Liga šampiona i društveno raslojavanje: Da li su Vlahović i Kostić spremni da u evropskom fudbalu budu ono što su Mesi i Mbape?

Vreme čitanja: 10min | uto. 06.09.22. | 13:14

Ko su glavni favoriti Lige šampiona, a ko preti iz senke? Koliko večeras može Juventus i da li je konačno vreme za Mančester Siti?

Kreće Liga šampiona, takmičenje koje smo svi čekali, a koje bi već na početku sezone moglo jasno da pokaže da li je došlo do ozbiljnog društvenog raslojavanja između pojedinih evropskih ekipa. Naravno, kroz prizmu kvaliteta, nivoa igre i takmičenja iz kog dolaze. Bolji primer za dobijanje direktnog odgovora za to od večerašnjeg okršaja između Pari Sen Žermena i Juventusa nismo mogli da dobijemo. Stara dama se poslednjih godina bori za povratak dominacije u italijanskom fudbalu, ali i novo približavanje najvećima na Starom kontinentu, dok su sa druge strane timovi poput Pari Sen Žermena, Mančester Sitija, Liverpula, Bajerna i Real Madrida napravili iskorak u odnosu na najbližu konkurenciju poput Čelsija, Totenhema, Atletiko Madrida i Juventusa. A da ne pričamo o onim timovima koji stižu iz znatno manje razvijenih delova Evrope poput Viktorije Plzenj, Dinama iz Zagreba, Makabija iz Haife i Šahtjora.

KO ĆE BITI ŠAMPION EVROPE - KVOTE!

Izabrane vesti

Dakle, srpski reprezentativci Dušan Vlahović i Filip Kostić danas će na direktnom primeru moći da pokažu da li su u stanju da u evropskom fudbalu igraju onakvu ulogu kakvu igraju Lionel Mesi i Kilijan Mbape. Naravno, ista poređenja bi mogla da se naprave i na drugim pozicijama u timu, ali su iz ugla ovdašnje javnosti ona najzanimljivija. Stara dama ima svoje probleme na startu sezone, koje su pre svega prouzrokovane povredama Pogbe, Di Marije, Kjeze i Ščensnog. Tri remija u prvih pet kola pokazala su da sastav Masimilijana Alegrija očekuje teška bitka za „skudeto“ koja bi ove sezone mogla da bude daleko važnija za ovaj tim od one koja će biti vođena u elitnom takmičenju. Ipak, Liga šampiona je za Juventus uvek predstavljala ozbiljnu stvar prestiža, bez obzira na to što njegov gazda Andrea Anjeli ulaže ogroman trud svih ovih godina da oživi ideju oko formiranja Superlige.

Prema kvotama kladionice Mozzart, Pari Sen Žermen se nalazi u grupi timova sa kvotom 7,00 na deobi drugog mesta najvećih favorita za osvajanje elitnog takmičenja, zajedno sa Liverpulom i Bajernom. Ispred je neproksnoveni Mančester Siti sa kvotom 4,00, a sledi aktuelni šampion Evrope Real Madrid sa kvotom 12,00. Kvota da će Juventus biti prvak Evrope je 40,00, što dovoljno govori da Stara dama mora ozbiljno da se potrudi kako bi dokazala da je u stanju da parira onim glavnim favoritima za najviši plasman.

GALTJE RASTERETIO ZVEZDE, ALEGRI VEČERAS U NOVOM SISTEMU

Sa druge strane, Pari Sen Žermen je već napravio to raslojavanje u svojoj Ligi 1. Sveci imaju pet pobeda u prvih šest kola, dva boda im je otkinu samo Monako koji u četvrtak stiže na megdan Crvenoj zvezdi, pa su sa gol razlikom 24:4 jasno pokazali da će ove sezone teško ostati bez najvažnijeg trofeja u francuskom fudbalu. Ipak, ostaje da se vidi da li su te ubedljive pobede od 7:1, 5:0, 5:2 nad timovima kao što su Klermon, Monpelje i Lil, možda napravili medveđu uslugu ekipi Kristofa Galtjea i možda pružili neralnu sliku o kvalitetu ove ekipe. PSŽ na terenu sebi ne sme da dozvoli da ga opiju nekakve neralne ambicije, jer ekipa kao što je Juventus ne bi smela da se potcenjuje. Ipak, nema nikakve da je iskusni strateg odradio dobar posao na startu sezone i učinio ono što nisu mogli mnogi njegovi prethodnici, a to je da kvalitet i brzinu svojih igrača stavi u svrhu igre i krajnjeg rezultata. Kao da je uspeo potpuno da rastereti svoje igrače i omogući im da melju svoje protivnike na terenu.

Masimilijano Algeri još uvek nije uspeo da na isti način da izvuče kvalitet iz svog tima, mada je mu je dosta toga promenila povreda Di Marije koji je na startu sezone pokazao da je upravo taj igrač koji je u organizacionom smislu, a pre svega kada je u pitanju završni pas, koji je bio dragocen za ovaj tim. Njegov izostanak se ozbiljno primetio u narednim utakmicama, pa treba očekivati da iskusni strateg večeras odustane od formacije sa četiri defanzivca i zaigra u sistemu 3-5-2 sa Kvardadom i Kostićem na bočnim pozicijama, odnosno Milikom i Vlahovićem u samom špicu napada.

PRIČE O IZDAJI I OPTUŽBAMA


Poseban ton večerašnjem spektaklu na Parku prinčeva daje odnosnost, odnosno rivalstvo između Nasera al Kelafija i Andree Anjelija, novog i startog predsednika Evropske asocijacije klubova (ECA). Gazda Juventusa krivi prvog čoveka Svetaca za curenje inforacija o Superligi u korist UEFA, kao i da je iskoristio situaciju da zauzme značajniju ulogu u sardadnji sa UEFA i predsednikom Aleksandrom Čeferinom. Anjeli je i danas glavni pobornik formiranja novog takmičenja.

Pari Sen Žermen je zajedno sa Bajernom ostao izvan projekta o formiranju Superlige.

"Fudbal je sport za sve. Svaki predlog koji nema podršku UEFA ne rešava probleme već je vođen ličnim interesima", rekao je jednom prilikom Al Kelaifi.

Još uvek je prerano procenjivati ko je na pobedničkoj, a ko na gubitničkoj strani, pošto priča o Superligi još uvek nije završena, a Anjeli, odnosno Juventus, ima nreku vrstu podrške od strane ozbiljnih evropskih giganata kao što su Real Marid i Barselona.

PARI SEN ŽERMEN - JUVENTUS

(21.00, TV ARENA SPORT PREMIUM 1)

Stadion: Park Prinčeva

Kapacitet: 47.929

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Projtektovani sastavi

PSŽ: Donaruma - Kimpembe, Markinjos, Serhio Ramos - Hakimi, Vitinja, Verati, Nuno Mendes - Nejmar, Mesi, Mbape.

JUVENTUS: Perin - Danilo, Bremer, Bonuči - Kvardado, Rabio, Paredes, Mireti, Kostić - Milik, Vlahović.

HALANDOV DOLAZAK DODATNI PRITISAK NA PEPA GVARDIOLU

Dolazak Erlinga Halanda u Manečster Siti dodatno je povećao pritisak na zvanično prvog favorita Lige šampiona ove sezone i njegovog trenera Đozepa Gvardiolu. Stiče se utisak da je vicešampion Evrope iz 2021. godine zada uspeo da stavi poslednju slagalicu na svoj mozaik, te da ima neophodan kvlaitet da konačno stigne do trana i stane uz rame onim privilegovanim klubovima Starog kontinenta.

Građani još nisu došli do vrhunca svoje moći u ovoj sezoni, što sigurno nije ni bio cilj stručnog štaba koji je svestan napora koji čekaju njihovu ekipu do kraja sezone. Sa druge strane, Siti je Haland je potvrdio klasu i sa 10. postignutih golova drži lidersku poziciju na čelu liste strelaca. Ipak, katalonski stratetg ima drugačije viđenje situacije unutar svog tima i smatra da ekipa ne sme da se sakrije iza igre i leđa sjajnog Norvežanina.

"Ako sve bude na njegovim plećima, ako se oslanjamo samo na njega, nećemo pobediti. Pitaju nas svake godine, svaki put kažu da smo favoriti, a mi im nikada ne dokažemo da su u pravu. Hoćemo li pobediti? Ne znam. U fudbalu ćete više gubiti nego pobeđivati, ali sport vam uvek daje drugu priliku. Pokušaćemo da uživamo, znamo koliko je to teško. Lično postavljam uvek veoma niska očekivanja. Sjajno što smo ovde, ali tu su i Liverpul, Bajern, Barselona, ostali engleski timovi, Pari Sen Žermen. U Sitiju bih voleo da imamo istoriju koju ima Sveilja. Ovaj stadion je veličanstven - sve je spektakularno", rekao je Gvardiola.

KOLIKO MOGU LIVERPUL, BAJERN I BARSELONA? A ŠTA AKO OPET ZABLISTA REAL MADRID?

Liga šampiona sa sobom uvek pre ili kasnije donese određenu dozu neizvesnosti, ali se na kraju sve svede na kvalitet ekipe, tempiranje forme, pa čak i na individualne mogućnosti jednog igrača, kao što se desilo u slučaju neverovatnog Karima Benzeme na kraju prošle sezone. Javnost aktuelnog prvaka Evrope i španije u ovom trenutku ne vidi kao najvećeg favorita za odbranu trofeja, ali je činjenica da Real Madrid i dalje ima onaj kvlaitet sa kojim je prošle sezone došao do najvažnijih trofeja, pa i osvežen tim dolaskom izuzetnog Orelijena Čuamenija.

Čak i Karim Benzema deluje slično kao i prošle sezone, pokupio je svo samopouzdanje ovog sveta, tu je i ogromno samopouzdanje, ali i odlična fizička pripremljenost. Do tog toliko neophodnog samopouzdanja stigli su i ostali ključni igrači ovog tima, a tu je i fenomenalni Karlo Ančeloti da sklopi kockice onako kako ne bi nijedan drugi trener na planeti.

Liverpul na početku sezone ne deluje tako ubitačno kao prethodnih, iako je izvršena samo jedna konkretna promena u špicu napada odlaskom Sadija Manea i dolaskom Darvina Nunjeza. Redsi nisu siloviti, još nismo videli ni pravog Mohameda Salaha, ali je jasno da će se u jednom trenutku poklopiti sve konckice. Kada se to dogodi dobićemo ekipu koja je konkurentna i spremna da napadne sve moguće trofeje.

Bajern je ponovo prelazni rok radio bez ikakve euforije, ali je odradio odličan posao. Odlazak Roberta Levandovskog nadomestio je dolazak Sadija Manea, koji nije tako ubitačan u realizaciji kao Poljak, ali ima druge kvalitete, pre svega one koji se tiču fizičkih predispozicija, eksplozivnosti i brzine driblinga. Pravu kvalitativnu nadogradnju ovog potvrdio je i dolazak sjajnog holandskog štopera Matjisa de Lihta iz Juventusa

Barselona se posle svega što je prošlla prošle godine ne može smatrati najvećim favoritom kada je u pitanju osvajanje takmičenja, ali je činjenica da je Ćavi uspeo da skocka ekipu i dovede pojačanja koja su mu bila neophodna na popriličnom broju pozicija u svom timu. Naravno, Levandovski je doneo šampionski karakter ovom tomu, koji je bio neophodan da bi se uhvatio korak sa najjačim timovima Starog kontintenta.

Barselona je odlično otovrila sezonu i ozbiljno se podigla posle kiksa na startu sezone protiv Rajo Valjekana, ali je Liga šampiona potpuno druga priča. Ipak, uz svo uvažavanje Viktorije Plzenj ne bi smelo da dođe dođe do iznenađenja.

MAKABI HAIFA ŠAMPION EVROPE - KVOTA 1.000!

Jedan od timova koji bi mogao da bude interesantan ovdašnjoj javnosti je Makabi iz Haife, koji je bio direktno odgovoran za činjenicu da u elitnom takmičenju ove sezone nema srpskog šampiona Crvene zvezde. Sastav Baraka Bahara nije imao sreće na žrebu, pošto je pao u grupu H zajedno sa Pari Sen Žermenom, Juventusom i izuzetno ambicioznom Benfikom, sa kojim otvara takmičenje u Lisabonu (21.00). Sve te okolnosti, uz objektivan kvalitet ovog tima, jasno pokazuju zbog čega je kvota na to da će izralski šampion biti prvak Evrope okruglo - 1.000. Ista kvota je i na Šahtjor, Dinamo i Plzenj, kao timove kojima se daju najmanje šanse da se ove sezone domognu najpoznatijeg ušatog trofeja u svetu sporta.

Makabi se dodatno aktivirao u finišu prelaznog roka i nadomestio odlazak Bogdana Planića u Al Šabab, tako što je doveo dvojicu štopera. U pitanju su Abdulaje Sek iz Antverpena i Dilan Batubinsika iz Famalikaa. Veruje se da će oni omogućiti ekipi da igra na onom kvalitetu tranzicione igre koju je demonstrirala tokom leta u okršajima sa Olimpijakosom, Apolonom i Crvenom zvezdom.

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

Benfika iz godine u godinu demonstrita koliko je ozbiljan klub, pa stoga ne bismo davali preveliku prednost Juventusu kada je u pitanju osvajanje drugog mesta u grupi H. Sastav Rodžera Šmita nemilosrdno gazi rivale od početka sezone, to je učinio i u plej-ofu elitnog takmičenja protiv Dinama iz Kijeva, a prethodno nije imao nikakvih problema ni protiv danskog Mitjilanda. Sve ro je omogućilo Orlovima da se dodatno uigraju i spreme za ovaj meč.

"Naš prvi zadatak je da pobedimo u prvoj utakmici. Naravno da nam je cilj nokaut faza, ali ako igrate sa četiri ekipe, od kojih dve prolaze dalje, onda želimo da budemo među te dve prvoplasirane. Biće teško i još uvek nije pravi trenutak da pričamo o ciljevima", rekao je Šmit.

Baraka Bahara su odmah posle podviga u Beogradu proglasili najboljim izraelskim trenerom, što i nije daleko od istine s obzirom na koji način napreduje u svojoj trenerskoj karijeri. Ipak, sama činjenica da želi konstantno da napreduje pokazuje da rivali nikako ne bi smeli da potcene njegov tim.

"Igrali smo u kvalifikacijama protiv veoma jakih ekipa, ali Benfika je nešto drugo. Bolji su nego prošle godine, biće teška utakmica. Velika nam je čast što smo ove i želimo da zadržimo utisak koji smo imali do sada. Nećemo se fokusirati na jednog igrača Benfike, to je veoma ofanzivna ekipa i fokusirani smo na kolektiv, a ne na jednog konktretnog pojedinca", rekao je Bahar.

DUŠAN TADIĆ KAO KRALJ AMSTERDAMA, GUDELJ I DMITROVIĆ U SEVILJI, GRUJIĆ, PAVLOVIĆ, BAJČETIĆ, RITISIĆ

Srbija će imati svojih devet individualnih predstavnika u Ligi šampiona, a pored Filipa Kostića i Dušana Vlahovića, koji će na megdan skupocenom sastavu iz Pariza, večeras će u prvom planu biti još nekoliko igrača. Mihailo Ristić sa svojom Benfikom dočekuje pomenuti Makabi ih Hafe, dok Strahinja Pavlović sa svojim Salcburgom dočekuje šampiona Italije Milan.

Sevilja će sa srpskim reprezentativcima Nikolom Gudeljom i Markom Dmitrovićem dočekati Mančester Siti, a sutra će se u prvom planu naći kapiten reprezentacije Srbije i slavnog holandskog Ajaksa, Dušan Tadić. Poslednje vesti kažu da se Marko Grujić oporavio od povrede koja ga je mučila na startu sezone, pa bi mogao da se nađe među Portovim putnicima za Madrid na sutrašnji okršaj sa Atletikom.

Broj srpskih igrača u elitnom takmičenju kompletirao je i srpski defanzivac Stefan Bajčetić, koji se našao na listi registorvanih igrača Jirgena Kopa za Ligu šampiona ove sezone.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

Grupa E

18.45: (7,50) Dinamo Zagreb (4,40) Čelsi (1,50)

21.00: (3,80) Salcburg (3,50) Milan (2,10)

Grupa F

21.00: (5,00) Seltik (3,70) Real Madrid (1,72)

21.00: (1,22) RB Lajpcig (6,50) Šahtjor (13,0)

Grupa G

18.45: (1,38) Dortmund (5,40) Kopenhagen (8,50)

21.00: (9,00) Sevilja (5,60) Mančester Siti (1,35)

Grupa H

21.00: (1,38) PSŽ (5,40) Juventus (8,50)

21.00: (1,32) Benfika (5,90) Makabi Haifa (10,0)

Sreda

Grupa A

18.45: (1,50) Ajaks (4,60) Rendžers (7,00)

21.00: (3,80) Napoli (3,50) Liverpul (2,10)

Grupa B

21.00: (1,85) Atletiko Madrid (3,50) Porto (5,00)

21.00: (3,40) Klub Briž (3,60) Leverkuzen (2,20)

Grupa C

21.00: (1,07) Barselona (13,0) Plzenj (25,0)

21.00: (4,00) Inter (3,80) Bajern (1,95)

Grupa D

18.45: (2,10) Ajntraht (3,50) Sporting (3,80)

21.00: (1,53) Totenhem (4,30) Marselj (7,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Dušan VlahovićFilip KostićKilijan EmbapeLionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara