Marko Rojs (foto: twitter©BlackYellow)
Marko Rojs (foto: twitter©BlackYellow)

Ljubav moćnija od novca, endemska vrsta i najbolji Nemac kojeg Bajern nije ulovio

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.04.23. | 17:26

Iako je delovalo da je rastanak na pomolu, Marko Rojs produžio ugovor sa Dortmundom na još godinu dana

Gledao je kako Mario Gece i Robert Levandovski odlaze iz njegove Borusije i priklanjaju se najmoćnijem nemačkom fudbalskom proizvodu. Ali Marko Rojs nikada nije želeo da se prikloni Bajernu. Pokušavali su Bavarci, ali Dortmundov Rols Rojs nikada nije ni dao šansu da se uđe u ozbiljnije pregovore, te da neko pomisli da će luksuzna limuzina put Minhena.

Izabrane vesti

"Želim sreću Levandovskom i Geceu, ali Bajern me nikada neće imati. Novac nije sve", govorio je Rojs pre nešto manje od desetak godina, ali nikada nije prestao da sledi svoje principe, vrednosti i načela.

Jer i posle 11 godina na Vestfalenu, dugogodišnji reprezentativac Nemačke ne želi da napusti svoju najveću fudbalsku ljubav... Ne želi da ode čak ni kada mu bogati Saudijci mašu džakovima novca (nudili 20.000.000 godišnje) pred očima želeći da ga upare sa Kristijanom Ronaldom, a njegova Borusija spušta platu. Rojs je danas stavio autogram na novi, jednogodišnji ugovor sa Milionerima i tako ozvaničio pristanak da mu se plata sa dosadašnjih 12.000.000 evra sreže na maksimalno 7.000.000 i to u slučaju da ostvari sve predviđene bonuse.

Koliko možete da nabrojite fudbalera koji bi u datim okolnostima postupili isto kao Rojs?

"I dalje imam ogromnu želju da dam klubu najbolje od sebe, klubu u kojem sam proveo pola života. Za mene ne postoji ništa bolje od postizanja golova pred najboljim navijačima na svetu i proslave pobeda na najlepšem stadionu na planeti", rekao je Rojs nakon produžetka saradnje do 2024. godine.

Potez kojim je još jednom pokazao da je ljubav jača od broja nula na bankovnom računu, da postoje stvari koje novac ne može da kupi, te da je endemska fudbalska vrsta. Zato ga Žuti zid i ceo Dortmund obožavaju. Dok su Gece, Levandovski, pa i Mats Humels okretali leđa žuto-crnima, Rojs postao i ostao najbolji nemački fudbaler u novijoj istoriji kojeg gigant sa Alijanc arene nije uspeo da ulovi.

Poslednjih pet godina Rojs nosi kapitensku traku bundesligaša za kojeg je upisao 382 nastupa, 161 gol i 120 asistencija. Naredne sezone pokušaće da ispiše nove stranice Borusijine istorije kao najbolji strelac svih vremena. Još 16 golova nedostaje mu da izjednači rekord Alfreda Prajslera (177), čoveka koji je igrao fudbal u vreme nakon drugog svetskog rata, pa do kraja 50-ih godina.

Rekord bi već odavno bio u Rojsovom vlasništvu da čitavu karijeru nije bio magnet za povrede. Samo kao igrač Dortmunda zbog njih je propustio blizu 150 utakmica. Teoretski, mogao je već sada da bude blizu klupskog rekordera po broju nastupa Mihaela Corka (572).

Nažalost, povrede su ga udaljile i sa Mundijala 2014. godine i da nije bilo tako, danas bi imao titulu prvaka sveta sa Nemačkom. Krhko telo i loša sudbina, postarali su se da odigra samo 48 utakmica za državni tim (15 golova, 14 asistencija). A karma je makar prema njemu morala da bude blagonaklona i velikodušna.



tagovi

Borusija DortmundMarko Rojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara