Antonela i Leo Mesi (Reuters)
Antonela i Leo Mesi (Reuters)

MeSI! Zašto Inter Majami? Zašto ne najveće pare u istoriji? I kako ga je izdala Barselona?

Vreme čitanja: 8min | čet. 08.06.23. | 01:00

Srce je vuklo u Kataloniju, glava je rekla na Floridu umesto u Rijad

Pobednik je „onaj treći“. Inter Majami, poslednjeplasirani tim američke MLS Lige.

Klub osnovan pre samo pet godina koji igra tek treću profesionalnu sezonu je uspeo da pobedi instituciju poput Barselone i arapsku planinu novca u borbi za potpis po mnogima najboljeg igrača sveta svih vremena, Lionela Mesija.

Izabrane vesti

Nedeljama unazad se znalo da će Mesi napustiti PSŽ posle dve godine u kojima katarskim Arapima nije doneo opsesiju zvanu trofej Lige šampiona. Znalo se i da će se za njegov potpis boriti Barselona, Al Hilal i Inter Majami. Nijednog trenutka američki klub nije bio favorit za Mesijevo dovođenje ali je na kraju pobedio.

Sva tri kluba su imali različite adute.

Barselona je nudila vrhunski fudbal, romantiku i igrala na kartu emocija.

Al Hilal, odnosno Saudijska Arabija su nudili najveći novac u istoriji sporta.

Inter Majami je nudio nešto treće. Od svega pomalo a najmanje fudbala. Ima tu novca, ali najviše ima života. I budućnosti.

Mesijev izbor je još od januara bio povratak u Barselonu. To je preko oca Horhea poručio predsedniku Đoanu Laporti i njegovim saradnicima sa kojima do tada nije želeo ni da se vidi. Dao im je dovoljno vremena da srede finansije i da obezbede njegov povratak. Nije ni tražio veliki novac. Oko 25.000.000 evra godišnje bruto. Barselona je trebalo da se sredi, da se reši repova prošlosti i da mu garantuje da će ga registrovati 1. jula. Obećavala je da će to i učiniti.

Ali nije bila sposobna za to. Vreme je prolazilo, a situacija u katalonskom klubu je i dalje bila komplikovana. Prodato je i založeno mnogo toga, krediti su se uzimali sa smeškom i lagali se javnost i navijači kako je sve pod kontrolom. Klub je vukao rizične poteze da namakne novac gde god je mogao. Dobio je zeleno svetlo da na plate novih igrača može da troši 40 odsto svega zarađenog prodajom igrača ili samim njihovim odlascima iz kluba i skidanjem sa platnog spiska. To je dovoljno da se regisrtuju novi ugovori Arauha, Gavija, Roberta i Alonsa. Da se registruje i dolazak Injiga Martineza.

Ali to nije bilo dovoljno za registraciju Mesija. Za njegov dolazak bi trebalo da se oslobodi ugovora igrača u visini od 80.000.000 evra. Nije uspela iako je obećala... Možda je to i moglo da se desi do kraja avgusta. Ali sada nije bilo šanse.

Titula u Primeri i ono što je Ćavi sa ekipom radio na terenu, nisu mogli da zamaskiraju sve probleme u koje se uvalila Barsa i čiji koren je duboko ukopan u štetočinskom režimu bivšeg predsednika Đozepa Marije Bartomeua i njegovih saučesnika. Oni su na kraju i oterali Mesija iz Barse u Pariz i ponizili ga, što ni nova vlada sa Laportom nije mogla da popravi. Prevelika šteta je napravljena... Bartomeu je čovek koji zaista više nikada ne bi smeo da priđe Kamp Nou stadionu. Dva puta je oterao Mesija iz Barselone. Prvi put kada je otišao i sada kada nije došao.

Laporta je prvo morao da preko Horhea Mesija dođe u šansu da priča sa Leom, molio ga, obećavao mu bajkovit povratak i kraj karijere ali se ispostavilo da nije bio iskren do kraja. Mesi je čekao, Barselonine konkretne ponude nije bilo... Danas će, sutra će, samo da ovo, samo da ono... Dao im je rok, povukao crvenu liniju i na kraju odlučivao mozgom, a ne srcem. Barselona je tek danas poslala konkretnu ponudu koja je opet podrazumevala čekanje i razvlačenje dok se ne srede razne stvari.

„Želeo sam da se vratim, bio sam uzbuđen zbog toga ali nisam želeo da doživim slično iskustvo kao pre dve godine. Nisam hteo da čekam i da sopstvenu budućnost stavim u tuđe ruke. Novac nikada nije bio problem sa moje strane. Da sam hteo novac, otišao bih u Arabiju. Najviše sam pričao sa Ćavijem, sa Laportom tek jednom ili dva puta. Nismo čak ni došli do faze u kojoj pregovaramo o detaljima ugovora. Zvanična ponuda ugovora nikada nije došla do mene. Nisam siguran da li su bili potpuno iskreni da će uraditi sve što mogu da se vratim. Znam samo ono što mi je Ćavi pričao. Nisam siguran ni da su svi judi u klubu uopšte želeli da se vratim“, rekao je Mesi za katalonske medije večeras.

Horhe Mesi je u ponedeljak rekao medijima posle sastanka sa Barsinim čelnicima da Leo želi da se vrati. I uvalio Laporti vruć krompir. Navijači su upali u euforiju, očekivalo se da Barsa potvrdi transfer ali samo oni u upravi su znali da to nije moguće i da će laži morati da isplivaju na površinu. Bilo im je nelagodno da sve oči budu uprte u njih. Kada je rok prošao, izdali su večeras saopštenje. U stilu srpskih klubova. Bolje da nisu... Još jednom su se obrukali i podlački poneli prema najvećem igraču koji je nosio njihov dres.

„Horhe Mesi je obavestio Barselonu da će njegov sin potpisati za Inter Majami uprkos ponudi koju je Barselona dostavila. Predsednik Laporta razume i poštuje odluku Mesija da ode u manje zahtevnu ligu i da se skloni od pritiska kojem je bio izložen poslednjih godina“, rečeno je između ostalog u saopštenju Barselone.

Leu Mesiju bi bio preveliki pritisak da igra u Barseloni kod Ćavija nakon što je izdržao pritisak igranja u onoj ludari zvanoj reprezentacija Argentine?! I da sa njom osvoji Mundijal?! Smešno...

Kada je postalo jasno da od bajkovitog povratka kući nema ništa, Mesi je morao da preseče između Arapa i Amerikanaca.

Saudijska Arabija je dovođenjem Kristijana Ronalda krenula u brutalnu kampanju popularizacije fudbala kako bi jednog dana dobila organizaciju Mundijala i zalečila komplekse koje im je nabio mali rođak iz Katara. Kampanja jača i od one koju su nekad vodili Amerikanci sa Peleom ili pre nekoliko godina Kinezi sa gomilom skupo plaćenih zvezda. Uz sav respekt prema Ronaldu, potom i Benzemi, Kanteu i ostalim zvezdama koje će doći u Arabiju narednih nedelja, samo dolazak Mesija bi bio trijumfalni urlik kojim bi prestolonaslednik Mohamed Bin Salman poručio celom svetu da će kupiti fudbal i da sve može da se kupi. Namenio je za to preko 20 milijardi dolara, a za Mesija najviše od svih zvezda.

Prvo mu je ponuđeno 800.000.000 dolara za dve godine! Duplo više od onoga što ima Ronaldo u Al Nasru kao ubedljivo najplaćeniji fudbaler planete. Ponuđen mu je i najjači klub. Al Hilal je klub kraljevske porodice u Saudijskoj Arabiji i njihov „Real Madrid“. Arapi su čekali... Poslednje informacije glase da je ponuda danas pojačana ne faraonskih 1.500.000.000 (MILIJARDU I PO!) evra za tri godine. Uz pogodnost da Mesi može da raskine ugovor kada poželi. Nikada ništa slično u svetu sporta nije viđeno...        

Da se vodio isključivo finansijskim motivima, Mesi bi to prihvatio. I niko ne bi mogao da mu zameri jer niko nikad nije bio u situaciji da odlučuje o takvom nečemu. Ali je odbio.

Tako je pobedu odneo Inter Majami koji je bio najiskreniji i najkonkretniji od početka priče.

Dejvid Bekam je bio fantastičan fudbaler ali je još genijalniji biznismen. Kada je otišao u Los Anđeles Galaksi sa 32 godine, potpisao je ugovor vredan 6.300.000 dolara po sezoni. Nisu to bile astronomske pare kao ovo Mesijevo. Ali Dejvid i Viktorija Bekam su bili prepametni za fudbalski svet u tom trenutku i gledali su širu sliku. Beks je tada ispregovarao gomilu benefita, procenata i bonusa za budućnost. Jedna od tih „sitnica“ je bilo pravo da jednog dana po fiksnoj ceni od 25.000.000 dolara osnuje MLS franšizu (klub) što nikome drugom nije dozvoljeno. Dolazile su zvezde poput Ibrahimovića, Runija, Džerarda... Ali nikome to nije ponuđeno.

Bekam je godinama kasnije okupio gomilu investitora, uzeo pare i njima, ostao većinski vlasnik i osnovao Inter Majami. Po onoj ceni koja mu je obećana 2007. godine. Pet godina posle osnivanja kluba, Inter Majami danas na tržištu vredi 600.000.000 evra.

Amerikanci su na istu kartu igrali i sa Mesijem. Ili će dobiti 35 procenata vlasništva nad Inter Majamijem ili će dobiti svoj klub jednoga dana. Inter Majami gradi novi stadion koji se čak ne može nazvati ni kompelskom već malim gradom. I tu će imati udeo u vlasništvu. Uključila se cela MLS liga i svaki klub je pristao da na neki način doprinese dolasku Mesija. Svima će sa njima biti bolje i unosnije. Uključili su se giganti poput Adidasa i Epla. Mesi će imati procenat od svake pretplate za prenose MLS lige preko Eplovih platformi. Mesi će imati procente od prodaje dresova Adidasa. A podsetimo da se Mundijal 2026. igra u Americi. I zamislite šta će sve Epl i Adidas smisliti da prodaju uz Mesijev lik i zamislite koliko će i on tu dodatno da zaradi.

Imaće Mesi i platu u Majamiju. Onu normalnu kao fudbaler. Ona će iznositi oko 60.000.000 dolara godišnje. Iznad svih pravila u MLS ligi. Ali pravila za Mesija su drugačija. Po nekim grubim računicama, Mesi bi od celog paketa u Majamiju i sponzora mogao godišnje da zarađuje oko 300.000.000 evra. Amerikanci su se do sada pokazali kao loši u vođenju evropskog fudbala (Glejzeri, Tod Boli, Geri Kardinale...) ali na svom terenu su majstori da izreklamiraju proizvod i prodaju ga.

Na kraju, a ne i najmanje bitno, tu je život. Mesi je svakako dosta slobodnog vremena provodio u Majamiju sa porodicom gde imaju kuću. Argentinska zajednica u Majamiju je velika, mate i asado su svakodnevnica za razliku od Pariza ili Rijada. FS Argentine je već najavio gradnju nacionalnog kampa u Majamiju što je takođe bitno. U SAD će se naredne godine održati i Kopa Amerika kao prethodnica Mundijalu. Mesi bi trebalo da igra na oba takmičenja.

U klubu će mu takođe biti napravljen domaći ambijent. Pitanje je trenutka kada će Herardo Tata Martino biti promovisan za novog trenera. Podsetimo da je zahvaljujući Mesiju bio i trener Barselone. A uskoro se očekuju i dolasci nekog od fudbalske „braće“. Serhio Buskets, Anhel Di Marija, Đordi Alba, Leandro Paredes, Luis Suarez... Neki od njih se pridružiti Leu na Floridi. Supruga Antonela i trojica sinova će u odnosu na loše iskustvo u Parizu, pritisak koji bi ih čekao u Barseloni ili šerijastki Rijad, svakako moći da vode mnogo mirniji i opušeniji život u Majamiju.

Sve kockice su se poklopile za brak između Lea Mesija i Inter Majamija. Počinje nešto veliko... Sitniji efekti se već vide. Broj pratilaca Inter Majamija na društvenim mrežama se utrostručio za nekoliko sati. Mesijev debi se očekuje 21. jula protiv meksičkog Kruz Azula, a najjeftinija karta za taj meč je pre nekoliko dana koštala 29 dolara, dok večeras košta 482 dolara i skuplja je nego za NBA finale između Majamija i Denvera. Lavina je krenula...

Za početak će Mesi morati da donese pobednički mentalitet u ekipu koja je izgubila poslednjih pet mečeva u MLS ligi i poslednja je na tabeli. A onda i da podigne MLS ligu do početka Mundijala 2026. godine.

 


tagovi

Lionel MesiĐoan LaportaInter Majami

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara