Benjamin Šeško slavi pogodak (©Reuters)
Benjamin Šeško slavi pogodak (©Reuters)

Ko pakuje kofere za Nemačku: Slovenija pravi još jedan korak ka EP, lak posao za Dance, Finska i Kazahstan u klinču

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.10.23. | 12:16

Ključa u Grupi H evropskih kvalifikacija

Severna Irska može samo da pamti vreme kada je jurila plasman na Evropsko ili Svetsko prvenstvo, jer u aktuelnoj kvalifikacionoj Grupi H igra sporednu ulogu. U sedam do sada odigranih duela uspela je da dva puta porazi San Marino, i pet puta izgubi, te se nalazi tek na petoj poziciji na tabeli sa šest bodova i sigurno se neće plasirati na EURO. Ipak, može da saplete Sloveniju ovog utorka (20.45).

Ostrvska selekcija zaostaje za drugoplasiranom Danskom nedostižnih 10 bodova i zbog toga neće imati šta da izgubi u nastavku kvalifikacija. Naprotiv, u slučaju Slovenije je potpuno suprotan slučaj. Reprezentacija koju predvodi selektor

Izabrane vesti

Matjaž Kek sakupila je odličnih 16 poena i senzacionalno dominira u celoj grupi ispred favorita Danske, i već je stvorila četiri boda prednosti u odnosu na trećeplasirane Finsku i Kazahstan.

Zmajčeki su se poslednji put na smotru najboljih evrospkih selekcija plasirali 2000. godine, a sada zaista mogu da prekinu dugo čekanje. Do sada su samo izgubili u Helsinkiju od Finske sa 0:2 i remizirali kod kuće sa Danskom 1:1, a inače imaju pet pobeda. U subotu su uspeli da se revaširaju Fincima u jednom od najvažnijih duela, jer su ih savladali u Ljubljani sa 3:0.



2

0.45: (3,30) Severna Irska (3,10) Slovenija (2,35)


U Belfastu će Slovenci imati ulogu velikih favorita, i još jedna pobeda bi ih mnogo približila cilju.

"Moram da pohvalim sve igrače za odličan posao protiv Finske, ali još nismo završili posao u ovoj teškoj grupi i moramo da nastavimo da radimo na 100 odsto. Iako Severna Irska nema za šta da igra, nema šta da izgubi, i zato nemamo lak zadatak pred nama", rekao je šezdesetdvogodišnji Kek.

Početna postava gostujuće selekcije ne bi trebalo da doživi skoro nikakve promene. Međutim, znak pitanja visi nad startom važnog napadača

Benjamina Šeška, koji je zadobio posekotinu na glavi protiv Finske. Ako ne bude spreman, onda bi uz Andraža Šporara mogao da počne Žan Vipotnik.

20.45: (90,0) San Marino (20,0) Danska (1,01)

Reprezentacija Danske s pravom važi za najvećeg favorita izuzetno izjednačene Grupe H, a čak iako ne odaje potpuno suvereni utisak, ipak ima u rukama promociju na EURO 2024. Sada će se nameriti na San Marino, koji dugo važi za jednog od najvećih liliputanaca na svetu. Nema nijedan bod na kontu, a na loš saldo ukazuje i apsolutno užasan skor 0:24.


Nordijski tim je do sada sakupio solidnih 16 bodova i drugi je iza lidera Slovenije, držeći prilično obećavajuća četiri poena prednosti ispred trećeplasiranih Finske i Kazahstana. Jedini senzacionalan poraz Danska je doživela u Kazahstanu 2:3 i remizirala je sa Slovenijom 1:1, a inače je dva puta pronašla recept za Finsku (3:1, 1:0), savladala je Severnu Irsku 1:0 i San Marino 4:0, a u subotu je uzvratila Kazahstanu sa kamatom - 3:1.

Ako sada osvoji očekivana tri boda, moraće da pobedi još jednom u dva preostala duela, a to je svakako u njenoj moći.


"Ova grupa ne ide baš onako kako se očekivalo i svaka utakmica je izuzetno važna. U ovom trenutku ne usuđujem se da kažem uopšte ko bi mogao da se kvalifikuje na EURO, ali nam ide dosta dobro i verujem da će naš put biti uspešan. Poštujemo San Marino i moramo da im priđemo kao svakom drugom protivniku", rekao je danski selektor Kasper Hjulmand.

18.00

: (1,62) Finska (3,80) Kazahstan (7,00)



Pikantna stvar u borbi Finske i Kazahstana biće činjenica da oba rivala imaju isti broj bodova i da moraju da pobede kako bi zadržali šanse za plasman na EP.

Situacija u Grupi H nije baš najgora za protagoniste, ali obe selekcije u poslednje vreme imaju loše rezultate. Finska ima 12 bodova, baš kao i Kazahstan, a to znači zaostatak od četiri boda od vodećeg tandema Slovenija - Danska. Tako da sada predstoji ključni duel za obe zemlje, koji bi mogao mnogo da kaže ko će spakovati kofere za Nemačku.

Finska ima dosta toga da popravi, pošto je prošli put podbacila i primila tri gola Sloveniji. Izabranici trenera

Marka Kanerve

nisu se pobrinuli za talentovanog slovenačkog napadača

Benjamina Šeška, koji je u prvom poluvremenu postigao dva gola. Ako Finska izgubi kod kuće od Kazahstana, a pobede i Slovenci i Danci, biće zatvoren put do turnira preko prva dva mesta u kvalifikacionoj grupi.

Iako su mečevi martovskog i junskog ciklusa prošli dobro za Kazahstan, prošlo kolo je već bilo lošije. Dobili su tri gola od Danaca na svom terenu, a povrh toga su izgubili i direktan meč protiv Finske. Tako da ni sa izabranicima trenera

Magomeda Adijeva

stvari ne izgledaju najbolje. Dakle, jedini put bi tada vodio kroz Ligu nacija.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 8. KOLO


Utorak


GRUPA H


18.00: (1,62) Finska (3,80) Kazahstan (7,00)


20.45: (3,30) Severna Irska (3,10) Slovenija (2,35)

20.45: (90,0) San Marino (20,0) Danska (1,01)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za EPFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Slovenijereprezentacija Severne Irskereprezentacija Danskereprezentacija San Marinareprezentacija FinskeFudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija Kazahstana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara