Detalj sa Superklasika (©Reuters)
Detalj sa Superklasika (©Reuters)

Ludilo, strast, vrela južnoamerička krv – kreće Tango Argentino

čet. 25.01.24. | 16:34

Liga kup Gaučosa: Noćas (23.00) počinje takmičenje iz koga pobednik ide u grupnu fazu Kopa Libertadores naredne godine. Rosario Sentral brani krunu

Još jedan okret i još jedan tango. Onaj pravi. Argentinski. Ponovo se kotrlja lopta u zemlji najzavodljivijeg plesa. I opet to ludilo, strast, uzavrela latinoamerička krv, pomešana istorijom i tradicijom u jedinstvenoj simbiozi koja ovoj igri daje vanvremenski šmek. Vraća nam se fudbal u zemlji gde se pripadnost jednom klubu, bojama, gradu poistovećuje se sa religijom. Počinje Liga kup Argentine.

Peto izdanje ovog takmičenja, koje je startovalo pre četiri godine, počeće noćas (23.00) utakmicama Instituto – Deportivo Riestra i Tigre – Sarmijento Hunin. Premijerni prvak ovog takmičenja bila je Boka Juniors, dok je prošle sezone prvi krozi cilj prošao Rosario Sentral. I ove, kao i prethodne sezone u takmičenju će se nadmetati 28 ekipa podeljenih u dve grupe sa po 14 klubova. Svaki tim će igrati po 13 mečeva sa timovima iz svoje grupe, dok će 14. duel biti onaj sa najvećim rivalom koji se po već ustaljenom rasporedu nalazi u suprotnoj grupi.

Tako ćemo i ove sezone gledati Superklasiko u 7. kolu, tačno na polovini grupne faze, što je rasporedom predviđeno za poslednji vikend februara. Po četiri najbolje ekipe iz obe grupe igraće u četvrtfinalu plej-ofu. Prvi mečevi doigravanja igraće se na terenima bolje plasiranih timova, dok će polufinale i finale biti na neutralnim terenuima, takođe samo jedan meč. Samo su u finalu predviđeni produžeci. U četvrtfinalu i polufinalu, ako bude nerešeno, odmah će se izvoditi jedanaesterci. Pobednik ovog takmičenja izboriće direktan plasma u Kopa Libertadores naredne godine. Takođe, bodovi se računaju i u godišnjoj zbirnoj tabeli koja je bitna oko borbe za međunarodna takmičenja, kao i u odluci pri ispadanju iz elitnog ranga.

23.00: (1,95) Instituto (3,10) Deportivo Riestra (4,10)

Liga kup ovoga puta biće održan u prvoj polovini godine, za razliku od prethodnog izdanja. Razlog toga je kraći format u odnosu na Ligu koja će startovati sredinom maja, koja će biti prekinuta zbog održavanja Kopa Amerike. Umesto Arsenala iz Sarandija i Kolona koji su prethodne sezone zauzeli najniže pozicije, novi učesnici biće dva tima promovisana iz drugog ranga iliti Nasional B lige za 2023. godinu. Prvenstveno tu je šampion Independiente Rivadavija koji se posle više od deceniju i po ponovo nadmeće u najjačem rangu argentinskog fudbala. Deportivo Riestra je još jedan klub sa područja centralnog Buenos Ajresa, prvi put u svojoj 92. godine dugoj istoriji se našao u elitnoj diviziji.

Za ljubitelje fudbala u zemlji Gaučosa, ovo nije samo običan početak još jedne sezone. Redovno prebrojavanje i podela na unutariste i federaliste, kao u doba građanskog rata, vrši se pred svaki početak fudbalske godine, u svim rangovima, ne samo u najjačem. I ovoga puta, stanovnici iz prestonice, bilo to iz njenog užeg ili šireg područja, brojniji su u odnosu na provincijske klubove, sa odnosom 17:11.

S druge strane, uvek tu neko nekoga „čeka“. To se uglavnom odnosi na klasična rivalstva i nerešene račune, koji umeju da se razvuku i na nekoliko desetina godina. Stavljajući se u položaj prosečnog argentinskog obožavaoca fudbala i njegov pogled na čitavu ovu situaciju, i uvek postoji nekoliko analiza koje se pojavljuju na prvu. Ovoga puta to je slučaj Independientea iz Rivadevije i Godoj Kruza. Ujedno, to znači i povratak jednog od većih rivalstava u provinciji Mendosa, koje nema zvaničan naziv, ali se može smatrati jednom verzijom Klasiko Mendosina.

23.00: (2,00) Tigre (3,05) Sarmijento (3,90)

Pored toga, očekuju nas i već standardna provincijska rivalstva poput Clásico Rosarino između Njuelsa i Rosarijo Sentrala, Clásico Cordobés između Belgrana i Taljeresa. Naravno tu su i okršaji unutar prestonice Clásico de la Zona Norte (Platense-Tigre), Clásico del Sur (Lanus-Banfild), Clásico Porteño između (Urakana-San Lorenco), Clásico de Avellaneda (Rasing-Independiente) i Clásico Platense (Himnasija-Estudijantes) i naravno najpoznatiji od svih Superclásico između River Plejta i Boke Juniors.

BOKA JUNIORS

Navijači Boke (©Reuters)Navijači Boke (©Reuters)

Klub sa Bombonjere imao je sezonu za zaborav. Đenovljani ne samo što nisu bili konkurentan tim ni u jednom od dva ligaška takmičenja, već su se jedva dokopali pozicije u generalnom plasmanu koja vodi u Kopa Sudamerikanu. Uprkos lošoj kmpanji u domaćim takmičenjima, čelnici Boke Juniors videli su šansu na međunarodnoj sceni i Kopa Libertadoresu gde su stigli sve do finala u kome su na kraju poraženi od Fluminensea.

Pored toga propustili su i priliku da se bar do nekle iskupe za lošu sezonu porazom u polufinalu Kupa Argentine od šampiona Estudijantesa. U prvim danima nove godine, Đenovljani su ozvaničili svog novog kormilara za predstojeću sezonu, a to je Dijego Ernan Martinez, čovek koji je prethodne sezone predvodio Urakan, sa ne tako zapaženim rezultatima u ligi, ali je u Kupu Argentine uspeo da stigen do četvrtfinala gde je zaustavljen, od istog tima koje je kasnije eliminisao i Boku, Estudijantesa.

Početak nove sezone, protkan je starim željama, a kao imperativ se ističe se povratak u sam vrh argentinskog fudbala. Pored već poznatih lica u klubu Darija Benedeta, Edisona Kavanija, Markosa Roha, Serhija Romera, Luisa Andvikule i drugih, pripreme za ovako veliki pohod ne mogu da prođu bez novih angažovanja.

Na čuvenu Bombonjeru od početka prelaznog perioda stigli su Žan Karlos Hurtado kao slobodan igrač iz ekvadorskog LDU Kita kao zvaničnog šampiona Kopa Sudamerikane, Kevin Andreas Zenon iz Union Santa Fea uz odštetu od 300.100 eura, kao i defanzivac Kristijan Franko Lema koji je plaćen Lanusu nešto više od 450.000 eura. Nasuprot dovođenju pojačanja, Đenovljani su i dobro zaradili prodajom mladog Valentina Barka (21) u engleskog premijerligaša Brajton za 9.200.000 eura.

RIVER PLEJT

Fudbaleri River Plejta (©Reuters)Fudbaleri River Plejta (©Reuters)

Početkom prošle godine, posle devet sezona provedenih za kormilom Milionera i 14 osvojenih trofeja, Marselo Galjardo napustio je klub sa Monumentala kao najtrofejniji stručnjak u istoriji River Plejta. Za njegovog naslednika, čelnici kluba iz Nunjeza postavili su još jednu klupsku legendu, Martina Demikelisa. Pričalo se da će Demikelis ovog proleća napustiti Bajern kako bi preuzeo klupu Arminije iz Bilefelda, ali to se nije desilo. Sa mesta trenera drugog tima Bajerna, nekadašnji fudbaler preuzeo je prvi tim Rivera sa kojim je osvojio svoj prvi trofej u vidu Profesionalne lige za 2023. godinu. Međutim, Milioneri se nisu proslavili nastupima u drugoj polovini godine gde su prvo eliminisani u osminifinala Kupa Argentine, zatim i u osminifinala Kopa Libertadores. Na kraju, nisu uspeli da se domognu finala Liga kupa kada ih je Rosario Sentral izbacio u polufinalu pobedom od 2:0.

Pored dobro poznatih lica u klubu Migela Anhela Borhe, Matijasa Kranevitera, Ignasija Fernandesa, Miltona Kaska, Romarija Funes Morija i iskusnog čuvara mreže Franka Armanija, Milioneri se u dosadašnjem toku prelaznog roka nisu toliko angažovali oko pojačanja. Jedini zvanično obelodanjen dolazak na Monumental je prelazak Nikolasa Fonseka iz redova urugvajskog Montevideo Vonderersa. Ipak, River je od 10. janura oslabljen prelaskom krilnog napadača Nikolasa De La Kruza u Flamengo, a klubu sa severa Ajresa ovom prilikom isplaćeno je 14.600.000 eura. Monumental su napustili i Roberto Rohas koji je takođe završio u Rio de Ženeiru, ali u redovima Vasko da Game, kao i Kristijan Fereira koji je pojačao komšijski San Lorenco.

RASING

Jedan od glavnih kandidata i pretendenata na titulu i ove sezone biće Rasing. Klub iz Aveljanede je prošle sezone završio kao kao osmoplasirani na zbirnoj tabeli, naravno, to nije dalo nekog posebnog povoda za zadovoljstvom, znajući da je dve eliminacije pretrpeo u četvrtfinalu, prvo u Kupu Argentine, a zatim i u Kopa Libertadoresu. Ipak, zahvaljujući i takvom plasmanu ostvario je direktno učešće u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikne, a da bi se uspešno borio na dva fronta, tim Akademaca morao je da posegne za pojačanjima.

Klub sa El Silindra sa doveo je pojačanje u vidu Fakunda Kambesesea koji je iz susednog Banfild prešao uz obeštećenje od 2.000.000 evra. Pored njega, Rasing je poradio na vraćanju Hermana Kontija iz moskovske Lokomotive, čiji je dolazak koštao 900.000 evra, dok su Santijaga Sosu uspeli da vrate iz MLS tima Atlante Junajted, istina samo na pozajmicu, ali će sigurno doprineti stabilnosti veznog reda Akademaca. Pored brojnih pozajmica upućenih u klubove širom Argentine, Rasing su kao slobodni igrači napustili Gabrijel Auče koji se odmetnuo put Čilea i tamiošnjeg prvoligaša Union La Kalere i Maurisijo Martinez, koji je protekle sezone proveo na pozajmici u LDU Kitu sa kojim je osvojio Kopa Sudamerikanu, a sada je pojačao redove zvaničnog branioca titule ovog takmičnja, Rosario Sentrala.

INDEPENDIJENTE

Još jedna sezona za zaborav je iza Independijentea. Najtrofejniji klub po broju osvojenih titula prvaka južnoameričkog kontinenta, već više od dve decenije čeka na trofej šampiona države. Istina, dolazak Karlosa Teveza za kormilo Crvenih đavola, u jednom preporodio je tim, kada su u Liga kupu završili kao peti na tabeli, prvi ispod crte za prolazak u elimiacionu fazu, a sa istim brojem bodova kao i Rosario Sentral koji je kasnije i osvojio takmičenje. Ipak, u generalnom plasmanu Rohosi su zauzeli tek 19. poziciju. Ovako loš plasman, izuzeo ih je ove sezone od međunarodne scene, što je situacija koju bi možada i mogli da preokrenu u svoju korist, orijentišući se isključivo na nacionalno takmičenje.

Što se tiče njihovog angažovanja u ovom prelaznom roku, uspeli su da u svoje redove dovedu paragvajskog napadača Gabrijela Avalosa iz Argentinos Juniorsa za sumu od 2.000.000 evra. Još jedno ozbiljno pojačanje za Independijente i to bez novčane nadoknade je brazilski vezista Gabrijel Neves, koji je došao iz redova Sao Paula. Većina odlazaka sa Duplog pogleda, kako glasi popularan nadimak stadiona na kome svoje domaće utakmice igra ovaj tim, su pozajmice, a jedini zvaničan transfer realizovan je sa Rasingom iz Montevidea u vidu prelaska Renca Bačija uz odštetu od 380.000 eura.

SAN LORENCO

Još jedan od velikana argentinske fudbalske scene, klub iz Buenos Ajresa, za koji navija Papa Franja, čuveni danski glumac Vigo Mortensen koji se proslavio ulogom Aragorna u legendarnoj trilogiji Gospodara prstenova, ali i naš Novak Đoković, čini se da je posle nekoliko turbulentnih i kriznih sezona konačno uspeo da stane na čvrsto tlo. Gavranovi iz Almagra su prošle sezone uspeli da se domognu visoke četvrte pozicije i time obezbede izlazak na najjaču kontinentalnu scenu Kopa Libertadoresa. Poted toga, tim iz Boeda, došao je i do polufinala Kupa Argentine, gde je zaustavljen od Defense i Hustisije. Odlaskom Fernanda Berona i angažovanjem nekadašnjeg igrača iz osamdesetih godina prošlog veka i legende kluba Rubena Darija Insue, San Lorenco se konačno uzdigao iz pepela. Rezultati nisu bili bog zna kakvi, ali ih je “Fudbalska Poeta” kako glasi popularni nadimak ovog stručnjaka, ponovo odveo u gornji deo tabele, izvukavši ih tako iz upadanja u onaj famozni obračun koeficijenata.

Od pojačanja, klub sa Pedro Bidegaina od nešto zvučnijih imena angažovao je golmana Fakunda Altamarina koji je uz odštetu od 1.200.000 evra došao iz Banfilda. Još jedno pojačanje u defanzivni sector stiglo je iz MLS tima Ostin u vidu Kolumbijca Sebastijana Romanja, za kojeg su zapravo Olimiji iz Asunsiona platili obeštećenje od 750.000. Kao pozajmljeni igrači među Gavranove su stigli Nikolas Ernandes iz brazilskog Internasionala, Kristijan Ortiz iz Tihuane i Kristijan Fereira iz River Plejte. Klub iz Almagra su na početku godine napustili Giljermo Peralta koji je prešao u urugvajski Klub Sero, dok se Gaston Ramirez, nekadašnji vezista Bolonje, Sautemptona, Hal Sitija, Mildsbora, Samptorije vratio u matičnji Penjarol.

ROSARIO SENTRAL

Migel Anhel Ruso (©Reuters)Migel Anhel Ruso (©Reuters)

Konačno posle predugih 36 godina čekanja na ligaški naslov, Rosario Sentral je uspeo da kroz prošlogodišnji format ovog takmičenja podigne toliko željeni trofej. Popularni Nitkovi pod vođstvom čuvenog argentinskog stručnjaka Migela Anhela Rusoa savladali su u finalu Platense minimalnim rezultatom i tako podigli peti trofej prvaka država u svojoj istoriji. Malo je ko verovao da je Rosario bio sposoban za takav poduhvat, naročito posle grupne faze gde su se samo zahvaljujući gol razlici našli na poslednjem mestu koje je vodilo ka finalnoj fazi takmičenja. Na putu do finala izbacili su Rasing, azatim i prvog favorite River Plejt.

I ako imaju status branioca titule, ne očekuje da četa Anhela Rusoa ponovi poduhvat iz prethodne sezone. Ovog januara je Rosario angažovao samo pet pojačanja, od čega su dva pozajmice. Najveće je došlo iz drugoligaša Atletiko Rafaele, 22-godišnji štoper Agustin Antonio Bravo, koji je angažovan uz obeštećenja od 900.000 eura. Drugo pojačanje je takođe defanzivac Fakundo Maljo, koji je stigao iz urugvajskog Defensor Sportinga za 367.000 eura. I treće u istom sektoru biće Maurisijo Martinez koji je iz Rasinga došao kao slobodan igrač. U međuvremenu, klub sa Hihante de Arojita napustili su Džonatanm Kandija koji je prešao u čeleanski Audaks Italijano i Ivan Montoja, inače nekadašnji vezista Sevilje, Gremija, Kruz Azula, koji je pojačao redove Sentral Kordobe.

ESTUDIJANTES

I za Studente iz La Plate protekla sezona bila je povratnička. Estudijantes je posle više od 13 godina uspeo da dođe do trofeja osvojivši Kup Argentine, prvi u istoriji, u minimalnoj pobedi nad Defensom i Hustisijom. Sastav Eduarda Domingesa tom prilikom izobrio je i direktno učešće u grupnoj fazi Kopa Libertadores za tekuću godinu, čime se Studenti vraćaju na najjaču kontinentalnu scenu. Pored toga, klub iz crveno-belog dela La Plate popravio se i u nastupima u ligaškim takmičenjima, gde je na zbirnoj tabeli zauzeo visoko sedmo mesto.

Nepriznati velikan argentinskog fudbala, kao ni ostali klubovi u elitnom rangu, nije se istakao pazarenjem u ovom prelaznom roku. U tim su stigli Erik Esekjel Meza iz Kolona za 1.400.000 evra, Marselo Korea iz meksičke Santos Lagune uz odštetu od 700.000 evra, dok se Enco Perez, jedno dobro poznato ime vratilo u klub odakle je sve počelo, posle godina provedenih u Benfivi, Valensiji i River Plejtu sa kojim je osvojio čak deset trofeja. Klub su napustili Franko Romero koji je uz obeštećenje od 343.000 eura pojačao tim Defense i Hustisije i Esteban Obrehon koji je ako slobodan igrač prešao u urugvajski Montevideo Siti.

TALJERES KORDOBA

Pored toga što je prethodne sezone dobio društvo iz rodnog grada, čime je ponovo ožive jedan od legendarnik Klasika, Taljeres je ponovo bio jedan od onih timova koji su pomrsili konce velikanima iz Ajresa. Veliki problem tima iz Kordobe u prethodnim godinama bila je nekonstantnost rezultata. Dosta puta se desilo da dobro otvore sezonu, a onda naglo padnu, pa do kraja prvenstva bezuspešno pokušavaju da se priključe vrhu. Sličan scenario viđen je i prošle sezone kada je tim predvođen Havijerom Gondolfijem završio kao drugi u Profesionalnoj ligi, ali i drugi u generalnom plasmanu, čime je obezbedio učešće u Kopa Libertadoresu. Pored toga, uspeli su da stignu i do četvrtfinala Kupa Argentine gde su posle penal serije zaustavljeni od Boke Juniors.

Ovoga puta El Taljarin će predvoditi Valter Riboneto, pomoćni nekadašnjeg glavnokomandujućeg. Zvanično, tim iz Kordobe u ovom prelaznom roku nije ostvario ni jedan transfer. Većinu pridošlih igrača čine povratnici sa raznih pozajmica ko što su Alan Agire iz Lanusa, Marko Portiljo iz Njels Old Bojsa, Huan Portiljo iz kolumbijske Amerike de Kali ili Romario Ruiz Rodriges koji se vratio iz Atletiko Tukumana. S druge stren, klub su napustila dva igrača, Fernando Bersano koji se otisnuo put Perua u tamošnji Deportivo Tarmo i Federiko Tores koji je pojačao odbranu drugoligaša Giljermo Brauna iz Madrina.

GODOJ KRUZ

Još jedan klub koji može biti kamen spoticanja velikanima. Više nego zadovoljavajući učinak Tombe u prethodnom izdanju Liga kupa kada su stigli do polufinala gde su zaustavljeni od Platensea tek posle penal serije. Solidan plasma imali su i u Ligi gde su zauzeli 9. poziciju. Sve u svemu Godoj Kruz se na zbirnoj tabeli našao na 5. mestu i direktno se kvalifikovao u Kopa Libertadores. Ali kako trenutno stvari stoje, teško će tim Danijela Oldra uspeti da se izdrži bitke na dva fronta, jer, prelazni rok jna izmicaju, a pojačanja nisu pristigla. Klub iz Mendose sve što je uspeo od početka Nove godine, jeste da vrati izvestan bor pozajmljenih igrača kao što su Valentin Alberto iz Urakana, Tomasa Badaloni iz Tigre ili Gonzala Federićija iz italijanskog drugoligaša Kremonesea. Ekipu je napustio paragvajski vezista Kristijan Morales koji se vratio u matični Takuari.

DEFENSA I HUSTISIJA

Od Sokolova iz Florensio Varele, navikli smo da očekujemo visok plasma. Klub iz južne zone Buenos Ajresa Defensa, krupnim koracima ide napred. Pre tri godine je osvojio Kopa Sudamerikanu sa Ernanom Krespom na klupi, a prošle sezone pod vođstvom Huliija Sezara Vakarija stigao je do finala Kupa Argentine gde je poražen od Estudijantesa, ali i do polufinala Kopa Sudamerikane gde su eliminisani od LDU Kita, kasni osvajača ovog međunarodnog takmičenja. Ekipa je zadržala kostur iz prethodne sezone. I dalje su tu Dilan Gisi, Horhe Kaseres, Nikolas Fernandes i iskusni čuvar mreže Enrike Bolonja.

Jastrebovi su oslabljeni za odlazaka Hulijana Malatinija u Verder iz Bremena uz obeštećenje od 2.000.000 eura i Lukaša Prata koji je kao Slobodan igrač prešao u redove paragvajske Olimpije. U međuvremenu, klubu su se priključili Franko Romero iz Estudijantesa i Viktor Agilera iz Tigrea, obojica su na stadion Norberto Tito Tomageljo došli kao slobodni igrači.

LANUS

Hose Sand (©Reuters)Hose Sand (©Reuters)

Lanus je prethodne sezone imao dva potpuno različita nastupa na ligaškim turnirima. Dok je sa jedne strane doživeo pravu katastrofu u Liga kupu završivši kao poslednji u grupi B, u Prlofesionalnoj ligi je, pak, uspeo da se nađe na visokom četvrtom mestu, što je bio rezultat koji ga je zadržao u gornjem delu tabele na zbirnoj tabeli, zauzevši 10. mesto sa kojim je obezbedio izlazak na međunarodnu scenu kroz Kopa Sudamerikanu. Za razliku od većine drugih klubova, Lanus je u dosadašnjem toku prelaznog roka doveo pojačanja. U redove Granatea, iz Velez Sarsfilda stigao je Valter Bou uz obeštećenje od 1.200.000 evra, dok je Damijan Moreno iz Koritibe angažovan iz Koritibe uz isplatu od 1.500.000 eura, dok je Brajan Lukijati kao slobodan igrač došao iz Tigrea. Klub sa La Fortalese napustili su defanzivac Kristijan Lema koji je prešao u Boku Juniors uz odštetu od 455.000 eura, dok je Huan Sančes Minjo kao slobodan igrač otišao u Tigre, kao i Patrisio Albornoz koji će od ove sezone stajati među stativama drugoligaša Estudijantesa iz Rio Kvarta.

BANFILD

Još jedan tim sa juga Ajresa, koji posle premijernog izdanja Liga kupa kada je igrao finale sa Bokom, u kome je bio poražena strana, ne može već neko vreme da konsoliduje ekipu. Hulio Falčioni je preuzeo ekipu početkom maja prošle godine, posle otpuštanja Havijer Sanguineti i kada je Zelena bušilica bila u donjem delu ligaške tabele. Razočaravajuće 21. mesto u ligi, bio je najlošiji Banfildov učinak u poslednjih deset sezona.

Veliki povratak ekipa je doživela u Liga kupu, kada je prvu fazu završila kao trećeplasirani klub u grupi A. Toladrosi su se našli u četvrtfinalu kada su poraženi od Godoj Kruza posle nerešenog ishoda posle 90 minuta i lošije izvedenih jedanaesteraca. Uspeli je Banfild da poprave učinak na generalnoj tabeli, gde je zauzeo 16. poziciju. Ipak, sada moraju da paze i na koeficijent učinka, jer na toj tabeli stoje na poprilično klimavom 22. mestu.

U klub je kao slobodn igrač došao Lusijano Rekalde iz ekvadorskog Deportivo Kuenke, dok je Bruno Sepulveda plaćen Estudijantesu (BA) 200.000 eura, a Milton Himenez konačno otplaćen meksičkoj Nekaksi na čiji je račun leglo 2.000.000 eura. Klub su napustili i znatno oslabili odlasci Fakunda Kambesesea u Rasing za 2.000.000 i Fakunda Altamarina u San Lorenco za iznos od 1.200.000 eura, dok je Erik Remendi takođe završio u redovima Gavranova, ali kao slobodan igrač.

NJUELS OLD BOJS

Prošlo je 11 godina od kako su Leprozirni uspeli da izmeste titulu iz prestonice. Ipak, teško da će tim kojim od početka godine rukovodi Hose Larijera i ove sezone biti među konkurentima za titulu. Istina čelnici Njuelsa jesu zavukli ruku malo dublje u vreću sa novcem, te je pred početak ove sezone kao jedino plaćeno pojačanje doveden urugvajski napadač Huan Ignasijo Ramirez koji je za sumu od 4.000.000 eura prešao iz tamošnjeg velikana, Nasionala. Pored njega kao slobodn igrač došao je i dobro poznati Ever Banega. Nekadašnji vezista Valensije, Atletiko Madrida, Sevilje, Intera iz Milana, vratio se u Njuels Old Bojse iz saudijskog Al Šababa gde je proveo prethodne tri sezone.

VELEZ SARSFILD

Gledano po titluama, kojih je do sada prikupio deset, najbliži je velikoj petorci argentinskog fudbala. Međutim, ako se pogleda učinak iz minule sezone, mnogo je bliži ispadanju u niži rang nego borbi za trofej. Velez, nekadašnja svetska fudbasla sila, zaista proživljava teške trenutke istorije. Iza sebe ima kompanju u kojoj je završio tek kao 20. tim na tabeli, ne preti mu ispadanja, ali klubu takvog renomea nije mesto u donjem domu.

Smena Hulija Vaskarija krajem maja prošle godine i angažovanje urugvajskog stručnjaka Aleksandra Medine nije donela željena očekivanja. Prethodne sezone čak ni finansijska injekcija od 11.000.000 evra koju su dobili prodajom Maksima Paronea u Mančester Siti nije promenila stanje u klubu. El Fortin će na početku ove sezone predvoditi bolivijski stručnjak Gustavo Kinteros koji je imao dosta uspeha sa Kolo Koloom u prethodne tri sezone čileanskog prvenstva. Za sada ima zvučnih pojačanja koja su stigla na Hose Amalfitani.

Iz Atletiko Tukumana, doveden je čuvar mreže Tomas Marčiori, za čiji potpis je izdvojeno 1.200.000 eura, dok je Emanuel Mamana, nekadašnji defanzivac Olimpik Liona, Zenita, Sočija i River Plejta, došao kao slobodan igrač. Klub je napustio Valter Bou, koji je prešao u Lanus za 1.200.000 eura.

URAKAN

Jedan od onih timova koji se nalazi u večitoj debati oko spornog šestog velikana argentinskog fudbala, prošlu sezonu završio je ne tako slavnom 18. mestu, na zbirnoj tabeli. Tim iz Parke Patrisiosa nije imao dovoljno snage da se upusti u borbu za mesta u međunarodnim takmičenjima. Zapravo kasno se uključio u trku. Prvi deo sezone odigrao je veoma loše i našao se na 25. mestu ligaške tabele.

U Liga kupu je imao izvanrednu kampanju u prvoj fazi gde je zauzeo prvo mesto u grupi A. Ipak, eliminisani su već na startu druge faze od Platensea. Ekipa Fakunda Save imala je solidno dostignuće i u Kupu Argentine, gde su dospeli do četvrtfina kada su zaustavljeni od Estudiantesa. Kemerosi su od pojačanja uspeli da nagažuju napadača Leandra Garatea koji je došao iz čileanske Union Espanjole za 920.000 eura, golmana Ernana Galindesa iz ekvadorskog Aukasa uz otplatu od 375.000 eura. Dok su sa druge strane klub napustili Fernando Godoj koji je prešao u Sarmijento iz Hunina i Brajan Majdana, koji je pojačao niželigaša Huventud Unido.

BELGRANO

Jedan od od dva najpopularnija kluba iz Kordobe, drugog po veličini grada u Argentini, prošle sezone je posle gotovo tri i po godine, ponovo postao član elitnog ranga takmičenja. Gusarska četa predvođena glavnokomandujućim Giljermom Fareom, zauzela je visoko 11. mesto u generalnom plasmanu, čime su izborili i povratak na međunarodnu scenu u vidu Kopa Sudamerikane za tekuću godinu. Iz Belgrana su se potrudili da dovedu i adekvatna pojačanja za borbu na dva fronta, pa su tako u klub sa Viljagra pristupili: Fransisko Gonzales koji je plaćen 1.900.000 Argentinos Juniorsima, dok su Rafael Delgado iz Kolona i Matijas Suarez iz River Plejta došli kao slobodni igrači. Klub su napustili Hoakin Noviljo koji je prešao u čileanski Ikike, Giljermo Pereira koga je angažovao Deportivo Riestra i Lukas Diarte koji je završio u peruanskom Melgaru.

INSTITUTO KORDOBA

Još jedan tim iz Kordobe u najjačem argentinskom rangu, a ako do sada niste čuli za njih, to vam je onaj klub odakle je 2011. godine Palermo uspeo da dovede Paola Dibalu. Nastup Instituta u povratničkoj sezoni elitnog ranga, posle nešto više od 16 godina, malo je reći da je bio zadivljujuć i rezultatski korektan. Albirohosi nisu imali lak posao, gde su morali se izbore za poprilično jak koeficijent učinka kako bi obezbedili opstnak. Štaviše, Instituto je na kraju zauzeo solidnu 17. poziciju u generalnom plasmanu i stekao lepu zalihu koeficijenata pred početak nove sezone. Sredinom prošle godine preuzeo ih je Dijego Dabove, te je malo falilo da se nađu i u drugoj fazi Liga kupa, koja im je izmakla za dva boda.

Klub nije imao finansijske izdatke u ovom prelaznom roku, ali je zato uspeo da kao slobodne igrače angažuje Fakunda Suareza iz kolumbijske Amerike Kali, Huida Mineira iz Sarmijenta, kao i Stefana Moreira iz Kolona.

ARGENTINOS JUNIORS

Navijači Argentinos Juniors (©Reuters)Navijači Argentinos Juniors (©Reuters)

Solidna sezona ostala je iza matičnog kluba legendarnog Dijega Armanda Maradone. Argentinos Juniorsi su prethodne sezone završili na 12. mestu u generalnom plasmanu i oni su još jedan koji će učestvovati u ovogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikane. I ove sezone za kormilom kluba iz La Pternala stajaće Pablo Guede.

Argentinosi će značajno oslabljeni ući u prvi deo sezone. Naime, prvi strelac ekipe za proteklu sezonu, paragvajski napadač Fransisko Gonzales prihvatio je poziv Independijentea i uz odšetu od 1.900.000 eura, pojačao tim Karlosa Teveza. Pored toga, klub su napustili i Aleksis Martin Arijas koji je prešao u Sero Portenjo i Džonatan Rakio koji je otišao u susedni Čile i klub Kokimbo Unido. Sa druge strane, jedino konkretno pojačanje stiglo je u vidu defanzivca Sebastijana Prieta koji je stigao iz Tigrea kao slobodan igrač.

UNION SANTA FE

Union iz Santa Fea nije mnogo menjao tim. Prošlu sezonu je završio na ne bas dobar način zauzevši tek na 25. mestu na zbirnoj tabeli, tik iznad pozicije koja je vodila u plej-of za opstanak u elitnom rangu. Union se tom prilikom izvukao, ali i u novoj sezoni bće jedan od onih timova kojima visi opstanak. Situacija u klubu ne deluje ni malo optimistično, na spisku Kristijana Gonzalesa manje je opcija nego prethodne sezone.

Klub je napustio Kevin Zenon koji je za 310.000 eura prešau u Boku Juniors, dok su Sebastijan Mojano i Franko Kalderon, kao slobodni igrači prešli u Barakas Sentral, odnosno Universidad de Čile. Sa druge strane, konkretnih pojačanja nema, kao pozajmčljeni igrači dovedeni su Tijago Kardozo iz Penjarola i Matijas Galjegos iz čileanskog drugoligaša Barnečea.

HIMNASIJA LA PLATA

Tim iz La Plate je prošle sezone imao veoma loš učinak, toliko da su se na kraju boro za opstanak kroz plej-ofu. Vukovi su zauzeli 26. poziciji u generalnom plasmanu, sa istim brojem bodova kao i Kolon, te su po unapred određenim propozicijama ova dva kluba morala da odigraju utakmicu u kojoj je bilo odlučeno ko će zadržati status prvoligaša.

Zanimljivo, Himnasiji ni ove sezone ne gori pod nogama što se tiče učinka po koeficijentima. Ali kao što smo videli iz prethodne godine, samo jedan klub ugrožen je učinkom, dok se drugi predviđen za ispadanje, rangira po broju osvojenih bodova. Novih lica u timu Leonarda Madelona gotovo i da nema. Vukovi su u periodu prelaznog roka uspeli da nagažuju urugvajskog vezistu Huana de Diosa Pintada koji je iz Defensor Sportinga stigao uz obeštećenje od 370.000 eura. Pored njega u klub je pristigao i Gustavo Kanto, nekadašnji igrač Sentral Kordobe.

Stadion Huan Karmelo Zeriljo napustili su Franko Soldano koji je prešao u čileanski Union iz La Kalere, Kristijan Tarahona koji je pojačao napad San Lorenca i Antonio Napolitano koji je stigao u Independiente, svi kao slobodni igrači.

PLATENSE

Da to samo u Argentini postoji, potvrđuje slučaj Platensea. Posle veoma dobre sezone u kojoj je čak stigao do finala Liga kupa, prvog u svojoj istoriji, u kojem je na kraju poražen od Rosario Sentrala, a već na početku nove kampanje suočava sa problemom ispadanja u niži rang. Naime, Hobotnice iz Visente Lopesa, gledajući tabelu koeficijenata, nalaze se pri samom dnu, na 25. mestu. Sukob sa koeficijentom učinka, zaista se teško podnosi u prvim godinama posle povratka, gde se moraju nizati konstantni rezultati.

Platense se nije naročito bazirao na dovođenje pojačanja. Osnova tima je ostala ista, uz angažovanje Maksimilijana Urutija, veziste koji je već duže vreme u MLS-u, a ovim prilikom stigao je kao slobodan igrač iz Ostina. Od bitnijih igrača, klub je napustio paragvajski defanzivac Mihel Haket koji je prešao u redove Libertada iz Asunsiona.

TIGRE

Trpeo je sportski sektor žestoke kritike javnosti zbog loše odrađenog letnjeg prelaznog roka. Kako i ne bi, kada je inkasirno 12.000.000 evra od prodaje Matea Retagija u Đenovu, a nije doveo pojačanja, što se prilično odrazilo i na same rezultate. Tigre je prvenstvo završio na dosta slaboj 23. poziciji, na godišnjoj tabli. Problem za koeficijentima ne zahvata ekipu Nestora Gorosita, ali igrački kadar ne uliva poverenje navijačima. Od zvučnijih pojačanj, tu je jedino Manuel Sančes Minjo koji je stigao bez obeštećenje iz Lanusa, dok su klub napustile dve veoma bitne figure, čuvar mreže Gonzalo Martineli koji je prešao u Independiente Rivadaviju i štoper Viktor Agilera koji je pojačao odbranu Defense i Hustisije.

ATLETIKO TUKUMAN

Tim iz Tukumana želi što pre da zaboravi prošlu sezoneu kada je završio na 13. poziciji u generalnom plasmanu i prvi ispod crte koja je odredila učesnike u međunarodnim takmičenjima. Samo je Arsenal bio slabiji. Tukumanosi su imali najgoru gol-razliku u gornjem delu tabele. Od pojačanja mesto u startnoj postavi bi mogli da dobiju Nestor Brajnterbruh koji je stigao iz Godoj Kruza i Nikolas Kastro, novajlja iz Platensea. Najviše se očekuje od napadača Matea Koroneliia koji je prošle sezone postigao osam najviše pogodaka za tim iz Tukumana.

BARAKAS SENTRAL

S obzirom da je u predhodnoj sezoni bio jedan od novajlija, Barakas Sentral se uspešno izborio za solidan koeficijent, i 21. mesto na zbirnoj tabeli. Nije to bog zna kakav uspeh, ali za tim koji se posle gotovo jednog veka, ponovo našao u elitnom rangu, svakako se smatra podvigom. Istina, predstoji mu težak posao, da zadrži koeficijent učinka. Jasno, boriće se za opstanak i tu nema dileme. Nešto jasniju sliku o njegovim kvalitetima dobićemo kroz Liga kup. Svaki poen koji osvoji u njemu, počev od meča sa Velez Sarsfildom u prvom kolu. Upravo iz El Fortina, među Kamiondžije dolazi jedio pojačanje u ovom prelaznom roku, u vidu napadača Santijaga Koronela.

SENTRAL KORDOBA

Sentral Kordoba uoči nove sezone ima isti cilj kao i prethodne – opstanak u eliti. Prvenstvo je završila na 22. poziciji od 28 mogućih, malo toga je prikazala i uglavnom je predstavljala tim na kojem su najveći skupljali bodove, barem u ligi. Međutim u Liga kupu je bila i više nego konkurentna, gde je završila na petoj poziciji u grupi B, sa samo bodom manje od Platensea koji se kasnije našio u finalu ovog takmičenja.

Tokom januara bilo je očekivano renoviranje tima, mada nije dovedeno ni jedno kapitalno pojačanje. Uglavnom su to bili igrači kojima su istekli ugovori, poput bivšeg Rosario Sentrala, Valtera Montoje ili Luisa Ingolotija iz Aldosivija. Nekoliko igrača je došlo i napozajmice kao što su Brandon Kortes iz Boke Juniors ili Florijan Monzon iz MLS tima Portland Timbers.

SARMIJENTO HUNIN

Na konačnoj tabeli za 2023. godinu, Sarmijento je bio jedan od najgorih timova u Argentini i zauzeo je 24. mesto. Novi trener, krajem prošle godine postao je Serhio Rondina, dobro poznato lice u argentinskim fudbalskim krugovima, naročito po izborenim opstancima u eliti. Veliko pojačanje biće dolazak čileanskog napadača Ivana Moralesa iz Kruz Azula. Tu su još Pablo Perez, nekadašnji vezista Malage, Boke Juniors i Independijentea, koji je stigao iz redova Njuels Old Bojsa, kao i Elijas Lopes, koji dolazi kao Riverov slobodan igrač.

INDEPENDIJENTE RIVADAVIJA

Prvi novajlija iliti povratnik u elitni rang, Independijente Rivadavija šampion je Primere B Nasionl u minuloj godini. Klub iz Mendose vratio se u najjaču diviziju posle više od deceniju i po odsustva. Tim je još uvek nepoznanica, ali su neki od njegovih članova i te kako poznati argentinskoj fudbalskoj javnosti poput Gastona Romera, Emanuela Masa, Huan Vaskez, Mauro Maidana, a od nedavno je tu i golman Gonzalo Martineli koji je stigao iz Tigrea, svi pod pudnim okom stratega Rodolfa de Paolija.

DEPORTIVO RIESTRA

Još jedan klub sa teritorije centralnog Buenos Ajresa, sa stadionom Giljermo Laza kapaciteta nešto više od 3.000 mesta, a koji se nalazi u neposrednoj blizini San Lorencovog Pedro Bidegaina. Deportivo Riesta po prvi put u svojoj 92 godine dugoj istoriji zakoračila je u elitni rang takmičenja, tako što se prethodne sezone kao drugoplasirani tim izborila kroz gomilu baraž utakmica u Nasionl B kategoriji.

Trener Matijas Modolo ne pože se pohvaliti svojim igračkim kadrom, a i kao stručnjak nikada nije vodio tim iz najjače kategorije argentinskog fudbala. Tim je mahom ostao nepromenjen, sa nekoliko pojačanja u vidu Ektora Varele iz Almagra, Hose Mendes iz Rasinga, ali onog iz Kordobe. Jedina dva pojačanja iz timova koji se nameću u istom rangu su Maksimilijano Rodrigez iz Barakas Sentrala i Giljermo Pereira iz Belgrana.

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ

LIGA KUP ARGENTINE – 1. KOLO

Četvrtak

23.00: (1,95) Instituto (3,10) Deportivo Riestra (4,10)

23.00: (2,00) Tigre (3,05) Sarmijento (3,90)

Petak

01.15: (2,15) Atletiko Tukuman (3,05) Rosario (3,45)

01.15: (2,85) Kordoba Santijago (2,90) Njuels Old Bojs (2,60)

23.00: (3,00) Barakas (2,90) Velez (2,45)

23.00: (1,80) Taljeres (3,35) Himnasija La Plata (4,40)

Subota

01.15: (2,30) Banfild (3,00) Urakan (3,20)

01.15: (2,90) Independijente Rivadavija (2,95) Independijente (2,50)

21.00: (2,10) San Lorenco (3,05) Lanus (3,60)

23.00: (3,35) Platense (3,05) Boka Juniors (2,20)

Nedelja

01.00: (1,75) Rasing (4,60) Union Santa Fe (4,60)

21.00: (2,05) Godoj Kruz (3,20) Defensa i Hustisija (3,60)

23.00: (1,60) River Plejt (3,60) Argentinos Juniors (5,60)

Ponedeljak

01.00: (2,05) Estudijantes (3,10) Belgrano (3,70)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Južna AmerikaLiga kup ArgentineBoka juniorsRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara