Milanov atomski bek – Teo Ernandez: Maldinijeva opklada, Zidanova greška i Dešanova tajna

Vreme čitanja: 7min | uto. 15.12.20. | 11:35

Levi bek Rosonera je možda i najveći njihov pogodak na transfer pijaci poslednjih nekoliko godina

Kada su se Real, Atletiko i Barselona u leto 2017. godine otimali za Tea Ernandeza posle strašne sezone na pozajmici u Alavesu, bilo je jasno da se radi o igraču posebnog talenta. Odavno u Španiji nije viđena takva trka utroje za istog igrača.

Pobedio je Real, platio Atletiku otkupnu klauzulu od 24.000.000 evra i prekršio „pakt o nenapadnju“ koji je imao sa gradskim rivalom. Ernandez je bio projektovan da deli minutažu sa Marselom, a potom i da ga odmeni u budućnosti i da bude dugogodišnji levi bek Kraljevskog kluba.

Izabrane vesti

Ispostavilo se da je razočarao Zinedina Zidana. Francuski stručnjak mu je zamerio na taktičkoj nedisciplini i prostoru koji ostavlja iza sebe u ofanzivnim izletima. A često se pričalo i o Teovom ekstravagantnom životu van terena. Zizu mu je dao šansu, pustio ga da odigra dvadesetak mečeva u svim takmičenjima i onda ga oterao na pozajmicu u Real Sosijedad.

U leto 2019. Paolo Maldini je u Milanu od Leonarda preuzeo kompletan sportski sektor, a prvi posao na koji se bacio je bio da dovede levog beka umesto Švajcarca Rikarda Rodrigeza, koji je užasnom defanzivom kidao živce navijačima i koštao Milan previše primljenih golova. Maldinijev izbor je bio Teo Ernandez, kojeg je poput Rodrigeza bio glas da je dobar u ofanzivi, ali da je „rupa pozadi“.

Kao najbolji levi bek svih vremena, ipak je Maldini znao više o toj materiji od novinara i navijača. Video je u Ernandezu ono što drugi nisu. Iako Milan nije imao mnogo para tog leta za velika pojačanja, Maldini je iskoristio ugled koji je imao kod Florentina Pereza da počne pregovore sa Ernandezom. Tog leta je malo falilo da Teo završi u Napoliju ili Leverkuzenu koji su mu nudili bolju sportsku perspektivu, a čak je i Juventus bio zainteresovan. Ipak, mišljenje najboljeg levog beka u istoriji ima neku težinu...

„Jednog dana me je Maldini pozvao i hteo da razgovara sa mnom. Našli smo se na Ibici i počeli priču. Kada mi je on rekao da želi da me dovede, osećao sam se prilično ponosno. Pokazao je ogromno poverenje u mene i obećao mi da će Milan postati moja kuća kao što je bila njegova. Znao sam da je Maldini legenda i velikan. Dao mi je neke sjajne savete tokom razgovora, a čak i danas me savetuje šta da unapredim i na čemu da radim kako bih postao kompletan levi bek. Upijati svakodnevno savete od nekoga poput Paola Maldinija je privilegija“, rekao je nedavno Ernandez u razgovoru za Atletik.

Posle razgovora na Ibici, Teo je pristao da pređe u Milan i odbio Napoli koji ga je čekao do poslednjeg trenutka i nudio mu više para.

„Bio je lak izbor. Ipak je reč o najtrofejnijem klubu na svetu posle Reala. Nisam dugo razmišljao. Popričao sam sa porodicom i agentima i odlučio. Znao sam da je Milan pravo mesto za nastavak karijere“.

Maldini je potom prešao na finalne pregovore sa Florentinom Perezom, koji prema njemu gaji posebno poštovanje iako ga je legendarni Italijan u nekoliko navrata pred kraj karijere odbio da dođe u Real. Maldini je to tada uradio sa stilom, pokazao poštovanje prema Perezu, kulturno mu se zahvalio i stekao njegov respekt koji će mu kasnije doneti benefite u funkcionerskoj karijeri. Perez je pristao da proda Ernandeza za samo 20.000.000 evra. Milan je to jedva nekako platio jer su tog leta stizala jeftina pojačanja kao što su Leao, Benaser, Krunić, Duarte...

Ernandez je lako iz startne postave izbacio Rodrigeza i posle šest meseci ga oterao na pozajmicu u PSV, a godinu dana kasnije i definitivno mu potpisao ispisnicu. U prvih 12 mečeva u Seriji A Ernandez je dao četiri gola i upisao dve asistencije. Rodrigezu su za četiri gola u dresu Rosonera bile potrebne 93 utakmice...

Odmah je kupio publiku na San Siru koja je volela njegove ofanzivne izlete i moć koju je pokazivao u solo prodorima. Konačno se pojavio neko sa srcem umesto nesigurnog Rodrigeza. Iako je Teo imao i nekoliko kikseva u odbrani i bio krivac za primljene golove, delovalo je da je Milan pogodio.

Prošlu sezonu smo počeli loše, ali smo je dobro završili. Letos smo potpisali neka dobra pojačanja i to se sada oseća. Od početka sezone igramo dobro i nadamo se da ćemo tako i završiti. Milan nije već godinama bio ovako dobar i verujem da možemo da prekinemo Juventusovu dominaciju“, rekao je Ernandez za Atletik.

U prošlom kolu Španac ili Francuz, u zavisnosti kako ga ko doživljava, postigao je oba gola protiv Parme, od kojih je izjednačujući bio u nadoknadi vremena. Ispravio je nepravdu i doneo Milanu makar bod u meču u kojem je potpuno doiminirao i zaslužio pobedu.

Posle 54 meča u dresu Rosonera, Ernandez ima skor od 10 golova i devet asistencija. Skoro na svakoj drugoj utakmici namesti ili postigne gol, što je impozantan učinak za beka u timu poput Milan i ligi poput Serije A.

Primera radi, Ferlan Mendi kojeg je Real doveo umesto njega za 48.000.000 evra ima učinak od jednog gola i četiri asistencije na 47 utakmica. Najbolji levi bek sveta Endi Robertson (Liverpul) ima učinak od pet golova i 33 asistencije na 146 mečeva. Alfonso Dejvis u Bajernu ima četiri gola i 10 asistencija na 59 utakmica. A svi oni igraju u jačim i ofanzivnijim timovima od Milana koji postižu više golova i stvaraju više šansi.

Zaslužan je Ernandez za još gomilu Milanovih napada koji su rezultirali golovima i šansama, a koje je kreirao ili odigrao ključnu ulogu

„Igram najbolji fudbal u životu. Makar meni tako deluje. Osećam se sjajno u Milanu i igram fudbal kakav želim“, kaže Ernandez u razgovoru za španski Onda Sero.

U Španiji i Madridu su neko vreme pokušavali da šapuću o njegovim igrama u Milanu i da žmure na jedno oko, ali danas se među Madridistima glasno govori da su Real i Zidan napravili grešku. Mnogi se pitaju šta je Zidanu bilo da otpiše takve bekove poput Ernandeza ili Hakimija (Inter) i Regilona (Totenhem).

Za Ernandeza je to "prošla voda ispod mosta". Ne razmišlja više o Realu.

„Ako može, ostao bih u Milanu doživotno. I ne pomišljam o povratku u Real. Ako bude do mene, tako će i biti. Iskreno, ne znam da li Real žali zbog mog odlaska... Znam samo da sam tamo stigao veoma mlad. Nisam igrao mnogo i to je uticalo na moje samopouzdanje. Kada nemate minutažu, ne možete da se pokažete. Sada u Milanu imam veliku minutažu i veliko samopuzdanje“, kaže Milanov levi bek.

Posebno mu imponuje igranje sa Zlatanom Ibrahimovićem. Njih dvojica su uz Donarumu i Kesija lideri ovog Milanovog tima koji igra iznad svih očekivanja.

„Mnogi od nas su jako mladi i on zna kako da nas usmeri. Pomaže, podržava i dobro nas savetuje. On je od ključnog značaja za naš tim. Na treninzima i utakmicama radi neverovatne stvari. Čudesan igrač“.

Ernandez je nezamenjiv u timu Rosonera i postoji bojazan da će ga trener Pioli ’sagoreti’ stalnim trošenjem. Međutim, Francuz je toliko fizički dominantan i deluje da mu odmor nije potreban. Snaga i brzina, uz standardnu fudbalsku pismenost španske škole, aduti su kojima razara desni bok protivnika. Uz sve defanzivne deficite, protivnička desna krila i bekovi retko stižu da napadnu Ernandeza jer ih konstantnim pritiskom drži na njihovoj polovini.

Paolo Maldini je je dobio opkladu koju Zinedin Zidan nije smeo da prihvati. A videćemo da li će Zidanov nekadašnji kapiten Didije Dešan imati hrabrosti da je prihvati. Teo Ernandez je brat Luke Ernandeza, najskupljeg pojačanja u istoriji Bajerna i svetskog prvaka sa Francuskom. Obojica su rođeni u Marselju, gde je njihov otac Žan Fransoa dve godine igrao na mestu štopera za Olimpik, ali su odrasli u Madridu gde je kasnije bio član Aletika u jednoj sezoni. Tada ih je otac ostavio sa majkom i otišao.

„Prošlo je 12-13 godina otkako smo se čuli. Nije me pozvao ni posle Mundijala. Sada, kada sam postao otac, još sam svesniji šta je uradio i na kakvom je ispitu pao. Ako se sutra slučajno sretnemo, pozdraviću ga, možemo i da pričamo, ali… Jedno sam siguran – nikada ne bih mogao da ostavim svoje dete. Ni za šta na svetu. Ako budem morao da spavam ispod mosta za svoje dete, to ću i uraditi”, prepričao je Luka svoju porodičnu priču posle osvajanja Mundijala sa Galskim petlovima.

Braća Ernandez su prošli sve reprezentativne selekcije Francuske ali je samo Luka postao A reprezentativac. Teo i dalje čeka. Iako su ih Španci obojicu zvali u A selekciju, Teo nikada nije bio zainteresovan.

„Od prvog momenta kada se ta priča pojavila, uvek sam govorio istu stvar: 'Želim da igram samo za Francusku'“, kaže Teo Ernandez.

Ali Didije Dešan zasad na poziciji levog beka vidi Luku Ernandeza, Luku Dinja iz Evertona i Ferlana Mendija koji je Tea zamenio u Realu. Francuska javnost se glasno pita zašto popularni Asteriks ignoriše Tea Ernandeza i do kada će to trajati. A nije mali broj onih koji misle da je mišljenje Zinedina Zidana bilo presudno kod Dešana da se distancira od Milanovog levog beka...

Do tada, Ernandezu ostaje da nastavi sa dobrim igrama u Milanu. Ali i Milanu ostaje da ga sačuva. Leonardo već želi da ga preotme Rosonerima i nudi mu platu od 4.500.000 evra neto po sezoni u Pari Sen Žermenu. Teo u Milanu ima dugoročan ugovor do 2024. godine vredan 1.500.000 evra godišnje. Rosoneri mogu da budu mirni što se tiče dužine ugovora, ali neka povišica bi odagnala sve sumnje i mogla bi da veže Francuza na duži vremenski period za San Siro. Baš kao što je Maldini planirao...


tagovi

Paolo MaldiniTeo Ernandez

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara