Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Roma u grotlu Roterdama, Birmančević pretnja Galati, Šahtjor nepoznanica i čekalica u Bernu

Vreme čitanja: 7min | čet. 15.02.24. | 12:27

Uvodna četiri susreta plej-ofa Lige Evrope od 18.45 obećavaju spektakl

Nokaut faza Lige Evrope ponudiće nekoliko zanimljivih mečeva. Sparta iz Praga se suočava sa teškim protivnikom u vidu turskog šampiona Galatasaraja. Fajenord će želeti da se osveti Romi za prošlogodišnju eliminaciju u četvrtfinalu takmičenja i poraz u finalu Lige Konferencije, a od 18.45 sukobiće se još Šahtjor i Marselj, odnosno Jang Bojs i Sporting.

Fajenord se ponovo vratio na scenu i ovog puta će pokušati da vrati Romi za prošle neuspehe. Kod kuće, Holanđani su veoma jaki i u odličnoj su formi. Vučica stiže u Roterdam bez mnogo svojih vernih navijača, ali će učiniti sve što je potrebno da zadrži otvorena vrata pred revanš na Olimpiku.

Izabrane vesti

Kada su izvučeni parovi za plej-of Lige Evrope i došao je red na Fajenord, verovatno su mnogi navijači holandskog tima želeli Romu. U poslednjoj deceniji dva tima su se susrela pet puta, a Fajenord je uvek iz bitaka izlazio pokunjen. Pre manje od godinu dana roterdamski tim je uspeo da pobedi Vučicu kod kuće, ali nije imao snage da joj se odupre u Italiji gde je poražen sa 4:1.

18.45: (2,20) Fajenord (3,50) Roma (3,50)

Puleni trenera Arnea Slota su u odličnoj formi. Od 13. decembra nisu izgubili nijedan takmičarski duel. Upravo taj poraz od Seltika definitivno je potvrdio da Fajenord neće nastaviti borbu u Ligi šampiona, kako je priželjkivao, već će se umesto toga Atletiko Madrid i Lacio boriti u prestižnom klupskom takmičenju. U preostalih devet mečeva, međutim, četa sa De Kajpa je pobedila sedam puta i tako zauzima drugo mesto u Erediviziji.

Fajenord je u prošlom kolu zahvaljujući golovima Davida Hancka i Gertrujde preslišao Spartu i dobio važan derbi Roterdama. Štaviše, peti put zaredom je tim sačuvao mrežu, što je još jedna od jačih strana domaćih.

Problem za Slota je potencijalno neigranje Santijaga Himeneza, prvog strelca tima. S obzirom na formu, izostanak meksičkog napadačak bio bi veliki gubitak. U tekućoj sezoni Himenez već je postigao 21 gol.

S druge strane, i gosti će imati problema sa izostancima, jer se defanzivci Kris Smoling i Leonardo Spinacola postepeno vraćaju u igru posle povreda. Tami Ejbraham i verovatno ključni vezni igrač Brajan Kristante su van stroja.

Čovek koji je dramatizovao meč sa Fajenordom bio je trener Žoze Murinjo. Ali bićemo lišeni njegovih izliva, jer je trofejni stručnjak nedavno dobio otkaz zbog loših rezultata i unutrašnjih nesuglasica sa vlasnicima kluba. Ikona Rome Danijele De Rosi zauzeo je njegovo mesto, i uopšte mu ne ide loše. Pošto je ovo njegov prvi posao kraj aut linije, nekadašnji kapiten je brzo osvojio naklonost navijača. De Rosijeva Vučica je agresivnija, smelija i brža. Pobedila je u prva tri duela, ali proteklog vikenda na svom terenu nije imala rešenje za Inter, koji je slavio sa 4:2.

18.45: (1,62) Galatasaraj (3,90) Sparta (5,60)

Sparta će u Istanbulu da odmeri snage sa Galatasarajem u uvodnom meču šesnaestine finala Lige Evrope. Biće to drugi takmičarski meč praškog tima u prolećnom delu sezone posle subotnje prvenstvene pobede u Karvini od 3:0. Duel počinje u 18.45 po srednjoevropskom vremenu, a revanš na rasprodatoj Letni igraće se sledećeg četvrtka.

"Galatasaraj je definitivno ekipa visokog kvaliteta, sa velikom ofanzivnom snagom i sjajnim pojedincima. Očekuje nas fantastična atmosfera u Istanbulu. S druge strane, znamo da možemo sve da postignemo kod kuće u Letni", rekao je trener Sparte Brajan Priske.

Češki tim nije savladao turske rivale pet puta zaredom, od kojih je u četiri navrata izgubio. Od pobede nad Fenerbahčeom u septembru 1989. Letenšti nisu pobedili nijednu od svojih šest utakmica u Turskoj i izgubili su tamo pet puta uzastopno.

Galatasaraj je u Ligu Evrope prešao iz grupe Lige šampiona, gde je završio na trećem mestu u konkurenciji Bajerna iz Minhena, Kopenhagena i Mančester Junajteda. Sparta je jesenas završila na drugom mestu u grupi Lige Evrope iza Rendžersa i ispred Betisa i Aris Limasola. Prošla je u nokaut fazu takmičenja prvi put od 2017.

I Galatasaraj i Sparta su aktuelni šampioni svojih zemalja i istovremeno najuspešniji timovi u pogledu titula. Trenutno predvode domaća takmičenja ispred gradskih rivala Fenerbahčea i Slavije. Jedna od glavnih perjanica Sparte je srpski internacionalac Veljko Birmančević, koji je ove sezone odigrao 27 mečeva u svim takmičenjima u dresu praškog tima i postigao 10 golova uz osam asistencija.

18.45: (3,20) Šahtjor (3,45) Marselj (2,35)

Ukrajinski Šahtjor se ove sezone sedmi put zaredom plasirao u osnovnu grupu Lige šampiona, u jakoj konkurenciji Barselone, Porta i belgijskog Antverpena, osvojio je solidnih devet bodova i zauzeo treće mesto, čime je prešao u plej-of za osminu finala Lige Evrope. U njemu se smatra blagim autsajderom, jer će se suočiti sa ambicioznim francuskim timom, Olimpikom iz Marselja.

Domaći tim, koji igra privremeno u Hamburgu, tri puta je pobedio u Grupi H i napuštao je teren poražen u isto toliko mečeva. U poslednjem susretu grupe vodio je direktnu borbu za plasman u osminu finala Lige šampiona u Portu sa domaćim Zmajevima, a posle goleade je poražen sa 3:5, i konačno je morao da se zadovolji nižerangiranim takmičenjem. Šahtjor je poslednji takmičarski meč odigrao sredinom decembra prošle godine upravo na portugalskom tlu, pa je zbog toga njegova sadašnja forma nepoznata.

Na ligaškoj sceni Šahtjor želi da odbrani titulu sedmi put u prethodnih osam godina, ali trenutno ima samo 31 bod iz 15 kola i na četvrtom je mestu sa tri poena zaostatka za vodećom senzacijom zvanom Krivbas. U dosadašnjem zimskom prelaznom roku ukrajinski tim je napravio dve zanimljive kupovine, pošto je po 12 miliona evra platio za dovođenje brazilskog veziste Marlona Gomesa iz Vaska i njegovog sunarodnika Kevina iz Palmeirasa.

Međutim, sadašnji trener Marino Pušić ne može da koristi usluge Gomesa i napadača Lasine Traorea.

"Marselj je imao nekoliko teških mečeva na ligaškoj sceni, a mi smo isprobali nove stvari na pripremama. Tek meč u četvrtak će pokazati kakvi smo zaista", rekao je Pušić.

OM trenutno nije baš u optimalnom raspoloženju, pošto nije pobedio pet puta zaredom u Ligi 1, a pred ovaj okršaj je samo remizirao sa Mecom 1:1 i tako pao na osmo mesto na tabeli sa 30 bodova. U jesenjem delu Marseljezi su stigli do osnovne grupe Lige Evrope i u njoj završili na drugom mestu sa dva boda zaostatka za Brajtonom, i šest bodova ispred trećeplasiranog Ajaksa.

Poslednji put Olimpik je igrao protiv Šahtjora 2009. godine u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA i ispao je posle poraza od 0:2 i 1:2. Italijanski trener Đenaro Gatuzo ponovo će se najviše osloniti na ofanzivnu veštinu iskusnog Pjera Emerika Obamejana, koji je i pored 35 godina postigao pet pogodaka u grupnoj fazi.

18.45: (5,00) Jang Bojs (3,60) Sporting (1,73)

Portugalski fudbal ima četiri predstavnika u nokaut fazi evropskih kupova. Osim Porta u osmini finala Lige šampiona, još dva će se pojaviti u plej-ofu za Ligu Evrope, a Braga ima i vodi bitku u Ligi Konferencije. Sporting će ovog četvrtka na švajcarskom tlu gostovati Jang Bojsu. Lisabonski Lavovi trenutno vladaju Primeirom i takođe su u odličnoj formi poslednjih sedmica.

Jang Bojs je, za razliku od rivala u četvrtak, igrao u grupnoj fazi Lige šampiona i ostvario svoj cilj - završio je na trećem mestu sa četiri boda prednosti ispred srpskog prvaka Crvene zvezde, a daleko iza RB Lajpciga i branioca titule Mančester Sitija. U vrhunskom takmičenju Švajcarske trenutno su momci iz Berna na putu da ponove prošlogodišnju titulu, pošto imaju 48 bodova, sedam više od drugoplasiranog Serveta.

Izabranici trenera Rafaela Vikija su do sada izgubili samo tri puta u 23 meča na ligaškoj sceni, ali generalka za ovaj susret im nije legla pošto su remizirali sa Luganom 3:3.

"Svima u timu je jasno da je pred nama težak zadatak. Sporting ima ogroman kvalitet na svakom delu i ofanzivno briljira brzinom i produktivnošću koja je vredna divljenja. Ako želimo da ga izbacimo, moramo da igramo iznad standarda obe utakmice", rekao je Viki.

Sporting je bio na tronu u Portugaliji 2021, okončavši 19-godišnje čekanje, i na putu je da ponovi taj podvig ove godine pod trenerom Rubenom Amorimom. Sakupili su Lavovi 52 boda na 20 mečeva i sa jednom utakmicom manje vode u bodovima ispred gradskog rivala Benfike. Za vikend su prikazali fenomenalan učinak protiv ambicioznog Brage, koju su deklasirali sa visokih 5:0.

Sporting je nastupio u grupnoj fazi Lige Evrope u jesenjem delu evropskih kupova, izgubivši samo jednom i sa 11 bodova je zauzeo drugo mesto, tri poena daleko od Atalante.

"Po mom mišljenju, Jang Bojs će radije čekati da vidi šta ćemo pokazati na njegovom stadionu i pokušaće da ulovi neke greške. Očekujem izjednačen duel u Bernu, ali želimo da u revanš uđemo sa što boljim rezultatom", smatra još uvek samo tridesetdevetogodišnji lige Amorim.

LIGA EVROPE - PLEJ-OF, PRVI MEČEVI

Četvrtak

18.45: (2,20) Fajenord (3,50) Roma (3,50)

18.45: (1,62) Galatasaraj (3,90) Sparta (5,60)

18.45: (3,20) Šahtjor (3,45) Marselj (2,35)

18.45: (5,00) Jang Bojs (3,60) Sporting (1,73)

21.00: (1,35) Benfika (5,00) Tuluz (9,00)

21.00: (1,42) Braga (4,50) Karabag (7,75)

21.00: (1,85) Lans (3,70) Frajburg (4,70)

21.00: (1,67) Milan (3,70) Ren (5,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga EvropeFajenordRomaGalatasarajSparta PragŠahtjorŠahtjor DonjeckMarseljJang BojsSporting LisabonVeljko Birmančević

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara