Stadion Parken (©Reuters)
Stadion Parken (©Reuters)

Makarić ne može na Parken, Jevtović čeka Pavlovića

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.07.21. | 13:00

Kopenhagen dočekuje Olborg su klopu 1. kola prvenstva Danske, a branilac titule Brondbi gostuje Orhusu

Prošla su vremena kada je Kopenhagen bio suveren u Danskoj. Prošle godine gradski rival Brondbi i Midtjiland prošli su bolje. Lavovi su zbog toga značajno motivisani, a takođe i prilično pojačani pred start u novoj kampanji Superlige, koji ih očekuje danas susretom sa Olborgom (16.00).

Gotovo 10.000.000 evra potrošio je klub iz danske prestonice na novajlije, odnosno dolaske golmana Kamila Grabare iz Liverpula, potom veziste Lukasa Leragera iz Đenove i defanzivca Davita Hočolave iz Šahtjora. Kevin Diks je stigao iz Fjorentine kao besplatna akvizicija.

Izabrane vesti

16.00: (1,87) Kopenhagen (3,60) Olborg (4,20)

Bitnih odlazaka iz tabora Lavova nije bilo, pa Kopenhagen, uzimajući u obzir promene u redovima Brondbija i Midtjilanda, kreće sa pozicije favorita. Očigledno je da je trener Jes Torup skockao veoma jak tim, sposoban da se vrati na vrh danskog fudbala.

Priprema nije bila potpuno ubedljiva. Posle remija sa Hvodovreom i pobede nad Lingbijem, Lavovi su imali dva veoma jaka testa. Prvi su položili trijumfom nad moskovskim CSKA, dok ih je u generalnoj probi porazio bečki Rapid.

Sa druge strane, Olborg se nada mestu u gornjem domu, pošto je u finišu ligaškog dela protekle kampanje izgubio poziciju broj 6. U plej-autu je bio najbolji, te je kroz baraž sa četvrtoplasiranim Orhusom mogao do proboja na međunarodnu scenu, ali je izgubio na penale.

Ove sezone u taboru crveno-belih mnogo očekuju od španskog trenera Martija Sifuentesa, koji je ekipu preuzeo prvog januara 2021. i uspeo da stabilizuje formu. Nije bilo mnogo promena u klubu tokom leta, međutim, Olborg je ostao bez najboljeg strelca tima Toma Van Verta, koji je prešao u grčki Volos.

Zamenu je pronašao u Srbiji, tačnije u Surdulici, odakle je doveo najboljeg strelca Superlige Milana Makarića. Međutim, doskorašnji napadač Radnika neće moći danas da debituje na Parkenu jer još čeka na radnu dozvolu. U timu je još jedan Srbin Vladimir Prijović.

19.00: (2,60) Orhus (3,20) Brondbi (2,80)

Na teren će danas i branilac titule Brondbi, koji gostuje Orhusu (18.00). Momci iz predgrađa šokirali su prethodne sezone sve Danskoj, popevši se na tron posle 16 godina pauze. Kormilar Nils Frederiksen je ostao na kormilu, a jedan od najiskusnijih trenera u Danskoj moraće da se pomiri sa činjenicom da sada na raspolaganju ima znatno slabije snage. Izgubio je ključnog golmana Martina Švabea koji je prešao u Keln, potom standardne defanzivce Antonija Junga i Hjertura Hermansona, kao i veznog igrača Lasea Vigena. Odlazak najboljeg asistenta lige Jespera Lindstrema u Ajntraht iz Frankfurta za 7.000.000 evra biće teško nadoknadiv, ali najbolji strelac Superlige Mikael Ure je ostao, baš kao i srpski špic Andrija Pavlović.

Dakle, Brondbi oslabljen ulazi u novu sezonu, što izaziva zabrinutost njegovih navijača. Kao šampion, imaće gust raspored zbog učešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona, te će mu biti vraški teško da ponovi prošlogodišnji podvig.

Što se tiče Orhusa, ovaj tim se nada sličnoj prošogodišnjoj formi. Beli su, zapravo, minuli šampionat započeli uz priče o tituli, međutim njihove slabosti su brzo postale očigledne i takmičenje su okončali na četvrtom mestu, obezbedivši kartu za kvalifikacije za Ligu Konferencije. Trener David Nilsen je već četiri godine na klupi, uspevajući da stabilizuje klub. Nije previše menjao tokom predsezone, izdvojivši milion evra za napadača Žiline Davida Kurminovskog. Sve u svemu, Orhus ima dobar sastav, sposobnog stratega, odane navijače i poslednjih godina finansijsku stabilnost. Jedan od standardnih aduta je srpski as Milan Jevtović.


tagovi

Danska 1KopenhagenOlborgMilan MakarićBrondbiOrhus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara