Olivije Žiru (©Reuters)
Olivije Žiru (©Reuters)

Milan je sila na koju treba da se računa, Tuluz sa dva lica, Lans napravio tvrđavu, Karabag nema šta da izgubi

Vreme čitanja: 6min | čet. 15.02.24. | 13:31

Benfika i Braga favoriti, a Ren i Frajburg autsajderi u prvim susretima plej-ofa Lige Evrope

Fudbaleri Milana će krenuti u borbu za osminu finala Lige Evrope na domaćem terenu protiv Rena. Rosoneri se smatraju jednim od glavnih favorita za trofej, međutim, nemaju tako uspešan skor u ovom takmičenju kao u slučaju Lige šampiona. Od 21.00 igraju se još tri duela plej-ofa, kada će Benfika da dočeka Tuluz, Braga je domaćin Karabagu, a Lans ima posla sa Frajburgom.

Veliki klub formata Milana trebalo bi da ima za cilj da osvoji celo takmičenje, a ipak nije sasvim jasno kako će Piolijeva grupa pristupiti tom zadatku. Stefano Pioli je već stavio do znanja da bi želeo da osvoji Ligu Evrope, ali je u isto vreme istina da borba za skudeto još nije defenitivno gotova stvar i da je i dalje glavni prioritet za Rosonere.

Izabrane vesti

"U ovom takmičenju ima veoma dobrih timova. Moramo da budemo ambiciozni i da ne gledamo previše unapred. Sledeće kolo će biti odlučeno za nedelju dana i očekuje nas ključna utakmica. Ponovo ćemo krenuti od razočaranja u Njukaslu i želimo da svu energiju prenesemo u Ligu Evrope. Znamo da moramo da igramo najbolje u Evropi i to je ono što želimo da uradimo u četvrtak uveče", rekao je trener Stefano Pioli.

Milan ove godine nije igrao u Ligi šampiona kako se očekivalo i završio je tek treći u grupi smrti. Istovremeno, za dlaku mu je nedostajalo da se plasira u osminu finala. Rosoneri će nastupiti u Ligi Evrope prvi put od marta 2021. Tada nisu bili uspešni protiv Mančester Junajteda u osmini finala, pošto su prethodno izbacili Crvenu zvezdu posle 2:2 i 1:1. Milan je prošle godine stigao do polufinala najprestižnijeg klupskog takmičenja i sila je na koju treba računati.

21.00: (1,67) Milan (3,70) Ren (5,50)

Italijani su se oraspoložili tesnom pobedom nad šampionom Napolijem za vikend i posle nove godine su u relativno dobroj formi. Već su smanjili zaostatak za drugoplasiranim Juventusom na jedan bod.

Ren putuje na San Siro u dobroj formi i u nizu je od pet pobeda u Ligi 1. Za vikend su Les Rouge et Noirs savladali Avr i skočili na sedmo mesto na tabeli. Tako da su se evropski kupovi vidno približili. U grupi Lige Evrope, Ren je završio na drugom mestu iza pobednika Viljareala, izgubivši obe utakmice od Žute podmornice.

21.00: (1,35) Benfika (5,00) Tuluz (9,00)

Branilac titule u Portugaliji po svaku cenu je želeo da se plasira u šesnaestinu finala Lige šampiona, ali od samog početka nije mu išlo u Grupi D i posle četiri poraza konačno je mogao da se raduje što je bar obezbedio plej-of za šesnaestinu finala Lige Evrope. U njega ulazi borbom na sopstvenom stadionu protiv francuskog iznenađenja iz Tuluza i važi za velikog favorita.

Benfika je prošle godine sela na portugalski tron posle četvorogodišnje pauze i ove sezone po svaku cenu želi da ponovi ovaj uspeh, ali to nikako neće biti lako. Posle 21 kola skupila je respektabilnih 52 boda, ali je na tabeli druga iza gradskog rivala Sportinga i odigrala je još jednu utakmicu više. Za vikend su Orlovi hteli da ostanu u vrhu tabele na terenu Vitorije, ali su odigrali nerešeno 2:2.

Gostujući tim je dugo bio jedan od onih francuskih timova koji imaju tendenciju da se kreću u tihoj sredini tabele i relativno je udaljen od evropskih kupova. U protekloj sezoni, međutim, Tuluz je neočekivano dominirao nacionalnim Kupom i tako izborio direktno učešće u grupnoj fazi Lige Evrope. U njemu je, uprkos mukama u Ligi 1, nastupio nadprosečno, čak je i pobedio Liverpul kod kuće sa 3:2 i sa jednim porazom završio na drugom mestu Grupe E, sa samo bodom zaostatka za engleskim velikanom.

S druge strane, od početka sezone Tuluz igra ispod proseka na ligaškoj sceni, i pre nekoliko dana je kod kuće izgubio od Nanta sa 1:2, i sa samo 20 bodova je na 14. mestu, samo poen ispred zone ispadanja.

"Želimo da igramo prestižne utakmice u evropskim kupovima, zbog toga smo ovde. To je ogromno iskustvo za nas, a čak iako Benfika bude tvrd orah, borićemo se do kraja da prođemo u osminu finala", izjavio je 39-godišnji španski trener Karles Martinez.

Njegov nemački kolega Rodžer Šmit upozorio je svoje adute na svako potcenjivanje.

"Tuluzu ne ide onako kako se očekivalo u Ligi 1, ali je u Evropi pokazao da može da igra izbalansiranu utakmicu sa svakim. Moramo da igramo sa maksimalnom odgovornošću od početka do kraja, inače bismo mogli da odemo razočarani“, rekao je Šmit.

21.00: (1,42) Braga (4,50) Karabag (7,75)

Stadion Munisipal iliti Kamenolom, biće mesto održavanja prve utakmice plej-ofa Lige Evrope između Brage i Karabaga. Gosti iz dalekog Azerbejdžana ući će u meč kao autsajderi koji nemaju šta da izgube i mogu samo da iznenade.

Braga se plasirala u plej-of pošto je završila na trećem mestu u grupi Lige šampiona, i vraća se na međunarodnu scenu sa željom da izgradi čvrste temelje za revanš, posle kojeg bi veoma volela da napreduje među 16 najboljih timova Lige Evrope. Braga iza sebe već ima veoma teško takmičenje, jer je zahvaljujući kvalifikacijama za Ligu šampiona i trećem mestu u prošlosezonskoj Primeiri stigla do grupa najprestižnijeg klupskog takmičenja na svetu.

U njima je, međutim, naišla na preteški kalibar, pošto je bila smeštena sa Real Madridom i italijanskim Napolijem. Ovo su ekipe koje su na kraju podelile među prva dva mesta, a Arsenalisti su u šest duela osvojili samo četiri boda.

Karabag će sigurno želeti da ostane neporažen, a vodilja može da mu bude poslednji takmičarski meč Brage, u kojem je primila pet golova. Puleni trenera Gurbana Gurbanova u poslednje dve utakmice nisu pobedili i u obe su primili najmanje tri gola.

21.00: (1,85) Lans (3,70) Frajburg (4,70)

Lans ima sjajan niz od tri pobede i nastojaće da iskoristi ovaj momentum u plej-ofu Lige Evrope. Pored toga, Frajburg stiže na Stad Boler, koji u poslednje vreme skoro da uopšte nije dozvoljavao rivalima da osvoje bodove.

Lans jaše na velikom talasu i niže jedan uspeh za drugim. Klub je stigao do Lige šampiona prvi put od sezone 2007/2008 i nije prošao nimalo loše. Bilo je čak i nekoliko nezaboravnih noći za fanove tima sa severa Francuske. Pogotovo kada se setimo kako je Lans kod kuće pobedio Arsenal ili Sevilju, a u tri duela nisu izgubili kod kuće pred svojim navijačima. Gostovanja su već bila lošija za francuski tim i zato je Lans na kraju zauzeo "tek" treće mesto.

Ali nastavlja u evropskim vodama, što je uspeh. Osim toga, Lans je u odličnoj formi, sa čime će Frajburg morati da se nosi. Slavio je u poslednje tri takmičarske utakmice, čime je, između ostalog, obezbedio plasman među najboljih šest timova francuske Lige 1. Izabranici trenera Franka Eza su u prošlom kolu uspeli da pobede Strazbur sa 3:1.

Trenutno ih od drugog mesta dele samo četiri boda, pa san o još jednoj kvalifikaciji u Ligu šampiona nije tako nerealan. Na ovaj način, Lans bi se nadovezao na devedesete godine 20. veka, kada je prilično redovno ulazio u ovo takmičenje. Ovog puta očekuje ga duel sa Frajburgom, koji se postepeno navikava na redovno učešće u Evropi.

Trener Kristijan Štrajh radi veoma dobar posao za klub podno Švarcvalda, dozvoljavajući mu da zaboravi na relativno nedavne neuspehe u evropskim takmičenjima. Pre svega na eliminaciju od Slovana iz Libereca u sezoni 2013/2014 ili od slovenačkih Domžala u kvalifikacijama četiri godine kasnije. Sadašnjost je mnogo ružičastija za Frajburg, jer je drugi put zaredom uspeo da dođe do međunarodnih takmičenja, pa čak i da izađe iz grupe. Prošli put ga je zaustavio Juventus, pa bi Nemci ovoga puta želeli da "dobace" dalje. Ali nemaju formu, već su izgubili u poslednje tri utakmice zaredom.

LIGA EVROPE - PLEJ-OF, PRVI MEČEVI

Četvrtak

18.45: (2,20) Fajenord (3,50) Roma (3,50)

18.45: (1,62) Galatasaraj (3,90) Sparta (5,60)

18.45: (3,20) Šahtjor (3,45) Marselj (2,35)

18.45: (5,00) Jang Bojs (3,60) Sporting (1,73)

21.00: (1,35) Benfika (5,00) Tuluz (9,00)

21.00: (1,42) Braga (4,50) Karabag (7,75)

21.00: (1,85) Lans (3,70) Frajburg (4,70)

21.00: (1,67) Milan (3,70) Ren (5,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga EvropeMilanBenfikaTuluzBragaKarabagLansFrajburg

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara