Bonus igrači sa večitog derbija (©Starsport)
Bonus igrači sa večitog derbija (©Starsport)

Šta ćemo sa bonus igračima?

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.04.21. | 09:10

Jedno od prvih pitanja za novo rukovodstvo FSS...

Ideja je bila da se pomogne mladima da dobiju šansu. Svaki tim u startnih 11 mora da ima barem dvojicu igrača starih do 21 godine. Najviše se to naravno osetilo u timovima večitih rivala. Prvenstveno zato što su Crvena zvezda i Partizan pod najvećom lupom. Drugo zato što je u timovima komšija sa Topčiderskog brda najveća konkurencija i mladima nije uvek lako da dobiju šansu. Kod ostalih to ide mnogo lakše, štaviše, mnogi na osnovu mladih i preživljavaju, počevši od Čukaričkog, Voždovca, donekle Spartaka, nekad Vojvodine, Rada...

Šta smo na kraju dobili? Veću minutažu za nekoliko talentovanih fudbalera crveno i crno-belih, primera radi Veljka Nikolića, Strahinju Erakovića, Njegoša Petrovića ili Željka Gavrića u Zvezdi, odnosno Filipa Stevanovića, Lazara Pavlovića, Nikolu Štulića ili Aleksandra Popovića u Partizanu. Da ne nabrajamo sada baš sve.

Izabrane vesti

Dobili smo takođe i paradoksalne situacije u 164. večitom derbiju: Dejan Stanković je već na poluvremenu iz igre izveo Petrovića i Nikolića, kako bi na teren uveo Gelora Kangu i Dijega Falčinelija; Aleksandar Stanojević je “žrtvovao“ Nemanju Jovića zarad Lazara Markovića. Celu utakmicu “preživeo“ je samo Svetozar Marković, odavno već prodat Olimpijakosu. Šansu je, u 88. minutu, dobio i Filip Stevanović, takođe igrač na kome se Partizan već naplatio prodajom u Mančester Siti.

Naravoučenije, ko je bio toliko talentovan nije ni morao da čeka pravilo o bonus igračima.

(2,60) Fulam (2,95) Vulverhempton (3,00)

Ovako, treneri su hteli ne hteli morali da klincima objasne da još nije trenutak za njih, da večiti derbi ipak prevazilazi njihove trenutne mogućnosti. Ne znači ovo da Petrović, Nikolić i Jović nemaju potencijal, naprotiv. Samo, nekome je potrebno manje, nekome više vremena da u potpunosti sazri. I postavlja se zato pitanje: koliko pravilo bonus igrača zaista pomaže afirmaciji mladih i da li bi ovakvo forsiranje moglo da bude i kontraproduktivno?

Neko bi trebalo da igra zato što je dobar i zato što je zaslužio, a ne jer je klinac. I, šta smo dobili? Nikolić, Petrović i Jović su zamenjeni odmah na poluvremenu. Jasno je i meni da su Kanga i Falčineli bolji od Zvezdine dece, ali im ovako niko ne čini uslugu. Samo ih uništavamo. Misle da nisu bili dobri. Klubovi moraju da brinu o svojoj deci, da ih vaspitavaju i školuju. A, ne da gledaju kako da ih što pre prodaju. Pravimo štetu koju ćemo kasnije teško da ispravimo“, procenjuje iskusni Milorad Kosanović u intervjuu za Blic.

Prodaja igrača zasad je najveći benefit forsiranja mladih. Ne samo kad su u pitanju Zvezda i Partizan, koji minutažom “bilduju“ cenu svojih talenata. Zbog nužde će i večiti sada možda morati da izdvajaju veći novac za superligaškog fudbalera od 19 ili 20 godina. Makar da je dovoljno kvalitetan da bude u rotaciji.

Uostalom, Partizan je zbog bonus pravila uzeo Denisa Stojkovića, a godine su imale važan udeo i pri odluci da se vrati Svetozar Marković iz Olimpijakosa. U prvom delu sezone je Savo Milošević bio prinuđen da sa gola skloni i Vladimira Stojkovića, jer je smatrao da je najbezbolniji način da reši pravilo bonus igrača Aleksandar Popović. Nije bilo tako. Zvezda je pak ciljala Mihajla Banjca, koji je završio u TSC-u...

Ostali? U ligi od 20 klubova – a njeno bi skraćivanje na 10 ili 12 timova moralo da bude prioritet svih prioriteta i toga su svi svesni – jasno je da većina nema toliko konkurentne sastave da u njima nema mesta za dvojicu mladih igrača.

Kao što je jasno i da Srbija nema 40 igrača rođenih 1999. godine i kasnije spremnih da igraju seniorski fudbal na vrhunskom nivou. Na stranu to što Superliga sa 20 klubova baš i nije vrhunski nivo. Uostalom, lepo je to primetio i Ranko Stojić kad je sada već bivši direktor A reprezentacije Vladimir Matijašević tokom zimskih priprema nagovestio da bi FSS mogao da počne da igrače sa pasošima iz zemalja Evropske unije prihvati kao domaće.

Imamo potpuni paradoks u odlukama FSS-a: Prošlog leta su odlučili da svaki tim u Superligi mora da ima u startnoj postavi dvojicu igrača ispod 21 godine, koji moraju da odigraju makar poluvreme. A, sada će da donesu potpuno kontradiktornu odluku, kojom će dozvoliti veći broj inostranih igrača u Superligi!? Nadam se da se u FSS-u neće naljutiti, ali moram da kažem da verujem kako imaju dobru volju i nameru kada donose određene odluke, ali da nemaju dovoljno kompetentnih ljudi“, rekao je tada Stojić za Mozzart Sport.

Konačna odluka o strancima sa EU pasošima odložena je za leto. Ali nema sumnje da bi novo rukovodstvo FSS moralo da razmisli i o pravilu bonus igrača. Jer da ima smisla, već bismo o njemu čitali sa stranica belgijskih, holandskih ili portugalskih portala. Tamo ipak malo smislenije rade.


tagovi

FSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara