Dominik Soboslaj (©Reuters)
Dominik Soboslaj (©Reuters)

Mađarska privodi posao kraju

Vreme čitanja: 2min | uto. 17.10.23. | 13:23

Selekcija Marka Rosija bi pobedom nad Litvanijom na Baltiku osigurala plasman na Evropsko prvenstvo

Sve više reprezentacija rezerviše kartu za EURO 2024 u Nemačkoj. Još selekcija može da osigura mesto ovog utorka, a jedna od njih je Mađarska koja gostuje Litvaniji (20.45).

Poslednji korak na putu Mađarske ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 2024. godine trebalo bi da bude Kaunas, odnosno okršaj 8. kola kvalifikacija protiv Litvanije. Reprezentacija koju predvodi Marko Rosi je ubedljivo najviše pokazala u Grupi G, gde ima status jedine neporažene ekipe.

Izabrane vesti

Vezane pobede na Srbijom - obe 2:1 - pokazale su da Mađare i bez velikih zvezda, sa izuzetkom Dominika Soboslaja, krasi sjajna timska igra i disciplinova odbrana. Jedine golove u grupi Mađarska je primila od Srbije, po jedan u Beogradu i Budimpešti. Selekcija Marka Rosija savladala je Litvaniju sredinom juna u rutinskom maniru u Budimpešti sa 2:0, uputivši ka golu 28 udaraca, od čega je 10 išlo u okvir.

20.45 (1,47) Srbija (4,65) Crna Gora (8,00)

Dakle, Litvanci su izbegli katastrofu i teško je verovati da pred svojom publikom mogu da prođu mnogo bolje u situaciji u kojoj su Rosijevi momci silno motivisani da overe vizu za EURO.

Mađari su poslednjih godina napravili veliki iskorak pod vođstvom italijanskog stratega Marka Rosija. U utorak imaju priliku da se treći put zaredom plasiraju na Evropsko prvenstvo. Pored toga, meč u Litvaniji nudi priliku reprezentaciji da se direktno kvalifikuje za veliki turnir prvi put od Svetskog prvenstva 1986. godine, bez potrebe za zaobilaznim putem preko plej-ofa.


Mađari su neporaženi u devet međunarodnih utakmica. U poslednjih 13 samo jednom su poraženi, a u tom opsegu su zabeležili nekoliko velikih pobeda, poput onih protiv teškaša Nemačke i Engleske, čak i bez primljenog gola. Najopasnije oružje mađarskog državnog tima poslednjih meseci je Barnabaš Varga, koji je pogađao po jednom na tri uzastopna kvalifikaciona meča.

Litvanci su najsvežijom pobedom nad Bugarskom sa 2:0 u Sofiji pre tri dana zadržali minimalne šanse za drugu poziciju u grupi, ali ništa ne zavisi od njih. Morali bi da savladaju i Mađare i Crnogorce, i da se nadaju da će Srbija izgubiti oba meča, a to je gotovo nezamisliv scenario.

Nacionalni selektor Edgaras Jankauskas, koji je kao igrač bio šampion u Litvaniji, Belgiji i Portugaliji, ne bi trebalo da preceni sposobnosti svog tima, koji od marta 2022. ostvario samo jednu pobedu u međunarodnoj utakmici.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 8. KOLO

Utorak

Grupa G

20.45 (1,47) Srbija (4,65) Crna Gora (8,00)

20.45 (11,0) Litvanija (5,20) Mađarska (1,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za EPreprezentacija LitvanijeFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara