Luda glava, šašava. I Bajern

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.03.18. | 08:13

Ide li to jedno s drugim?

Ako je povratak Jupa Hajnkesa na klupu Bajerna (četvrti po redu, računajući onaj iz 2009, kada je bio privremeno rešenje i vatrogasac posle nesretnog Jirgena Klinsmana) bio poprilično iznenađenje, šta onda reći za ime poslednjeg kandidovanog za funkciju njegovog naslednika od leta? Uoči Bajernovog sutrašnjeg puta u Frajburg na meč sa istoimenim klubom, podno Švarcvalda, Bild je lansirao ekskluzivu kako je upravo trener "Brazilaca iz Brajsgaua" - Kristijan Štrajh, ušao u najuži krug ljudi koji će biti pod lupom narednih meseci, zajedno sa Nagelsmanom, Hasenhutlom, Tuhelom... 

A da se ne radi samo o običnim spekulacijama pokazaće upravo izjava Jupa Hajnkesa koja je dodatno podgrejala ovu priču i učinila je značajno realnijom.
"Mnogo mi se sviđa kako taj čovek radi sa svojim momcima. On mnogo dobro poznaje fudbalsku materiju, a isto tako dobar je i sa ljudskim odnosima. Naravno, radi se o izuzetnom treneru", nije štedeo reči hvale Hajnkes dok je Bildova priča dobijala na ozbiljnosti. Toliko da se danas tokom dana u Nemačkoj već govori kako je Jup izneo svoj predlog Henesu i Rumenigeu, te da su oni prihvatili da obave preliminarni razgovor sa Štrajhom
"Kristijan radi već 23 godine u Frajburgu", nastavio je Hajnkes. "Ako svake godine izgubite najbolje igrače, a opet uspete da napravite dobar rezultat, onda je to nešto izvanredno, nešto morate da cenite. I da nagradite"

Izabrane vesti

Kristijan Štrajh nije poznat široj fudbalskoj javnosti. Pogotovo van Nemačke. Rođen je na krajnjem jugozapadu, zanimljiv je medijima zbog karakterističnog akcenta i smelosti da govori o različitim temama, pa i politici. Ima specifičan karakter. Za nemačke standarde i previše je emotivan, a i fudbal mu je takav - s primesama južnjačkog ritma.

Rođen u familiji srednje klase. Kao mlad pomagao je ocu mesaru u malom porodičnom biznisu. Nije imao zapaženiju igračku karijeru. U 30. se penzionisao, završio dva fakulteta (Nemački jezik i Sport i istoriju) i počeo da radi u Frajburgu kao trener mladog tima. Od '95. do 2007. radio je sa omladincima, do 2011. bio je pomoćnik, a onda postao prvi trener. Napravio je istorijski uspeh kada je u sezoni 2013/14. bio peti na tabeli Bundelige i odveo svoj tim u Ligu Evrope. U Zelenom gradu stekao je status kultne ličnosti. Ni kada je Frajburg ispao u Cvajtu nije izgubio posao. Zahvalio se tako što ih je vratio u elitu.  

Štrajh u Nemačkoj slovi za jednog od onih šašavih trenera, takozvanih ludih glava iliti fudbalskih filozofa. I na treninge i na utakmice ide biciklom, prolazi krot masu i razgovara sa navijačima. Tako se, kaže, najbolje priprema za ono što ga čeka. Njegov veliki kvalitet jeste rad sa mladim igračima. Pronalazi ih uglavnom u nižim ligama i promoviše u najvišem rangu, a onda Frajburg na njihovim transferima zarađuje veliki novac. Evo nekih svežijih primera: Maks Filip, Vinćenco Grifo, Admir Mehmedi, Vladimir Darida, Roman Birki, Matijas Ginter, Oliver Bauman, Danijel Kaliđuri, Papis Sise, Omer Toprak... Svi zajedno blizu 100.000.000 evra prihoda.    

Kristijan Štrajh najviše voli Nemce u timu i tu se može naći jedna vrlo važna kopča sa novim Bajernom koji pripremaju Henes i Rumenige. Bavarci, naime, imaju ideju da u narednih nekoliko godina pazare najbolje nemačke igrače, reprezentativce, te da njima izgrade kostur tima. Dovođenje Gorecke, pa pre njega Zulea, Rudija, Humelsa, kaparisanje Julijana Branta, promovisanje Džošue Kimiha u budućeg kapitena, tek je početak tog programa. Štrajh je dokazao da je stvaralac, a Bajernu takav čovek i te kako treba. Jer Riberi i Roben neće još dugo, pitanje šta će biti sa Levandovskim, Vidal je na izlaznim vratima...

Stil i karakter ne bi trebalo da budu problem. Vodeći dvojac Bajerna uglavnom je za konzervantivniju varijantu, a Štrajh to svakako jeste:
"Nema tetovaža, nema pirsinga, glava i noge su za fudbal".    

Setiće se možda neki pomniji pratioci bundesligaških zbivanja i jedne situacije od pre nepunih godinu dana, kada je upravo on najžešće kritikovao Bavarce zbog "onog majmunisanja tokom proslave poslednje titule"
"Iritantno! Pa ovo je fudbalska utakmica i fudbal je bilo najbolje što sam ja danas video ovde. Ne želim da uvredim umetnicu (američka pevaljka Anastasija tokom poluvremena zabavljala publiku, pa je zbog nje kasnilo drugo poluvreme), ali ovo je fudbalski stadion i poptuno je suludo da 22 igrača moraju da čekaju osam minuta zbog nekog tamo ko nema veze sa fudbalom".

Koliki će mu ovo biti minus...

A kad je fudbalski stil u pitanju nema mnogo dileme, niti filozofije. I sa mnogo slabijim timom od svih ostalih Kristijan Štrajh - napada! I tokom ove sezone umeo je da posloži četiri, pa i pet (ne klasičnih, doduše) napadača u tim. Eventualno jedan ili dva stranca u startnih 11. Tako Frajburg i kad gubi to radi sa stilom, časno i pošteno. Pošteno prema ovoj igri, naravno. Ima tu i primesa nekog davnašnjeg fudbalskog romantizma. E sad, da li se i s kojom dozom relikta nekih baš davnih vremena može u veliki klub, pitanje je. Možda i najpre u Bajern. Ovakav kakav je trenutno i s ovim vođama.   

Može li Kristijan Štrajh sebe da zamisli u nekom drugom klubu? Pita ga novinar Velta pre nekoliko godina... A ovaj će skromno: "Zašto da ne? Pa možda ću dogodine biti u Minhenu"

Ne, loše ste razumeli. Mislio je na Minhen 1860, a on je tada bio u Cvajti i polako pakovao kofere za neke još dalje destinacije od Bundeslige... 

BUNDESLIGA - 25. KOLO

Petak
Borusija Menhengladbah - Verder 2:2 (2:0)
/Zakarija 3, Mojsander 33 - Dilejni 59, Johanson 78/

Subota

Ajntraht - Hanover 1:0 (1:0)
/Da Kosta 40/

Augzburg - Hofenhajm 0:2 (0:1)
/Kramarić 31, Gnabri 50/

Hamburger - Majnc 0:0

Šalke - Herta 1:0 (1:0)
/Pjaca 37/

Volfzburg - Leverkuzen 1:2 (0:1)
/Mehmedi 79 - Alario 31, Brant 78/

RB Lajpcig - Dortmund 1:1 (1:1)
/Ogustan 29 - Rojs 39/

Nedelja
15.30: (2,50) Keln (3,25) Štutgart (2,90)
18.00: (9,00) Frajburg (5,20) Bajern (1,33)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Action Images

Piše: Predrag DUČIĆ     


tagovi

Kristijan Štrajh

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara