Najveći krivci za prazne mreže: Dijego Godin i Ui Džo Hvang (©Reuters)
Najveći krivci za prazne mreže: Dijego Godin i Ui Džo Hvang (©Reuters)

Mnogo buke, malo muzike: Urugvajci i Korejci se potukli, Godin i Valverde će sanjati stative (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 15:56

Prvi meč Grupe H na Svetskom prvenstvu u Kataru okončan bez golova

Peti dan Mundijala u Kataru počeo je prilično rutinskom pobedom Švajcaraca nad Kamerunom (1:0) u Grupi G, u koju je smeštena i Srbija. Potom su na travnatu podlogu Edukejšn stadiona u Dohi istrčali fudbaleri Urugvaja i Južne Koreje i posle sudijskog zvižduka Klemona Turpana otpočeli borbu u Grupi H. Kako je krenulo, činilo se da će prštati. Varničilo je od prvog minuta. Obe selekciju su agresivno otvorile meč, kao da sutra ne postoji. Prečesto su, čini se, i jedni i drugi uzalud trošili energiju, ali i "sa nožem u zubima" vodili borbu za svaku posed i čuvali gol. Na kraju - podela plena. Bilo je kvalitetnog sadržaja, ali je izostalo ono najvažnije - golovi (0:0).

Pamtiće se tri prilike. Prvu je propustio napadač Južne Koreje Ui Džo Hvang u 34. minutu, kada je iz idealne pozicije poslao loptu preko gola rivala. Samo devet minuta kasnije mu je Dijego Godin odgovorio stativom, a onda je na isteku 90. minuta Fede Valverde umalo iščupao okvir gola iz zemlje, kada je projektilom sa distance pogodio gornji deo leve stative protivničkog gola. I to je bilo sve. U ostatku susreta mnogo buke, malo muzike.

Izabrane vesti

Izveo je Dijego Alonso veoma kvalitetnu postavu, sa trojicom veterana Luisom Suarezom (35), kapitenom Dijegom Godinom (36) i Martinom Kaseresom (35). Tek četvrti put je jedna reprezentacija izašla na teren tokom Mundijala sa tri igrača koja imaju 35 ili više godina. Bio je to prvi signal da su "namazani" Urusi spremni za rat, ali i da će teško dati rivalu prostora za disanje.

Tako je i bilo. Sve do 34. minuta. Pukla je zadnja linija južnoameričke selekcije, lopta je došla do Ui Džo Hvanga, koji je bio sam kao duh na desetak metara od gola Nebeskoplavih. Nije časio časa, opalio je iz prve po lopti, iako je imao svo vreme ovoga sveta da se namesti - i poslao loptu tik preko prečke!

Bila je to prva prava prilika na utakmici. Činjenica da je došla posle preko pola časa igre dovoljno govori o uvodnom delu susreta. Tuča na sredini, borba za svaku loptu kao da je sudijska nadoknada finala, nedovoljno preciznosti, ali i ideje pred protivničkim golom. Sve to je punih 33 minuta karakterisalo igru obe ekipe, a onda je Hvang propustio kolosalnu šansu.

Samo devet minuta kasnije je mogao da bude surovo kažnjen. Luis Suarez je bio u solidnoj poziciji, ali ga je odbrana Korejaca izblokirala i poslala loptu u korner. A onda je lopta pala na ivicu peterca posle udarca iz ugla, pravo na glavu Dijegu Godinu. Tukao je vremešni štoper lukavo, poslao neodbranjivu loptu ka golu rivala - i pogodio stativu!

Razočarani Urugvajci su pali, četi Paula Benta je pao kamen sa srca, pa kao da su pružili ruku jedni drugima i napravili džentlmenski dogovor da dignu ruke do odlaska na veliki odmor. A onda, da krenu iz početka.

Slična slika i u nastavku. Bespoštedna borba, gotovo rat na terenu. Nije bilo mnogo lepršave igre, jeste oštrih startova. Martin Kaseres je u 57. minutu bukvalno izuo Sona. Korejci su se prestravili da su ostali bez najboljeg igrača, ali osim što je morao opet da vezuje pretle, napadač Totenhema nije imao većih problema. Srećom.

Više je Edukejšn siti ličio na oktagon, nego na stadion, a na momente su Urusi u drugom poluvremenu pretili da to promene. Darvin Nunjez je imao jedan solidan prodor, a onda i opasan šut u 81. minutu, ali je bio neprecizan.

A onda je pri isticanju poslednjeg minuta "regularnog" vremena, sevnula Valverdeova desnica. Iz vedra neba. Opalio je vezista Real Madrida po lopti, podigao čitav Urugvaj na noge, ali je umesto mreže razornim uzarcem pogodio stativu! Spasli su se Korejci, pokušali odmah da odgovore preko Sona, ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan.

Usledilo je primirje. Pomirili su se i jedni i drugi sa bodom, mada je utisak da su ostali i bez snage posle velike borbe i silnih pretrčanih kilometara (prečesto i uzalud). Nije bilo lepo, malo je nedostajalo da bude atraktivno i da se pamti Valverdeova desnica, na kraju će i jedni i drugi verovatno pokušati da zaborave ovaj meč.

Svetsko prvenstva Katar 2022 - GRUPA H

URUGVAJ - JUŽNA KOREJA 0:0

Stadion: Edjukešn Siti (Doha)

Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

Žuti kartoni: Martin Kaseres (Urugvaj), Čo Gue Sung (Južna Koreja)

Urugvaj (4-3-3): Serhio Ročet – Martin Kaseres, Hose Marija Himenez, Dijego Godin, Matijas Olivera (od 79. Matijas Vinja) – Fede Valverde, Rodrigo Bentankur, Matijas Vesino (od 79. Nikolas de la Kruz) – Fakundo Pelistri (od 88. Giljermo Varela), Luis Suarez (od 64. Edinson Kavani), Darvin Nunjez

Južna Koreja (4-2-3-1): Sung Kju Kim – Mun Hvan Kim, Min Dže Kim, Jang Von Kim, Džin Su Kim – In Beom Hvang, Vu Jang Čung – Hjong Min Son, Dže Sung Li (od 74. Son Džun Ho), Sang Ho Na (od 74. Li Kang In) - Ui Džo Hvang (od 74. Čo Gue Sung)

GRUPA H – 1. KOLO

Četvrtak

Urugvaj - Južna Koreja 0:0

17.00: (1,42) Portugalija (4,60) Gana (9,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija UrugvajaJužna KorejaKatar2022Dijego GodinLuis SuarezHjong-Min SonDarvin Nunjez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara