Kai Haverc (©AFP)
Kai Haverc (©AFP)

Alleskonner

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.07.20. | 12:34

Mada je jasnije nego ikada ranije da je potrebna maksimalna rekonstrukcija odbrane i na gol-liniji, Čelsi je evidentno spreman da se upusti u posao koji će se kroz finansijske knjige voditi kao najskuplji transfer u klupskoj istoriji. Možda čak i istoriji Premijer lige

Reči Leroja Sanea da je “Čelsi napravio sjajan posao što je doveo Tima Vernera i Kaija Haverca“ glasno su odjeknule fudbalskim nebom. Ovom izjavom novopečeni prvotimac minhenskog Bajerna praktično je potvrdio da će se i najvrednije Bajerovo čedo posle Lajpcigovog preseliti na Stamford Bridž u narednim sedmicama.

Mada je jasnije nego ikada ranije da je potrebna maksimalna rekonstrukcija odbrane i na gol-liniji, Čelsi je evidentno spreman da se upusti u posao koji će se kroz finansijske knjige voditi kao najskuplji transfer u klupskoj istoriji. Možda čak i istoriji Premijer lige! Čelsi je u ovom trenutku prvi kandidat ispred Liverpula, Mančester junajteda, minhenskog Bajerna, Barselone i madridskog Reala za potpis mlade superzvezde koja iza sebe ima sezonu oborenih rekorda, s tim što na Stamford Bridžu još nisu spremni da plate 100.000.000 evra.

Izabrane vesti

Da li je Čelsijeva ofanziva na Haverca opravdana, baš kao i prašina koja se podigla zbog nemačkog bisera? Kai Haverc je nedavno postao prvi igrač sa bar 35 ligaških golova pre svog 21. rođendana. U osam od poslednjih dvanaest utakmica u dresu Aspirindžija postigao je osam i spremio još četiri pogotka. Takvim uticajem na igru ne može da se pohvali apsolutno nijedan fudbaler Čelsija i to je ono što, pored skoro kompletne odbrane zajedno sa golmanom, potrebno nekadašnjem šampionu Engleske i Evrope kako bi pokrenuo lančanu reakciju i u dogledno vreme se vratio na vrh!

Havercova uloga na terenu je u nemačkim fudbalskim prilikama poznata kao “alleskonner“, odnosno neko ko može da uradi apsolutno sve. Svojim kvalitetom i karakteristikama najviše podseća na Mihaela Balaka, koji je pre skoro deceniju i po prošao putem kojim bi Haverc mogao da krene uskoro.

“Haverc me mnogo podseća na Balaka, ima tu dozu sportske arogancije i na terenu deluje potpuno opušteno i prirodno. Igra s obe noge, visok je, pokretljiv i dobar u vazduhu. Raznovrstan je fudbaler, može da igra na svim napadačkim pozicijama i verujem da je nešto najbolje što Nemačka ima da ponudi u ovom trenutku“, smatra legendarni vezista Liverpula Ditmar Haman.

Kai Haverc slavi pogodak (©Reuters)Kai Haverc slavi pogodak (©Reuters)

Statistika govori o njegovom uticaju na igru. U Bundesligi je samo tokom prošle sezone kreirao čak 15 velikih šansi, po čemu je šesti u celom takmičenju. Na 30 nastupa stvorio je čak 59 šansi. Preciznost njegovih dodavanja je na visokih 85,4 odsto, a ono što analitičari posebno vole da istaknu jeste da je kompletirao 402 od ukupno 499 dodavanja u napadačkoj trećini igrališta, zbog čega je među najboljih deset Bundeslige u ovom segmentu.

“Kada sam prvi put radio sa Havercom pomislio sam u sebi: ’Da li je ovaj momak već trebalo da bude dve godine sa nama“, priznao je selektor Pancera Joakim Lev, na šta se legendarni Lotar Mateus samo nadovezao kratko sledećim rečima:

“Delovalo mi je kao da je oduvek bi tu sa ostatkom ekipe“.

Otkako se pojavio na velikoj sceni, Haverc je privlačio veliku pažnju na sebe. U oktobru 2016. postao je najmlađi debitant u istoriji Bajera sa 17 godina i 126 dana, a ubrzo je postao redovan prvotimac i neko bez koga igra Leverkuzena ne može da se zamisli. Godinu dana kasnije, odnosno sa 18 godina i 307 dana, izrastao je u najmlađeg fudbalera sa bar 50 nastupa u Bundesligi. Prethodni rekorder bio je Timo Verner, koji je već stigao na Stamford Bridž. U sezoni 2018/19 Haverc je zatresao mrežu 17 puta, što nijednom tinejdžeru u nemačkom prvenstvu nije pošlo za rukom! Tada je bez nagrade za najboljeg nemačkog fudbalera godine ostao zbog Marka Rojsa, a razlika je bila gotovo minimalna! Golom u pobedi nad Paderbornom rezultatom 3:2 na otvaranju sezone stigao je do 25 ligaških golova i tada je postao drugi najmlađi fudbaler svih vremena kome je tako nešto pošlo od ruke, odmah iza Horsta Kopela. U decembru je došao do 100 bundesligaških utakmica, čime je još jednom skinuo Vernera sa trona kao najmlađi nosilac u istoriji takmičenja sa 20 godina, šest meseci i četiri dana. U ranijem paragrafu istakli smo da višemesečna pauza zbog pandemije COVID-19 nimalo nije uticala na njegovu formu...

Karijeru započeo kao centralni vezista, gde je tokom vremena podigao defanzivne kvalitete na visok nivo. U sezoni za nama imao je najviše ofanzivnih uloga, a trener Peter Boš ga je mnogo koristio i kao centarfora. I to se dogodilo pošto se Kevin Foland povredio u februaru. Umesto Lukasa Alarija, kao prirodne zamene za Nemca, Boš je rizikovao i gurnuo Haverca napred što se višestruko isplatilo. Koliko je bio dobar u novoj ulozi potvrđuje i to što su ga fudbalski stručnjaci u Nemačkoj uporedili sa Robertom Levandovskim. Poljski golgeter je od početka 2020. godine mrežu zatresao 15, a Haverc 10 puta. Možda na prvi pogled statistika ne može da se poredi pošto je učinak Levandovskog za čak 50 odsto bolji, ali ne treba zaboraviti da je on ipak možda i najbolja “devetka“ planete, a Haverc neko ko se u novoj koži našao tek poslednjih meseci. Uz to je Haverc odigrao i dve utakmice manje zbog problema sa mišićem. Podatak koji možda zvuči zastrašujuće - Haverc od prelaska na poziciju centarfora ima 100 odsto (čitaj: nepogrešiv) učinak i u gol je pretvorio svaku šansu u kojoj se našao! Matirao je Kevina Trapa, Jana Zomera, Rafala Gikjeviča i Lukaša Hradeckog, koji su sezonu završili na vrhu liste golmana s najboljim procentom odbranjenih šuteva ka golu! 

Kai Haverc (©Reuters)Kai Haverc (©Reuters)

A, da li se Haverc bolje snalazi kao napadač ili malo povučenije? Sa 17 ligaških golova – sedam manje od onoga što su Bajerovi napadači Foland i Alario zajedno skupili – dokazao je da mu ispunjenje najofanzivnijih uloga nije teško i da može da odgovori istim bez problema. Ali, Havercovo prirodno mesto je između centralnog veznog i klasičnog napadača i tu se najbolje oseća. 

I zato je Čelsi toliko zagrizao za Haverca. Kako će Vilijan, Pedro, možda čak i Olivije Žiru, iako je nedavno klub iskoristio opciju automatskog produžetka saradnje na još godinu dana, otići ovog leta, Kai Haverc je viđen kao nosilac Čelsijeve igre zajedno sa Hakimom Zijehom, Timom Vernerom i Kristijanom Pulišićem. Zbog nekih prethodnih, nimalo prijatnih iskustava Roman Abramovič još se premišlja da li da izvuče čekovnu knjižicu i upiše devetocifrenu sumu novca za Haverca, mada se svi na Stamford Bridžu nadaju da bi i Bajer mogao malo da olabavi cenu u teškim finansijskim vremenima. Čelsi ima novac zbog one šestomesečne suspenzije rada na transfer pijaci, ali je dobar deo kapitala potreban i za jačanje odbrambene linije, koja je postala rak rana ovog tima.

Iz dobro pouzdanih nemačkih izvora Skaj Sport tvrdi da je Haverc već rekao Peteru Bošu i saigračima da želi u Čelsi, te da mu se jako sviđa ono što je Frenk Lampard spremio za klub u budućnosti. Ako bi Haverc zaista došao, verovatno bi zauzeo mesto odmah iza Vernera, dok bi Zijeh otišao desno, a Pulišić ostao na levom napadačkom boku. Čelsi ne samo da bi dobio na dubini i raznovrsnosti u ofanzivi, već bi Frenk Lampard dobio mogućnost da meša karte po potrebi i tako razvija protivničke odbrane.

Haverc bi na Stamford Bridžu trebalo da zarađuje nešto više od 9.000.000 evra bez bonusa. Doduše, da bi se transfer zaista dogodio Čelsiju je potrebno da obezbedi plasman u Ligu šampiona protiv Vulvsa u nedelju na Stamford Bridžu. A to će učiniti ako uzme makar jedan bod! U suprotnom Čelsi ne samo što bi mogao da ostane bez Haverca, već i bez prihoda od čak 55.000.000 evra za učešće u elitnom takmičenju.



tagovi

Kai HavercLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara