Džud Belingem i Samuel Lino (©Reuters)
Džud Belingem i Samuel Lino (©Reuters)

Madridski derbi u domu Kristijana Ronalda

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.01.24. | 14:35

Real i Atletiko sukobljavaju se u Rijadu, 6.615 kilometara od kuće, u polufinalnom duelu Superkupa Španije. Kraljevići zavise od Belingema, Grizmanu nedostaje gol da postane najbolji strelac Kolčonjerosa u istoriji

Španski Superkup peti put zaredom igra se turnirski, a četvrti put u Saudijskoj Arabiji, konkretno u Rijadu. Prvo polufinale ujedno je i gradski derbi: Real Madrid sastaje se sa Atletikom. U drugom igraju Barselona i Osasuna.

Veliki derbiji ne "poznaju" takmičenja i zemlje. Oni su važni gde god da protagonisti putuju i bez obzira na to šta je u pitanju. Ovaj koji se u sredu uveče igra u Rijadu, 6.615 kilometara od Bernabeua i Metropolitana, prvi od tri koja slede u 26 dana, servira se "vruć" - sukob Reala i Atletika obećava maksimalnu jednakost i ogromnu tenziju između klubova posle tri poslednja dvoboja, začinjena sudijskim kontroverzama, inkriminišućim video snimcima i zapaljivim izjavama u zavisnosti od toga na koju stranu stanete.

Izabrane vesti

Prvenstvo ne govori sve, ali ostavlja tragove. I tu je Real Madrid pokazao autoritet koji je nedostajao Atletiku, posebno kada igra van svog stadiona. Četiri poraza u poslednja četiri ligaška duela na strani izveli su Kolčonjerose iz šampionske trke i mnogo ih udaljili od liderskog tandema Real - Đirona, što je izgubio samo jednu utakmicu u šampionatu. Kada su u pitanju Blankosi, taj neuspeh desio se na Metropolitanu.

Tog dana, madridska televizija je govorila o "neverovatnim sudijskim greškama" posle tri odluke

Alberole Rohasa

za debatu: mogući prethodni prekršaj protiv

Belingema pre 1:0, gol poništen Kamavingi zbog pozicionog ofsajda od strane Ridigera i start Himeneza nad Rodrigom na granici između žutog i crvenog kartona. Da stvar bude zanimljivija, upravo će Rohas da sudi predstojeći derbi u Rijadu.

20.00: (2,30) Real Madrid (3,50) Atletiko Madrid (3,25)

Od tada su odnosi među klubovima na minimumu, iako je međusobno poštovanje Karla Ančelotija i Dijega Simeonea sačuvano. Argentinac je protiv Italijana odigrao više utakmica nego protiv bilo koga drugog - ukupno 21, uz po osam pobeda i pet remija.

Utakmica će biti gala. Tu dileme nema. Madriđani će imati sve startere osim trojice dugotrajno povređenih:

Kurtoe

, Alabe i Militaa. Ipak, tim je uspeo da začepi tu ranu. U Primeri su Blankosi primili samo 11 golova, što je njihov najbolji rezultat u više od 60 godina. Simeone je na poslednjoj probi u Madridu testirao najboljih 11 bez Vitsela, igrača sa do sada najviše minutaže u sastavu. Van stroja su Lemar i Vitolo.

Obe ekipe imaju sličnu produktivnost u prvenstvu. Kraljevići su postigli 40 golova, a Atletiko 39. Utočište Kolčonjerosa su njihova dva startna napadača, Antoan Grizman i Alvaro Morata, koji u ovom trenutku već imaju zbirno 33 gola i nalaze se među pet najboljih strelaca u šampionatu Španije. Real Madrid ima preveliku zavisnost od

Džuda Belingema. Tri od njegova četiri kiksa u Primeri poklapaju se sa utakmicama u kojima Englez nije postigao gol.

Ovoga puta turnir se neće igrati na veličanstvenom stadionu King Fahd, već u parku Al-Aval, domu

Kristijana Ronalda

sa kapacitetom od 25.000 gledalaca, za koje se pretpostavlja da su mahom navijači Real Madrida. Atletiko i Real su se sastali samo dva puta u Superkupu. Tokom 2014. u dve utakmice Atletiko je pobedio minimalno, dok je 2020. u Saudijskoj Arabiji, Kraljevski tim pobedio na penale.

Kraljevići su dva puta slavili u Saudijskoj Arabiji, prošle godine poraženi su u finalu od Barselone, a ove Superkup dočekuju kao blagi favoriti, imajući u vidu formu sva četiri tima. Real nije izgubio tri i po meseca. Poslednji ga je savladao, pomenuli smo, Atletiko. Od tog poraza sastav Karla Ančelotija ima samo tri remija – sve ostalo su pobede.

S druge strane, Čolovi momci prečesto kiksiraju. Od poslednjih pet susreta dobili su dva. Posebno ih boli onaj nedavni poraz od Đirone – 3:4. Odbrana ne funkcioniše dobro, čak im je i trećeligaš Lugo za vikend dao gol u Kupu kralja.

Real je bliži pobedi, bez obzira što tokom prošle godine nijednom nije dobio gradskog rivala u 90 minuta. Ne treba potceniti ni želju Kraljevskog kluba za osvetom za potonji poraz od 1:3 na Vandi. Oba tima postigla su najmanje po gol na četiri prethodna međusobna okršaja. Doduše, na devet od 11 poslednjih mečeva Reala i Atletika došlo je 0-2...

Antoan Grizman (©Reuters)Antoan Grizman (©Reuters)

U derbiju, Francuz nastoji da približi svoj tim trofeju i nadmaši Luisa Aragonesa kao najbolji strelac Atletika u istoriji. Antoan Grizman je postigao 173 pogotka u dresu Atletika, ali svi oni koje je dao u Superkupu bili su u uniformi Barselone. Zapravo, kao igrač Barse, sa konjskim repom i brojem 17 na leđima, postigao je i gol u Saudijskoj Arabiji, zatim u Džedi (2020) i, slučajno, protiv Atletika. Praktično nije ga ni proslavio.

Ovog utorka navršene su četiri godine i život Francuza je sasvim drugačiji. Bez traga konjskog repa i ponovo sa brojem sedam na dresu, on je lider Atletika i, ako postigne gol, postaće najbolji strelac kluba svih vremena, ostavljajući velikom

Luisa Aragonesa

iza sebe.

Da bi pobedio Real Madrid, Atletiku će biti potrebna sjajna verzija

Grizmana. Francuz je poslednjih nedelja usporio, a ipak ima već 16 pogodaka u ovoj sezoni. Međutim,

Grizmanova magija je ostala u Metropolitanu u poslednje vreme. Poslednjih sedam golova dao je pred navijačima Kolčonjerosa. Morate da se vratite na 25. oktobar, na Seltik Park, da biste stigli do Antoanove poslednje proslave van kuće.

Kako bilo, Francuz traži finale, svoj prvi gol u 2024. i da postane legenda Atletika. Dobri izazovi za derbi...


SUPERKUP ŠPANIJE - POLUFINALE (RIJAD)

Sreda

20.00: (2,30) Real Madrid (3,50) Atletiko Madrid (3,25)

Četvrtak

20.00: (1,40) Barselona (5,30) Osasuna (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Superkup ŠpanijeReal MadridAtletiko MadridAntoan GrizmanDžud Belingem

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara