Nagelsmanova 'mućkalica'

Vreme čitanja: 8min | ned. 24.03.24. | 11:28

Ili kako se ono što ne valja seče iz korena; ili kako se gradi od temelja; ili kako se radi kad zaista hoćeš da napraviš ozbiljne rezove i promene...

Nemačka ponovo liči na sebe. Nemačka izgleda moćno i napokon kao jedan od favorita na predstojećem Evropskom šampionatu, gde su je do sada gurali isključivo na osnovu domaćinstva.

Sinoćna partija protiv Francuske u Lionu (2:0) pokazala je da Manšaft i dalje ima ozbiljan kvalitet - možda ne kao pre desetak godina, ali svakako vredan pažnje - i da je bilo potrebno samo posložiti neke stvari, napraviti ozbiljne rezove, što je novi selektor Julijan Nagelsman učinio, ne hajući mnogo za medijske i čaršijske reakcije.

Izabrane vesti

Zato je pored utiska što su Nemci ostavili protiv šampiona sveta iz 2018. i viceprvaka sa poslednjeg Mundijala u Kataru, odnosno po mnogima najbolje reprezentacije sveta, glavni pečat ostavila sama selekcija igrača mladog stručnjaka.

"Doneo sam nekoliko hrabrih odluka kada je u pitanju startnih 11. Videćemo kako će to izgledati", rekao je samouvereno nasmejani Nagelsman u kameru ZDF-a, tek nekoliko minuta pred početak utakmice na Grupama stadionu.

Razumljivo, vodio je računa doskorašnji trener Bajern da sačuva nešto od šampionskog pelcera iz 2014. (Tomas Miler, Manuel Nojer, Toni Kros), s tim da prvog kapitena ovoga puta nije bilo u sastavu zbog lakše povrede, dok je ovog potonjeg nekako uspeo da ubedi da se nakon 998 dana vrati pod nacionalnu zastavu, međutim ostalo je izgledalo bitno drukčije u odnosu na neke ranije akcije.

Za početak, Nagelsman je uoči ovog okupljanja obavio dug razgovor sa svim reprezentatvcima, objasnio im da su oni ti na koje nacija računa i u koje će sve oči biti uprte, te da to što su pojedinci na spisku ispred nekih velikih zvezda ne znači njegovu trenutnu odluku, već maltene konačan izbor ua EURO.

"Na kraju krajeva, ali ne i najmanje važno, selektor je pronašao pravi moto pred start najvažnijeg perioda u godini: Razbijamo! - bila je poruka koju je veče pred utakmicu sa Francuskom preneo svojim igračima na poslednjem sastanku", piše Kiker.

Nagelsman je tim malim-velikim gestom uneo dašak samopouzdanja u ustajali ambijent koji je mesecima okruživao nacionalni tim. Iz tog daška već posle sedam sekundi utakmice izrodiće se ona magija Tonija Krosa i Florijan Virca, posle koje kao da se sve u Nemačkoj okrenulo za 180 stepeni.

"Njegov potpuno transformisani tim odisao je sinoć lakoćom igre, pokazao da ume da pregrmi krizne momente, pa čak i da se zabavlja na terenu. Sve ovo ne znači da Nemačka na osnovu jedne partije odmah uskače u kožu prvog favorita, ali nema sumnje da je poslala pravi signal pre svege svojim navijačima i zapalila fitilj fudbalske groznice što se toliko dugo čeka", stoji dalje u tekstu uglednog lista.

A sad konkretno: u odnosu na poslednju utakmicu protiv Austrije i onaj poraz od 0:2, Julijan Nagelsman pozvao je čak sedmoricu novih igrača. Za početak treba istaći da je bez mnogo razmišljanja izostavio zvezde poput Matsa Humelsa, Leona Gorecke, Julijana Branta, Emrea Džana, Tima Vernera, Serža Gnabrija, Marka Rojsa...

Već u samom startu jasno je bilo da prednos želi da ukaže trenutnoj formi i da nagradi momke što blistaju ove sezone. Tako se na spisku našlo čak sedam igrača Štutgarta i Bajer Leverkuzena, najprijatnijih iznenađenja ove sezone u Bundesligi. Ono što celoj priči daje poseban tonus, jeste to što se najveći deo tih momaka ne tako davno nalazio ne daleko od nacionalnog tima, nego daleko od bundesligaškog nivoa fudbala?!

Primera radi, Štutgartov tandem Kris Firih (26) - Valdemar Anton (27) pre nepunih godinu dana igrao je u baražu za opstanak u nemačkom elitnom rangu, dok se sezonu ranije u eliti zadržao zahvaljujući boljoj gol-razlici od Herte. Tim iz Berlina je te 2021/22. nekako uspeo da kroz plej-of izbegne selidbu u niži rang, ali iduće - nije. Nagelsmanov starter na levom beku protiv Francuske - Maks Mitelštet (27), nije bio standardan čak ni u takvoj Herti. Letos je došao u Štutgart, Sebastijan Henes mu je pronašao pravo mesto, a sektor odlučio da upravo ovaj momak bude njegov izbor za levu stranu.

Da li će tako biti i na EP, ili će šansu pre dobiti David Raum, recimo, videćemo, međutim na osnovu svega što je sinoć pokazao, sva je prilika Mitelštet može da računa da će biti na konačnom spisku. U najmanju ruku.

O četvrtom igraču Štutgarta iz ove selekcije već je dosta toga rečeno. Do pre tri godine za njega niko nije čuo. Union Sen Žiloaz pronašao ga je u trećoj ligi Nemačke, u malom Mepenu. Kad je eksplodirao kupio ga je Brajton, da bi se u Engleskoj brzo ugasio. Henes je i njega oživeo i kako stvari stoji 'poslao' na EURO. U pitanju je - jasno je svima - Deniz Undav. Dobio je šansu u finišu utakmice. Zahvaljujući specifičnim kvalitetima koje poseduje mogao bi da bude od velike koristi kao second striker (SS).

Ako Nemci u Niklasu Filkrugu vide 'malog' Olivera Birhofa, onda bi Undav mogao da bude 'mali' Lukas Podolski...

Kada su u pitanju igrači Bajer Leverkuzena svakako je najspecifičniji slučaj Roberta Andriha, još jednog sinoćnjeg startera, i ispostavilo se, idealnog parnjaka Toniju Krosu. Andrih ima već 29 godina, u 24. postao je drugoligaški igrač, kada je došao u Hajdenhajm, da bi potom dve godine proveo u Union Berlinu, od čega jednu u Cvajti. Tada se i čulo za njega. Posle prve bundesligaške sezone prešao u Leverkuzen. Dugo se mučio da pronađe svoje mesto pod suncem, da bi ga ove sezone ono napokon ogrejalo kod Ćabija Alonsa.

Juče u jednom času podsetio na Serhija Busketsa iz najboljih dana. Baš ono što je potrebno Nemačkoj, smireni 'prljavac' u srcu terena, miran u pasu, oštar u duelu, tehnički dovoljno potokovan da može da iznese ono što Nagelsman traži, a to je puno pasova kroz sredinu i oko kruga na centru igrališta. Sjajna defanziva njegova je velika prednost u odnosu na Gorecku. Makar u ovom času...

Džonatan Ta (28) ima ogromno bundesligaško iskustvo (preko 250 utakmica), no mora se priznati da se ne radi o štoperu vrhunske klase. Daleko od toga. Sinoć u paru sa Antinijom Ridigerom sasvim solidan. Uostalom, Nemačka nije promila gol prvi put posle godinu dana. I to nešto govori. Njegov slučaj je pokazatelj one stare da reprezentaciju ne čini 11 najboljih igrača, nego 11 što se najbolje uklope.

Nagelsman skupio hrabrosti da mu šansu da ispred Humelsa, Zilea, Šloterbeka... Matijasa Gintera, na koncu konca - još jednog šampiona sveta iz 2014.

O Florijanu Vircu, kao trećem članu ekipe iz Bajera, nije potrebno trošiti previše reči. Tutti complimenti, kako bi rekli Italijani. Svetska klasa u 20. godini. Nije to pokazao samo onim šutem u sedmoj sekundi, već tokom cele utakmice. Mnogi su sumnjali u Nagelsmanove reči da će uspeti da ga upari sa Džamalom Musijalom. Kako je to izgledalo imali ste prilike da vidite protiv moćne Francuske. I bavarski Bambi je stasao za velike stvari. Nemci zaista imaju tandem koji će ih nositi narednih 15 godina...

Sa Vircom i Musijalom, napadačku četvorku kompletirali su iskusni Ilkaj Gundogan i Kai Haverc. Barselonin vezista čak je bio ispod svog nivoa, tako da u ofanzivnom smislu Manšaft može da bude samo bolji.

Haverc na duže periode nevidljiv, pa opet - gol. A to mu je ovoga puta bio glavni cilj.

Jozua Kimih najavljen je kao desni bek i igrao je desnog beka. Ruku na srce, namučio ga je Embape, ali koga ne bi? Ko to pa može da čuva strašnog Kilijana?! U drugom poluvremenu Nagelsman je čak pronašao rešenje - nekako je uspeo da spreči 'dotoko' lopti do najopasnijeg napadača Francuske. Imajući u vidu da Kimih ne voli da igra uz aut liniju, posao je odradio pristojno i on će sigurno biti prvi izbor na EP.

I kao što na Virca ili Musijalu ne treba trošiti komplimente, slično važi za Tonija Krosa. Sada je valjda svima jasno zbog čega se Julijan Nagelsman toliko borio za njegov povratak u nacionalni tim posle tri godine. Ako u dve reči može da se spakuje ono što je u Lionu odigrao to bi ovako glasilo: doktorska distertacija.

"Neverovatno! Svi znamo da je Toni sa loptom izvanredan igrač, međutim kako je ulazio u duele... Sve ono za šta je bio kritikovan u prošlosti radio je na najvišem nivou. Bio je važan faktor u defanzivi. I što je najvažnije, ne možete da zamislite koliko je važan za grupu, za svlačionicu", izjavio je Nagelsman.

O prvoj akciji na meču selektor je kazao:

"Da, to smo isplanirali. Odlična priprema našeg trenera za prekide Madsa Buterajta", nije hteo Nagelsman zasluge samo za sebe.

"Imali smo krizne momente, ali nismo pali. U drugom poluvremenu mogli smo do još nekog gola. Kad se sve sabere, mogu da budem veoma zadovljan".

Kada govorimo i Nagelsmanovoj rekonstrukciji Nemačke treba podvući da su u poslednji čas sa spiska otpala još dvojica debitanata. Zbog povreda šansu za prve minute nisu imali momak srpskog porekla Aleksandar Pavlović i najbolji igrač Hajdenhajma Jan Niklas Beste. Raspucani napadač Hofenhajma Maksimilijan Bajer bio je na klupi, međutim nije ulazio. Baš kao ni Paskal Gros, za kog se govorilo da bi trebalo da ima prednost ispred Andriha, ali izgleda da će ipak priliku čekati sa klupe.

Na sve ovo što ste sinoć videli treba dodati još jedno ime. Zapravo jednu od najvećih zvezda - Liroja Sanea. Gde će ga i kako Nagelsman uklopiti, veliko je pitanje. Vrlo moguće da će nakon onakvog izdanja tandema Musijala - Virc superstar Bajerna morati šansu da čeka sa klupe za rezerve.

To čak i ne bi bilo neko naročito iznenađenje, imajući u vidu da gol nije dao skoro pola godine?!

Očekivano, Nemci su jutro nakon trijumfa u Francuskoj pokrenuli pitanje novog ugovora za Julijana Nagelsmana, odnosno da li će ostati i nakon Evropskog šampionata. Podsetimo, mladom stručnjaku saradnja sa DFB-om ističe na dan finala EP-a.

"Nadam se da razumete da to u dobroj meri zavisi od ponude. Za sada sam srećan. Postoje neki detalji o kojima bi trebalo da razgovaram sa šefovima i svojim agentima. Želeo bih samo da jedno bude jasno - to nema nikakve veze sa finansijskim aspektom. Nije nemoguće da ostanem i nakon Eura... Sada je fokus na takmičenju. Mada, postojao bi mir u mojoj glavi kada bi se određene stvari rešile".

Nemačka do početka Evropskog šampionata i utakmice sa Škotskom ima još provere protiv Holandije (za dva dana), Ukrajine (3. jun) i Grčke (7. jun).

Nagelsman je dobro promešao tim i ozbiljno zatalasao sve oko sebe. Miriše na nešto veliko, miriše na pravu Nemačku. Njegova 'mućkalica' dala je prvi ozbiljan rezultat. Nisu Nemci skloni euforiji, ali ovo...

Deluje kao da bi ponovo mogli da 'razbijaju'.

Pa čak i da nešto krene po zlu, ovo je definitivno taj put. Pokazatelj kako se ono što ne valja seče iz korena; ili kako se gradi od temelja; ili kako se radi kad zaista hoćeš da napraviš ozbiljne rezove i promene.

Nema kompromisa - biće rezultata.


tagovi

Julijan Nagelsman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara