Dijaz, Leao i Dalot (© AFP)
Dijaz, Leao i Dalot (© AFP)

Milanov let na krilima stvaraoca poslednjeg velikog Monaka: Zašto smo doveli Tea, Haugea, Leaa...

Vreme čitanja: 6min | sre. 16.12.20. | 10:40

Rosoneri se okrenuli mladim snagama i formirali generaciju s planom da vrati stari sjaj

Crvena zvezda nije imala sreće na žrebu za šesnaestinu finala Lige Evrope, izvukla je slavni Milan, koji odavno nije izgledao bolje.

Otkako je Eliot korporacija preuzela klub 2018. odustalo se od kupovina skupih igrača, promenjeno je opredeljenje, akcenat stavljen na mlade igrače - izuzetak su samo potpisi Zlatana Ibrahimovića i Simona Kjera - a velike zasluge za uspon Rosonera pripisuju se glavnom skautu, Džefriju Monkadi. Reč je o stvaraocu impresivnonog Monakovog tima koji je pokorio Francusku 2017. i došao do polufinala Lige šampiona sa talentima poput Kilijana Mbapea, Tomasa Lemara i Benžamana Mendija. Baš Monkada se smatra ključnim čovekom za formiranje ekipe koja je prekinula dominaciju Pari Sen Žermena i nije mali broj poklonika fudbala koji očekuju sličan iskorak od sedmostrukog prvaka Evrope.

Izabrane vesti

Posebno zbog razvijene mreže skautinga.

"Među stvarima koje mi se sviđaju u Milanu je i činjenica da radimo sa Paolom Maldinijem, koji svim srcem voli klub. Kad dovodimo igrača, Maldini dosta razgovara sa njim i njegovom porodicom. Dešava se da mladi fudbaleri budu impresionirani Milanom. Odmah mu stavimo do znanja sledećim rečima: "Stigao si, odmah krećeš da radiš, verujemo u tebe, ne moraš da budeš stidljiv, pokaži da imaš talenat i uticaj, jer je Milan ogroman klub i sve zavisi od tebe". Kad Paolo kaže da je igrač dostojan Milana, onda možemo da mu pomognemo da raste. Slušam ga, zna kako se postaje veliki igrač. Osvojio je sveu Milanu, strast mu je u krvi. Maldini svakom novajliji posveti pažnju, želi da igrač bude pojačanje", naglasio je Monkada Maldinijev uticaju u procesu angažovanja igrača.

Istakao je i da se Milan ranije i nije bavio skautingom. Bio je u prilici da dovodi neke od najboljih na svetu poput Kake i Ševčenka, međutim, kao što se promenio fudbal, tako se promenio i klub.

"Eliot je tražio da razvijemo sportski sektor tako što ćemo se baviti skautingom, podacima, statistikom. Odlučili smo da napravimo dva ogranka: sektor za skauting i sektor za podatke. Sarađujemo svakodnevno. Kada se skautu dopadne igrač, gledamo brojke. Kada nam sektor za obradu podatke sugeriše da ima igrača sa dobrim brojkama, šaljem skauta da ga prati. Sviđa mi se ovaj miks: rad uz pomoć statistike. Za Eliot je bitno da dobija izveštaje sa statistikom, snimcima, a ne samo observacije skauta", pojasnio je Džefri Monkada i dodao da zbog rada u Italiji dobija pohvale od kolega iz Red Bul grupe i Borusije iz Dortmunda, klubova prepoznatljivih u radu sa mladim igračima.

Detaljno je pojasnio i put do nekoliko pojačanja. Počeo je Teom Ernandezom, jednim od najboljih levih bekova Evrope.

"Tea znamo iz kadeta i omladinaca Atletiko Madrida. To je bio posao koji je trajao četiri, pet godina. Prilika da ga dovedemo ukazala se kada se našao u nevolji u Realu kad su Madriđano doveli Ferlana Mendija. Videli smo kako je igrao dok je bio omladinac, ispratili napredak na pozajmici u Real Sosijedadu, pričali s njegovim agentima. Teo je voz. Uništava celu levu stranu. Želimo da igrači budu takvi. Moderan bek u velikom timu mora da bude kao voz, da trči kao lud".

Potom se okrenuo jednom od retkih iskusnih pojačanja, Simonu Kjeru, iskusnom Dancu koji se može okarakterisati kao Milanov "kapiten bez trake".

"Svi su bili skeptični kada smo ga uzeli. Bio je to težak trenutak za Milan, menjali smo trenera. Stefano Pioli je stigao, doveli smo i dosta mladih igrača, a falilo je iskustva. Iz Elitoa su nam rekli da su potrošili previše novca tog leta i da moramo da pronađemo jefitno rešenje, ali fudbalera koji odmah može da igra, koji govori italijanski i taktički je besprekoran. Razmatrali smo veliki broj centralnih defanzivaca iz raznih šampionata, pre svih iz Serije A, kako bi se lakše prilagodio. Pojavilo se ime Simona Kjera. Poznajemo ga godinama, analizirali smo mečeve u Atalanti, nije bio loš, protiv Dinama iz Zagreba je bio baš dobar. Bili smo sigurni da smo dobili ozbiljnog igrača, borca izuzetnih fizičkih predispozicija.

Ima i zamerki navijača na učinak Kjera...

"Neki bi rekli da je spor, ali nije istina. Savršeno se pozicionira, dosta trči, taktički je dobar. Ispratili smo i njegove fizičke probleme, nije bilo ničeg zabrinjavajućeg. Pozitivan faktor je bila i cena. Koštao je 2.500.000 evra. Prošli smo jeftino. Njegovu platu ne mogu da otkrijem, ali nije visoka, jer mnogi timovi mogu da priušte Kjera. Rekli smo mu: "Moraš da budeš lider". Odmah je bio spreman da pomogne. Lud je za Milanom, naš navijač je od malih nogu. Uvek je bio dobar igrač, podseća me na Rikarda Karvalja, kad smo ga doveli u Monako".

Jans Peter Hauge (©Reuters)Jans Peter Hauge (©Reuters)

Tinejdžer Jans Peter Hauge je na prečac oduševio sve u Milanu. Stigao je iz novrveškog Bodo Glimta, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom, međutim, u poslednje vreme krilni napadač pokazuje da su Monkada i njegovi saradnici napravili još jedan odličan posao.

"Odluka da ga dovedemo doneta je tokom utakmice Milana i Bodo u kvalifikacijama za Ligu Evrpope. Moram da zahvalim ljudima iz sektora za obradu podataka, skrenuli su mi pažnju na Hauega još u maju ili junu. Bili smo u potpunom karantinu, nismo mogli da putujemo, a želeli smo da vidimo momka uživo. To mi je bilo potrebno, jer sam želeo da se lično uverim u njegovu mogućnost da ubrza, promeni ritam, da vidim koliko je eksplozivan. U međuvremenu smo dobili i snimke utakmice, a kad se prethodna sezona završila rekao sam skautima da naprave analizu uz pomoć snimaka. Svi su mi rekli ponešto pozitivno. Negativnih informacija skoro da nije bilo. Ljubav na prvi pogled. Čim smo ga doveli kontaktiralo nas je makar 20 klubova.

Portugalac Rafael Leao je stigao uz dosta pompe iz Lila, na trenutke blista, posebno u poslednje vreme, nagoveštava i on da bi mogao da bude pogodak, iako mu u prvoj sezoni nije išlo.

"Ako se sećate, kad nam je išlo loše sa Markom Đampaolom, imao je Leao nekoliko dobrih namečevatupa. Recimo, protiv Fiorentine, u nezgodnom trenutku, Leao se na njoj pokazao. Onda smo promenili sistem, pa se povredio, stigao je Ibrahimović i Leao je pao u drugi plan. Trener mu je ukazao da morao da igra na krilu, koristi nove metode na trenigu, sve je bilo drugačije. Sad je Rafael Leao bitan igrač za nas, što se videlo protiv Rome i Intera, može da odigra sjajno. Kada smo ga doveli, nismo to uradili samo zbog njegovog učinka u Lilu. Poznavali smo ga još iz perioda kada je igrao za Sporting Lisabon. U omladinskom pogonu je bio izuzetan, igrao je i na mestu ofanzivnog veziste. Neverovatno. Može još da napreduje u fizičkom smislu, da postiže još golova, ume da daje lake, ali i vrhunske golove. U budućnosti će moći da ih daje i glavom, ima predispozicije za takav učinak", objasnio je glavni skaut Milana Džefri Monkada.

Posle ovakvog odabira talenata i simbioze sa iskustvom Zlatana Ibrahimovića standard u polju skautiranja, Milan je rastao na zdravim nogama po njihovim notama i rezultati su impresivni. Milan je lider je u Seriji A, od marta je neporažen na italijanskim terenima, u Ligi Evrope je prošao grupu...


tagovi

Rafael LeaoSimon KjerJens Peter HaugeTeo ErnandezPaolo Maldini

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara