""
""

Litvanija - zemlja u kojoj se ne igra samo košarka

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.07.13. | 12:51

Sve što ste hteli da znate o fudbalskoj ligi Litvanije otkriće vam vezista Ekranasa, Marko Vučetić.

Prošao je kroz omladinsku školu novobeogradskog Radničkog a zatim se kalio na Dorćolu i u Železničaru. Po povratku na Tošin bunar dobio je šansu u prvom timu. Posle jedne godine otišao je u Bačince a nakon šest meseci u Inđiju. Tu je stekao superligaško iskustvo i dobio mogućnost da napravi transfer u Bregalnicu. Nakon dve sezone u Makedoniji, Marko Vučetić je dobio ponudu od  litvanskog Ekranasa koju je oberučke prihvatio.
“U poslednjih pet godina Ekranas je bio šampion zemlje i od drugog kola igrao je kvalifikacije za Ligu Šampiona“, kaže Vučetić.
“Već 16. jula igramo na našem stadionu sa predstavnikom Islanda. Nadamo se prolasku što će nam omogućiti još četiri utakmice u Evropi. Klub je na svim nivoima stabilan, imamo odlične uslove za rad i odigravanje utakmica. Gazda Ekranasa je jedan od bogatijih ljudi u Litvaniji. Atlantas je prošle sezone za malo ispao iz lige, u međuvremenu su dobili jakog sponzora i sad su treći. Najveći budžet ima Žalgiris a plate fudbalera su četiri, pet hiljada evra i više“.

Trenutno u nacionalnom šampionatu zauzumate drugo mesto sa deficitom od devet bodova u odnosu na vodeći Žalgiris.
“Po kvalitetu se izdvajaju vodeća dva kluba dok su ostali timovi ujednačeni. Svako svakog može da pobedi, pomalo čudna liga u kojoj nastupa devet sastava koji se takmiče u četiri kruga. Šampionat kreće u martu, završava se u novembru a trenutno je odrađeno 18 kola. Po kvalitetu liga je poput srpskog šampionata samo što ovde ima mnogo više novca. Nijanse odlučuju i kad su lige iz okruženja u pitanju, litvanska je u maloj prednosti“.

Izabrane vesti

Bivši fudbaler Bregalnice ističe da su stadioni u Litvaniji mali ali veoma slatki.
“Primaju oko pet, šest hiljada posetilaca i većinom su popunjeni, naročito kad se sastaju favoriti i kad se igra najveći derbi Žalgiris-Ekranas. Mečevi se održavaju vikendom i sredom, kad je vanredno kolo. Stadioni su puni i kad se igraju utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope”.

Litvanski timovi imaju pravo da angažuju petoricu stranaca izvan EU.
“Za Ekranas nastupaju fudbaleri iz Nigerije, Španije, Brazila i nas dvojica iz Srbije. Pored mene u klubu je Dejan Đenić, špic iz Jagodine“.

Na gostovanja se kreće dan ranije a putovanja traju po 3, 4 sata.
“Klasika, kad su duža putovanja obavezan je karantin, kad se igra na našem stadionu oslobođeni smo boravka u hotelu“.

Nama je prva asocijacija na Litvaniju košarka, fudbal nije u prvom planu.
“Ima kvalitetnih fudbalera ali su oni mladi i njihovo vreme tek dolazi. Stariji nemaju većih ambicija, tu su da bi odradili posao u klubu. Ekranas ima petoricu mladih reprezentativaca koji imaju strašan potencijal“.

Nekadašnji igrač Inđije tvrdi da su treneri uglavnom Litvanci.
“Mi imamo dvojicu trenera od kojih jedan govori ruski a drugi engleski jezik. Tako da se snalazimo. Litvanci forsiraju sistem 4-3-3, jedan špic i dva krila pa se može reći da ima i golova. Ekranas je na poslednjih pet mečeva dao minimum po tri pogotka. Žalgiris je dao 52 a primio samo osam, dok je poslednji na tabeli primio čak 53 gola“.

Sudije, po mišljenju Vučetića, kome odgovara pozicija zadnjeg veznog, dozvoljavaju grublju igru.
“Slabo sankcionišu prekršaje, dozvoljavaju da se igra nastavi mada su faulovi očigledni. Postoji i domaćinsko suđenje i domaći teren često donosi prednost ali to nije pravilo. Kad Ekranas igra kod kuće svi se zatvore i čekaju šansu iz kontre“.

Fudbalerima je slovom ugovora zabranjeno klađenje ali kladilaca ima u Litvaniji.
“Kladionice su prisutne, ima kladilaca koji prate fudbal zbog klađenja mada je košarka najpopularniji sport. Od evropskih liga gledaju se najjače i normalno Liga Šampiona“.

Državna televizija direktno prenosi sve derbije.
“To su mečevi Žalgirisa, Ekranasa i Atlantasa, slabije su zastupljeni lošiji timovi. Štampa daje solidan prostor za fudbal a lokalni list celu stranu ostavlja za Ekranas“.

Vučetićev klub dolazi iz malog mesta Panevižis.
“Grad je mali sa oko 30 000 žitelja, nalazi se na 120 kilometara od Viljnusa, centar je lep i ima gde da se sedne i popije kafa. Običan svet zarađuje od 1 000 do 1 500 evra, što je dovoljno za život. Ovde je jeftino i na osnovne potrebštine potroši se oko 500 evra“.

Litvanke i Litvanci najčešće konzumiraju pivo.
“Bilo da se radi o mladima ili starijoj populaciji svi piju pivo. To se primeti na prvu loptu. Najčešće se jedu testenine, pirinač i piletina“.

Do kraja avgusta temperature u Litvaniji prelaze i 30 stepeni Celzijusa.
“Već u septembru kreću kiše, dosta je hladnije a sneg se zadržava do kraja aprila. Dok ima snega sve utakmice se igraju na stadionima sa veštačkom travom, kad počne lepo vreme prelazi se na prirodnu podlogu“.

Po rečima veziste sa Novog Beograda srpski fudbaleri se dobro kotiraju.
“Pre nas ovde su igrala dvojica fudbalera iz Srbije koji su ostavili sjajan utisak tako da su i nas odmah prihvatili. Srbi su na ceni, vole Stankovića, Kolarova, Vidića...Prate i tenis, navijaju za Đokovića, ali smatraju da su bolji košarkaši od nas“.

Trenutni planovi igrača Ekranasa su vezani za Litvaniju.
“Parafirao sam ugovor na dve i po godine. Prva želja je da prođemo Islanđane u kvalifikacijama za Ligu Šampiona, druga da sustignemo Viljnus, ako ne, da budemo drugi, pa u novoj sezoni da se okitim titulom“, zaključio je javljanje iz Panevižisa, Vučetić.

Piše: Đurđe Mečanin
(djurdje.mecanin@mozzartbet.com)

(FOTO: Action Images, MN Press)


tagovi

EvropaLitvanijamarko vučetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara