Stiv Kuper (©Reuters)
Stiv Kuper (©Reuters)

PRELAZZI: Stiv Kuper, slobodan čovek

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.12.23. | 08:41

Velšanin je želeo da bude Brajan Klaf, samo što to nije moguće. Takav u modernom fudbalu ne može da postoji, jer bi i Brajan Klaf dve godine posle osvajanja drugog Kupa šampiona dobio šut-kartu od novog gazde

Bilo je to nakon poraza od Fulama, onih ponižavajućih 0:5 koji su okačili svilen gajtan grčke proizvodnje oko vrata Stiva Kupera. Proći će još skoro 200 minuta igre pre nego što se dotični gajtan i zategne, ali stvar je bila potpisana i jasna.

Čekala se, uostalom, godinu dana. Toliko je, otprilike, prošlo otkako je Stiv Kuper na nekoj jahti prekrižan, ali imaju ti (novi) bogataši ipak koliko-toliko obzira prema narodnim masama. Ne žele baš da budu viđeni kao zloće, zbog čega je menadžer Notingem Foresta uspeo da preživi na klupi skoro do 2024. godine.

Izabrane vesti

Bilo je to nakon poraza od Fulama, ekipa je, skrušena i ponižena, došla da pozdravi navijače koji su stigli na obalu Temze, i većina im je, vidi se to na snimku objavljenom na društvenim mrežama, ipak aplaudirala u znak podrške. Jesu katastrofa, ali ima i gorih – recimo, ova tri nesrećnika na začelju tabele, njima ni Bog, a kamoli čitava svita grčkih božanstava, ne bi mogla da pomogne.

Samo jedan tip je stajao i pokazivao svojim “ljubimcima” nešto drugo. Srednji prst, "bird", rekli bi Englezi.

Taj anonimni junak uskoro će biti pronađen, jer u današnje vreme ne možeš biti anoniman ni na stadionu. Gađaće ga vrlo pučanstvo, skriveno iza svojih tastatura, drvljem i kamenjem. "Pogledajte ovoga", pisaće. "To nije pravi navijač", govoriće. "Voleo bih negde da ga sretnem", pretiće.

On, po uzusima društvenih mreža, nije bio lojalan, i samim tim nije bio ni navijač.

Samo što je istina, makar iz njegovog ugla, bila drugačija.

Taj momak će se uskoro javiti, i napisati svoje viđenje priče.

"Da im aplaudiram? Upravo su potpisali otkaz (upotrebio je jednu drugu reč, prim. aut.) najboljem treneru kojeg smo imali u ovom veku? Ja ću biti tu i naredne nedelje, i svake druge, a oni?"

U te dve rečenice sažeto je sve što pravi navijači Notingem Foresta misle o Stivu Kuperu, čoveku koji im je doneo najviše radosti još od Brajana Klafa. Čoveku koji je već duže od godinu dana bio nesrećan – vidi mu se to, uostalom, i po fizionomiji, jer deluje mnogo starije od svoje 44 – zapravo, nesrećan je otkako čeka da ga jednog jutra probudi bat koraka čuvara koji odvodi na egzekuciju, ili makar poruka na WhatsAppu.

Velšanin je želeo da bude Brajan Klaf, samo što to nije moguće. Takav u modernom fudbalu ne može da postoji, jer bi i Brajan Klaf dve godine posle osvajanja drugog Kupa šampiona dobio šut-kartu od novog gazde, predsednika hedž-fonda koji je u Notingem Forestu video odličan aset za likvidnost svoje korporacije.

Što njegovu priču ne čini nimalo manje tužnom, naravno.

Stiv Kuper danas je – a danas će na Siti Graundu, prvi put posle septembra 2021. godine, neko drugi biti na klupi i izaći pred navijače što aplaudiraju i navijače što pokazuju onu stvar – ako ništa drugo, slobodan čovek.

Slobodan od volje grčkog magnata koji vuče sve konce. Slobodan od transfer-politike koja je bila sve samo ne razumna, budući da postoji osnovana sumnja da se svi igrači Foresta i dalje nisu međusobno upoznali, a da im svlačionica često izgleda kao ona igra muzičkih stolica. Ko ne sedne kad stane ritam, neka kupi prnje i ide kući...

Bilo je to kao da mu je pao kamen sa srca; i kao da je u dotičnom organu nešto glasno puklo, da se nikada ne zaceli.

Jer Stiv Kuper nije bio običan trener, ne samo zato što je imao više uspeha nego sijaset njegovih prethodnika u klubu koji je otoič očarao Englesku i Evropu i onda netragom nestao, da samo pojača mit o sebi.

Paralele sa jednim trenerom koji se ovih dana vratio u svoj klub nameću se same, pa ih onda sami i izvlačite do kraja, ali ukratko: Stiv Kuper je bio čovek koji vraća nadu na stadion.

Nije sve u trofejima, jer njih klub protiv Notingem Foresta ne može da osvoji, ili ne može da ih osvoji lako/preko noći, već do osećaja na tribinama, o kojem su u svojim oproštajima od trenera pisali mnogi navijači, da se dešava nešto. Ne nužno veliko, nego nešto blisko; nešto što navijači mogu da razumeju.

Čak i kada pobediš samo jednom na 13 mečeva. Čak i kada padneš tik iznad crte u nikad jadnijoj donjoj polovini tabele Premijer lige. Čak i kada te Fulam zgromi sa 5:0, čak i kada ti gol da jedan Rišarlison.

Zbog toga će Stiv Kuper biti na ceni, a ne samo zbog osećaja da ga je Marinakis "prodao" (kažu da je novi menadžer Nuno Espirito Santo popio već nekoliko kafa u klubu pre nego što je raskid sa dosadašnjim trenerom ozvaničen), premda je sa njim, ako ništa drugo, imao mnogo više strpljenja nego sa Olimpijakosovim stručnjacima.

Uostalom, oblaporni Grk može da kaže da je dao sasvim dovoljno šansi treneru, i to, s obzirom na broj otkaza i u Engleskoj, nije neistinito, baš kao što nije nimalo neistinito da bi se Forest bez Marinakisa verovatno i dalje kiselio u Čempionšipu. U najboljem slučaju. A to je nešto što navijači umeju da smetnu s uma, i što Balkancu dosta smeta.

I to je, eto, bio mali argument za smaknuće Stiva Kupera i za dolazak Nuna Espirita Santa. Portugalac se nije snašao u Totenhemu, mada je on tamo ionako bio zamena zamene, i bilo bi čudo da se zadržao i koju nedelju, a kamoli mesec duže.

Ali, ako bi nekom timu mogao da stoji kao saliven, to je onda sadašnjem Notingemu; zar nije Nuno vodio Vulverhempton baš kada su i oni dovodili igrače, pardon Portugalce, na angro, i uspeo da ih, kako bi Englezi rekli, "dželuje" u jedan više nego solidan tim koji se na kraju domogao čak i Evrope?

A Kuper, eto, slobodan čovek, možda će već koliko u januaru biti s druge strane – govorka se o tome da ga Kristal Palas vidi kao naslednika Roja Hodžsona, poslednjeg Mohikanca iz doba kada su brajani klafovi bili mogući.

Kakav mu se tek onda aplauz sprema ispod tribine sa dva Kupa šampiona?

PREMIJER LIGA – 18. KOLO

Četvrtak

Kristal Palas - Brajton 1:1 (1:0)

/Aju 45+1 - Velbek 82/

Petak

Aston Vila - Šefild Junajted 1:1 (0:0)

/Zaniolo 90+8 - Arčer 87/

Subota

13.30: (2,60) Vest Hem (3,35) Mančester Junajted (2,70)

16.00: (1,63) Fulam (3,80) Barnli (5,70)

16.00: (5,90) Luton (3,90) Njukasl (1,67)

16.00: (2,85) Notingem Forest (3,35) Bornmut (2,50)

16.00: (1,85) Totenhem (3,60) Everton (4,30)

18.30: (2,45) Liverpul (3,50) Arsenal (3,00)

Nedelja

14.00: (4,00) Vulverhempton (3,60) Čelsi (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Stiv KuperNotingem Forest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara