Saša Jovanović (©MN Press)
Saša Jovanović (©MN Press)

Najbolje ocenjen igrač Mozzart Bet Superlige mašta o TSC-u protiv Engleza: Voleo bih da možemo da igramo Evropu u Bačkoj Topoli

Vreme čitanja: 7min | ned. 12.03.23. | 09:43

Saša Jovanović hvali Ilića, Ratkova, uslove u klubu, ali i Mozzart Bet Superligi...

 /Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole/

Ne tako davno TSC je igrao Srpsku ligu Vojvodina, zatim za dve sezone preleteo Mozzart Bet Prvu ligu i postao član elite. Pravi pozitivan bum na fudbalskoj sceni u Srbiji izazvao je klub iz Bačke Topole, uspeo je da privuče pažnju javnosti i već jednom izbori Evropu o kojoj se ponovo naglas priča na severu Bačke. Oko vidi mnogo toga, a često sve potvrđuje statistika. Dobre partije ne prolaze nezapaženo, te se za njih daje i dobra ocena.

Izabrane vesti

Igra odlično ovog proleća Saša Jovanović, o čemu govore i brojke. Na pet mečeva dao je četiri gola i imao dve asistencije. U prevodu - 31-godišnji napadač svaku utakmicu dopunjuje svoj saldo. Na listi najbolje ocenjenih igrača Mozzart Bet Superlige trenutno je vodeći, sa prosekom 6,69.

Prijaju mu pohvale ali želi da ostane prizeman i ističe da je sve zasluga kompletne ekipe, kao i da je temelj uspeha dobra atmosfera i profesionalnost u timu.

"To je za mene veliko dostignuće i veliki uspeh. Ipak, ja sam sebe ne bih izdvajao jer da nije mog tima ne bih ni ja bio na toj poziciji. Za mene je ekipa najznačajnija, njih pre izdvajam nego pojedinca. Prija mi naravno priznanje, nadam se da ću nastaviti sa dobrim partijama i da će klub da nastavi isto, to mi više znači nego da sam ja prvi u nečemu. Svi smo kao jedan i to se odražava na teren, ceo stručni štab i Žarko Lazetić su podigli sve na viši nivo“, kaže Jovanović za Mozzart Sport.

Topolčani igraju odlično u nastavku prvenstva iako im rezultati možda ne idu u prilog. Tri pobede, remi ali i dva poraza, koliko u celom prvom delu prvenstva. Poraz u Novom Pazaru, ispuštena dva boda protiv Spartaka pa meč protiv Crvene zvezde za pamćenje. Teško je setiti se kada je neki domaći klub bio toliko dominantniji protiv šampiona Srbije i stvorio toliko prilika. Na kraju, ipak, pobeda crveno-belih 2:1, uz odličan utisak TSC-a.

Jovanović, koji je šest puta tresao mrežu kluba za koji kaže da navija, propustio je derbi 25. kola Mozzart Bet Superlige zbog suspenzije.

"Utakmica protiv Pazara je bila takva, jeste, težak je bio teren ali to nije izgovor. Koliko je nama težak toliko je i njima. Ipak smo poveli, imali sve u svojim rukama, ali smo primili dva gola olako i naivno. Izgubili smo tu utakmicu ali smo je brzo prežalili. Sledeću smo odigrali super, pa smo vezali dve pobede i onda remi sa Spartakom gde smo imali 2:0 i bili bolji, a primili dva gola. Ekipa igra možda bolje nego u prvom delu sezone, ali nam se namestilo da nemamo baš mnogo sreće. Ja sam prezadovoljan kako smo startovali ovaj drugi deo sezone. Sve je sastavni deo fudbala, nekad dobiješ, a eto protiv Spartaka igramo dobro i bude nerešeno (2:2). Žao mi je što nisam igrao protiv Zvezde, imao sam četiri žuta. Odigrali smo super, ali mene nije bilo zbog kartona u Kragujevcu. Odmah mi je bilo u glavi u tom trenutku da ću propustiti duel sa Zvezdom, osećao sam da će biti dobra utakmica, da će biti otvorena. Zvezda kao Zvezda, da ne trošim reči o njima. Mi smo baš izašli dobro u tu utakmicu i odigrali smo vrhunski, mislim da je publika uživala. Nisam bio sa saigračima na terenu ali sam uživao sa tribina. Prava evropska utakmica. Samo reči hvale imam za saigrače, da odigraš takvu utakmicu protiv Zvezde koja je šampion i predstavlja nas u Evropi", istakao je napadač Topolčana.

TSC trenutno zauzima poziciju broj četiri na tabeli, Čukarički je bod ispred, Partizan na dva poena. Sve miriše na Evropu u Bačkoj Topoli po drugi put u samo pet godina od kako je klub član Mozzart Bet Superlige. Cilj nije još ostvaren, ali veruje Jovanović da će njegova ekipa uspeti da ispuni plan. Kad se razmišlja o tome, proradi i mašta...

"Da bi dostigao neki cilj moraš prvo da ga postaviš, mi smo ga postavili i nadam se da ćemo uspeti u tome da TSC igra u Evropi. Klub po svim standardima to zaslužuje, kako igrom tako i po svemu ostalom. Sve je ovde za čistu desetku. Zavisi i gde ćemo se plasirati, da li Liga Evrope ili Liga Konferencije. Najbitnije je da se plasiramo, pa ćemo posle lako. Gde god budemo igrali uživaćemo. Voleo bih da se igra u Bačkoj Topoli jer je to naš stadion i stvarno je prelep. Ne znam je li to moguće zbog kriterijuma UEFA. A, mislim da bi i meni i saigračima bilo ostvarenje sna da igramo u Engleskoj na nekom stadionu, to bi bilo baš 'vau'. Španija je super, ali neostvarena želja mi je Engleska", ističe iskusni napadač Jovanović.

Od ove sezone se mnogo priča o podizanju kvaliteta domaćeg prvenstva. Publika je željna uzbudljivijih utakmica, neizvesne borbe za titulu i evropske vize. Sa druge strane, fudbalerima prija veća medijska pažnja, sve u kontekstu fudbala. Motiv više i dobar pokazatelj je sigurno i činjenica da će ovog leta pet klubova predstavljati Srbiju na evropskoj sceni.

"Mislim da je ove godine naša liga mnogo zanimljivija. Sve je podignuto na viši nivo, liga se više prati, pohvalio bih Mozzart i naročito ovu ideju da nagrada za igrača kola ide u humanitarne svrhe. Sve je za pohvalu i osećamo se kao fudbaleri jer je sve ispraćeno, od izveštaja, ocena, igrača i tima kola... Marketing lige je odličan“, ističe Saša Jovanović.

Igrači TSC-a slave gol na Marakani (©MN Press)Igrači TSC-a slave gol na Marakani (©MN Press)

Sem Partizana i Crvene zvezde i ostali klubovi su počeli sa dovođenjem zvučnijih pojačanja, ali istovremeno i sa produkcijom igrača iz omladinskog pogona. Najbolji primer je možda to da se jedan fudbaler Mladosti iz Lučana (Đorđe Gordić) našao na skeneru Mančester Sitija, ili da igrači dolaze u Srbiju iz Belgije, Turske, Francuske... Napadač TSC-a smatra da Mozzart Bet Superliga ima mnogo kvalitetnih igrača, ali pre svih izdvaja saigrače.

"Mene lično je oduševio Luka Ilić. Svi smo realno znali da je dobar igrač, ali kad je došao kod nas videli smo da je klasa iznad i da je prevazišao ovu ligu. Drago mi je da je tu sa nama i uživamo sa njim. Voleli bismo da ostane i sledeće godine ali ne znamo koliko je to realno. Mislim da je za njega odlična odluka da dođe u TSC, možda najbolja u karijeri. Uklopio se ovde odlično. Izdvojio bih i Peru Ratkova koji igra tako zrelo, a još je mlad špic. Imam reči hvale za obojicu i voleo bih da odu u neki jak evropski klub jer imaju kapacitet za to. Ranije sam već pominjao Đorđa Gordića, pre svega je kao momak odličan ali i kao igrač. Drago mi je kada neko tako dobar i posvećen fudbalu i saigračima uradi nešto u karijeri. Nadam se da će svi navedeni da naprave nešto“, navodi Jovanović.

Tokom karijere iskusni Lazarevčanin igrao je u Španiji za Kordobu i čuveni Deportivo La Korunja. U Srbiji je nosio dres Kolubare, lučanske Mladosti i tima iz Bačke Topole. Ne žali što nije nastupao za Partizan ili Crvenu zvezdu, srećan je u TSC-u, dok za inostrani angažman kaže da ima vremena, poučen primerima nekih iskusnijih fudbalera. Takođe, ističe da je zdrava konkurencija bitna za boljitak fudbala.

"Ja se uvek nadam da mogu još da pružim, imam 31 godinu ali se osećam super. Nikad se ne zna, pomeraju se granice u današnjem fudbalu. Ibrahimović igra sa 41, Ronaldo ima 38, Džejms Milner je mašina, prespreman igrač, svaka mu čast. Trenutno sebe vidim samo u TSC-u, ovde sam se pronašao, tu sam srećan, svaki dan mi je super, svi su me prihvatili. Nemam uopšte razmišljanje u tom pravcu Zvezda ili Partizan, ovde je sve za deset. Mislim da i kod dosta igrača u Srbiji nisu samo 'večiti' u glavi, već zašto ne i TSC? Tu je, eto, i Luka Ilić došao, tu sam i ja. Naravno da i drugi klubovi kod nas mogu da budu odskočna daska za igrače. Čukarički, na primer, radi odličan posao sa mladima. Bolje je za srpski fudbal da ima više klubova koji rade sa omladincima, jer samo tako možemo napredovati", zaključuje krilo Topolčana.

Može Jovanović da istakne mnogo stvari u svojoj karijeri, ali jednu smatra najbitnijom. U dva navrata je oblačio dres srpske reprezentacije, dok je bio član Mladosti iz Lučana. Ne postoji veća čast nego igrati za nacionalni tim.

"Igrao sam dva puta za reprezentaciju Srbije, protiv Katara u Dohi i protiv SAD u San Dijegu. Prelepo iskustvo za mene, dobili smo poziv kao igrači iz domaćeg prvenstva, od selektora Slavoljuba Muslina. Katar nas je dobio 3:0 ali protiv Amerike je bilo 0:0 i tu smo odigrali mnogo bolje, tu smo se baš pokazali. Za mene je to bilo ostvarenje sna, preponosan sam jer mogu da kažem da sam igrao sam za reprezentaciju. Čak sam dres sa te utakmice uramio kod kuće, ta dva poziva su mi za ponos. Jesu iz Superlige, ali za mene ne može bolje“, navodi za kraj Saša Jovanović.


tagovi

Saša JovanovićTSC Bačka TopolaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara