Alesandro Bastoni, Gabrijel Žezus, Darvin Nunjez (Reuters)
Alesandro Bastoni, Gabrijel Žezus, Darvin Nunjez (Reuters)

Letnja šoping lista premijerligaša: Čelsi juri štopere, Arsenal špiceve, Totenehem sprema 180.000.000 Konteu

Vreme čitanja: 7min | sre. 25.05.22. | 11:38

Siti sa Halandom već napravio transfer leta, ali traži zamenu za Fernandinja, Liverpul će se pobiti sa Realom za Čuamenija, Junajted naciljao Nunjeza

Premijer liga je proteklog vikenda ponudila još jednu triler završnicu i nezaboravno 38. kolo. Možda ne u rangu onog aguerovskog od pre deset godina, ali neizvesnoti i uzbuđenja na Etihadu i Enfildu bilo je kao da su ih šleperima istovarali.

Mančester Siti je postao novi-stari šampion, Liverpulu krađa titule ostala nedosanjani san jer Aston Vila nije uspela da sačuva, delovalo je velikih 2:0. Trećeplasirani Čelsi je maltene čitave sezone bio univerzum za sebe – nedodirljiv za Totenhem, Arsenal i Mančester Junajted, a nedovoljno konstantan da bi se umešao u trku za titulu. Pevci su obezbedili Ligu šampiona, Tobdžije i Crveni Đavoli igraće u Ligi Evrope, ali bez obzira na plasman svi članovi velike šestorke neće džabalebariti i statirati kada za nešto više od mesec dana počene letnji prelazni rok.

Izabrane vesti

Zapravo, svi engleski velikani, ali i srednja i niža klasa Premijer lige aktivno kuje planove, pravi projekcije tima za narednu sezonu, mašta o racionalnim, ali i nerealnim pojačanjima. Jer letnja pijaca je živa stvar, cenjkanje povremeno prođe, na nekoj tezgi na koju inače ne zalazite, za oko vam zapadne savršen proizvod…

A kad smo kod proizvoda, jedan od najcenjenijih na tržištu šampion Engleske je već ugrabio... I to baš onaj koji mu je nedostajao za ozbiljniji domet u Ligi šampiona.

Donosimo vam prve projekcije kako bi premijerligaši ovog leta mogli da posluju, uz napomenu da su planovi na tržištu fudbalera poslovično podložni promenama, iz nedelje u nedelju, ponekad i na dvevnom nivou…

Pa da počnemo od šampiona.

Mančester Siti

Mirisalo je na veliku letnju transfer sagu, ali Građani nisu okolišali. Mesec i po dana pre zvaničnog početka prelaznog roka, Siti se dogovorio sa Erlingom Halandom i aktivirao otkupnu klauzulu mlađane superzvezde svetskog fudbala na osnovu koje će Borusija iz Dortmunda dobiti 75.000.000 evra.

U međuvremenu je Pep Gvardiola ostao bez kapitena Fernandinja, a potencijalne zamene za Brazilca su prema prvim projekcijama zadnji vezni Lidsa Kalvin Filips, odnosno Sportingov Mateus Nunjez. Reprezentativac Engleske bi bio značajno skuplja solucija jer će ga Lids teško pustiti ispod 70.000.000 evra. Takođe, španski stručnjak želi da pojača konkurenciju na levoj strani terena i prva želja mu je Mark Kukurelja koji je ove sezone oduševio u dresu Brajton. Upitna sudbina Rahima Sterlinga za kojeg engleski mediji pišu je u mislima Čelsija

Liverpul

Osvojio Ligu šampiona (koja bi mu bila treći trofej ove sezone) ili ne, Liverpul će morati da osveži tim predstojećeg leta. Želja Jirgena Klopa je Oreljan Čuameni iz Monaka, ali je Redsima jasno da je Real zagrizao svom silinom i da je nakon što ih je Mbape “oladio” ovo bitka koju moraju da dobiju. Isti taj real Madrid pomno prati situaciju sa Mohamedom Salahom i Sadijom Maneom jer obojici ugovor istirče za godinu dana, a u poslednje vreme nekolicina uglednijih evropskih medija pisala je o interesovanju Bajerna za Senegalca.

Traži se još jedan rezervni golman koji bi pojačao konkurenciju iako je Alison neprikosonven. Takođe, desni bek Aberdina, talentovani 18-godišnjak Kalvin Remzi mogao bi da stigne za relativno mali novac, kako bi u narednim godinama stasavao uz Trent Aleksander-Arnolda i dao Jirgenu Klopu mogućnost da jednog od najboljih bekova Evrope povremeno koristi i u veznom redu.

Čelsi

Glavni fokus Plavaca nakon što klub napuste štoperi Antonio Ridiger i Andreas Kristensen, a vrlo izvesno i bekovi Markos Alonso i Sezar Aspilikueta (mada poslednjih godina češće igra štopera), biće rekonstrukcija odbrane. Osim Žula Kundea iz Sevilje koji je velika želja Čelsija još od prošlog leta, londonski klub je bacio oko na hrvatskog internacionalca Joška Gvardiola, ali i Pau Toresa iz Viljareala.

Hakim Zijeh i Kristijan Pulišić mogli bi da budu prodati, neizvesna je sudbina Romelua Lukakua koji, malo je reći, nije ispunio očekivanja nakon investicije kluba od 115.000.000 evra. Istovremeno, jedan od važnijih zadataka sportskog sektora biće da ubedi Ngola Kantea da produži ugovor koji ističe sledećeg leta

Totenhem

Najveći zadatak Totenhema biće da zadrži Antonija Kontea, čoveka koji je preuzeo kormilo drugog novembra prošle godine i od jednog, rezultatski osrednjeg tima, napravio kolektive koji pobeđuje u derbijima i koji će igrati Ligu šampiona u predstojećoj sezoni. Kada bude sigurno da Italijan ostaje u severnom Londonu, onda će Fabio Paratići moći da se baci na dovođenje pojačanja.

Mediji u Engleskoj veruju da će klub moći da izdvoji oko 180.000.000 evra na pojačanja. Prvo treba otkupiti Dejana Kuluševskog za čiju je pozajmicu Juveu već isplaćeno 10.000.000 evra. Ukupan transfer iznosiće 35.000.000. Kroz neki dan trebalo bi i da otkupi Kristijana Romera sa pozajmice iz Atalante, prema rečima Džejmija Karagera, najboljeg pojačanja sezone u Premijer ligi. Boginji će pripasti nešto manje od 50.000.000.

Međutim, Konte želi još jednog štopera – dobro poznaje kvalitete Interovog Alesandra Bastonija kojeg je trenirao, svestan je koliko još mladi Italijan može da napreduje, ali i da ga Nerazuri neće pustiti ispod 60.000.000 evra. Međutim, tu bi mogao da ima veliku konkurenciju mančesterskih velikana. U vidokrugu su i Čelsijeve mete Joško Gvardiol, odnosno Pau Tores.

Alesandro Bastoni (Reuters)Alesandro Bastoni (Reuters)

Još od zimus Totenhem prati desnog beka Mildzbroa (igrao na pozajmici u Notingemu) Đeda Spensa, na listi želja su još Renato Sančez, Kalvin Filips i Džejms Vord-Prauz koji iza sebe ima jednu od individualno najboljih sezona u Premijer ligi. Antonio Konte je pre par meseci rekao da su Kristijanu Eriksenu (želi ga i Everton) u Totenhemu vrata uvek otvorena, a Danac i dugogodišnji igrač Sparsa je odigrao sjajnu polusezonu u Brentfordu.

Blizu potpisa za Totenhem je i iskusni čuvar mreže Frejzer Forster, dvometraš iz Sautemptona i nekadašnji reprezentativac Engleske.

Arsenal

Engleski mediji pišu o ograničenim sredstvima Arsenala za naredni prelazni rok. Setimo se da su Tobdžije prošlog leta sa 160.000.000 evra izdataka bile najveći trošadžija Premijer lige. Dok Juventus traži zamenu za Đorđa Kjelinija u njegovom Gabrijelu, Mikel Arteta ozbiljno računa na Vilijama Salibu, momka koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Marselju gde je bio jedan od najboljih štopera Lige 1.

Na izlaznim vratima su golman Bernd Leno i napadači Aleksandre Lakazet i Edi Nketija, a Tobdžijama, koji će posle Pjer-Emerika Obamejana za šest meseci izgubiti trojicu napadača, je upravo ta pozicija goruća. Spisak imena koje bi voleli da vide u špicu je poduži. I dok je realno razmišljati od Gabrijelu Žezusu, dvojcu Evertona Rišarlison – Kalvert-Luin, Đanluki Skamaki iz Sasuola, odnosno češkom Ronaldu, supertalentovanom Adamu Hložeku iz Sparte, teško da će Arsenal uspeti da se izbori za potpis Viktora Osimena, golgetera Napolija i zvanično najboljeg mladog igrača Serije A.

Mančester Junajted

Crveni Đavoli se nadaju da će u Eriku Ten Hagu u godinama koje dolaze, dobiti trenera koji bi mogao da uđe u odelo Ser Aleksa Fergusona. Priželjkuju da će im doneti lepršav, istovremeno i efikasan fudbal koji je krasio njegvo Ajaks, ali će Holanđaninu biti potrebno vreme dok pročisti tim i napravi adekvatnu selekciju fudbalera. Pol Pogba kojem ističe ugovor odlazi sa Old Traforda, Edinson Kavani i Nemanja Matić takođe, izvesno i Erik Baji, odnosno Din Henderson, a perspektivnog golmana će pokušati da ugrabi Bornmut.

Darvin Nunjez (Reuters)Darvin Nunjez (Reuters)

Prioriteti Ten Haga su vezista i napadač, a spekuliše se da na raspolaganju neće imati više od 100.000.000 evra. Poznajući Junajtedove navike, vrlo upitna prognoza budući da je ovaj klub u poslednjih šet sezona na pojačanja spisakao blizu milijardu evra.

Za sada je prvi pik za špic napada Benfikin dragulj Darvin Nunjez, a u veznom redu se najglasnije pričao o Sergeju Milinković-Saviću, odnosno Frenkiju de Jongu sa kojim je Ten Hag sarađivao kada je Ajaks igrao polufinale Lige šampiona.

Ostali

Kada je reč o klubovima koji ne spadaju u krem engleskog fudbala, oni bi u narednim nedeljama mogli da otvore nekoliko frontova i zarate za potpise Edija Nketije (Vest Hem, Kristal Palas) i Džejmsa Tarkovskog iz Barnija (Aston Vila, Everton, Fulam).

Lester se polako priprema za život posle Jurija Tilemansa koji bi ovog leta morao da napravi korak napred u karijeri, a Lisice zamenu vide u Lionovom Usemu Auaru.

Za Kristal Palas na čijim su izlaznim vratima Luka Milivojević, Kristijan Benteke i Šejk Kujate, je najvažnije da sačuvaju štopera Marka Guehija i supertalentovanog francuskog plejmejkera Mišela Oliza, dok Vilfredu Zahi ističe ugovor za godinu dana.

Viđen je odlazak Deklana Rajsa iz Vest Hema koji se sprema da ponovo dovede Džesija Lingarda i još jednom mu oživi karijeru.

Njukasl će pojačanja za narednu sezonu tražiti u francuskoj ponovnim napadom na Svena Botmana, i napadača Remsa Uga Ekitikea. Mada, kako su Svrake zimus doble prebogate vlasnike iz Saudijske Arabije, nemojte se iznenaditi ako pukne neka bomba na Sent Džejmsis parku.


tagovi

Darvin NunjezTotenhemMančester JunajtedMančester SitiLiverpulArsenalČelsiFrenki de JongGabrijel ŽesusGabrijel ŽezusAlesandro Bastoni

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Totenhem
Arsenal
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara