filipa Holendera (da su dileme otklonjena već bi bio trajno angažovan). završnica sezone trebalo bi da pokaže da li će njegov ugovor biti otkupljen od Lugana (cena 450.000 evra, rok 1. jun), radi se na dovođenju klasičnog špica. Onog koji garantuje golove. Bar 20-25 po sezoni.

Preko granice će i Filip Stevanović (potpisan ugovor sa Mančester Sitijem, s tim da će prve dve godine provesti na pozajmicama), a pošto se u Atinu vraća Svetozar Marković, Partizan traga za najmanje jednim igračem mlađim od 21 godine kako bi ga imao na raspolaganju za poštovanje pravila o bonusima. Ako ono ostane na snazi, jer su sve glasniji zagovornici ideje o ukidanju. Dok se to ne desi, gledaće se da to budu ili igrači iz domaće lige ili eventualno neko skraćene minutaže u inostranstvu. Naravno, uz ponekog talenta iz omladinske škole, tog nepresušnog vrela talenata.

To su planovi, ideje i skice za porter Partizanovog tima za leto. Imena se kriju od javnosti, pod obrazloženjem da, ako dospeju u etar, postoji šansa da se posao pokvari. Crno-beli, navodno, vode računa da im neko ne „izbuši“ transfer i to je, donekle, razumljivo. Ono što je teško shvatiti jeste kako planiraju da svrgnu Crvenu zvezdu kad su njeni pikovi Aleksandar Dragović i Aleksandar Prijović, dok su u Humskoj prenemažu da li da otkupe ugovor Filipa Holendera?

Nešto mora da se menja...

Možda i skaut služba. Trenutno je čine Zvonko Popović, Aco Trifunović, Ilija Zavišić, Dejan Rusmir, Vanja Radinović, Ivica Iliev, Vlado Čapljić, Predrag Jusić i od pre nekoliko sedmica Ivica Kralj. Biće da se i u toj skupini krije deo odgovora na pitanje zašto Partizan četiri godine uzastopno gleda u leđa Crvenoj zvezdi.


tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićBibars NathoLazar MarkovićSejduba SumaFilip HolenderIvan ObradovićSvetozar MarkovićFilip StevanovićŽan Kristof BajbekMaki Banjak

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara