Luksemburg bi mogao da bude najlepša priča ovih kvalifikacija za EURO, BiH jedva, Portugalci rutinski (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.09.23. | 23:06

Momci Luka Holca dele drugo mesto na tebli grupe J

Luksemburg bi mogao da bude jedna od najlepših priča tekućih kvalifikacija za Evropski šampionat u Nemačkoj. Doživeli su Luksemburžani jedan težak poraz, tukao ih je neprikosnoveni vladar ove grupe - Portugal - bilo je čak 6:0, ali u svim ostalim utakmciama četa Luka Holca bila je gotovo savršena. Tri puta je slavila i jednom odigrala nerešeno, uz samo jedan primljen gol - ovaj večeras. A baš večeras, kad je bilo od izuzetne važnosti, pali su Islanđani - 3:1.

Veteran Maksim Šano nije dobro izveo penal u devet minutu, međutim imao je sreće da golman gostiju ne dokači tu loptu nogom i odbrani. Drugi gol, kojim je trasiran put ka velikoj pobedi, postigao je mladi ofanzivac Borusije iz Menhengladbaha Ivandro Borhes Sančes u 70. minutu. Ozgledalo je tada da je sve gotovo, pogotovo pošto su islanđani ostali s igračem manje, no uspeo je Hakon Haraldson da makar na tren unese malo drame u ovoj susret.

Izabrane vesti

On je uspeo da matira Antonija Morisa u 88. minutu za 1:2, da bi već u narednom napadu Danijel Sinani stavio tačku - 3:1.

Ovo je treća pobeda Luksemburga u kvalifikacionom ciklusu čime su izjednačili rekord iz kvalifikacija za EURO 1996. Zanimljivo da je ova reprezentacija u 21. veku (ne računajući tekuće kvalifikacije) ostvarila tek četiri pobede boreći se za završni turnir Evrpskog šampionata?!

Zaista neverovatan napredak nacije koja iz godine postaje sve ozbiljnija i fudbalski pismenija. Uloga pomenutog Luka Holca u svemu tome očito nije mala, jer ovaj stručnjak vodi reprezentaciju već 13 godina. Otkako je on na klupi Luksemburg je u svakim kvalifikacijama (i za EURO i za Mundijal) beležio makar po jedan trijumf. Pre njega, od 1934. godine, ta selekcija sakupila je ukupno šest pobeda u svim takmičarskim mečevima?!

Kiksu Luksemburga nadala se Bosna i Hercegovina kako bi se vratila u igru za drugo mesto. Uspeli su Ljiljani da dobiju nekako Lihtenštajn sa 2:1 - u ne naročito uzbudljivoj predstavi - ali to im nije mnogo značilo. Zadržala je Holcova ekipa četiri boda više od BiH i pritom se izravnala na drugom mestu sa Slovačkom, koja je po prvi put poražena, pošto ju je dobila Portugalija u Bratislavi - 1:0.

Luksemburžani nakon svega sve drže u svojim rukama. I forma i raspored idu im u prilog. Njima je ovo treći trijumf u nizu, a do kraja na svom terenu igraju s oba rivala za drugu poziciju. Sredinom oktobra dočekuju Slovačku, a mesec dana kasnije BiH.

Do kraja kvalifikacija preostalo je još pet kola...

Od krucijalnog značaja za Bosnu moglo bi da bude već predstojeće gostovanje Islandu kroz tri dana. U slučaju novog kiksa, to bi bio definitivan oproštaj momaka Meha Kodra od šanse da se direktno plasiraju u Nemačku.

Sa večerašnjeg meča u Zenici vredi pomenuti evrogol Volfingera:

Kada su Portugalci u pitanju oni su još jednom odradili posao. Mnogo su kvalitetniji od svih konkurenata u ovoj grupi i pitanje je trenutka kada će i matematički osigurati EURO. Peti trijumf obezbedio im je pogodak Bruna Fernandesa u finišu prvog dela meča.

Momci Roberta Martineza su najdominantnija ekipa u ovim kvalifikacijama. Imaju svih pet pobeda i jedina su selekcije bez primljenog gola.

GRUPA J

Bosna i Hercegovina - Lihtenštajn 2:1 (2:1)

/Džeko 3, Lihinger 18ag - Volfinger 21/

Slovačka - Portugalija 0:1 (0:1)

/B. Fernandes 43/

Luksemburg - Island 3:1 (1:0)

/Šano 9pen, Borhes Sančes 70, Sinani 89 - Haraldson 88/



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara