Dejvid Mojes (©Reuters)
Dejvid Mojes (©Reuters)

Mojesovo prokletstvo: Šta god uradi - nije dovoljno dobro

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.12.23. | 09:43

Navijači Vest Hema pred meč sa Mančester Junajtedom podeljeni oko čoveka koji im je doneo titulu Lige konferencije i koji ih konstantno vodi u Evropu

Dejvid Mojes se sprema da povede Vest Hem u boj protiv svog starog kluba Mančester Junajteda u subotu, negde u vreme ručka u 18. kolu Premijer lige (13.30). Škotlanđanin se nije proslavio na Teatru snova u "cipelama" ser Aleksa Fergusona, a ne uživa veliku popularnost ni u Londonu, sa polarizovanim stavovima oko njegovog boravka na mestu kormilara Čekićara. Posebno posle nedavnog fijaska u Liga kupu protiv Liverpula.

Pošto je zadržao klub u ligi, a zatim bio brutalno odbačen u korist Manuela Pelegrinija 2018, Mojes se vratio "kući" 2019. godine, preuzevši uzde kada je tim bio 17. na tabeli, samo bod iznad zone ispadanja, i zadržao je Čekićare u Premijer ligi. Ponovo. Pretposlednjeg dana 2023. proslaviće četiri godine mandata. Njegov trenutni ugovor ističe na kraju sezone.

Izabrane vesti

Za to vreme, prvi put u istoriji Vest Hema, ekipa je dva ota uzastopno završavala kampanju mežu sedam najboljih. Ujedno, tim iz istočnog Londona treću sezonu zaredom igra evropski fudbal, što se nikada ranije nije dogodilo. U svakoj kampanji, uključujući i sadašnju, završio je na vrhu svoje grupe i prošao u nokaut fazu.

U junu, Mojes je bio zaslužan za jednu od najznačajnijih večeri u čitavoj istoriji Vest Hema, kada su Čekićari pobedili Fjorentinu i osvojili Ligu konferencije u Pragu, svoj prvi veliki trofej od FA kupa 1980. godine.

Ipak, čak i posle tog uspeha, dobar broj navijača Vest Hema smatrao je da bi to bio prikladan kraj Mojesovog vremena u klubu.

13.30: (2,60) Vest Hem (3,35) Mančester Junajted (2,70)

Bilo je više poziva na društvenim mrežama da se povuče posle poraza od 5:1 u sredu na Enfildu u četvrtfinalu Liga kupa. A bilo je i onih koji su ga branili. Jedan Mojesov fan je bio prilično ironičan.

"Radujem se što će biti smenjen kako bismo ponovo mogli da uživamo u svim onim slavnim pobedama u Liverpulu, na koje smo navikli", napisao je, aludirajući da je Vest Hem pobedio Liverpul u gostima samo jednom u 60 godina.

Jirgen Klop, kormilar Redsa, takođe je branio Škotlanđanina.

"Ne znam zašto, ali ponekad se čini da Dejvidov rad nije cenjen koliko bi trebalo da bude. Ali to svakako nije slučaj za mene. On je menadžer koji ima veliko iskustvo, znanje i sposobnost", rekao je šef struke Liverpula.

DOSADAN FUDBAL, BAČEN NOVAC I NEIGRANJE DECE

Za navijače većine drugih klubova, različiti stavovi navijača Vest Hema o Mojesu su bizarni. Čak i sami Čekićari to priznaju.

"Svesni smo kako to izgleda spolja", rekao je jedan od prstalica iz istaknutije grupe navijača za BBC Radio 5. "Mnogi od nas su veoma zahvalni za tri sezone u Evropi, u to nema sumnje. Nevolja je u tome što smo za vrlo kratko vreme prešli sa stadiona kapaciteta 34.000 mesta na stadion na kome redovno imamo 55.000 ljudi, a koji bi mogao da se poveća na 66.000. Mojes je potrošio otprilike 450 miliona funti i dosta frustracija dolazi iz činjenice da se još oslanja na 12 do 13 igrača".

PRELAZZI: Stiv Kuper, slobodan čovek

Tu se Gonzo nije zaustavio.

"Mnogo novca je potrošeno na napadače. Sebastijen Ale – 45 miliona funti. Đanluka Skamaka – 35 miliona funti. Toliko smo se oslanjali na Majkla Antonija. Tek nedavno smo to osetili da bez njega možemo nešto da radimo. Imate i situaciju u kojoj Vest Hem ima ozbiljan broj mladih igrača kakve nije imao dugo vremena. To je gomila tinejdžera koji pobeđuju ne samo 21-godišnjake već i odrasle timove u EFL Trofeju, ali oni ne dobijaju šansu".

U Liverpulu, u sredu, u timu koji je imao šest promena u odnosu na onaj koji je pobedio Vulvse u prethodnoj utakmici Premijer lige, Vest Hem je imao dva šuta, oba u drugom poluvremenu. Devetnaestogodišnji napadač Divin Mubama, zvezda tima koji je osvojio FA omladinski kup, ostao je na klupi sve vreme.

NEREALNA OČEKIVANJA?

Premijer liga je nemilosrdna sredina. Ako bi Vest Hem pobedio Mančester Junajted, pomerio bi se iznad protivnika i zauzeo šesto mesto. Londonski sastav je poslednji put imao većinu poseda u domaćem meču 12. novembra, kada je savladao Notingem Forest sa 3:2. Pobedio je Arsenal i Totenhem u poslednja dva meseca i pored toga što je imao manje od 30% poseda.

------------

DENI INGS DAJE GOL - 3,50

RAŠFORD DAJE GOL - 3,00

KOMPLETNA PONUDA OVDE.

-------------

Na Enfildu, Mojes se brecnuo kada su ga pitali da li ga je njegova odluka da izostavi toliko igrača, uključujući Lukasa Paketu, Džejmsa Vord-Prauza i Najefa Agerda, koji je bio bolestan, dovela do tako visokog poraza.

"Prilično jeftino pitanje. Znate li da su jedini timovi koji su odigrali više utakmica od nas tokom prethodne tri godine Liverpul i Mančester Sit. Imali smo najbrži preokret od bilo kog tima u prvenstvu, samo dva dana, odigrali smo više mečeva, a imamo i duel u subotu ranijem terminu".

Kada se osvrne iza sebe i pogleda šta je Vest Hem sada u odnosu na ono što je bio kada je došao pre skoro četiri godine, Mojes smatra da nema za šta da se izvinjava.

"Poštovanje se zaslužuje i ja se ne razlikujem od svih ostalih. Ako ljudi to žele da daju, to zavisi od njih, ali činjenice su da nam ide prilično dobro. Kakva su bila očekivanja Vest Hema? Da li biste očekivali da osvojimo evropski trofej? Da li biste očekivali da ćemo biti zu borbi za plasman u Ligu šampiona? To su činjenice".

Susret u Londonu biće sukob komšija na tabeli. Čekićari su u prošlom kolu pobedili Vulverhempton sa 3:0, dok su Crveni đavoli imali sreće da odnesu bod sa Enfilda. Vest Hem ne očekuje ništa lako, jer će mu na teren doći Mančester Junajted. Međutim, londonski klub je prošle godine pokazao da može da igra protiv Crvenih đavola i pobedio ih je na svom terenu sa 1:0.

Junajted se, pak, iskupio za sramotno ispadanje iz Lige šampiona i osvojio vredan bod u derbiju sa Liverpulom. Treba dodati da su igrači Erika ten Haga imali veliku sreću i praktično ništa nisu uradili u meču.

Crveni đavoli moraju bez nekoliko ključnih igrača. Dalot, Kazemiro, Dijalo, Megvajer, Malasija, Martinez, Maunt i Sančo su van terena iz raznih razloga. Neizvesni su startovi Lindelefa, Eriksena i Marsijala.

PREMIJER LIGA – 18. KOLO

Četvrtak

Kristal Palas - Brajton 1:1 (1:0)

/Aju 45+1 - Velbek 82/

Petak

Aston Vila - Šefild Junajted 1:1 (0:0)

/Zaniolo 90+8 - Arčer 87/

Subota

13.30: (2,60) Vest Hem (3,35) Mančester Junajted (2,70)

16.00: (1,63) Fulam (3,80) Barnli (5,70)

16.00: (5,90) Luton (3,90) Njukasl (1,67)

16.00: (2,85) Notingem Forest (3,35) Bornmut (2,50)

16.00: (1,85) Totenhem (3,60) Everton (4,30)

18.30: (2,45) Liverpul (3,50) Arsenal (3,00)

Nedelja

14.00: (4,00) Vulverhempton (3,60) Čelsi (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaDejvid MojesVest HemMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara