Frenk Lampard i Kai Haverc (©Chelsea FC)
Frenk Lampard i Kai Haverc (©Chelsea FC)

Može li Haverc da skine Čelsijevo prokletstvo najskupljeg pojačanja?

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.09.20. | 12:57

Nemački fudbaler moraće da ponese teret kakav svojevremeno nisu mogli da iznesu Ševčenko, Tores, Morata, Kepa…

Potpisano. Zapečaćeno. Isporučeno.

Začula su se zvona sa Stamford Bridža, Kai Haverc je stigao i postao zvanično najskuplje pojačanje ovog leta i u Čelsijevoj istoriji, ujedno i nemački fudbaler za kojeg je jedan klub izdvojio najviše novca! Posle Bajerove objave da je Čelsi prihvatio tražene finansijske uslove, Kai Haverc se izdigao do neslućenih visina i ušao u probrano društvo onih čije je obeštećenje imalo minimum devet cifara. Odnosno, bar 100.000.000 evra!

Izabrane vesti

Iako je fiksni deo u granicama između 80.000.000 i 85.000.000 evra, Bajer će kroz razne bonuse dobiti razliku do vrtoglavih 100.000.000 evropskih novčanica. Čelsijev račun za trošak je kroz samo nekoliko meseci dostigao neverovatnih 223.000.000 evra, s tim što Havercovi bonusi isti podižu za još 20.000.000 evra i tu nije kraj, jer se za kraj čeka još potpis novog golmana.

Nemački reprezentativac priznao je javno da je došao pošto je Frenk Lampard pokazao izuzetno interesovanje za njega i jednostavno nije mogao da odbije odnos kakav ovaj novi Čelsi pokušava da izgradi sa igračima – pun razumevanja, poverenja i iskrenosti.

Haverc je potpisivanjem petogodišnjeg ugovora vrednog gotovo 100.000.000 evra podigao očekivanja javnosti do nebeskih visina, ali istovremeno poneo i teret pod čijom težinom su padali i mnogo veća fudbalska imena od njega. Čelsi je od dolaska Romana Abramoviča postao sinonim za klub koji uništi svako pojačanje sa prefiksom “rekordno“.

Andrej Ševčenko 2006, Fernando Tores 2011, Alvaro Morata 2017. i Kepa Arizabalaga 2018. godine. Svi oni su u svoje vreme nosili taj žig najskupljeg pojačanja u Čelsijevoj istoriji i niko od njih nije uspeo da se izbori s zastrašujućim pritiskom.

Andrej Ševčenko i Roman Abramovič (©Reuters)Andrej Ševčenko i Roman Abramovič (©Reuters)

Ševčenko je kroz samo dve godine prošao put od osvajača Zlatne lopte, do transfera vrednog bezmalo 44.000.000 evra posle kojeg se nikada nije oporavio. Od momenta kada otkupio Čelsi i postao vlasnik ruski oligarh Roman Abramovilč imao je samo jednu želju – da u svoj klub dovede Andreja Ševčenka. Godinama ga je jurio, ubeđivao, znali su se od ranije preko zajedničkih prijatelja i čak zajedno provodili vreme na Abramovičevoj jahti, ali Ševčenko je tek u leto 2006. godine rekao “da“ i krenuo put Londona. Ni sam nije mogao da zna šta ga tamo čeka.

Nikada se Ševčenko nije adaptirao na Premijer ligu. Igrao je samo dve godine u dresu Plavaca, pre nego što se u avgustu 2008. vratio u Milan na jednogodišnju pozajmicu, da bi godinu dana kasnije kao slobodan igrač otišao u svoj Dinamo iz Kijeva i tamo završio profesionalnu karijeru. Na 77 utakmica za Čelsi upisao je 22 pogotka i 11 asistencija, što je 2.000.000 evra po golu iliti 1.333.000 evra po akciji u kojoj je zatresao mrežu ili podelio završno dodavanje.

Kada je “Projekat Ševčenko“ propao Abramovičeva sledeća velika opsesija bio je Fernando Tores. Tri pune godine ruski milijarder je lomio i Toresa i Liverpul, a konačni uspeh dogodio se u januaru 2011. godine. Bar se tako činilo. Abramovič je na sto bacio 58.500.000 evra, što je tada bio novi klupski rekord, a na kraju se ispostavilo da je jedino Liverpul profitirao iz ovog posla. I tek donekle Čelsi. Za Toresa ne može eksplicitno da se kaže da je među najvećim promašajima u klupskoj istoriji, ako ništa drugo bar zbog onog gola Barseloni u revanš meču polufinala Lige šampiona 2012. godine, kada je odveo Plavce do velikog finala s Bajernom u Minhenu, te učešća u osvajanju Lige Evrope godinu dana kasnije. Ali, statistički to jeste.

Tokom četiri godine u Liverpulu Tores je stasao u red najboljih golgetera Evrope, da bi u Čelsiju za 172 utakmice postigao tek 45 golova. To je prosek od 0,26 pogodaka po meču, što je njegov najlošiji učinak u karijeri.

Godine po osvajanju Lige šampiona donele su mnogo turbulencija Čelsiju. Ne samo što su se treneri smenjivali kao na traci, već su i pojačanja dovođena bez ikakvog plana i ideje, već samo po principu kako se kojem direktoru svidi neki igrač, nevažno da li šef stručnog štaba u tom momentu ima nešto protiv ili ne.

Tako je Čelsi doveo Alvara Moratu. U Juventusu je Španac igrao vrhunski fudbal, zbog čega je Real iskoristio povratnu klauzulu i vratio ga u Madrid. Na stadionu Santjago Bernabeu je i dalje samo gledao u leđa Karimu Benzemi, iako je imao solidnu godinu u dresu Blankosa, ali to nije sprečilo emisare Čelsija da zbog njega još jednom obore klupski rekord. Čelsi je na leto 2017. platio 66.000.000 evra, plus bonusi od kojih najveći deo nije ni bio aktiviran, nadajući se da je dobio prvog centarfora za narednih pet sezona. Ali, još jednog igrača progutalo je prokletstvo.

Alvaro Morata (©Reuters)Alvaro Morata (©Reuters)

Morata je u prvoj sezoni na Stamford Bridžu postigao jedva 11 golova. Antonio Konte i on stalno su bili na ratnoj nozi, Morata je čak bio optuživan da lažira povredu leđa kako ne bi igrao, a Konte redovno koristio priliku da španskog napadača iskritikuje što nije posvećen profesionalnim obavezama. Drugu sezonu odigrao je do pola, pre nego što ga je Čelsi poslao u madridski Atletiko na pozajmicu od 7.000.000 evra. Čelsi je ipak uspeo da spasi živu glavu u ovom poslu jer je 1. jula ove godine Atletiko isplatio još 56.000.000 evra na ime obaveznog otkupa, pa je tako minus u kasi ostao na samo tri miliona evra.

I tako dolazimo do Kepe Arizabalage. Doveden je poslednjeg dana prelaznog roka 2018. i pokazao se kao ubedljivo najslabija karika ne samo kod Mauricija Sarija i Frenka Lamparda, već i u krugu svih najskupljih pojačanja u Čelsijevoj istoriji. A, trebalo je da bude dostojna zamena Petra Čeha i Tiba Kurtoe.

Za 80.000.000 evra, koliko je Čelsi platio Bilbau za transfer, Kepa nije pokazao ništa! Španskog golmana su od početka samo pratile kontroverze, od onog gaženja po Sarijevom autoritetu odbijanjem da izađe sa terena tokom penal serije sa Mančester Sitijem, preko svih loših partija, reakcija, neuspelih intervencija. Dobrim delom zbog njega, ali svakako i zbog kompletne defanzivne četvorke ispred njega, Kepa Arizabalaga je postao simbol najslabije odbrane koju je Čelsi imao otkako nastupa u Premijer ligi sa 54 primljena gola. Oštro je bio kritikovan zbog toga što je statistički u grupi najslabijih golmana engleskog prvenstva, a na sebi nosi etiketu najskupljeg svih vremena!

Šta čeka Kaija Haverca? Svi na Stamford Bridžu se nadaju da će imati karijeru dijametralno suprotnu od onoga što su mu njegovi prethodnici ostavili u amanet, a ima Frenka Lamparda da mu pomogne na tom putu...



tagovi

Kai HavercLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara