Mohamed Salah i Dejli Blind (©Reuters)
Mohamed Salah i Dejli Blind (©Reuters)

Liverpulu dosta bod u Amsterdamu, Napoli udara pečat na prvo mesto

Vreme čitanja: 5min | sre. 26.10.22. | 12:52

Grupa A: Pretposlednje 5. kolo Lige šampiona donosi duele podno Vezuva, gde je Partenopei veliki favorit protiv Rendžersa, kao i susret na Johan Krojf areni gde će Ajaks pokušati da ostane u trci za osminu finala

Redsi su prošlog vikenda ponovo bili predmet podsmeha na Ostrvu. Tim Jirgena Klopa je izgubio 1:0 od Notingema, spustivši se na zemlju posle tri pobede u nizu. Sada Liverpul ponovo mora što brže da se konsoliduje jer je odlučujući meč Lige šampiona u Amsterdamu na programu večeras.

Ajaks je jedini tim koji još može da naudi Crvenima u nameri da se plasiraju u osminu finala Lige šampiona. Međutim, sa stanovišta domaćina, prvi korak je pobeda sa najmanje dva gola razlike, a zatim i pomoć Napolija u poslednjem kolu. Zato nije čudo što su pred sudar Ajaksa i Liverpula šanse za uspeh tima Alfreda Šrojdera prilično niske.

Izabrane vesti

Liverpul do sada nema sjajnu sezonu i neće u naredni meč Lige šampiona protiv Ajaksa na Johan Krojf areni ući u dobrom raspoloženju. Engleski gigant se za vikend nije izborio za odličnu uvertiru jer je poražen na terenu novajlije i fenjeraša Notingem Foresta. Ni večeras mu neće biti lako.

Posle početnog kraha u Napulju (1:4), Crveni su krenuli u pobednički niz i tri puta uzastopno su slavili u najprestižnijem evropskom klupskom takmičenju. Prvo su tesno nadigali Ajaks (2:1), a zatim su posle uspeha na Enfildu (2:0) deklasirali Rendžers u Škotskoj sa ogromnih 7:1. Za vikend su Šumarima dali tek drugu pobedu u ovoj sezoni i nalaze se na osmom mestu Premijer lige sa samo 16 bodova.

21.00: (3,60) Ajaks (3,50) Liverpul (2,05)

Klopovi puleni su drugoplasirani u Grupi A Lige šampiona i imaju šest bodova prednosti u odnosu na Ajaks, tako da im remi garantuje plasman u osminu finala. Ali ako žele da napadnu prvo mesto koje drži Napoli, onda moraju da pobede.

"Zaista se radujem ovom meču. Ajaks je veliki tim, tako da očekujem odličan meč. Čak i u ovom teškom trenutku moramo da ostanemo pozitivni, imamo širok sastav i trudićemo se da pobedimo", rekao je tradicionalno optimistični trener Liverpula.

Nemac još mora da se nosi sa prilično velikim brojem izostanaka, koji uključuje Žotu, Matipa, Dijaza i Artura. Tijago Alkantara možda neće početi meč zbog infekcije uha, a Darvin Nunjez i Konate usled problema sa mišićima.

"Bilo bi apsolutno sjajno da se sada plasiramo u osminu finala, ali još nismo sigurni i moramo u potpunosti da se koncentrišemo na proces. Ajaks nam sigurno neće dati ništa besplatno", dodao je Klop u zaključku.

Ajaks je takođe malo oklevao u Erediviziji, ali posle 11 kola ima solidnih 28 bodova na svom kontu i posle dve ubedljive pobede nad Ekscelziorom (7:1) i RKC-om (4:1) napravio je solidna četiri poena prednosti na vrhu ispred drugoplasiranog PSV-a. U Ligi šampiona Amsterdamersi imaju jednu pobedu protiv Rendžersa (4:0), od tada su izgubili tri puta zaredom.

Gledaoci u areni Johan Krojf neće po lepom pamtiti apsolutni debakl svog tima protiv Napolija (1:6), a revanš u gostima nije prošao mnogo bolje po Ajaks (2:4).

"Teško je ući u utakmicu protiv Liverpula misleći da moraš da pobediš ili da si van Lige šampiona. Moramo da budemo mnogo agresivniji u napadu da bismo razmišljali o takvom uspehu. Videćemo kako će se stvari odvijati, i nadam se da nećemo morati da budemo zadovoljni bodom", rekao je strateg domaćih Alfred Šrojder, koji ne može da računa na Ihatarena, Kaplana, Tejlora i Renša.

21.00: (1,23) Napoli (6,50) Rendžers (12,0)

Istovremeno, Napoli će pokušati da zapečati prvo mesto u grupi, kolo pre kraja, pred svojim navijačima. Žreb joj je na put stavio najlakšeg protivnika posmatrajući tabelu, jer podno Vezuva stiže Rendžers, poslednjeplasirani tim Grupe A.

Trener Partenopeja Lučano Spaleti može sa zadovoljstvom da isplanira manju rotaciju tima, što bi sada dobro došlo opterećenim igračima Napolija. Njegov tim se predstavlja sjajnim rezultatima i već večeras može da osigura konačno prvo mesto. I to pod dva uslova. S jedne strane, Liverpul ne sme da pobedi Ajaks, ali pre svega, Napoli mora da pobedi Rendžers.

Partenopeji su se spremali za duel sa predstavnikom Škotske u prilično dramatičnom meču sa Romom. Imalo je šta da se vidi na Olimpiku, za šta su se uglavnom pobrinuli momci sa stadiona Dijego Armando Maradona. Napolitanci su kreirali predstavu, dok je Vučica više reagovala na njihovu strategiju.

Dugo, međutim, Napoli nije mogao da se izbori, ali je nagrađen za upornost, kada je devet minuta pre kraja Viktor Osimen zadao udarac Rimljanima. Zahvaljujući Nigerijcu, Napoli nastavlja sa impresivnim igrama. Uostalom, Spaletijev tim je 17 puta pogađao mrežu u grupi Lige šampiona i još nije izgubio nijedan bod.

Napoli takođe ima sve manje povređenih igrača, pa ovoga puta u meču neće učestvovati samo defanzivac Rahmani. Andre Angisa, važan član rezervnog sastava, takođe se vratio treninzima. Rendžers je u mnogo lošijoj situaciji po ovom pitanju, jer mu nedostaju Hadži, Lorens, Goldson, Sutar i Kamara.

Ovi izostanci utiču na šanse škotskog tima za dobru sezonu, a to se najviše vidi u Ligi šampiona. Trener Đovani Van Bronkhorst je posebno zabrinut za odbranu, koja je u četiri duela primila neverovatnih 16 golova. Veliki udeo u tome ima i poslednji debakl protiv Liverpula, koji mu je priredio kanonadu (7:1). U domaćoj ligi je situacija malo bolja, ali drugo mesto iza večitog rivala Seltika Policajcima jednostavno nije dovoljna.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 6 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,23) Napoli (6,50) Rendžers (12,0)

21.00: (3,60) Ajaks (3,50) Liverpul (2,05)

GRUPA B

18.45: (3,30) Klub Briž (3,35) Porto (2,35)

21.00: (1,75) Atletiko Madrid (3,70) Leverkuzen (5,40)

GRUPA C

18.45: (1,13) Inter (8,50) Plzenj (19,0)

21.00: (2,20) Barselona (3,60) Bajern (3,40)

GRUPA D

21.00: (1,55) Totenhem (4,30) Sporting (6,75)

21.00: (2,35) Ajntraht (3,35) Marselj (3,30)

*** kvote su podložne promenama

Utorak

GRUPA E

Salcburg - Čelsi 1:2 (0:1)

/Adamu 49 - Kovačić 23, Haverc 64/

Dinamo Zagreb - Milan 0:4 (0:1)

/Gabija 38, Leao 49, Žiru 59, Ljubičić 69ag/

GRUPA F

Lajpcig - Real Madrid 3:2 (2:1)

/Gvardiol 13, Nkunku 18, Verner 81 – Vinisijus 44, Rodrigo 90+4/

Seltik – Šahtjor 1:1 (1:0)

/Jakumakis 34 – Mudrik 58/

GRUPA G

Sevilja - Kopenhagen 3:0 (0:0)

/En Nesiri 61, Isko 88, Montijel 90+2/

Dortmund - Mančester Siti 0:0

GRUPA H

Benfika - Juventus 4:3 (3:1)

/Silva 17, Mario 28 pen, Rafa 35, 50 - Ken 21, Milik 77, Mekeni 79/

PSŽ - Makabi Haifa 7:2 (4:1)

/Mesi 19, 44, Mbape 32, 64, Nejmar 35, Goldberg ag 77, Soler 84 - Sek 38, 50/



tagovi

Liga šampionaLiverpulAjaksNapoliGlazgov RendžersRendžers

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara