(© AFP)
(© AFP)

Aristokratija u podređenom položaju: Drugi šešir Lige šampiona jači od prvog

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.08.21. | 10:03

Žreb za grupnu fazu je od 18 časova u Istanbulu

Reljef fudbalske Evrope je dobrano promenjen. Što je nekad bilo, sad ne važi. Nove zakonitosti su na (s)ceni, što se najbolje može videti po sastavu šešira pred žreb za grupnu fazu Lige šampiona, čiji je početak zakazan za 18 časova u Istanbulu.

Odavno se nije desilo da se druga kategorija klubova bude jača od prve. Primera radi, Real Madrid i Barselona – koji su osvojili šest od poslednjih 11 titula kontinentalnih prvaka – čekaju izvlačenje kuglica u nepovoljnijem položaju u odnosu na, recimo, Lil ili Sporting iz Lisabona. Isto tako, dva engleska velikana Liverpul i Mančester Junajted, nalaze se na lošijoj startnoj poziciji u odnosu na Viljareal, a reč je o šestostrukom i trostrukom prvaku Evrope. Fudbalsku aristokratiju upotpunjuju još Juventus (dva trofeja, sedam izgubljenih finala) i Borusija iz Dortmunda (šampion 1996, finalista 2013), kao i Sevilja koja se specijalizovala za Ligu Evrope (šest puta najbolja u tom takmičenju).

Izabrane vesti

Šlag na torti je prisustvo Pari Sen Žermena u ovom društvu. Sveci ni po jednom parametru ne pripadaju gorepomenutim velikanima, ali imaju najskuplji i na napiru najjači tim. Ionako snažan, pojačan Mesijem, Donarumom, Ramosom, Vajnaldumom i Hakimijem, klub iz Pariza je pokazao nedvosmislenu ambiciju da napokon osvoji „ušati“ pehar i nema sumnje da slovi za prvog favorita, iako takmičenje počinje iz drugog šešira.

Ovako jaka konkurencija znači bar nekoliko derbija u grupnoj fazi, kad se pogleda sastav prvog šešira. Nije toliko atraktivan, ali u njemu su prvak Evrope Čelsi, najbolji tim prethodnog izdanja Lige Evrope Viljareal, kao i šest prvaka najjačih liga. S tim što se kvalitet pojedinih ekipa razvodnio. Primera radi, Inter je ostao bez Lukakua i Hakimija, Lil ne liči na mašinu koja je lane završila ispred PSŽ-a u Ligi 1, Sporting ne deluje preterano jak, međutim, tu su i dalje moćni Bajern, Mančester Siti pojačan najskupljim britanskim fudbalerom svih vremena Džekom Grilišem, Atletiko još jači nego prošle sezone, kao i Čelsi koji je pokazao odlučnost da napreduj vrativši Lukakua.

Potencijalne pretnje iz trećeg šešira su Ajaks, iako u malom padu u odnosu na pre dve sezone kad je zadivio Evropu, nepredvidiva, ali uvek atraktivna Atalanta, te dva portugalska velikana Benfika i Porto, dok je Milan najzvučnije ime u poslednjem i jasno je da sedmostrukom pravku Evrope može da „zapadne“ grupa smrti.

Procedura žreba je ista kao i prethodnih godina: 32 kluba biće podeljena u osam grupa, a tokom prve faze nije moguće da se sretnu timovi iz istih zemalja. Termini grupne faze su: 14/15. septembar, 28/29. septembar, 19/20. oktobar, 2/3. novembar, 23/24. novembar i 7/8 decembar. Po dva najbolja tima iz svake grupe će u osminu finala, a borba za titulu novog prvaka Evrope zakazana je za 28. maj naredne godine u Sankt Peterburgu.

Sastavi šešira:

Prvi: Čelsi, Viljareal, Atletiko, Mančester Siti, Bajern, Inter, Lil, Sporting;

Drugi: Real, Barselona, Juventus, Mančester junajted, PSŽ, Liverpul, Sevilja, Boruisija Dortmund;

Treći: Porto, Ajaks, Šahtjor, Lajpcig, Salcburg, Benfika, Atalanta, Zenit;

Četvrti: Bešiktaš, Dinamo Kijev, Klub Briž, Jang Bojs, Milan, Malme, Volfzburg, Šerif.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

PSŽ
Real Madrid
Barselona
Čelsi
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Juventus
Milan
Inter
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara