Stadion Linkoln Red Impsa (©AFP)
Stadion Linkoln Red Impsa (©AFP)

„Liliputanci“ nadomak Evrope: Gibraltarci i Letonci u borbi za vizu, Estonci izbacuju Šamrok

Vreme čitanja: 5min | čet. 26.08.21. | 10:17

Biće iznenađenja u Ligi konferencije, Flora u plej-ofu u Irskoj brani 4:2, Linkoln Red Imps i Riga na nuli pred okršaj veka za oba tima

Do ove sezone i odluke UEFA da pokrene još jedno takmičenje, bilo je nezamislivo da vidimo u grupnoj fazi timove iz nekih fudbalski nerazvijenijih zemalja. Jednostavno, previše direktnih ulaznica za Ligu šampiona i Ligu Evrope se deli bogatim timovima iz najjačih liga, pa tako kroz kvalifikacije u elitno takmičenje ulazi samo šest ekipa. Liga konferencije je pružila priliku i siromašnijima da se malo takmiče, a prvaci Gibraltara, Letonije, Estonije i Republike Irske su, među ostalima, prvi tu priliku i iskoristili.

Svakako najveće iznenađenje predstavlja dvomeč Linkoln Red Impsa i Rige u plej-ofu za Ligu konferencije. Šampion jedne od najmlađih članica UEFA nadomak je istorijskog uspeha, pošto se iz Letonije vratio sa 1:1, pa se na svom terenu (18 časova) pita za ulazak u grupnu fazu.

Izabrane vesti

18.00: (3,50) Linkoln Red Imps (3,20) Riga (2,20) - 1:1

Međutim, i Rigi za koju igraju naši Nedeljko Piščević i Miloš Vranjanin je stalo da pobedi u četvrtak po podne. Ukoliko uspe, Letonija će prvi put u svojoj istoriji imati klub u nekom evro-takmičenju.

Riga je u prvom meču bila nešto bolja, čak je i povela u 61. minutu golom nekadašnjeg veziste Partizana Jurija Vakulka, ali je Karalero u 72. minutu doneo Linkolnu odličan rezultat pred revanš.

Red Impsi su rekorderi u evropskom fudbalu, zajedno sa pokojnim Skontom iz Rige, klubom koji više ne postoji. Obe ekipe su vezale po 14 titula, a Linkoln je bio šampion Gibraltara u 17 od poslednjih 19 prvenstava.

U takmičenjima UEFA igra od 2014. godine, a pre ove sezone najveće uspehe je beležio tako što je u prvim kolima pobeđivao Floru iz Talina, Santa Kolomu iz Andore i Union Petanž iz Luksemburga. Međunarodni mediji su pisali o Linkolnu 2016. godine, kada je u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona savladao u prvom meču Seltik sa 1:0. Izostala je prava senzacija, Škoti su trijumfovali u Glazgovu u revanšu sa 3:0 i tako prošli dalje.

Ove godine Linkoln je eliminisao u 1. kolu kvalifikacija za elitno takmičenje Folu Eš iz Luksemburga sa ukupnih 7:2. Posle toga je naleteo na Kluž i sa dva poraza eliminisan rezultatom 4:1, a zatim je u kvalifikacijama za Ligu Evrope poražen od Slovana sa 4:2, uprkos remiju u Bratislavi (1:1).

Za razliku od svog današnjeg rivala, Riga paralelno sa evropskim kvalifikacijama igra i u domaćem prvenstvu, gde zauzima treću poziciju na tabeli, ali i u Kupu Letonije, gde se minulog vikenda plasirala u polufinale.

Juri Vakulko (©Starsport)Juri Vakulko (©Starsport)

Do plej-ofa za Ligu konferencije Riga je morala težim putem. U 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona naletela je na Veljka Birmančevića i njegov Malme, u dvomeču je izgubila sa 2:1. Posle toga nije išla u Ligu Evrope, već direktno u treće po rangu takmičenje. Tamo je redom izbacivala Škendiju (3:0) i Hibernijans (4:2 posle produžetaka), sve do meča sa Linkolnom.

Neće nam meč u Gibraltaru doneti jedinog senzacionalnog učesnika grupne faze. Prvak Estonije, Flora, nadomak je istog takmičenja. U Talinu je savladala Šamrok Rovers sa 4:2, pa će sada u Dablinu imati priliku da ispiše istoriju.

Junak Flore, kao i mnogo puta prethodnih godina, bio je 25-godišnji napadač Rauno Sapinen. Jedan od najboljih strelaca u klupskoj istoriji ovog puta je zatresao mrežu rivala samo jednom, ali je upisao i dve asistencije.

20.45: (1,85) Šamrok (3,50) Flora (4,40) - 2:4

Flora je već propustila jednu veliku priliku da obezbedi Ligu konferencije. U prethodnom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope uspela je da nadoknadi protiv Omonije minus iz prvog meča sa Kipra, izvodili su se u Talinu penali, ali su gosti slavili sa 5:4. Pre toga je Flora u Ligi šampiona izbacila Hibernijans (5:0), a zatim ispala od Legije (3:1).

Šamrok je izgubio je na početku evro-takmičenja od Slovana (3:2), pa nije išao u Ligu Evrope. Umesto toga je u Ligi konferencije igrao protiv Teute i savladao je sa 3:0.

Od „fudbalskih Liliputanaca“ u Ligi konferencije smo mogli da gledamo i Luksemburžane, ali je Fola Eš ubedljivo poražena u prvoj utakmici sa Kairatom (4:1), pa u Almatiju ima minimalne šanse da prođe dalje. Pored Kairata Kazahstan bi u grupi mogao da predstavlja i Šahtjor Karagandi, ako u Tel Avivu nadoknadi minus od 2:1 iz duela sa Makabijem.

Neće biti preveliko iznenađenje ukoliko i Azerbejdžan bude imao dva predstavnika u grupama, pošto Karabag Agdam i Nefči imaju dobre rezultate pred revanše. Prvak Nefči gostuje Makabiju u Haifi, posle 3:3 u Bakuu, dok je Karabag da megdan sa Aberdinom u Škotsku odneo kapital iz prvog meča od 1:0.

Podsetimo, još ranije je kroz Ligu Evrope barem učešće u Ligi konferencije osigurao jermenski Alaškert, finski HJK, slovenačka Mura… Ukoliko Partizan večeras uspe da savlada Santa Klaru i plasira se u grupu, imaće i nešto lakše protivnike kojima će moći da se nada na žrebu.


tagovi

Liga konferencijeLinkoln Red ImpsRigaŠamrokFlora

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara