Mario Gece (Reuters)
Mario Gece (Reuters)

Najkontroverzniji transfer Bundeslige: Kako je Gece napustio Klopa zbog Gvardiole

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.10.21. | 09:00

Salva uvreda direktora Borusije, želudac od betona menadžera, džaba ubeđivanje u restoranu

Sećate se šampionskog tima Borusije Dortmund sa Mariom Geceom, Robertom Levandovskim, Matsom Humelsom? One Borusije što je u sezonama 2010/11 i 2011/12 igrala, mnogi će se složiti, najlepši fudbal u Evropi, a Bundesligu pokorila pobeđivajući Bajern u serijama. Bila je moćna sa Jirgenom Klopom, njegovom fudbalskom genijalnošću i gegenpresingom, ali u godinama potom velikan iz Minhena je bio moćniji... Sa svim onim što predstavlja u nemačkom fudbalu.

Šta god mu se svidi unutar granica koje omeđuju Poljska, Češka, Austrija, Švajcarska, Francuska, Luksemburg, Belgija, Holandija i Danska, Bavarci će prigrabiti, ne pitajući šta košta. Milioneri znaju najbolje, jer nisu imali argumente, mehanizme, reči kojima bi sprečili jedan od najkontroverznijih transfera u novijoj istoriji Bundeslige, koji je u narednim godinama najavio egzodus iz Dortmunda.

Izabrane vesti

Prelazal Marija Gecea sa Vestfalena na Alijanc arenu detaljno opisuje najmoćniji nemački fudbalski agent Folker Štrut u autobiografiji "Moji potezi", čije je delove, pre eksluzivnog objavljivanja knjige, svetu ponudio BILD. Menadžeri, naročito oni najuspešni su ljudi posebnog kova - lisice, premazane paletama, sa želudačnim zidom od betona, kroz koji nema šta ne može da prođe. Ali ni jednom Folkeru Štrutu, nije bilo lako da svari odluku svog štićenika da zaigra za Bajern. Pred Geceov let za Minhen na lekarske preglede, Šturta su tresli nervoza i bolovi u stomaku. Potvrda koliko je transfer koji novčano (37.000.000 evra) nije ni među 150 svih vremena zapravo bio intrigantan i provokativan.

Štruta je februarskog jutra 2013. godine pozvao direktor Bajerna Matijas Zamer. Zvučao je opušteno, kao da je u pitanju najobičniji poziv na kafu, a iz usta su mu izašle reči: "Zdravo Folkeru, možemo li da se nađemo? Voleo bih da popričam sa tobom o Mariju". Obično bi Štrut bio preplavljen euforijom kada bi svojim igračima preneo da je Bajern pozvao. Ovoga puta bilo je drugačije. Sumnja i skepsa nadjačali su oduševljenje. Znao je šta će se dogoditi.

Mesec dana ranije, obelodanjeno je da će Pep Gvardiola na leto preuzeti kormilo Bavaraca. Mario bi otišao tamo bez razmišljanja. Ne zbog Bajerna, već zbog Gvardiole. Samo, gde bi mu bilo mesto u Pepovom timu? Pitao se Štrut, utonuvši u duboke analize Geceove pozicije.

"Niko ne može da stane na put Marijovom talentu. Treću godinu zaredom igrao je na vrhunskom nivou, u Bundesligi i Ligi šampiona. Sa 20 godina, imao je više iskustva od znatno starijih fudbalera", ubeđivao je sebe Štrut.

Obavestio je sportskog direktora Borusije Mihaela Corka. Bio je mart 2013. i ništa još nije procurelo u medije.

"Mihael, moram nešto da ti kažem. Mario je odlučio da pređe u Bajern na leto. Aktiviraćemo izlaznu klauzulu", ali odgovora nije bilo. Tišina. Pa Corkovo neodlučno "Ja... moram da svarim ovo. Zvaću te za pet minuta."

Pet minuta kasnije Štrut je slušao salvu svih mogućih uvreda koju nemački jezik može da ponudi. Jedna psovka za drugom i tako nekoliko minuta. Štrut je izgovorio jednu rečenicu: "Razumem tvoj bes, ali ne mogu da uradim ništa da to promenim."

Utisak Folkera Štruta bio je da Mario Gece ne bi želeo da pređe u Bajern 2013. da to nije podrazumevalo saradnju sa Pepom Gvardiolom. Sa Borusijine tačke gledišta to ne bi bio nikakav argument za utehu. Cork je pozvao dan kasnije.

"U šoku smo ovde. Moramo da se nađemo. Svi zajedno. Najbolje u nedelju posle utakmice."

Restoran prazan, zatvoren kako bi sastanak prošao inkognito. Sa jedne strane Jirgen Klop, Mihael Cork i upravljački direktor Borusije Hans Joakim Vacke, sa druge Štrut, njegov poslovni partner Dirk Hebel, Mario i njegov otac. Štrut se čak ponadao da će Klop sa pregovaračkim sposobnostima i smislom za marketing uspeti da ubedi dvadesetogodišnjaka da ostane.

Navijači Dortmunda sa uvredljivom porukom za Gecea (Reuters)Navijači Dortmunda sa uvredljivom porukom za Gecea (Reuters)

Klop je krenuo o utakmici, ludilu u Dortmundu, najvernijoj publici na svetu i kako je to tek početak za Marija kojeg obožava čitav grad. Štrut je imao potrebu da stane u odbranu Gecea. Fudbaler ga je preduhitrio.

"Želim to da iskusim, da igram za Gvardiolu. To ne znači da mi nešto smeta u Borusiji. Samo znam da je ovo prilika koja se možda nikada više neće pojaviti i da moram da je iskoristim."

Situacija nikad napetija, a Mario nikad smireniji. Kao da je u ovu priču preneo mirnoću sa terena. Štrut je bio opčinjen. "Ako je ovako hladan i smiren, napraviće nešto u Minhenu", pomislio je.

Dva sata su sastančili, ali iz vizure čelnika Dortmunda, njihova namera da preobrate Gecea ostala je na mrtvoj tački. Uvideli su da priča ne vodi nikuda.

"Shvatio sam Mario, nisam je Gvardiola", Klop je prihvatio poraz.

Odluka je bila doneta i pre sastanka. Štrut i dalje nije bio spokojan. Video je Marija tog dana kako se odlučno izborio sa pritiskom. Položio je ispit zrelosti neophodan za Minhen. Kopkalo ga je zašto Gvardiola nije lično pozvao Marija tokom pregovora.

"Jeste u tom momentu živeo u Njujorku i jeste to Gvardiola, čovek koji ne mora nikoga da zove, ali zar svakako ne pozovete igrača ako ga istinski želite", preispitivao je situaciju Štrut.

Mario Gece (AFP)Mario Gece (AFP)

Dan pre leta za Minhen, njegov čelični želudac ga je izdao. Preplavila ga je nervoza od svega onoga što nosi transfer na pomolu. Bila mu je potrebna samo još jedna Mariova potvrda da zna šta radi.

"Da li si siguran Mario? Da li si siguran?"

"Naravno", odgovorio je momak koji je u godinama koje su sledile sa Bavarcima osvojio tri Bundeslige, dva domaća kupa, UEFA Superkup, Svetsko klupsko prvenstvo, ali nikada Ligu šampiona.

Počelo je od Gecea, sledećeg leta Bajern je "oteo" Roberta Levandovskog, a 2016. prisvojio i Matsa Humelsa.


tagovi

Bajern MinhenBorusija DortmundMario GeceFolker ŠtrutJirgen KlopPep Gvardiola

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara